NO.MADKind Market. Despre bunăvoință și sharing ca rețetă de succes de business – și de viață.

Dacă nu ați auzit încă de NO.MADKind Market și NO.MAD Talks, sau chiar dacă ați auzit de ele și poate chiar ceva s-a schimbat în bine în viața voastră, datorită acestui proiect numit NO.MAD, iată un interviu cu creatoarea și „motorul” acestui concept, Iunieta Sandu. Un om luminos, un antreprenor interesant, o minte creativă și un spirit generos pe care merită să îl ascultați.

un interviu de Cristina Enescu Aky, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cine ești tu, ca om și profesionist, și cum ai ajuns la ideea de a crea No.Mad, în iunie 2018?

Iubesc oamenii, îmbrățișările, ideile, scrisul și muntele. Cred mult că singuri ne putem dezvolta până la o anumită limită, iar în echipe sau comunități putem ajunge pe culmi ce par imposibilie. Sunt specialist în comunicare cu 10 ani de experiență, iar până acum chiar am trecut prin toate departamentele posibilie și imposibile, de la strategii de promovare pentru conferințe, la campanii de e-mail marketing, Facebook ads, campanii de social media, crearea de concepte corporate de evenimente și până la coordonarea unei întregi agenții (nu a mea). Am și scris mult, articole pentru site, broșuri, e-book-uri, copy-uri de tot felul. Anul ăsta însă, am ajuns la concluzia că toți ani de experiență și muncă grea m-au codus către ceea ce îmi place cel mai mult să fac, și anume strategie de comunicare, de promovare și de brand, și consultanță, și m-am ocupat mai mult de asta.

După cum spuneam, sunt un om sociabil, a people person dacă vrei. În 2017 mi-am dat demisia și am luat calea freelancing-ului, după un an în care am plecat în 10 vacanțe și am gustat din libertatea pe care o cautăm, și am făcut cunoștință cu sentimentul de singurătate. Nu mai știam alți freelanceri și simțeam nevoia să am colegi, așa că m-am gândit să organizez niște evenimente lunare dedicate freelancerilor pe care le-am numit NO.MADTalks.

La primul eveniment au venit 30 de oameni, dintre care cunoșteam doar 5. Încet – încet am ajuns să avem și 150 de participanți și să-i cunosc pe toți. Evenimentele au abordat în principal teme de interes pentru mine și alți freelanceri, scopul fiind să ne dezvoltăm profesional. Mi-a plăcut mult și perioada de început a NO.MAD. Am primit feedback bun pe evenimente și pe concept, așa că tot proiectul a crescut organic.

Căror nevoi a răspuns NO.MADKind Market de la începutul pandemiei până acum?

NO.MADKind Market este un concept pe care l-am creat în pandemie, nu a existat înainte. L-am lansat pe 22 aprilie, iar ideea de bază a fost să ajutăm antreprenorii să treacă peste perioada asta dificilă și să le oferim ajutor profesionist, dar și să le oferim freelancerilor proiecte pe care să lucreze și să le facilităm networking-ul online, bazându-ne cumva că după ce trece perioada grea ei vor ajunge să lucreze pe fee-uri, și așa a fost. Este, în continuare, proiectul pentru care primim cele mai multe laude. Nu vreau să sune pompos, dar NO.MAD Kind Market chiar a schimbat vieți și business-uri.

Ce avantaje are abordarea de tip barter?

Abordarea de tip barter construiește, de fapt, încredere pe termen lung. Mulți antreprenori se tem să lucreze cu freelanceri, se tem că o să piardă bani și că munca lor nu o să dea rezultate. Când au ocazia să lucreze pe barter sunt primii care spun da, iar dacă văd rezultate sunt deschiși să și plătească.

Cum pot coabita bunăvoința și ideea de sharing de tip barter cu realitatea bugetelor restrânse și a situației economice dificile de acum?

Bunăvoința este de multe ori calea spre ceea ce avem nevoie de fapt. Ca să îți dau un exemplu, toată lumea mă întreba la început de ce îmi ocup timpul cu NO.MADTalks și fac asta gratuit, cum mă întrețin? Eu am continuat să investesc în proiect din bunăvoință și din dorința de a cunoaște oameni, și totul mi s-a întors înzecit, inclusiv notorietate, o echipă minunată, clienți și oportunități pe care nici nu le-am visat.

La fel și bunăvoința: în Kind Markt, poate că te oferi acum să ajuți un antreprenor care nu are bani, dar el te poate recomanda mai departe, poate scrie despre tine, te poate contacta când va avea bani să te plătească. Dacă ai mintea deschisă înțelegi că uneori nu banii sunt cheia, chiar dacă este o situație economică dificilă. Cheia este să continui să te implici și să cauți noi oportunități, iar Kind Market este o oportunitate din multe puncte de vedere.

Ce fel de oameni/ profesioniști cer și oferă pe această platformă?

