Lebede negre, cifre reci si alte povestioare cinice

articol de Cezar Baciu

Vestea buna ar fi încheierea ostilitatilor de la Rasarit. Vestea proasta e ca, asa cum razboiul a fost solutia tactica de iesire (onorabila?) din pandemie, si pentru iesirea din razboi e nevoie de o nouă manevra tactica. Pana atunci, fara pic de propaganda si fara nici un parti-pris geopolitic, realitatea financiara este rece si foarte cinica.

#1

In Romania, prima luna a anului (deci inainte de razboi) a adus un record istoric în ceea ce priveste pretul de import al gazului: 747 de dolari pe mia de metri cubi, cu 68% mai mult decat în decembrie 2021. Stiti ce se poate face cu 1.000 de metri cubi? Poti incalzi (si prepara apa calda, desigur) maximum cinci apartamente cu centrala termica si cu trei camere (la bloc, nu la casa pe pamant) intr-o luna februarie cum a fost in acest an (28 de zile si temperaturi blande). Stiu prea bine ca am scris „gaz de import”, caci cel din intern era mai scump…

Tot in Romania, legea care prevede terminarea micro-hidrocentralelor incepute (unele) in 1989 si terminate in proportie de cel putin 90% ( Rastolnita, Bumbesti, Dumitra) si care ar aduce in sistemul energetic national un plus de 30.000 MWh lunar a fost atacata la Curtea Constitutionala pe motive de mediu. Oricum, pana in acest moment, statul roman a investit in aceste hidrocentrale peste 360 milioane de euro…

#2

Apropo de gaz: In pofida razboiului, Rusia plateste in continuare pentru tranzitul gazelor naturale prin Ucraina… La o luna dupa invazia Ucrainei, Rusia transporta mai multe gaze naturale decat inainte prin conductele care traverseaza Ucraina, iar Moscova plateste in continuare toate sumele datorate pentru tranzitul gazelor spre Europa (de la Bloomberg citire). Livrarile zilnice de gaze naturale rusesti la unele puncte de frontiera au crescut cu peste 50% comparativ cu minimele atinse în luna ianuarie, în conditiile în care tranzitul de gaze prin conductele din Ucraina s-a dublat pe masura ce companiile energetice s-au grabit să faca achizitii după invazie. (Majorarea importurilor din Rusia reflecta lipsa de optiuni cu care se confrunta clientii europeni în acoperirea cererii pe termen scurt, puncteaza analistii de la JPMorgan Chase.

Anterior razboiului, Ucraina a informat ca grupul Gazprom plateste anual aproximativ doua miliarde de dolari pentru tranzitul gazelor naturale pe teritoriul sau). Importurile de la principalul furnizor de gaze al Europei au devenit mai ieftine decat achizitionarea de gaze pe piata spot, iar Rusia plateste in continuare în valuta pentru tranzitul gazelor prin Ucraina. 16,8 milliarde de euro (adica 646 milioane pe zi) reprezinta valoarea importurilor europene de hidrocarburi in primele 26 de zile de razboi, conform cifrelor furnizate de catre CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air). Mai precis:  10,6 milliarde de euro pentru gaze naturale, 5,77 miliarde pentru petrol (brut si rafinat) si  438 milioane de euro pentru carbune.

#3

Rubla ruseasca si-a revenit la valoarea de dinainte de razboi, scrie The Guardian. Si asta în ciuda sanctiunilor occidentale asupra exporturilor si bancilor rusesti. Moneda ruseasca se tranzactiona, joi dimineata, in ultima zi de martie deci, la un curs de 75,5 ruble pentru un dolar american, in comparatie cu aproape 140 ruble la un dolar la inceputul lunii martie. Mai mult, s-a constatat ca rubla este chiar mai puternica decat fusese pe 22 februarie, când cotatia era 80 de ruble/dolar. E vorba de valoarea avuta de moneda rusa cu doar doua zile inainte de invazia Rusiei în Ucraina.

