Elena Mitan (Dentsu Creative): „Trebuie sa avem mai mult curaj si chiar sa cream cat mai mult continut real ancorat in nevoile utilizatorilor si in trendurile existente”

Dentsu Creative, agentia de creatie la nivel global a grupului de comunicare de marketing Dentsu, a anuntat o noua echipa de oameni-cheie care va dezvolta solutii creative integrate si indraznete pentru clientii sai. Mai mult de atat,echipa Dentsu Creative a fost completata cu o noua pozitie, de Head of Content, condusa de Elena Mitan. Aceasta echipa coordoneaza managementul prezentei clientilor in social media, productia de continut pentru social media, dezvoltarea de concepte pentru campaniile de influencer marketing, precum si executia si crearea de continut pentru toate platformele.

Am vorbit cu Elena Mitan despre noua pozitie, puterea contentului si a echipei in 2023, trenduri, influenta AI-ului in digital marketing si alte subiecte de interes.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #perspective

Ce te-a atras in primul rand la industria de marcomm si, ulterior la PR si social media?

Social Media este departamentul in care creativitatea, digitalul si tehnologia merg mana in mana. Am fost atrasa de acest domeniu fiindca este unul „hibrid”. Un specialist de social media trebuie sa detina abilitati de planning, strategie, cunostinte media si, nu in ultimul rand, sa fie creativ. Mereu am simtit ca aceasta creativitate are la baza formate care prind viata intr-un stil aparte atunci cand sunt energizate cu idei deosebite.

Domeniul nostru te determina mereu sa te documentezi, sa fii la curent cu cele mai noi trenduri, canale de comunicare si sa intelegi nevoile digitale ale tuturor categoriilor de target pentru a reusi sa creezi campanii care sa genereze rezultatele asteptate.

Este un domeniu intr-o continua schimbare, in care nu ai timp sa te plictisesti.

Care ar fi sfaturile pe care le-ai da unei persoane interesate de a intra in industria de publicitate digitala acum?

Sa indrazneasca, sa testeze, sa treaca prin toate etapele de invatare intr-un departament de social media si sa-si dea frau liber creativitatii, dar sa puna totul in balanta principalilor KPIs.

Mereu am considerat ca este important sa nu arzi nici o etapa. Sa intelegi partea de community management, apoi sa inveti partea de planificare lunara, sa descoperi cum arata platformele de ads si, nu in ultimul rand, sa inveti formulele aferente celor mai importanti KPIs.

Social Media nu are o reteta standard de invatare, dar consider ca, pentru a ajunge un specialist cu viziune strategica si creativa, este nevoie ca in prima faza sa intelegi formatele, unde se afiseaza si cum, modul in care utilizatorii interactioneaza cu ele si, nu in ultimul rand, ce inseamna toate rezultatele inregistrate.

Ce reprezinta un content bun, din punctul tau de vedere, in 2023?

Canalele de social media au devenit intrucatva sufocate de continut. Toti ne dorim sa fim acolo, insa nu ne intrebam mereu daca ceea ce publicam aduce plus valoare sau determina utilizatorul sa se opreasca putin din navigatul pe marea de continut si sa ne ofere aprecierea lui cu un like.

Ne-am plictisit cu totii, probabil, sa revedem aceleasi poze de stock. Avem nevoie de continut video sau static (cat mai) original. Sunt convinsa ca, in contextul potrivit, o poza facuta cu telefonul poate obtine o rata de engagement mai mare fata de o poza de stock adaptata. De aceea cred ca trebuie sa avem mai mult curaj si chiar sa cream cat mai mult continut real ancorat in nevoile utilizatorilor si in trendurile existente – sau, daca e posibil, sa participam activ la generarea unora noi.

Care sunt trendurile in content acum?

Consider ca ne aflam intr-o noua etapa a continutului digital in care trendurile nu se mai nasc 100% din cele mai noi formate, ci, mai degraba, din modul in care brandurile inteleg cel mai bine universul fiecarei categorii de target.

