Diana Maria Voicu (MMM Consulting): “Brandul este acel coltisor din inima ta, care ramane odata pentru totdeauna dedicat acelei marci. Din punctul asta de vedere, Zelenski este un brand.”

Diana Maria Voicu, Senior Learning Architect @ MMM Consulting & Presedinte @ Initiativa Romania este cea care a produs cea mai vie, intensa si tulburatoare declaratie, in campania aniversara WeInvent “For the love of ideas”. Prin urmare, a fost placerea noastra sa-i luam un interviu, invitand-o sa ne vorbeasca despre una dintre temele cele mai fierbinti ale momentului, anume Leadership-ul. In contextul razboiului din Ucraina, este aproape evident ca paradigma se va schimba accelerat si in acest domeniu.

Pentru acest interviu, am intalnit-o pe Diana la Little London International Academy, unde era implicata intr-o campanie de donare de sange, de-aici decorul si zgomotele din fundal, pentru ca am filmat intr-o scoala. Pana la urma, asa credem ca-i sta bine unui formator de leaderi, sa dea exemplu personal si prin implicari sociale, in putinul timp care-i mai ramane disponibil. Traversam niste timpuri unice, ar fi bine sa le traim ca atare!

un interviu de Marian Costache, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Ce inseamna pentru Romania si pentru lumea intreaga lectia de Leadership, pe care o primim in fiecare zi, de pe urma razboiului din Ucraina?

Diana Maria Voicu, Senior Learning Architect @ MMM Consulting & Presedinte @ Initiativa Romania

N-as vrea sa ne uitam cum putem sa extragem morala din tot ce se-ntampla in Ucraina, pentru Europa sau toata lumea, ca sunt foarte multe paliere, dar m-as uita ce-am putea sa invatam ca romani, ce-am putea sa ne adaugam.

Noi romanii avem foarte multe parti bune, pe de alta parte in Romania de foarte multe ori spunem ca traim o acuta criza de Leadership. Leadership-ul este probabil unul dintre lucrurile pe care acum nu numai ca-l putem invata ci si modela, dupa ceea ce vedem ca se-ntampla in Ucraina.

Cand vorbim de Leadership, primul la care ne gandim este Presedintele Zelenski, el este un extraordinar model, chiar daca sunt oameni care spun ca e doar un actoras si ca joaca rolul vietii lui. Este nu doar o preconceptie rautacioasa si este doar o imagine creata pe baza multor sitcom-uri si povesti amuzante, personaje caricaturale, pe care le-a jucat inainte sa ajunga Presedintele Ucrainei. Este o privire superficiala, Zelenski nu este intr-un rol sau nu in sensul ca nu e autentic. Demonstreaza foarte mult curaj si asta e ceva ce ne lipseste de foarte multe ori, in Leadership. Avem mai degraba un Leadership prudent, in organizatii, in comunitati, in companii.

#indrazneala

Zelenski, ca orice leader in fata unei provocari mari, merge pe o gheata destul de subtire si face asta cu multa indrazneala. Cred  si cu nopti nedormite. Este pe de-o parte responsabil, de a pierde cat mai putine vieti de ucraineni. Stim dinainte sa intre in conflict, ca asta e un subiect foarte important pentru el. Pe de alta parte doreste sa pastreze integritatea teritoriala, independenta Ucrainei, sa-si apere fiecare palma de pamant, cu toate resursele pe care le are Ucraina.

Mi-ar placea sa invatam, in primul rand, lectia Leadership-ului de la Zelenski si in general de la ucraineni. In toata aceasta perioada, au explodat cu indrazneala, au cerut ajutor in toate partile, au stiut sa-si ralieze toata lumea civilizata. Si-au intins antenele atat de mult incat sa comunice si sa ceara sprijin de la toata lumea, nu doar de la oficialitati, guverne, organizatii internationale, cum sunt Uniunea Europeana sau NATO. Fiecare cetatean cere ajutor de la cine poate, din network-ul personal. Asta este de fapt Leadership, sa consideri acum, cand esti in fata provocarii, ca depinde de tine si nu de altcineva.

