In vara Godmother a lansat Cognition: agentie de digital specializata in comunicare online integrata.
Cognition este singura agentie romaneasca membra a Neuromarketing Science & Business Association si in definirea strategiilor de comunicare digitala imbina insight-uri, expertiza si tehnologii de ultima ora, detinand tool-uri specializate de research (GWI Consumer Insights) si optimizare a performantei digitale. Membri fondatori si asociati in cadrul agentiei sunt Claudia Archip, Alice Gavril si Valentin Vacarus. Am vorbit cu Claudia Archip, Managing Partner Cognition, despre cariera ei, background, pasiunea pentru digital si, evident, noua agentie pe care o coordoneaza.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Ce te-a determinat sa faci trecerea de la psihologie la publicitate?
O simpla provocare intre prieteni, un pariu facut intr-o seara “La Motoare”, acum multi ani.
Dintotdeauna mi-am dorit sa inteleg oamenii intr-un sens cat mai profund si autentic, iar comunicarea, sub toate aspectele ei, mi s-a parut mereu fascinanta. Psihologie, sociologie, marketing & advertising samd – sunt toate fatete ale aceleiasi abordari umaniste in care ma regasesc. Prin urmare, trecerea a fost numai o pirueta spontana in traseul meu profesional, dansul ramanand in esenta acelasi.
De altfel, “ce-ar fi daca?” si “ba se poate” mi-au ramas si acum prieteni buni de drum, catalizatori ai dezvoltarii personale sau profesionale.
Cum te ajuta insa acest background in conturarea strategiilor campaniilor de comunicare digitala?
Principiile psihologiei constituie repere valoroase in conturarea unor strategii de comunicare capabile sa atinga obiectivele dorite, oricat de indraznete. Acesta este si motivul pentru care Cognition este prima agentie de publicitate din tara parte a NMBSA (Neuromarketing Business & Science Association).
De la resorturile subconstiente in virtutea carora “facem click” (denumite in advertising insights), la statisticile ce stau la baza unui research de brief si modul in care se propaga informatia in cadrul unei anumite tipologii de target (ecosisteme de comunicare), la mapping-urile neuronale ce dicteaza optimizarile UI/UX sau mindset-urile contextuale (conversion funnels) care pot schimba radical performanta media, cele 2 discipline sunt perfect complementare.
De ce iti este dor din publicitatea de acum 18 ani? De ce?
Mi-e dor de acel vibe specific unei industrii emergente: de bucuria descoperirilor, curajul inceputurilor si sarbatorirea fiecarei reusite. Il regasesc si il incurajez acum in noua noastra agentie, unde imi doresc ca plafonarea, dezinteresul si lipsa de perspectiva sa ne ramana straine, atat noua cat si clientilor nostri.
Poate ca afirmatia de mai sus pare putin exagerata – si totusi, in 20 de ani, advertising-ul a trecut prin multe transformari; dincolo de aspectele pozitive, nu trebuie sa ignoram switch-ul dintre abordarea incluziva, educativ-informativa initiala, catre cheap entertainment, si uneori dezinformare, acaparare informatica, discriminare sau cyber threat.
Cred cu tarie ca publicitatea trebuie sa fie mai mult decat un apanaj al consumerismului.
Ce este bine ca s-a schimbat si de ce?
Desigur, evolutia industriei a adus dupa sine multiple beneficii: avem acum un www foarte extins, tool-uri specializate, knowledge solid in permanenta dezvoltare si o mult mai mare deschidere a clientilor catre proiecte online si inovatie digitala. Iar ca specialist, aici poti gasi mereu o noua “jucarie” – asa ca rutina iese din discutie; esti liber sa iti lansezi propriile provocari, sa schimbi si sa imbunatatesti regulile jocului.
Cum si de ce ai facut trecerea spre digital?
Ca si advertiser, mi-am dorit intotdeauna sa pot intelege integral industria publicitara, sub toate aspectele sale. Asa ca, in momentul in care digitalul s-a dezvoltat suficient si a devenit o ramura de sine statatoare, am decis sa aprofundez domeniul, ca o completare fireasca a cunostintelor ATL, BTL, media si PR dobandite pana atunci.
360 de grade sau specializare? De ce?
Pentru mine, 360-ul a fost preferabil initial: am vrut sa inteleg intregul, inainte de a prioritiza segmentul. Cu toate acestea, decizia mea a fost influentata si de contextul industriei, de lipsa de maturitate a digitalului in momentul in care mi-am inceput cariera.
