Loredana Popasav: „Echilibrul este cresterea afacerii in timp ce avem grija de planeta si de societate”

Este Transformative Coach la The Simplified Mind, dar foloseste si titulaturile de Mentor, Profesor, Activist pentru Egalitate, Diversitate si Incluziune, promotor al femeilor, sustinator al durabilitatii. A avut privilegiul de a intelege si de a realiza principiile psihologice fundamentale din spatele experientei umane. Mintea simplificata este umbrela sub care, ea si colegii ei, impartasesc cunostințele si intelepciunea Mintii, Constiintei si Gandului.

Am vorbit cu Loredana Popasav despre cum vede ea leadershipul in business acum, influenta pandemiei asupra noastra a tuturor, dar si in afaceri, remote si hybrid work, intelegere profunda, provocari, coaching si multe alte subiecte care sper sa vi se para interesante.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cum a fost pentru tine perioada pandemiei, din punct de vedere business?

De fapt, perioada carantinei a fost o perioada prolifica pentru businessul meu. Am inregistrat o crestere in numarul de clienti si o mai mare diversitate din punct de vedere geografic.

Care ai spune ca au fost provocarile tale si cum le-ai depasit?

Probabil cea mai mare provocare a fost sa ma asigur ca am grija si de mine si sunt in cea mai buna forma a mea, astfel incat sa imi pot servi clientii la cel mai bun nivel.
Pe de alta parte, provocarile au ramas aceleasi ca inainte de pandemie – in centrul si estul Europei, zona pe care o deservesc cu precadere, profesia de coach e relativ noua si multe persoane considera ca te duci la coach doar daca e ceva in neregula cu tine. Ceea ce e, in mod evident, neadevarat.

Atletii de performanta colaboreaza cu coach si nu e nimic in neregula cu ei. In CEE multi oameni nu vad inca legatura intre fitnessul mental si performanta, ceea ce este evident deja in vestul Europei sau in Statele Unite. Asadar, una din provocarile majore, dar constante, este faptul ca inca trebuie sa educ oamenii, sa schimb conceptiile gresite si sa aduc clarificari in ceea ce inseamna coachingul si ce face un coach.

Care au fost cele mai solicitate solutii / servicii in aceasta perioada si de ce?

As enumera in primul rand problemele cu care oamenii au venit, principalele fiind Starea de stres, stres cronic, anxietate, depresie, lipsa sperantei, performanta scazuta, lipsa perspectivei in ceea ce priveste cariera, profesia, sau chiar relatiile cu cei din jur. Perioada carantinei nu a fost usoara pentru marea majoritate a oamenilor, iar spatiile restranse, in stransa proximitate cu familiile s-au dovedit dificil de gestionat pentru multi oameni.

Spuneai intr-un interviu anterior ca  perspectiva este un fenomen uimitor. si ca multi oameni, ca mine pentru o perioada, nu isi acorda ragazul de a se opri, pentru o secunda, sa se gandeasca la ce fac si de ce fac ceea ce fac. Cum s-a schimbat acest lucru sau nu in ultimii ani pentru tine?

Ma lovesc de aceleasi probleme ca orice alta persoana. Doar pentru ca sunt profesionist in sanatatea mentala, nu inseamna ca sunt infailibila.
Orice persoana care isi petrece timpul in acelasi cerc, acelasi spatiu, e supusa acelorasi idei sau mod de gandire, ceea ce inseamna ca perspectiva se ingusteaza si acea persoana ajunge sa priveasca viata prin gaura cheii, judecand orice sau pe oricine care e diferit.
Acum 10 ani pot spune ca ma uitam la viata prin gaura cheii si avem o viziune relativ limitata.

Primul pas spre dobandirea unei noi perspective a fost sa ma opresc in a mai judeca oameni sau situatii care nu imi erau familiare si sa accept faptul ca doar pentru ca sunt diferiti nu inseamna sub nici o forma ca sunt gresiti. Pe masura ce am acceptat diferentele, am inceput sa inteleg tot mai mult si sa invat tot mai mult. Sa nu ma intelegeti gresit, asta nu inseamna ca sunt de acord cu orice idee, sau ca trebuie sa imi placa orice, dar pot sa accept diferentele si sa invat ceva din ele.
Un alt pas extrem de important a fost starea de calm a mintii. Gandirea excesiva umbreste orice situatie si ingusteaza perspectiva. Calmul mintii e accesibil pentru oricine si e cel mai bun loc pentru evaluare sau decizii.