Zelenski este doar un comunicator desavarsit sau este si un razboinic? El pare ca are valente din ambele directii, ce crezi ca este mai mult?

Cred ca este un comunicator foarte bun, in primul rand, dar Comunicarea nu e niciodata desprinsa de esenta noastra. Nu poti sa fii un comunicator foarte bun si sa livrezi mesaje de carton. Nu exista asa ceva. Comunicarea autentica are in spate valori, emotie, actiuni.

Orice comunicare pe care o lansam doar de fatada este imediat demontata de ce se-ntampla in spate. Asa se-ntampla si cu marile branduri. Toate au o extraordinara echipa de Marketing, dar un brand nu traieste decat daca imaginea sa externa este egala cu cea interna, daca oamenii din organizatie, oamenii care muncesc in acea companie si construiesc in fiecare zi brandul, il sustin inclusiv in sufletele lor.

Imi aduc aminte, in scoala mea de Marketing – unul dintre domeniile pe care le iubesc – imi aduc aminte aceasta definitie a brandului. Brandul este de fapt nu o marca, o sigla, o serie de produse care ne plac. Brandul este acel coltisor din inima ta, care ramane odata pentru totdeauna dedicat acelei marci. Din punctul asta de vedere, Zelenski este un brand, acum. Pentru ca a reusit sa cucereasca, in inimile noastre, locul asta special de presedinte luptator, de presedinte in mijlocul oamenilor, de leader curajos. Sa nu uitam ca a avut curajul – imi imaginez ca a stiut si pe ce se bazeaza –  sa se opuna uneia dintre cele mai mari puteri mondiale, poate in decadere, dar unui scelerat de fapt, care este Putin, si sa faca asta in permanenta cu incredere.

#brand

Un alt lucru pe care-l apreciez si pentru care cred ca Zelenski este un brand, a fost foarte atent in Comunicare la felul in care gestioneaza pe de-o parte mobilizarea, increderea, pe de alta parte nu apeleaza la un limbaj al urii. Nici al urii si nici al fricii. Nici macar in momentul in care cere ajutor de la puterile vestice. Limbajul lui nu este incarcat de ura si nu este un limbaj al fricii sau al terorii. Este mare lucru si rar intalnit in Leadership! Ni se pare ca devenim mult mai convingatori daca apelam la amenintari, daca descriem o imagine a unui viitor sumbru, de care trebuie sa ne ferim. 

Valorile umane, pe care le transmite Zelenski: “as vrea sa permit mamelor soldatilor rusi sa vorbeasca cu copiii lor sau sa se intereseze daca copiii lor sunt pe lista soldatilor decedati”. Mesajele lui nu ataca Rusia ca tara, ataca doar ledership-ul care a dezlantuit razboiul impotriva lor. Mesajul este in primul rand un mesaj patriotic, nu un mesaj de distrugator. Un mesaj de om care-si iubeste, isi apara valorile, tara, oamenii, fiecare palma de pamant, si nu un mesaj de atacant si un mesaj care desfiinteaza Rusia. Mare lucru!

Esti trainer, ce anume ti se pare ca ar merita introdus in programa voastra, in asa fel incat intr-o buna zi sa avem si noi mai multi astfel de leaderi, nu neaparat doar la nivel politic, ci si la nivel managerial si economic? Sa avem si noi niste Zelenski mai mici, in societatea romaneasca.

Intr-adevar, profesia mea este de trainer, coach, facilitator, si ma uit la ce se-ntampla in Ucraina si la Zelenski si cu ochiul asta de profesionist in Leadership. Cred ca in momentul in care discutam despre Leadership, intr-o Romanie, o societate in pace, inca, cred ca ne imaginam ca nu avem in fata provocarea care sa ne dea posibilitatea sa dam masura a ceea ce este mai bun in noi. Cred ca asta este o conceptie gresita.

