1 Iunie, o poveste cu copii si cu multe premii

Am stat de vorba zilele trecute cu Nadia Tataru, cofondator si director Radio Itsy Bitsy. Am vrut sa aflu direct de la sursa povestea zilei de “1 Iunie”.

Nadia-Tataru-si-Itsy-Bitsy

De cand a-nceput tot demersul vostru legat de 1 Iunie? De unde tot acest angajament si acest consum fantastic de energie?

Inca de la infiintare, din decembrie 2005, am vrut sa facem bine copiilor. Am vrut sa-i ajutam sa-si implineasca visurile, iar pe parinti sa-i ajutam sa descopere potentialul copiilor lor si sa-l fructifice. Asta am facut in toti acesti aproape 12 ani.

In urma cu vreo cativa ani ne-am schimbat chiar si sloganul cu “Bucurie in Familie”. In piata, radioul se consuma ca divertisment. Ca facem noi edutainment (educatie prin joc), asta e altceva. In cadrul demersului de a aduce bucurie in familie, am facut o cercetare cu Open-I Research, ca sa vedem cum percep ascultatorii nostri bucuria in familie. Am cercetat obisnuintele, nevoile etc.

A rezultat ca parintii sunt fericiti daca sunt sanatosi copiii lor, iar copiii sunt fericiti daca parintii stau mai mult cu ei. Vazand asta, am zis: “Ups! Aici avem o problema!” Ne-am dat seama ca, in foarte multe cazuri, copiii nu sunt fericiti, parintii muncesc mult, pentru binele copiilor, zic ei, dar uite ca pe undeva copiii nu inteleg asta si nu se simt fericiti. Acesta a fost un prim pas: identificarea nevoii.

Deci parintii si copiii nu vad Bucuria la fel?

Exact! Copiii au nevoie in primul rand de atentia parintilor lor. Imi vine sa citez replica unui copil: “Mama, vreau sa ma asculti nu doar cu urechile, ci si cu ochii si cu mainile!”

Lansare campanie Timp de calitate parinti_copii_aprilie 2016_2

Lansarea campaniei „Timp de calitate Parinti – Copii”

Am discutat apoi cu un grup de psihologi, cu care noi lucram in mod constant la Itsy Bitsy – Cristina Trepcea, Mirela Horumba, Gaspar Gyorgy, Urania Cremene, Carmen Anghelescu, Ramona Oros, Bogdan Ion, Diana Luana Frazzei. Ei ne-au spus ca exista doua tipologii de efecte cauzate de lipsa atentiei din partea parintilor. Unii copii se-nchid in ei, devin timizi si fac implozie, iar altii fac explozie. Devin violenti, au probleme de atentie la scoala, de comunicare cu ceilalti, pentru ca simt ca nu au destula atentie din partea parintilor, nu se simt ascultati, nu se simt intelesi.

Am constatat ca exista o absenta a timpului de calitate cu parintii (Sindromul ATCP) si am construit mai departe pornind de la aceasta concluzie.

Odata identificata problema, cum ati inceput sa construiti campania?

Dupa aceasta cercetare si dupa argumentarea psihologica a celor constatate, am castigat un prim partener, in tot acest demers – Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor si Adoptie. Am aflat ca primesc si ei o gramada de telefoane de la copii, pe aceasta tema. Sunt copii care suna si spun simplu pentru ca sunt singuri acasa si vor si ei sa vorbeasca cu cineva.

Ne-am dat seama ca trebuie sa-ncepem sa comunicam specializat pe aceasta tema si am inceput sa atragem tot mai multi parteneri, oameni care sa creada impreuna cu noi in acest demers. Au fost alaturi de Itsy Bitsy in acesta poveste GMP Advertising, GMP PR si Point Public Affairs.

Am pornit de la rezultatele studiului si am dorit sa facem o campanie faina pe nevoia consumatorului, care sa pozitioneze brandul Itsy Bitsy drept unul caruia ii pasa cu adevarat de parinti si copii. Cei de la GMP Advertising au venit cu ideea marcarii sindromului ATCP, care sa sune ca un clopotel in urechile parintilor. Tot ei au venit si cu solutia “1 Iunie zi libera”.

