Georgiana Dragomir (Grapefruit): „Am tinut sa investim in discutii, tool-uri de comunicare si feedback”

Agenția de digital Grapefruit a lansat un nou tool pe piața din Romania. Digital Evaluator este un assessment tool menit să ajute organizațiile să-și analizeze și evalueze maturitatea digitală. Dupa un 2020 bun pentru agentie, in ciuda pandemiei, Grapefruit continua sa investeasca in echipa si in dezvoltare. Am vrut sa aflam mai multe detalii de la Georgiana Dragomir, Managing Director, atat despre ultimii doi ani, cat si despre evoluatia chatbotului Picard, cultura organizationala, Pink Friday, precum si despre directiile de business in viitor.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Spuneai ca schimbarea a fost intotdeauna o constanta si implicit cheia succesului vostru. Cat de mult a contat acest aspect si din 2019 incoace?

Am pus accentul pe flexibilitate dintotdeauna. Aceasta atitudine a contribuit semnificativ la cresterea noastra. In momentul in care flexibilitatea a devenit o abilitate obligatorie pentru a supravietui, noi am fost deja antrenati in a face schimbari.

Asadar, in anul 2020 am crescut foarte rapid. Ne-a ajutat mult faptul ca ne-am bazat pe nevoile colegilor si clientilor nostri. In primul rand am luat masurile necesare pentru a asigura un flux de proiecte, pentru a genera noi solutii potrivite clientilor. Atentia noastra primara era sa putem oferi salariile integral colegilor nostri. Cine ar fi crezut ca ulterior, in plina pandemie, aveam sa ne dublam echipa.

Desi a avut loc o schimbare radicala de context, am facut tot posibilul sa nu trebuiasca sa impunem conditii drastice. Multe decizii au fost gandite pe o perioada lunga si mai apoi le prezentam angajatilor propunerea noastra si preluam feedback. Am considerat ca deciziile acceptate la nivelul intregului colectiv vor aduce satisfactie, de aceea am tinut sa investim in discutii, tool-uri de comunicare si feedback. Totodata am avut multiple incercari si pivotari pentru a gasi acel mod de lucru care functioneaza pentru echipa noastra in noile circumstante.

Tot in 2019, la implinirea a 20 de ani de agentie, spuneai ca departamentul de development este motorul vostru primar de crestere, iar printre ariile pe care le explorati se regasesc: cross-platform mobile development, progressive web apps, chatbots, microservices, React Native, Node.js. Cum stati la acest capitol in 2021?

Departamentul de development este in continuare un motor de crestere al agentiei noastre. Acesta vizeaza in continuare cam aceleasi arii tehnologice, scopul fiind performanta si calitatea livrabilelor.

Un alt motor de crestere pentru noi a devenit si departamentul de digital marketing. Provocarile anului anterior au determinat industrii intregi sa se orienteze tot mai mult catre solutii digitale, iar noi le suntem alaturi cu idei, know-how si implementare.

Din tot spectrul de servicii de digital pe care le oferim acum, atentia noastra revine platformelor de loializare, precum si solutiilor care ajuta clientii nostri sa comunice cu un numar considerabil de consumatori/clienti.

Cat de mult a influentat sau nu pandemia planurile voastre de dezvoltare?

Pandemia a afectat diferit fiecare industrie in parte. Lucrand cu un portofoliu atat de divers de clienti, am fost nevoiti sa ne adaptam unui spectru si mai divers de schimbari. Am fost contratimp in tot ceea ce priveste intelegerea noului context al fiecarui client in parte, identificarea nevoilor si generarea solutiilor concrete, astfel ca impactul pandemiei asupra noastra sa fie cat mai mic.

De data aceasta au fost mult mai multe intrebari si circumstante de luat in calcul. Clientii au abordat comportamente diferite, unii fiind mai atenti cu bugetele de marketing, altii maximizand eforturile in digitalizare. Provocarea noastra a fost sa tot acceleram pasul fara a renunta la calitate, sa marim echipa la distanta fara sa renuntam la cultura organizationala, sa asiguram salariile angajatilor pe urmatoarele 6 luni fara sa ajungem cu totii in burnout. Dezvoltarea presupune dozarea foarte tintita a eforturilor si noi continuam sa performam.

Cultura organizationala a fost mereu un aspect prioritar pentru voi si tineti sa investiti constant in acesta. Cum a fost 2020 din acest punct de vedere si ce va propuneti pentru acest an?