Ce le spui clientilor tai cand este vorba despre importanta acestui ragaz?

Cu totii avem exemple in viata noastra cand am fost intr-o stare a mintii buna si pozitiva si totul a parut usor si accesibil din acel loc. De asemenea, cu totii avem exemple in viata noastra cand am fost intr-o stare a mintii proasta si negativa, iar totul ne-a parut dificil, am fost asaltati de griji si anxiosi. Ceea ce fac eu este sa le amintesc clientilor mei de aceasta diferenta si sa creez un spatiu in care clientii mei isi regasesc o stare buna a mintii si opereaza la cel mai inalt nivel al lor. Acest spatiu e usor accesibil cand mintea noastra este calma. Sau, ca sa ma exprim altfel, ii indemn pe clientii mei sa isi acorde un spatiu de liniste a mintii, fara ganduri.

Cum ai spune ca a evoluat cariera ta in coaching si cum s-a dezvoltat?

Coachingul e o meserie in care procesul de invatare si dezvoltare e continuu, iar practica si experienta sunt parte a acestui proces. Practic aceasta meserie de 10 ani si de 10 ani sunt la scoala / uneori ca student, alteori ca profesor. E un proces care stiu ca va continua atata timp cat voi practica aceasta meserie. In ceea ce priveste practica, la inceput am lucrat cu doar cateva persoane, marea lor majoritate prieteni sau colegi, care au acceptat sa lucreze cu mine mai degraba din prietenie si probabil curiozitate.

Recunosc insa ca businessul meu a crescut mult mai repede decat m-as fi asteptat eu. Businessul meu s-a extins atat ca arie geografica, dar si ca practica, lucrand cu companii, organizatii, lideri de companii, echipe de management, dar si atleti, artisti sau chiar personalitati publice. Cu timpul, cariera mea s-a dezvoltat si in alte arii cum ar fi Diversity&Inclusion, Learning&Development, comportament, adictii. In acest moment servesc clienti individuali, sau organizatii, de pe 3 continente, in aproximativ 10 tari.

Pe ce aspecte te focusezi cel mai mult in acest moment si de ce?

Am doua mari pasiuni – oamenii si planeta. Astfel, principala mea activitate este aceea de coach transformativ, ceea ce implica managementul schimbarii, dezvoltare personala, Leadership, coaching de performata, comportament la locul de munca, dar si managementul stresului, depresie, sau anxietate. Sunt coach, mentor si profesor pe aceste subiecte si specialist in comportament.

In acelasi timp sunt consultant si mentor pentru Diversitate si Incluziune atat pentru companii cat si pentru organizatii NON guvernamentale. Multe organizatii au acest subiect pe agenda in aceste zile, dar nu stiu cum sa il gestioneze sau le e frica sa abordeze subiectul.
De curand am acceptat si un rol de consultanta ESG (Environmental, Social & Governance), imbratisand astfel a doua mea mare pasiune pentru planeta.
Oricare ar fi rolul pe care il am, ceea ce fac este sa aduc claritate si intelegere si sa ajut atat companiile, organizatiile sau oamenii cu care lucrez sa seteze niste practici si politici coerente si ancorate in prezent.

Ai spune ca a fost mai greu sau mai usor ca oamenii de business sa poata practica ascultarea activa in pandemie? De ce?

As incepe prin a defini ce inteleg eu prin ascultarea activa, si anume a asculta ce spun oamenii si nu ce credem/gandim noi ca spun, adica a asculta fara a judeca si fara a avea o idee preconceputa in minte. Motivele pentru care oamenii nu asculta in mod eficient sunt interne, asadar nu cred neaparat ca perioada pandemiei a schimbat sau a avut vreo influenta. Orice om are abilitatea de a asculta innascuta, trebuie doar sa ne permitem noua insine sa facem liniste in propria noastra minte.

Cum ti se pare ca s-au schimbat nevoile oamenilor de business care vin la tine in ultimii ani?

La suprafata par a fi multe schimbari, dar nevoile fundamentale ale oamenilor sunt aceleasi. Mintea umana opereaza in acelasi mod, guvernata de aceleasi principii fundamentale, doar factorii externi se schimba. Deci e mai degraba o chestiune ce tine de context sau continut, decat o chestiune de substanta. E ca in marketing unde principiile de baza sunt aceleasi, doar tacticile se schimba. Practica unui coach transformativ este legata de functionarea optima a mintii umane si intelegerea modului in care mintea functioneaza, de acolo oamenii au acces la orice solutie au nevoie, oricand au nevoie.