Am cercetat-o, am intors-o pe toate partile impreuna cu echipa mea si ne-a placut foarte mult. Apoi a intrat in joc si agentia de PR, care ne-a ajutat sa comunicam existenta sindromului ATCP. Alaturi de cei de la Point Public Affairs am contactat mai multi parlamentari din dorinta de-a vedea cine rezoneaza cu noi si cine isi asuma ca acest proiect sa devina lege.

Chiar daca suna complicat, in clipa in care lucrezi cu o firma de public affairs, nu este. La un moment dat, cand imi pierdusem rabdarea, mi-au trimis un desfasurator mare din care am inteles ce urmeaza si care ar fi etapele.

Primele care au raspuns prezent in campania noastra au fost senatoarea UDMR Rozalia Biro si deputata PNL Claudia Boghicevici. Doamnele acestea, amandoua mame la randul lor, au crezut foarte tare in cauza noastra. Doamna Boghicevici are o fetita chiar de 7 ani, este din Arad si a fost foarte dedicata proiectului.

Impreuna cu Point Public Affairs am depus un memoriu amplu argumentat pentru sustinerea initiativei noastre de a avea 1 Iunie – Zi libera nationala. Datorita sustinerii domnelor parlamentar Biro si Boghicevici, care au sustinut cauza noastra si au convins la randul lor mai multi parlamentari, initiativa legislativa a fost depusa cu foarte multi sustinatori din toate partidele politice.

Acest proiect a stat in Parlament aproape noua luni, timp in care am facut mai multe activari impreuna cu Point Public Affairs si cu sustinerea GMP PR. Imi aduc aminte de una dintre ele, care s-a numit “Parlamentul Copiilor” si care a avut loc anul trecut pe 16 Mai, cu ocazia  Zilei Familiei. Doua sute de copii din clasele 1-8, insotiti de cadre didactice, au fost invitati intr-o sala imensa in care toti au avut acces la masa de discutii si au avut fiecare cate un microfon individual. La eveniment au fost de asemenea prezenti treizeci de jurnalisti, mai multi parlamentari, precum si reprezentanti ai ANPDCA.

Timp de o ora si jumatate am vorbit cu acei copii doua topicuri. Am vrut sa aflam daca ei isi doresc 1 Iunie – Zi libera si de ce, iar la al doilea am vrut sa vedem ce initiative parlamentare mai au ei.

Acesti copii au depus apoi scrisori in cutiile postale ale senatorilor, cu argumentele lor legate de ce anume vor 1 Iunie zi libera. In cadrul aceluiasi moment am avut si o expozitie cu peste 200 de desene ale copiilor de la Centrul “Step by Step”. Copiii au desenat cum arata ziua lor alaturi de parinti si cum arata ziua lor fara parinti.  Crede-ma, au fost absolut emotionante!

Am mai avut o activare in toamna la Camera Deputatilor, in cadrul careia am fost acolo impreuna cu copii si vedete, iar copiii au dat scrisori cu motivatia lor pentru 1 Iunie – Zi libera si niste insigne “hand made”, facute si pictate de echipa Itsy Bitsy. Cred ca a contat toata emotia de-acolo, de pe culoare, efervescenta si autenticitatea solicitarii venite direct de la copii.

Expozitie 1 Iunie Zi Libera la Senat_Itsy Bitsy 2016 - Copy

Ce vedete au fost alaturi de voi in aceasta campanie?

Firma de PR ne-a spus inca de la-nceput ca avem nevoie de niste endorseri puternici. Noi i-am invitat pe Andreea Marin, Virgil Iantu si Tily Nicolae sa ne fie aproape si ei au acceptat imediat. Pe parcurs, s-au alaturat zeci de vedete.

Legat de politicieni pot sa-ti spun ca ne-am intalnit cu foarte multi, din toate partidele. La inceputul campaniei am avut un trac ingrozitor, dar ulterior am vazut ca pastrand o abordare calda, de la suflet la suflet, putem convinge pe toata lumea.

De la cine ati mai primit ajutor?

A mai fost un ajutor neasteptat pe partea de promovare din partea Euromedia. De la ei am primit gratuit panotaj in Bucuresti, pentru campania noastra.

