Carrefour, intersectia (de marketing) dintre Franta si Romania

articol de Cezar Baciu

Usor post-eveniment, toata lumea a aflat despre vizita la Bucuresti a boss-ului absolut de la Carrefour, Alexandre Bompard. Dincolo de motivele oficiale (cam… prozaice) – gen semnarea un parteneriat strategic cu ASE pentru următorii trei ani, parteneriat ce vizeaza proiecte de dezvoltare profesionala pentru angajatii romani ai companiei franceze, bla-bla – cele „non-verbale” sunt mult mai interesante…

Ma refer in principal la faptul ca prezența CEO-ului Carrefour Group in Romania arata clar intentiile retailerului francez de a ramane in tara noastra, în conditiile în care presa franceza relata la inceputul verii despre intențiile Carrefour de a realiza exitul (macar) din Taiwan si, mai ales, Polonia.  Iar daca adaugam si faptul ca, doar cu o zi inainte de vizita, se anuntase achizitia integrala a pachetului de actiuni Bringo, este clar ca cei de la Carrefour nu au de gand sa faca exit din Romania. Mai mult, aceasta vizita da greutate zvonului, izbucnit din piata petroliera locala, cum ca, pe modelul Auchan – Petrom,  si Carrefour ar privi cu interes o alianta cu un mare lant de benzinarii (numele cel mai des pomenit fiind cel al Rompetrol).

Si daca am pomenit de Bringo – adica de conceptul de „personal shopper” – iata ca acum incepe testarea acestuia, in sfarsit, si in Franta 😊 (la cinci ani dupa Romania). Saptamanalul francez „Capital” apreciaza ca acest nou canal de livrare (numit in Franta Ok ! Market) este „un serviciu din lumea luxului” 😊😊!…

In sens invers, adica dinspre Hexagon, se pare ca vor porni (si) spre Romania doua noutati importante: renuntarea la monezi pentru carucioarele de la hipermarket si aparitia unui abonament lunar pentru cumpararea produselor marca proprie.

Carucioare fara cash

Inventat in 1987, pentru a descuraja clientii sa plece acasa cu carucioarele (care costa in jur de 130 de euro bucata), sistemul cu moneda pare acum fara nici o legatura cu timpurile pe care le traim (amanunt anecdotic: din 1960, cand a aparut primul magazin Carrefour la Annecy, si pana la inventia accesului cu moneda din anii ’90, carucioarele erau folosibile la liber…).  Noutatea vine de la noua abordare „siempre si”, de a spune „da” totdeauna dorintelor clientului. Practic, este vorba de un sistem anti-furt care blocheaza automat rotile caruciorului cand acesta depaseste un perimetru pre-definit.

Normal pentru vremuri de criza sanitara si cand platile se fac din ce in ce mai mult cu cardul bancar sau cu smartphone-ul, caci de multe ori este dificil sa gasesti un jeton sau o moneda pentru a putea folosi caruciorul. Cum acest nou sistem se foloseste deja in peste 200 din cele 230 de hipermarketuri franceze, este foarte probabil ca el sa fie exportat in mai multe tari Carrefour, inclusiv in Romania. Mai ales ca inventivitatea romanilor trebuie contracarata intr-un mod mai eficient, mai ales ca am vazut carucioare de hypermarket folosite pe post de suport de gratar pentru micii cumparati…din acelasi magazin!

Carrefour+, abonament pentru marcile private

Carrefour a lansat (si experimenteaza in magazinele sale din Rouen) un abonament lunar in valoare de 5,99 euro, care ofera o reducere de 15% la toate produsele marca proprie achizitionate; acest abonament este cumulabil si compatibil cu toate celelalte oferte de fidelitate ale retailerului, deci pare a fi un produs precis, cu o frecventa bine determinata, chiar daca, prin acesta compatibilitate, beneficiul final nu mai este chiar intuitiv. Calculand, se constata ca acest abonament Carrefour+ incepe sa fie rentabil pentru cumparaturi lunare de peste 40 de euro. Este valabil pentru raioanele drogherie, parfumerie, igiena si alimentare (dar fara produse proaspete!).

Ca sa fiu sincer pana la capat, trebuie sa precizez ca, dupa stiinta mea, marja de profit la marcile private se situeaza in jur de 30% 😊! Dar psihologic vorbind, un asemenea abonament are toate sansele sa functioneze, caci un cumparator cu abonament va avea tendinta naturala de a-l folosi la maxim pentru a-si rentabiliza subscriptia (vezi Amazon Prime si Genius de la eMag). Chiar daca aceasta se traduce prin aceea ca posesorul abonamentului devine „captiv” al retailerului… Reducerea va aparea intr-un termen de 2-4 zile in contul bancar al clientului, ceea ce nu este chiar foarte fain, mai ales ca pe piata franceza exista un abonament (oferit de Monoprix) care include absolut toate categoriile de produse, iar reducerea se regaseste imediat, direct pe bonul de casa.

In concluzie…

Au trecut vremurile in care exportul de inovatie se facea doar dinspre Vest inspre Est. De asemenea, nu intotdeauna cele mai indraznete inovatii sunt extinse catre alte tari din reteaua internationala a marilor retaileri. Carrefour a inteles insa un lucru: atata timp cat toata lumea ofera acelasi lucru, sa te diferentiezi prin oferirea de confort (Bringo, OK! Market) intarirea loialitatii (abonamentul pentru cumpararea marcilor private), ridicarea unei bariere logistice printr-o inovatie tehnologica simpatica (caruciorul fara monede) sunt mici pasi inainte inspre inscrierea de puncte pretioase in carnetelul de bal al consumatorilor.

(Credit foto: VIGIE GRANDE CONSO)