Conform studiilor, utilizatorii au nevoie de un continut mai putin filtrat, un continut care sa fie mai apropiat de comportamentul lor digital. Un alt aspect demn de mentionat este faptul ca in 2023 brandurile au rolul de a oferi continut relevant de tip educational, informativ, dar intr-un mod entertaining si ancorat in trendurile video existente.

Utilizatorii asteapta din partea creatorilor de continut „povesti” spuse cu ajutorul formatelor video. Un continut usor de parcurs, dar care sa raspunda la o nevoie emotionala, financiara, culinara etc. In esenta, la o nevoie reala a unui utilizator care foloseste social media drept motor de cautare si mediu de relaxare.

Care este contentul Rege acum? De ce?

Continutul video este cel care genereaza cele mai bune rezultate din punct de vedere al engagementului si al reach-ului. Cu toate acestea, un astfel de continut genereaza cu greu rezultatele dorite daca nu este inspirat din cele mai noi forme de creativitate. Un video de maximum 1 minut, dar care sa fie construit cu personaje reale, care sa spuna o poveste sau sa ofere o informatie relevanta pentru privitor.

Exista multi creatori de continut cu care brandurile pot colabora si realiza materiale video cat mai bine personalizate in functie de utilizatori. Astfel, bugetul investit va genera si rezultatele mult asteptate.

Cum privesti legatura si influenta AI-ului acum in digital marketing? Pana unde ramane pozitiva si de unde incolo crezi ca poate sa fie negativa?

AI-ul cred ca vine la pachet cu perspective noi si ne poate ajuta sa implementam campanii deosebite cu care sa ne surprindem utilizatorii. Consider ca inteligenta artificiala este esentiala, spre exemplu, in automatizarea raspunsurilor pe social media. Utilizatorii se simt intelesi de brand fiindca acesta interactioneaza in timp real cu ei, iar oamenii de social media au timp sa se concentreze mai mult la realizarea unui continut relevant.

Totodata, putem considera AI-ul si ca pe o posibila amenintare pentru joburile noastre si sa ne punem intrebarea „Cum putem sa ne reinventam in permanenta pentru a castiga teren in fata inteligentei artificiale?”

Cat de mult conteaza ca business-urile sa isi creasca atentia alocata managementului si organizarii content-ului?

Am ajuns intr-un context in care comunicarea digitala este esentiala. Business-urile au nevoie sa inteleaga faptul ca o strategie de comunicare online este cheia succesului. Pilonii de comunicare si continutul contextualizat sunt lucrurile de care un brand are nevoie ca sa devina vocal si vizibil in mediul online.

Cu alte cuvinte, atentia unei companii trebuie sa fie mereu indreptata catre nevoile utilizatorilor si modul in care pot transpune raspunsurile la nevoile lor in continut online.

De ani de zile, video-ul a fost apreciat drept tipul de continut cheie pentru ca brandurile sa castige tractiune pe canale – in special pe retelele sociale. Mai mult de jumatate dintre specialisti in marketing spun ca videoclipul este cel mai valoros tip de continut, 25% spunand ca video-urile live sunt eficiente in atingerea obiectivelor retelelor sociale, conform Digital Marketing Institute.

Cum ai comenta aceasta declaratie? Cum consideri ca este situatia din acest punct de vedere in Romania? De ce?

Continutul LIVE este mereu bine primit de catre utilizatori pentru ca ei au aceasta nevoie de a se conecta cu brandul intr-un mod cat mai real posibil. Insa formatele de tip LIVE vin la pachet cu riscurile lor, fie ca este vorba de o mica incurcatura in flow sau de o problema tehnica. Cu toate acestea, consider ca brandurile ar trebui sa-si asume aceste riscuri si sa creeze cat mai mult continut real folosind creatorii de continut potriviti.

Specialistii internationali spun ca brandurile inteligente isi vor testa mai intai creatia organic, apoi isi vor promova continutul cu cele mai bune performante, aceasta fiind deja o tendinta care functioneaza bine pe TikTok. Tu ce parere ai despre acest aspect?