Am putea spune si despre conceptul de leadership ca s-a schimbat? Daca da, cum si de ce?

Leadershipul nu e o inventie moderna sau o creatie contemporana. Anul trecut am sustinut un curs de leadership pentru una din companiile cu care lucrez, iar cartea pe care am ales-o pentru studiu si discutie a fost Henry the 5th, de William Shakespeare, care este una din cele mai bune carti de Leadership existente. Principiile leadershipului sunt aceleasi ca in timpul regelui Arthur, doar contextul si subiectul se schimba in timp. Principiile de baza sunt aceleasi indiferent daca esti presedintele unei tari, generalul unei armate, sau CEO-ul unei corporatii.

Ce inseamna echilibru in business, din punctul tau de vedere?

Din perspectiva mea, in prezent, echilibrul este cresterea afacerii in timp ce avem grija de planeta si de societate. Sau, altfel spus, un business in echilibru este acela care inregistreaza crestere financiara, sau a crestere a profitului, intr-un mod sustenabil pentru planeta si societate.

Cat de important este ca om de business sa fii grounded? Cum atingi aceasta stare?

Ce inteleg eu prin a fi grounded este a fi stabil, echilibrat si a avea capacitatea de a privi lucrurile in perspectiva. Cred ca e crucial pentru orice om de business sa fie echilibrat, sa aiba claritate in ceea ce priveste scopul si asupra rolului pe care il are de indeplinit.
Ce as recomanda oricui care doreste sa atinga aceasta stare este o stare de calm a mintii in care sa-si raspunda la cateva intrebari simple – care e scopul acestui business? Incotro ne indreptam? Ce stim sa facem? Care e rolul meu aici?

Care crezi ca sunt principalele greseli de comunicare pe care oamenii le fac in business, chiar si acum dupa pandemie? Ce sfaturi le-ai da?

Nu sunt expert in comunicare, dar din conversatiile cu clientii mei as mentiona 3 greseli – lipsa de frecventa in comunicare, complexitatea excesiva in comunicare si lipsa de implicare in comunicare.
As avea 3 recomandari (nu sunt in businessul de dat sfaturi) care raspund greselilor enumerate.

Frecventa in comunicare – nu este suficient sa comunicam o data sau de doua ori pe an. Nu este nici un dubiu in acest moment ca traim intr-o lume volatila, complexa, ambigua si incerta, schimbarile se intampla cu repeziciune si perioada de adaptare la schimbare s-a redus foarte mult. Frecventa in comunicare ne ajuta sa ne asiguram ca oamenii nostri sunt in cunostinta de cauza si sunt in pas cu schimbarea.

Simplitatea in comunicare – cu cat comunicarea este mai simpla cu atat intelegerea va fi mai profunda.
Implicarea in comunicare – comunicarea nu poate fi unilaterala, trebuie sa functioneze in ambele sensuri pentru a fi eficienta. Oamenii vor sa fie ascultati si vor sa aiba oportunitatea de a vorbi. Asta inseamna transparenta in feedback, capacitatea de a asculta si onestitate.

Cat de mult timp crezi ca se vor mai simti efectele pandemiei asupra oamenilor, in viata profesionala?

Mi-ar trebui un glob de cristal pentru a aprecia o perioada de timp, dar am sa incerc sa vorbesc despre cateva efecte evidente si sa fac o comparatie mai degraba istorica cu situatii similare.
Primul impact al pandemiei este iminenta recesiune, in care multe businessuri vor intampina dificultati. Daca ne uitam la perioadele de recesiune economica anterioare, putem aprecia o perioada de instabilitate de 2-3 ani, pana cand lucrurile vor incepe sa se redreseze.

Modul de lucru hibrid nu este inca stabil si va fi nevoie de o perioada de adaptare la aceasta schimbare, pe care imi este dificil sa o cuantific. Depinde foarte mult de la o organizatie la alta si chiar de la o tara la alta. Daca ne uitam la tarile din centrul si estul Europei, caderea regimului comunist a avut urmari vreo 20 de ani, cu tari ca Cehia care a avut o perioada de adaptare mai rapida si tari ca Romania in care adaptarea a fost mai indelungata.
Sistemul scolar hibrid sau chiar intrerupt din ultimii doi ani va avea drept urmare lacune in educatia tinerilor profesionisti.
In ceea ce priveste efectele asupra sanatatii mentale, uneori am senzatia ca si peste 20 de ani voi lucra cu oameni care au suferit psihologic din cauza pandemiei.