Daca m-ai intreba prin ce anume e diferita aceasta campanie fata de altele, ti-as spune ca prin comuniunea pe care am creat-o intre oameni. In campania asta am avut ca sustinatori parlamentari, psihologi, zeci de lideri de opinie, peste 50 de bloggeri, jurnalisti, oameni de afaceri, companii, comunitati de parinti si copii si multi, multi altii. Toata aceasta sustinere a creat o sinergie, o comuniune, un sens, iar lucrurile pur si simplu s-au intamplat. Am avut nevoie doar de rabdare si perseverenta.

Copii sustinatori 1 Iunie zi libera nationala_Itsy Bitsy octombrie 2016

Ce-aduce pentru tine personal toata aceasta realizare?

Aceasta campanie m-a ajutat sa-nteleg ca, atunci cand sunt in locul potrivit, cand sunt aliniata cu ce simt si ce fac, lucrurile se misca. Cand cred pur si simplu cu toata fiinta mea in ceva, lucrul acela se-ntampla. Privind retrospectiv tot acest demers, am inteles de ce nu mi-au iesit alte proiecte in viata mea.

Cu ziua de 1 Iunie am avut intotdeauna o relatie speciala. Atat noi Itsy Bitsy, cat si toate firmele din Grupul GMP avem o traditie de ani de zile si in clipa in care intram pe poarta intr-o zi normala de 1 Iunie simtim miros de orez cu lapte si scortisoara. Seara o-ncheiem cu o petrecere, cu familiile cu copii, cu toata lumea.

Anul trecut pe 1 Iunie insa, pentru ca deja pornisem acest demers 1 Iunie – Zi libera, am stabilit ca toata lumea sa fie libera. Pe 2 Iunie, cand s-au intors la serviciu, parintii au fost extrem de emotionati. Eu am scrisori de la 2-3 colegi de-ai nostri, care mi-au povestit cum s-au simtit copiii lor in ziua respectiva, petrecand ziua cu parintii. Aceste emotii le-am privit ca pe un alt semnal ca suntem pe drumul cel bun.

Anul trecut de 1 Iunie n-am mai petrecut aici in Leonida dar am avut un super eveniment in parcul Al. I. Cuza, cu vreo 30.000 de participanti, asa ca anul asta cand a fost si zi libera si succesul nostru, evenimentul ne-a iesit si mai bine. In acest an am adunat peste 40.000 de participanti. Am avut foarte multi parteneri, deci am umplut binene tot toate aleile din parcul Al. I. Cuza, in cele douasprezece ore de distractie.

 

Ce ti-a placut cel mai mult din ce-ai vazut la eveniment?

Cel mai mult mi-a placut ca parintii erau cu copiii. Mi-a placut ca am simtit ca identificarea Sindromului ATCP a marcat o problematica reala si importanta. Parintii au inceput sa se uite cu alti ochi la copii si au inceput sa-ntrebe: “timp de calitate, timp de calitate, dar ce e ala timp de calitate, ca noi nu stim ce e asta?”

Toate activitatile noastre din parc au fost exact in ideea crearii de timp de calitate. Au fost gandite activitati parinte-copil, care sa cuprinda atat distractie cat si inspiratie, astfel incat parintii sa replice apoi acele activitati acasa, cu copiii.

Cu toate ca am organizat si participat de doisprezece ani la aniversarea zilei de 1 Iunie, este pentru prima data cand am sarit sotronul, am ras, m-am fotografiat, m-am simtit si m-am bucurat la randul meu, exact ca un copil. Poate si pentru ca a fost pentru prima data cand copiii mei n-au venit cu mine, pentru ca sunt mari, sunt adolescenti de-acum.

Ce legatura au copii tai cu acest demers?

Ca niste adolescent tipici, declara ca nu au nicio legatura. Eu nu le-am cerut niciodata sa promoveze 1 Iunie, ca de altfel niciun alt demers. Am preferat mai degraba sa iau un feedback autentic de la ei, daca le place sau nu un proiect. Am preferat sa aud realitatea. Totusi, in momentul in care proiectul legislativ a fost votat si in Senat si in Camera Deputatilor, copii mei au dat share pe Facebook. Deci pe undeva s-au simtit bucurosi, parte din proiectul asta si cumva persoanele care au inspirat sa se materializeze 1 Iunie – Zi libera, desi n-am verbalizat niciodata intre noi lucrul asta.