Secretul unei comunicari online de succes este sa testezi mereu formate si idei. Insa formatele organice nu se mai bucura de o vizibilitate atat de mare pe platforme precum Facebook sau Instagram. Pentru a testa o idee in aceste doua medii ai nevoie si de un mic buget de amplificare a continutului. In ceea ce priveste continutul pe Tik Tok, recomandarea platformei este de un video pe zi. Nu trebuie sa ne sperie acest numar, trebuie doar sa cream continut cat mai ancorat in trendurile existente si sa-l testam atat organic, cat si sponsorizat.

Recent Dentsu Creative a fost completata cu o noua pozitie, de Head of Content, echipa fiind condusa de tine. Ce iti propui din aceasta functie noua pentru primii ani? Care sunt cerintele tale pentru restul echipei tale?

Ma bucur ca am sansa sa lucrez cu o echipa atat de creativa. Consider ca fiecare membru din echipa de social media isi aduce zilnic contributia in stil propriu la construirea brandurilor pentru care lucram.

Georgiana Tatu e trend setterul nostru care ale mereu cele mai noi sfaturi de oferit si este un super specialist in materie de strategii in social media.

Isabelle Dandoczi vine cu cele mai noi strategii de media si este mereu acolo cu idei creative care imping brandurile spre o comunicare pe teme de sustenabilitate.

Alexandra Carlsson este specialista noastra in energie, ceea ce se resimte si la nivel profesional, ea aducand mereu echipei multa creativitate si viziune strategica.

Tamara Calotescu este intotdeauna pregatita sa interpreteze toate datele rezultate in urma campaniilor si sa completeze comunicarea clientilor nostri cu cele mai noi informatii in materie de educatie financiara si nu numai.

Carmen Ilie este specialista noastra in community care, ore in sir, rezolva problemele din online ale utilizatorilor, iar la finalul zilei mai are energie si pentru un zambet pe care ni-l ofera cu tot dragul.

Fiecare membru al echipei are ceva unic de oferit. Misiunea mea este sa identific proiectul potrivit pentru fiecare, unul care sa-i puna in valoare cunostintele si abilitatile. Consider ca social media este, fara indoiala, o munca de echipa, iar proiectele frumoase se nasc atunci cand oamenii dintr-un departament reusesc sa functioneze bine impreuna si sa se completeze reciproc.

Cum se manifesta creativitatea orizontala in cazul tau si al echipei tale?

Creativitatea se naste atunci cand ni se ofera sansa de a ne exprima ideile. Sunt de parere ca oamenii au nevoie de libertate pentru a reusi sa creeze cele mai frumoase povesti in social media. Fiecare dintre noi se ocupa de un portofoliu de clienti care se pliaza pe experienta profesionala proprie, dar si pe afinitatea noastra cu diferitele industrii.

De aceea consider ca pentru realizarea unui proiect creativ este nevoie de o persoana care simte mai bine industria aferenta si care poate coordona proiectul, iar noi, ceilalti, venim cu completari si idei. Astfel, cred ca toti membrii departamentului se pot simti apreciati si pusi in valoare, iar rezultatele vor fi pe masura asteptarilor.

Cum abordati voi diferit la Dentsu contentul in social media?

Pe cat posibil, incercam sa ne raliem tendintelor specifice universului brandurilor pentru care lucram. Bineinteles, ne dorim sa cream cat mai mult continut original, care sa impartaseasca utilizatorilor o nota personalizata, dar si informatii relevante.

In plus, cu ajutorul echipei de creatie, reusim sa avem cat mai multe interventii contextuale relevante si interesante si sa construim idei unice. Ne place foarte mult sa lucram intr-o echipa numeroasa, iar astfel reusim sa oferim clientilor nostri rezultate la nivelul asteptarilor acestora.

Ce isi doresc clientii romani din punct de vedere al contentului la inceput de an?

Inceputul de an vine cu multe strategii rezultate in urma unor analize atente a rezultatelor din 2022. Noi, la dentsu, incepem anul verificand ce am facut bine si ce nu in anul anterior. Ulterior ne indreptam atentia spre noile campanii pe care le creionam sub realitatea noilor trenduri si a informatiilor pe care le avem despre utilizatori.

Referitor la momentul actual, va urma o perioada interesanta in care va trebui sa construim proiecte cat mai creative, chiar si cu bugete mici.