Datorita faptului ca ani la rand am pus bazele culturii organizationale, in 2020 legaturile noastre ca echipa nu s-au rupt, ci s-au dilatat la distanta dintre casele noastre. Flexibilitatea mentionata anterior ne-a permis sa ne adaptam la nevoile colegilor, de data aceasta mai particulare.

Am fost preventivi si am inceput sa lucram de acasa inaintea starii de urgenta, iar perioada de izolare ne-a prins mai linistiti si mai in siguranta. Parintii din companie , au beneficiat de program flexibil pentru a face fata suprapunerii responsabilitatilor fiind tot timpul acasa. Am conturat cu grija scenarii de criza la fiecare schimbare de circumstante pentru a lua decizii cat mai asumate de fiecare data.

Lucrand de acasa, a fost o provocare sa integram noii colegi in cultura noastra organizationala. Am fost nevoiti sa fim creativi in ceea ce priveste transmiterea valorilor noastre la distanta si facilitarea conexiunii intre colegi, mai ales din departamente diferite. Traditiile noastre au rezistat orice distantare si incarcare.

Cum a evoluat echipa in aceasta perioada?

Din 2019 pana in prezent echipa noastra s-a dublat. Noile provocari si nevoi aparute pe piata au adus multe proiecte cu niveluri diferite de complexitate. Desi la prima vedere parea riscant, am decis sa angajam noi colegi in perioada pandemiei, pentru a evita burnout-ul colegilor.

O problema, relativ amuzanta, cu care ne-am confruntat a fost faptul ca nu ne mai stiam intre noi, haha. Multi colegi, printre care si eu uneori, am patit sa trecem pe langa un coleg nou pe strada si efectiv sa nu-l recunoastem.  Asta intra in cutia cu amintiri haioase, dar acum am adoptat stilul de munca hibrid si incepem sa ne cunoastem cu totii mai bine.

A functionat Pink Friday si in pandemie? Sau s-a transformat?

Am continuat sa tinem Pink Friday, insa in format digital. Pink Friday este o parte importanta din cultura noastra organizationala, asa ca am facut tot posibilul ca aceasta sa se intample.

In schimb, s-a simtit o diferenta. Fiind vorba despre o zi in care obisnuiam sa ne adunam, sa impartasim idei, experiente, si sa ne cunoastem mai bine prin workshop-uri pentru a apropia mai mult echipa, de data aceasta am dus lipsa de interactiune personala si reactii imediate. A fost o provocare pentru noi sa tinem prezentari unui ecran si sa ne pastram calmul la problemele de conexiune.

Continuam sa cautam formatul potrivit pentru traditia noastra. Ultimul Pink Friday a fost organizat in mod hibrid, atat cu colegii de acasa, cat si cu cei dornici sa vina la birou.

Care sunt principalele directii in care va veti concentra in 2021-2022?

Anul pandemic 2020-2021 a fost o perioada de crestere surprinzator de considerabila. Ne dorim ca aceasta reusita sa nu fie doar un moment de glorie, ci o baza solida pentru reusite si mai mari.

Asadar, ne propunem ca focusul nostru in 2021-2022 sa fie pe consolidarea tuturor lucrurilor realizate pana acum. Vom urmari sa pastram relatiile cu clientii nostri, alaturi de care am facut fata celor mai instabile vremuri. In mod prioritar vom continua sa punem accentul pe calitatea serviciilor noastre, in timp ce ne pastram disponibilitatea pentru noi oportunitati si parteneriate. In acest sens ne propunem sa exploram directia produselor digitale pe langa gama noastra de servicii.

Ce s-a mai intamplat cu produsul vostru Picard de la ultima noastra intalnire?

Picard a depasit faza de development si urmeaza sa treaca printr-un redesign. Acum ca tool-ul este functional, stim bine cat de mult conteaza partea de User Experience pentru a fi valorificat la intregul sau potential. In timp ce echipa noastra de design lucreaza la un UX si UI cat mai potrivit nevoilor utilizatorilor, noi exploram surse noi de finantare a proiectului pentru a-l putea scala si marketa la nivel international.

Ce proiecte curajoase mai pregatiti?

Am observat cum nevoia de digitalizare s-a accentuat profund odata cu pandemia. Aceasta urgenta de a face o schimbare a segmentat multe companii in doua tabere. Pe de o parte sunt cei care au sarit la actiuni pripite, iar in cealalta parte sunt cei care au renuntat sa actioneze, ambele comportamente fiind din lipsa de informatii. Pentru a facilita o digitalizare rationala, tintita exact pe nevoile companiei, am creat un tool de analiza a nivelului de maturitate digitala al companiei – Digital Evaluator.