Vorbeste-mi putin si despre premiile acordate demersului vostru

Au fost multe premii, iar foarte multe dintre ele m-au surprins. E ca si cum ar suna cineva la usa si ti-ar aduce un cadou. Ele reprezinta o recunoastere de care m-am bucurat si sunt recunoascatoare echipei Itsy Bitsy, sunt recunoscatoare celor care au contribuit la campanie si primesc toate aceste premii cu bucurie.

Premii Effie 2017_Itsy Bitsy_GMP

Cele mai importante au fost cele de Brandul Anului si Clientul Anului la Effie si astea au venit ca urmare a faptului ca am luat un bronz, un silver si un gold, noi Itsy Bitsy in calitate de client, impreuna cu GMP, GMP PR si Webstyler. Gold-ul a fost pentru Engage Community. Asta a fost cel mai valoros, pentru ca noi chiar asta am facut in toata campania noastra.

Ar mai fi un premiu important, care m-a surprins foarte mult si m-a bucurat totodata, mai ales ca de data asta a fost vorba despre mine. Am luat premiul de Femeia Anului oferit de revista Avantaje, la categoria antreprenoriat. M-a surprins cand echipa de la Avantaje m-a trecut pe lista celor 5 finaliste, dar nu credeam ca voi lua acest premiu, mai ales ca premiul se acorda pe baza votului publicului, iar noi n-am facut campanie pentru asa ceva. In plus de asta, erau niste nume acolo la categoria mea… Era o doamna care avea un business online, sustinut de niste bloggeri cu niste zeci de mii de urmaritori, in vreme ce eu cu Itsy Bitsy n-am iesit in fata. Radioul este cunoscut dar eu, ca persoana din spate, nu sunt cunoscuta. In momentul in care premiul ala a venit cu votul publicului, pentru mine a fost wow!

Au mai fost premii importante. Au fost doua obtinute impreuna cu Point Public Affairs, chiar cu o zi inainte de 1 Iunie, la European Excellence Award, pentru storytelling si pentru cea mai buna campanie de public affairs din Europa de Est.

Au fost si alte premii, faine si multe, m-am bucurat foarte tare pentru ele pentru ca au fost primele care au venit. Este vorba despre cele acordate la PR Awards in Romania.

Toate aceste premii au adus recunoastere unui proiect valoros si muncii unei intregi echipe. In ceea ce ma priveste, repet, cred ca atunci cand un om este aliniat minte-suflet-intentie-actiune si transmite se angajeaza tot felul de energii in jurul lui. Se aliniaza si astrele si se deschide in fata lui un drum, iar lucrurile se materializeaza.

Cat a durat aceasta bucla legata de 1 Iunie si cu ce planuri pornesti de-acum incolo?

Pentru mine toata aceasta bucla a durat un an. Eu pun aici si timpul de gandire si cercetarea si chiar ultimele zile cu incheierea de proiect si celebrarea. In Parlament, cum iti spuneam, el a durat doar noua luni.

Pentru ceea ce urmeaza imi doresc sa fiu atenta si prezenta, sa pot identifica in continuare ce nevoi au parintii si copiii. Acolo unde voi simti ca este nevoie de noi, imi doresc sa pun umarul impreuna cu echipa mea.

Mediatizarea proiectului „Timp de calitate parinti – copii, 1 iunie zi libera” a adus Radioului Itsy Bitsy o vizibilitate foarte buna atat in randul ascultatorilor, cat si in randul clientilor de business. Cred ca foarte multi oameni de marketing au realizat abia acum ca Itsy Bitsy este mai mult decat un radio, ca Itsy Bitsy este un ambasador al familiilor cu copii, care face campanii sociale relevante si de impact, si in cele din urma… au realizat ca Itsy Bitsy nu este doar pentru copii, ci este si pentru parinti. Si pana la urma, cei mai mari consumatori sunt parintii, pentru ca ei cumpara zi de zi produse pentru intreaga familie, tot ei sunt cei care vor o masina noua, o casa mai mare samd. Multe branduri pentru familie au venit spre noi prima data anul acesta, pentru ca am creat si difuzat proiecte personalizate foarte frumoase si eficiente. Asteptam si alte branduri carora le pasa de familiile cu copii, care vor sa se asocieze cu un brand curat si frumos cum e Itsy Bitsy, branduri pentru care e important si mesajul transmis, nu doar vanzarile.