#4

Fluxurile de gaz prin conducta Yamal-Europe au scazut la zero marti, 29 martie, dupa-amiaza. Yamal este de vreo 20 de ori mai mica decat Nord Stream 1 si deserveste Germania si Polonia. In acelasi timp, Germania, dependenta de hidrocarburile rusesti in proportie de 65% (conform celor declarate de CEO-ul E.ON), va inregistra in martie o inflatie de 7,3%, cel mai mare nivel din ultimii peste 40 de ani, in contextul continuării cresterii preturilor la energie si carburanti, al crizei pandemice si al razboiului. Este cel mai mare nivel al inflaţiei înregistrat  dupa toamna anului 1981, cand a inceput primul Razboi din Golful Persic.

#5

Nici Franta, desi importa gaz din Algeria pe sub Marea Mediterana, nu sta mai bine. Chiar daca vor fi alegeri prezidentiale chiar in aprilie, pe 10 si 24, pe fondul exploziei preturilor la toate formele de energie, isi roaga populatia să faca mai putine dusuri si sa stea mai mult in frig, si ca pregatire pentru urmatorul sezon rece.

#6

Tot despre Franta. Conform E&Y, Decathlon si Leroy Merlin sunt in Top 3 cei mai apreciati retaileri din Hexagon. Alaturi de Auchan, cei trei fac parte din galaxia Mulliez, si toti trei sunt inca prezenti in cele doua state beligerante (marti, 29 martie, Decathlon a anuntat suspendarea activitatilor in cele doua state din cauza marilor probleme de aprovizionare). In Rusia, Auchan are peste 30.000 de angajati si opereaza 231 de magazine, cu care realizeaza un pic peste 10% din cifra de afaceri mondiala (in Ucraina, Auchan are 6.000 de angajati in 43 de magazine).

La randul sau, Leroy Merlin are 36.000 de angajati in 107 magazine, realizand aproape 19% din cifra de afaceri globala. Intr-o tara in care, traditional, sindicatele au un cuvant greu de spus, sindicalistii francezi de la Auchan au subliniat ca „Putin nu-si face cumparaturile de la noi”. De altfel, nici Metro si nici Spar nu au iesit din Rusia.

Alte stiri, pe scurt, aflate in timpul scrierii acestui material:

  • Tensiunile escaladeaza în Orientul Mijlociu între Iran, Siria, Israel.
  • Apar tensiuni între Armenia și Azerbaijan în regiunea Nagorno Karabakh.
  • Coreea de Nord supara Coreea de Sud și pe altii cu testele tot mai dese cu rachete intercontinentale.
  • Regiunea Osetia de Sud a anuntat ca dupa alegerile prezidentiale din aprilie vor face un referendum, pentru a se alipi la Rusia. Georgia nu este de acord.
  • Pakistan: framantari uriase, opozitia incearca sa il inlature de la putere pe premierul Imran Khan.
  • Tensiunile în Israel cresc, atacurile teroriste s-au întetit. Statul sfatuieste toti posesorii de permis de arme sa tina arma asupra lor tot timpul.
  • China continua demersurile pentru a construi o bază militara în insulele Solomon, au semnat azi un acord de cooperare care poate fi precursor al altor initiative în viitor. 
  • Presedintele Tunisiei a emis un decret prin care a dizolvat Parlamentul.
  • Sectorul de turism din Thailanda incearca sa gaseasca piete alternative la cea rusa.
  • Armata chineza a semnat un acord de cooperare cu armata Cambodgiei.
  • Rusia și India discuta termenii acordului de plata intre tari, ruble / rupii.
  • Singapore executa prin spanzuratoare, prima data dupa 2019, un traficant de droguri din Malaysia.

Ma mint, zicand ca nu am ce concluzie sa trag.

1 răspuns »

  1. Este evident ca razboaiele au nevoie de foarte multi bani. De aceea, Ua nu-si poate permite să renunte la miliardele rusesti. Si in timpul razboiului din Iugoslavia multe fabrici din Croatia care produceau subansamble pt intreprinderi sarbesti nu si-au incetat activitatea, Unele din acestea produceau chiar armament utilizat imediat in rzboiul dintre cele doua tari.