Cu peste 3 ani de experienta in marketing si altii 20 in publicitate, lucrand cu unele dintre cele mai cunoscute branduri din lume, precum: Red Bull, Mars Company, MasterCard, Bayer, Procter & Gamble, Henkel, BRD, PepsiCo, Cadbury, Bayer, Romtelecom (Deutsche Telekom), Auchan, Dacia Renault, Bancpost, UPC, OMV Petrom, Wrigley, Bunge, UNICEF, Worldvision, Andreea Sandu este din octombrie 2019 Creative Partner al Circles Colab.
Am avut o discutie deschisa si sincera despre industria de marcomm din Romania din 1999 si pana acum, creativitate, cariera, dar si antreprenoriat.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cum ai descoperit ca vrei sa lucrezi in publicitate? Cum a fost angajarea la primul job si ce impact a avut asupra carierei tale?
Eram studenta si recunosc ca numai intimplarea m-a aruncat intr-un job in marketing, la Red Bull, pe care puteam sa il fac in timpul studentiei. Am avut cel mai mare noroc, din cel putin 2 motive: primul este ca Red Bull are o constructie de brand care este un standard de excelenta in industrie si al doilea motiv: imparteam acelasi birou cu departamentul de vanzari!
Pe de-o parte invatam din tool-kiturile din Austria cum se construieste un brand la cel mai inalt nivel, si in aceasi zi eram prezenti la sedintele de vinzari, cu agentii si cu livratorii si vedeam mecanismele de influentare reale in piata ( cum cresteau vanzarile intr-o locatie unde mai castigam o fata la raft, cat de importanta era educarea vanzatorilor din tara pe o categorie total noua, cum cresteau vanzarile cind decoram o locatie in Horeca etc. Pe de-o parte invatam din tool-kiturile din Austria cum se construieste un brand la cel mai inalt nivel, si in acelasi timp biroul era la BDG, cu importatorul/distribuitorul.
In fiecare zi eram prezenti la sedintele de vinzari, cu agentii si cu livratorii si vedeam mecanismele de influentare reale in piata (cum cresteau vanzarile intr-o locatie unde mai castigam o fata la raft, cat de importanta era educarea vanzatorilor din tara pe o categorie total noua, cum cresteau vanzarile cind decoram o locatie in Horeca, etc).
Apoi, dupa Red Bull mi-am dat seama ca imi place sa lucrez pentru branduri, sa le dezvolt si o cunostinta caruia ii multumesc si acum ( Robert Tiderle pe numele sau) mi-a dat CV-ul la Grey, unde am luat jobul si am lucrat pentru Mars, o alta companie care isi diviniza brandurile! Cred ca am avut norocul de cea mai misto experienta de a incepe in marketing/ publicitate.
Din perspectiva ta, cum era publicitatea ta acum 22 de ani? Ce era mai bine, ce nu?
Era mai mult entuziasm poate, insa unul legat de glam nu de lucrurile care ma motivau pe mine. Nu sunt o nostalgica, pe scurt!
Principiile publicitatii raman aceleasi si le-a zis bine Dan Wieden: „just move me, dude.” La asta se rezuma esenta a ceea ce trebuie sa facem. Cum facem lucrurile, cate facem, asta s-a schimbat enorm, dar eu zic ca au aparut numai oportunitati, de la felul in care putem invata si ne cultiva pasiunea pentru publicitate, pana la barierele de acces, care s-a eliminat pentru multe categorii. Creativitatea este ce tine in viata entuziasmul.
Multi dintre publicitarii vechi din industrie spun ca oamenii atunci erau cu adevarat pasionati de industrie si majoritatea dintre ei au si ramas asa. In plus, ca publicitarii de azi nu mai considera industria ca fiind asa glamour si interesanta, nu se mai dedica atat de mult industriei. Cum ai comenta asta?
Publicitatea e un domeniu in care lucrezi cu emotiile, sperantele, dezamagirile tale, cu parti din tine. Aproape totul din persoana ta e pus in joc. Aspectele psihologice ale motivatiei sunt fragile, asa ca trebuie sa avem grija de noi, altfel ne pierdem. Cred ca fiecare trebuie sa lucreze cu el insusi, sa mearga la psiholog, coach sau unde vrea el, ca sa devina mai bun coleg, mai bun client, mai bun creativ.
Eu sunt in continuare pasionata de publicitate, imi place mai mult ca la inceput pentru ca simt ca ma pricep mai bine, acum, dupa 20 de ani. Nu am fost niciodata pasionata de glamour, ci mai degraba de mixul asta intre arta si comert care incearca sa influenteze comportamentele omului, iar asta nu s-a schimbat, ci dimpotriva, a devenit si mai interesanta.
Mai tii minte prima reclama la care ai lucrat?