Am avut 2000 de match-uri, avem peste 500 de înscriși, zeci de articole scrise și de feedback-uri. Colaborările au devenit adesea prietenii, parteneriate, dezoltare de proiecte împreună. Cel mai recent proiect despre care am fost anunțate a fost că un copywriter, un instructor de yoga și o programator și-au făcut un festival de yoga împreună. S-au cunoscut prin Kind Market, s-au plăcut și de acolo restul e istorie. S-au dezvoltat multe proiecte, de la campanii de PR, la site-uri, landing page-uri, evenimente, strategii de comunicare, social media, business coaching etc.

Diferențe între freelanceri și antreprenori, atât ca formă de activitate dar și ca atitudine de business?

Anul ăsta mi-am dat seama că eu am devenit mai mult antreprenor decât freelancer și mă bucur că universul m-a luat ușor, nu m-a pus direct în postura asta că nu aș fi știut ce să fac.

Diferența este că un antreprenor se gândește mai mult la echipă, la automatizare, la proiecte sustenabile, se gândește la riscurile pentru echipa lui, la surse de venit care să fie confortabile pentru toată lumea, la strategie și la care este următoarea mișcare de business. Înainte, ca freelancer, mă gândeam doar la binele meu, știam câți bani vreau să fac pe lună, câte proiecte pot duce și aia era. Anul ăsta, în schimb, de când Anca Spiridon (Project Manager) și Lăcrămioara Vidru (Content Writer) au venit în echipa NO.MADTalks, am început să mă gândesc mult și la ele, dacă sunt mulțumite, dacă le place ceea ce fac sau dacă le propun altceva. Echipa a căpătat un loc important la mine în minte și cred că asta se întâmplă când ești antreprenor.

Forma de activitate contează extrem de puțin, mulți freelanceri au SRL, așa că asta nu mai poate să fie un punct de diferențiere. Și mai cred că antreprenorul iese puțin din zona de implementare și se concentrează mai multe planificare, setarea obiectivelor, coordonarea echipei, realizarea bugetului. Lucruri care mie mi s-au părut întotdeauna plictisitoare, iar acum îmi plac le nebunie.

Câteva cuvinte despre proiectele NO.MADTalks și Târgul de Crăciun online al freelancerilor. Cui și de ce le recomanzi?

Deși a fost un an complicat, NO.MAD a avut o creștere vizibilă, asta datorită proiectelor pe care le inițiem și care pun în centrul lor comunitatea. NO.MAD nu mai înseamnă de mult doar evenimente dedicate freelancerilor, înseamnă colaborare, ajutor și empatie. Doar în aprilie am avut 13 întâlniri online gratuite pentru comunitate, unde am adus alături de noi traineri, pshioterapuți, psihologi, să ne mai calmeze puțin anxietatatea provocată de pandemie.

Târgul de Crăciun al Freelancerilor este un târg dedicat tuturor celor care oferă servicii și le pot împacheta într-un cadou-experiență – și, bineînțeles, celor care vor să ofere astfel de cadouri speciale. Ne-am gândit ca anul acesta cadourile să fie cu adevărat de folos familiei și prietenilor, de la o mână de ajutor în business, până la diferite tipuri de ajutor în viața personală. Avem pachete de business coaching, terapie, vision board, masaj, cursuri de muzică, chiar masa de Crăciun, accesorii special pentru doamne, seturi de fotografii înrămate, pachete de social media etc. Târgul online va fi deschis până pe 7 ianuarie și poate fi vizitat aici.

Ce ai învățat din această experiență?

Wow.. prin NO.MAD, mi-am găsit drumul. E minunat să vezi cum un nume de proiect scris pe o foaie devine, doi ani mai târziu, o forță. Înainte să organizez primul eveniment NO.MADTalks eram mereu nemulțumită la nivel profesional dar nu puteam să pun degetul pe ceva anume, nu știam anume ce mă deranjează.

Mai târziu mi-am dat seama că eram în căutarea unui scop mai presus de bani, căutam ca munca mea să ajute și să facă bine. NO.MAD mi-a dat ocazia să fac asta, am ajutat foarte mulți oameni prin întâlnirile pe care le făceam. Nu o dată mi s-a spus „NO.MADTalks este motivul pentru care ies din casă”. Și, mai târziu, am primit multe mulțumiri legate de Kind Market, tabere, conferințe, pachetele Healthy Freelancer, lucruri care îți dau putere și te ajută să continui.

Am învățat deci, că am puterea să creez orice visez, că ideile puse în practică îți dau o forță incredibilă, că e ok și să pleci la drum fără un business plan atâta timp cât îți place ceea ce faci și obiectivul nu sunt banii obținuți imediat, că atunci când lucrezi în echipă puterea se multiplică și că este ok să delegi, că instinctul te va ajuta să iei întotdeauna deciziile cele mai potrivite, că fiecare are ritmul lui de creștere.

Cum merge mai departe proiectul?

În ianuarie vom anunța planurile pentru NO.MAD, încă sunt oarecum secrete pentru că lucrăm din greu la ele, avem planuri foarte mari și mișto pentru la anul, iar unul dintre ele chiar este un vis devenit realitate. Urați-ne succes!