Acum, comunicarea online capata prevalenta in advertising, exista deja subdiviziuni independente in cadrul sau, deci universul profesional este unul foarte larg. Totusi, indiferent de specializare, va exista intotdeauna necesitatea unui integrator.
Alegerea depinde asadar de preferintele si profilul personal al fiecaruia.
Pentru ca ai experienta globala, regionala, precum si locala, care ai spune ca sunt avantajele agentiilor din Romania la nivel international?
Nu exista diferente majore (de know-how, instrumente sau proceduri) intre agentiile din Romania si agentiile independente din afara. Diferentele apar doar atunci cand le comparam cu agentii de retea.
Desi cele din urma pot oferi anumite beneficii (expunerea la clientii grupului, senzatia unei securitati profesionale), pot pierde destul de mult in sectoarele de input strategic si creativitate. Mai mult, Romania tinde sa se afle in topul preferintelor agentiilor globale ca si optiune de hub regional, datorita costurilor reduse si expertizei de top. La nivel local avem mai multa flexibilitate, suntem mai conectati, mai relevanti si mai responsive la nevoile pietei – avem asadar sansa de a dezvolta idei proprii care sa se faca mai bine remarcate si sa aiba un mai mare impact.
Cum ai caracteriza piata de digital advertising din Romania acum?
Ne aflam in plina expansiune – atat datorita dezvoltarii si inovatiilor din domeniu in general, cat si contextului post-pandemic care a tras un semnal de alarma iminent companiilor nedigitalizate inca. Se simte insa si o usoara volatilitate, cauzata de 2 factori majori. Primul este lipsa resurselor umane specializate (in raport cu expansiunea), iar al doilea, incapacitatea unor marketeri de a se adapta intern sau din punct de vedere infrastructura schimbarilor impuse de mediul digital.
Care sunt principalele trenduri si cum le abordati voi?
Trendurile sunt direct influentate de evolutia audientei, aflata in permanenta schimbare. Este important asadar sa intelegem mindset-ul, asteptarile si triggerele motivationale care dicteaza atat schimbarile de lifestyle, cat si comportamentele de consum. La Cognition, o facem prin research specializat si creative strategy, aplicate personalizat specificului fiecarui client.
In momentul de fata, putem identifica 2 directii de trending predominante in mediul online.
Prima este asociata mindset-ului escapist, tendintei de evadare din realitatea cotidiana, alimentata si de provocarile economice si socio-culturale pe care le traversam. Aplicat digital, raspunsul se traduce in Metaverse/VR, Crypto/NFT, AI.
Cea de a doua tendinta deriva din senzatia de confuzie generata de desfasurarile rapide de evenimente determinante, care lasa prea putin timp pentru acomodare si asimilare – de aici, nevoia de ghidaj si role models, manifestate prin amplificari de tip influencer marketing si public endorsement.
O nota importanta insa este legata de modul in care marketerii si advertiserii trebuie sa isi asume responsabilitatea in adresarea acestor tendinte. Dincolo de indeplinirea obiectivelor si obtinerea beneficiilor imediate, este necesar sa ramanem lucizi si atenti la impactul actiunilor noastre, pastrand in vizor acel “greater good”, care ne priveste pe toti, ca societate.
Cu ce gand ati lansat Cognition? In definirea strategiilor de comunicare digitala va propuneti sa imbinati insight-uri, expertiza si tehnologii de ultima ora, detinând tool-uri specializate de research (GWI Consumer Insights) si optimizare a performantei digitale. Va rog sa ne spuneti mai multe.
Desi suntem o agentie digitala, intelegerea si analiza nevoilor de comunicare ale clientilor nostri se realizeaza esentialmente strategic, la nivel 360. Doar in acest mod componenta de digital isi poate atinge potentialul maxim: functionand ca un network unificator, catalizator al intregului ecosistem de business si comunicare. Acesta este diferentiatorul care ne-a asigurat succesul primului an de la lansare, si a castigat aprecierea clientilor nostri.
Ce iti propui pentru 2023?
O echipa extinsa pe verticala, capabila sa sustina cresterea organica semnificativa de care ne bucuram, si multe proiecte frumoase. Mentinerea unui nivel de client satisfaction de cel putin 95 %.
Nu ne-am propus momentan obiective financiare, deoarece realizarile vor veni implicit.
Categorii:#reinventyourself #reinventyourbusiness, Agentii, Antreprenori, Interviu, News, Online, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.