Lucram pe Pedigree, campanii de CRM pentru Pedigree Junior, dadeam „kit-uri” de start pentru cei care aveau catelusi de 3 luni. Le trimiteam in kituri si scrisori, si am avut surpriza ca am primit inapoi scrisori de multumire, poze cu catelusii si alte povesti emotionante. Eram foarte impresionata de fiecare scrisoare, mi-am facut un dosar cu fiecare catelus, si m-am incarcat de responsabilitatea ca nu vorbim la pereti!
Cand ai simtit pentru prima data ca esti pe drumul cel bun, profesional vorbind?
La McCann, pentru ca acolo am inceput sa inteleg de cate nuante e nevoie pentru a construi o campanie, o echipa, o agentie.
Sunt sau nu importante pentru tine premiile de industrie? De ce?
Depinde, sunt importante dar mai mult prin felul in care se obtin. Efortul de a face lucruri bune in comunicare este foarte mare si foarte complex, dar doar efortul este cel care te pregateste sa fii mai bun in totul restul practicilor. Sunt importante doar daca au venit in urma unui efort sustinut, altfel sunt o iluzie ca esti bun cand tu de fapt ai pacalit sistemul si atat. Te-ai mintit singur si pe ceilalti, care se mint si ei la fel, eventual.
Dupa multi ani de zile de lucrat in agentii importante multinationale, ai ales in 2019 antreprenoriatul. Ce te-a determinat sa iei aceasta decizie?
Am vrut libertatea sa lucrez cu oamenii cu care am valori comune, in felul in care vedem noi lucrurile. Pana acum am crescut constant, suntem optimisti.
Ce este cel mai placut, dar si reversul, la a fi antreprenor in Romania, din punctul tau de vedere?
Nu as putea inca sa ma numesc inca un antreprenor, au trecut doar 2 ani in acest rol si nu as vrea sa imi dau cu presupusul.
Cum se pozitioneaza pe piata Circles Colab si ce oferiti diferit?
Punem colaborarea in centrul procesului, avem on-boarding brands prin design thinking workshops, definim impreuna cu clientii problemele de business/ marketing si de multe ori si solutiile. Pe craft, solutiile le gandim in colaborare cu parteneri/talente din industrie, implicand solutii creative de craft si de executie de jos in sus.
Ce iti propui pentru 2021-2022?
Consolidarea echipei & campanii de succes.
Cat ati fost sau nu afectati de pandemie?
Am fost afectati in acele luni de lockdown, s-au schimbat multe planuri si am ajustat solutiile. Insa fiind in zona creativ-strategica, nu am ramas fara business, lucrurile s-au schimbat, dar au mers inainte.
Cat a contat sau nu felul in care ai actionat, bazat pe experienta crizei economice din 2008-2010?
A contat mult, stiam cu totii, si noi si clientii ca panica in sine poate aduce probleme mai mari decat pandemia in sine.
Daca ar fi sa faci un top 5 al campaniilor la care ai lucrat in acesti ani care ar fi si de ce?
Fiecare mi-a dat cate ceva, cu toate astea as numi McCann si apoi BBDO pentru ca sunt locurile unde am invatat cel mai mult, am construit, am invatat din greseli.
Cat de importante ai spune ca sunt instinctul si creativitatea in viata unui Client Service? Dar a unui business developer?
Creativitatea este importanta in orice faci, nu doar in departamentul de „creatie”. Am cunoscut oameni de brand, oameni de sales care aduceau de 10x mai multa valoare in activitatea lor prin felul creativ in care isi interpretau jobul. Vedem acum crescand importanta creativitatii in orice business, acum cind tehnologia a facut operatiunile si logistica mult mai accesibile si nemaputind fii diferentiatoare.
Cum ai caracteriza industria de comunicare din Romania acum?
Mixta: e si bine e si rau; exista multa autosuficienta si asta ma enerveaza, nu imi place; dar exista si oameni curiosi si curajosi, e un moment in care o generatie de seniori isi ia soarta’n maini si isi aplica in propriul business valorile, ce au invatat- iar eu sper sa iasa ceva schimbare buna din asta.
Daca ar fi sa schimbi ceva, ce ar fi si de ce?
As pune vraja din „Liar liar” pe industria asta, cred ca ne-ar fi de folos sa fim mai sinceri cu noi insine, campanii care nu livreaza rezultate sunt inscrise pe metoda „omisiunii adevarului”, nu recunoaste nimeni cand avem esecuri, ne felicitam si ne dam premii intre noi, in timp ce CEO-ii isi pierd incet, incet, increderea in industria asta. Daca am privi in fata chiar si o luna aceste adevaruri, am fi mai pregatiti de o schimbare reala.
Categorii:#reinventyourself #reinventyourbusiness, Agentii, Antreprenori, Interviu, News, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.