articol de Cezar Baciu
Pe baza de pandemie, start-up-urile care livreaza foarte rapid la domiciliu produse specifice comertului de proximitate si pe cele cu consum imediat au explodat. Provocarea acestor noi start-up-uri este sa creeze o aplicatie eficienta, sa cumpere produse de la furnizorii lor, sa ocupe teritoriul cu mai multe depozite (dark-stores), sa aiba oameni de livrare pregatiti sa decoleze in orice moment. Toate in timp ce ofera preturi aproximativ rezonabile, pentru a fi competitive.
Asa ca promisiunea lor este sa livreze alimentele la tine acasa in 10-15 minute, de la 7 dimineata pana la miezul noptii, datorita dark-store-urilor, aceste mici depozite in stil supermarket fara clienti, situate în inima oraselor mari, unde curierii, adesea pe biciclete, preiau comenzile. Multe dintre aceste companii emergente sunt unicorni si continua sa primeasca multiple finantari de ordinul sutelor de milioane de dolari, dar…
Oceanul atat de albastru la inceput, a devenit rapid rosu. In materie de quick-commerce, numai in Romania am asistat in scurt timp la inghitirea Foodpanda de catre Glovo (afacerile preluate, livratorii transferati, dar oamenii din call-center dati afara pe motiv ca bussinesul este „desenat” altfel), apoi la disparitia peste noapte – si fara prea multe explicatii – a olandezilor de la Takeaway.com, care au fost atat de grabiti incat n-au apucat sa inchida nici site-ul si nici sa retraga ofertele de angajare.
Exemplul cel mai notoriu si reprezentativ este Gorillas
Dupa doi ani de existenta, „Gorillas isi accelereaza tranzitia catre profitabilitatea pe termen lung”. După cum explică Gorillas în comunicatul de presa de la finalul lunii mai, după „definirea cu precizie a urmatorilor pasi”, fondatorii au decis, „cu inimile grele, să ajusteze dimensiunea fortei de munca globale”. Concret, „300 de membri ai echipei din biroul nostru global vor parasi Gorillas”. La care se adauga si iesirea din Spania, Italia, Belgia si Danemarca. Au mai ramas cinci piete: Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda si SUA.
Paranteza ceva mai mare. Si alti mastodonti din domeniu taie in carne vie. Turcii de la Getir au suprimat 4.500 de posturi (adica 14% din intreaga masa salariala), inclusiv preparatori si livratori. Iar americanii de la Gopuff, campionii q-comm din SUA, si-au redus si ei masa salariala cu 3%. Ambele nume se regasesc in multe tari europene. În urma cu cateva luni, Gorillas a finalizat o strangere de fonduri de peste un miliard de euro. Au investit imens in marketing si au ajuns inclusiv pe tricourile celor de la PSG. Mastodontul german incepuse prin a garanta livrarile în mai putin de 10 minute, dar a trebuit sa se adapteze la realitate la cateva luni de la lansare.
#promisiunea
Compania vorbește acum de „livrari in cateva minute”. „In timp ce lucram ca livratoare incognito la Gorillas pentru un weekend, ne-am dat seama ca promisiunea era aproape imposibil de respectat. Chiar si prin furnizarea de biciclete electrice curierilor si prin infiintarea de dark-store-uri in tot centrul orașului, termenele limita au fost rareori sustenabile, iar majoritatea livrarilor au durat între 15 si 20 de minute. Mai presus de toate, conditiile de lucru ale livratorilor au fost foarte grele”.
Ca sa contra-pondereze intr-un fel socul anuntului din 24 mai, Gorillas a lansat in aceasta luna o gama de marci de distribuitor: produse de zi cu zi (Gorillas Daily), produse de calitate superioara (Gorillas Premium), produse legate in principal de cafea (Hot Damn) sau chiar doua beri artizanale (<start-up beer>). Lansare invaluita in cuvinte mari de marketing, inclusiv concepte in trend acum, gen durabilitate si reciclare…
Sunt aproximativ 50 de produse marca proprie, capitol la care se adauga deja existentele marci de distribuitor: de la Casino in Franta, de la Jumbo in Olanda si de la Tesco in Marea Britanie.
Finalul care (cam) strica totul
In incheiere, desi am vorbit mai sus de foarte multi bani, ca sa ne mai linistim un pic cu q-comm-ul in special si cu e-comm-ul in general, trebuie spus ca, intr-o tara precum sa zicem, Franta, in ultimul an de analiza incheiat cu aprilie 2022, veniturile comerțului rapid au ajuns la 198 de milioane de euro. Acesta este echivalentul vanzarilor unui hipermarket mare pe aceeasi perioada (aprilie 2022 YOY), unul dintre cele mai bune cu siguranta, dar doar unul…
PS: Intrebare sincera: a mai auzit cineva ceva de Sezamo in ultima luna? 😊
Surse foto: AFP, RetailDetail
Categorii:#perspective, Online, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.