Acest produs functioneaza sub forma unui assesment si permite evaluarea maturitatii digitale a organizatiei bazate direct pe experienta angajatilor. Astfel, pe langa rezultatul individual, poti agrega rezultatele mai multor angajati pentru a obtine o imagine mai completa a companiei. Rezultatele finale sunt generate si prezentate sub forma a 7 metrici care reprezinta un punct solid de pornire pentru a imbunatati maturitatea digitala a unei organizatii. Totodata, utilizatorii au posibilitatea sa se raporteze la nivelul de maturitate digitala a industriei prin compararea rezultatelor cu industria primara si una la alegere.

Urmarim sa motivam companiile oferindu-le primele date concrete de la care sa inceapa demersurile, in directia digitalizarii modului sau de lucru si de a face business.

Cum ai spune ca se defineste Grapefruit in 2021?

Daca ar fi sa definesc Grapefruit de anul acesta printr-un cuvant, acela ar fi Stabilizare.

Am accelerat destul de mult in 2020 si acum scopul este sa consolidam aceasta crestere. E ca o masina care a prins mai multi cai putere si ne dorim sa ne obisnuim cu acest avant, sa constientizam directia in care mergem si sa ne asiguram ca detinem controlul asupra situatiei.

Echipa mai mare, proiecte mai multe, clienti mai diversi, stil de lucru mai distantat, din moment ce vom stabiliza toate aceste novelitati, ele vor deveni o baza solida pentru obiectivele noastre si mai ambitioase de viitor.

Ce previziuni aveti pentru piata de digital in anii ce urmeaza?

Suntem cu ochii in patru pe tot ce apare nou in sfera digitala si observam o atentie tot mai mare acordata solutiilor care vizeaza o comunicare autentica si personala.

Ca trenduri, observam cum prind avantul urmatoarele:

  • Marketing interactiv – tot ce presupune micro sondaje numite polls, jocuri, videouri interactive, quiz-uri etc. Este vorba despre acele materiale care te invita sa interactionezi cu brandul.
  • Micro influencer marketing – tot mai multe persoane trag la influencerii mai mici care au o comunicare mai autentica, mai personala, care se dedica pentru a crea o relatie cu publicul sau. In acelasi timp acesti influenceri reusesc sa construiasca o comunitate in jurul sau pentru ca sunt mai nisati in ceea ce fac, dedicandu-se si aprofundand o singura arie (lifestyle, cooking, mindfulness, graphic design, etc.).
  • Vanzari prin social networks – din motive evidente a crescut confortul oamenilor de a face cumparaturi online. Din moment ce platformele de socializare precum Facebook si Instagram dezvolta propriile spatii de marketplace, tot mai multi utilizatori prefera shopping online direct din conturile sale de Social Media decat sa navigheze pe fiecare website in parte.
  • Chatbots – a fost si continua sa fie un trend datorita rezultatelor aduse in ceea ce priveste customer & employee satisfaction. Cine nu prefera sa fie ajutat imediat?

Astea sunt doar cateva tendinte pe care le-am observat si de care tinem cont cand vine vorba sa generam solutii digitale pentru clientii nostri.

Ce servicii vor fi cele mai solicitate in perioada urmatoare si de ce?

Experienta zbuciumata din ultimul an a scos in atentia majoritatii trei aspecte: puterea know-how-ului; importanta digitalizarii si valoarea unui public loial.

Prin urmare, ne asteptam sa creasca cererea pentru servicii de consultanta. Tot mai multe companii vor dori sa fie informati, sa fie in pas cu inovatia pentru a nu mai fi prinsi pe nepregatite. Totodata, va creste interesul pentru dezvoltarea experientelor si programelor de loializare a consumatorilor/clientilor. S-a dovedit deja faptul ca in situatii de criza iti sunt aproape doar cei mai devotati. Iar o astfel de incredere se construieste in timp.

Nu in ultimul rand bugetele vor creste pentru obiectivele de digitalizare. Companiile si-au dat seama cat de multe solutii exista deja sau pot fi create cu usurinta pentru a evita pierderi si ineficiente. Si daca ei nu o fac, o vor face competitorii lor, depasindu-i considerabil. Noi deja am investit efort in a crea Digital Evaluator pentru a motiva companiile sa-si asume nevoia de digitalizare la nivel de organizatie.