Asteptam un moment, in Leadership, ca sa dam ce e mai bun in noi, care pare ca nu vine niciodata. In organizatiile cu care lucram, companii mari, multe dintre ele multinationale, altele romanesti, a depasi criza dupa criza este un antrenament permanent. Oamenii sunt antrenati pentru asta si de cele mai multe ori o fac cu succes si eficienta sporita. Pe de alta parte, leaderii nu intotdeauna se gandesc care este acel moment in care sa dea ce-i mai bun, din ei. Asteapta o situatie limita. Poate ca acea situatie limita nu vine niciodata. In Leadership – acesta e primul lucru pe care l-as aduce in modele noastre – ocazia de a aduce ce e mai bun in tine este ACUM!                                                        

Fii cea mai buna versiune a ta!

Binenteles ca asta este o calatorie. Cea mai buna versiune a mea de astazi este inca nu suficient de buna, fata de cea mai buna versiune a mea de peste 6 luni sau de peste 1 an. Pana la urma, asta e provocarea existentei noastre, in general, si mai ales provocarea Leadership-ului, cresterea continua. N-ai ajuns niciodata la destinatie!

Suntem la LLI Academy, pentru ca astazi esti implicata aici intr-o actiune de donare de sange. Asta explica decorul si sunetele din fundal, pentru ca nu suntem in biroul tau de business. Daca ar incepe acum sa sune sirenele, anuntand un bombardament, cat de pregatiti suntem sa salvam cele cateva sute de copii, din aceasta scoala, si pe noi insine? Cat de pregatiti suntem pentru o istorie precum cea a Ucrainei, in aceste zile?

Este o intrebare foarte buna, doua lucruri aici:

Ucraina era pregatita. Ucraina a fost pregatita atat de invazia Crimeei, cat si de toata transformarea care s-a intamplat dupa Euromaidan. Deci, Ucraina era pregatita. Daca intrebai si acum 2 ani un ucrainean, nu in ultimele 6-8 luni, ei erau pregatiti. Asta inseamna ca ar trebui sa nu ne mire ca actioneaza atat de unitar acum, si ca fiecare isi gaseste locul, isi aduce contributia. Barbatii au ramas toti in tara, chiar daca nu s-au inrolat sunt in actiuni de voluntariat, ajuta si cer ajutor de la toata lumea.

Suntem noi pregatiti?! Nu, cred ca nu suntem pregatiti, si nu ma refer la elementele logistice pentru asta, cred ca nu suntem pregatiti pentru ca inca nu avem o imagine de sine, ca romani, echilibrata. Pendulam, de cele mai multe ori, intre doua extreme.

#putereainterioara

“Urasc Romania, n-o mai suport, emigrez!” N-am nimic impotriva emigratului, fiecare isi gaseste fericirea unde doreste, pe aceasta planeta. “Urasc Romania, nu mai am incredere in nimeni, nici in clasa politica, nici in societate, nici in romani in sine!” Extrema cealalta: “nu exista nimic pe planeta ca romanul, geto-dacul, s.a.m.d.. Nu avem o imagine, echilibrata, de sine. Nu suntem decat rareori confortabili cu cine suntem, realisti si confortabili cu cine suntem. Cu alte cuvinte avem mult de lucrat la puterea interioara. Cand ai putere interioara, capul tau este intotdeauna deasupra furtunii. Capul ramane deasupra apei.

Sper ca, indata ce razboiul din Ucraina si pe urma criza din Ucraina se vor incheia, ne vom intoarce catre noi insine si ne vom uita la aceste doua lucruri. Ce spune despre noi faptul ca ne-am mobilizat si am deschis usa caselor noastre ucrainenilor, ca sa ajutam cu tot ce este posibil, in dulcele stil din Romania? Uneori functioneaza mai bine “statul paralel”. Ce spune asta? Ca sa ne intarim puterea interioara si sa obtinem pacea cu cine suntem, exact asa cum suntem. Al doilea lucru este despre ce putem sa invatam de la ucraineni, pentru a ne aduce contributia, indiferent de cat de mult sau putin iubim activ in acest moment Romania, de a ne aduce contributia acolo unde suntem, chiar acum.