Experiența într-o casă și cu o casă e foarte tactilă, senzorială de-a dreptul, pe mai multe direcții. Știu că și voi simțiți așa, chiar dacă rareori o puneți în cuvinte, în felul ăsta. Gabriel Iordăchescu este un antreprenor, în zona de placări ceramice și parchet, care nu te lasă niciodată să alegi greșit.
Mulți dintre noi aleg doar pe considerente vizuale gresia, parchetul sau faianța, uitând adesea de specificațiile tehnice ale acestor materiale sau ale suprafețelor de placat, uitând că aceste placări le vor condiționa consistent întreaga experiență de acasă.
Am stat de vorbă cu Gabriel Iordăchescu, proprietarul Gada Ceramic, și l-am rugat să-mi explice cum aleg oamenii, în această categorie, și ce-ar merita sa știm pentru a alege optim, atât din punct de vedere al experienței cât și al bugetului.
un interviu de Marian Costache, din seria #perspective
Ce greșeli fac oamenii atunci când își aleg parchetul?
Oferim mai multe tipuri de parchet. Deși ele ca și aspect nu sunt foarte diferite, din punctul de vedere al compoziției lor, al rezistenței lor, al utilității lor, mai ales peste sistemul de încălzire prin pardoseala ce este, în momentul de față, în proporție majoritară în toate casele noi, chiar și casele care sunt renovate. Se ajunge la aceasta varianta de plăci de parchet montate peste sistemul de încălzire din pardoseală.
Avem, în primul rand, parchet din lemn triplustratificat. Este una dintre alegerile bune, nu aș spune alegerea ideală pentru sistemul de încălzire în pardoseală. Dar este foarte important, în momentul în care alegem parchet triplustratificat, să ținem cont de următorii factori. De cele mai multe ori ni se spune că coeficientul de transfer termic este cel mai important lucru, în momentul în care alegem o pardoseală. Este într-adevăr un element important, dar din punctul meu de vedere cel mai important lucru este cât de puternică este îmbinarea dintre lamele și cum se comporta acest tip de material în momentul în care îl supunem la cicluri repetate de încălzire-răcire. Și umiditatea variază destul de mult în casele noastre.
În alegerea parchetului trebuie să ținem cont nu numai de factorul estetic, trebuie sa ținem cont de specificatiile tehnice, de modul de finisare al lui, cum se va comporta el, peste sistemul de încălzire în pardoseală. Dacă vorbim de parchet, la fel dacă vorbim și de gresie, faianță, reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri pe care le alegem în momentul în care amenajam casa, pentru că este ceea ce se vede, practic. Atunci, din punct de vedere design, trebuie sa stabilim exact ce este ceea ce ne place și se potrivește, dar mai ales din punct de vedere tehnic cum se vor comporta aceste materiale în timp.
#tipurideparchet
Revenind la tipurile de parchet. Parchetul triplustratificat este o variantă prin care putem avea lemn natural, atât vizual cât și tactil, și să avem o soluție buna pentru încălzirea prin pardoseală. Sfatul meu, și nu numai al meu și al producătorului, este să fie acest parchet montat lipit. El se poate monta și flotant, dar nu este o alegere atât de buna datorită faptului că lemnul este un material cu un coeficient de transfer termic nu foarte bun, el este un izolant de principiu. La prima vedere pare un nonsens să pui un izolator peste un radiator, dar cu toate acestea, datorită structurii lui, sistem creat cu trei straturi așezate perpendicular una față de alta, are o rezistență suficient de mare la aceste cicluri de încălzire-răcire și un coeficientul de transfer termic undeva la limita de sus.
Tocmai datorită acestor aspecte, există totuși niște mici neajunsuri referitoare la parchetul din lemn triplustratificat. În ultimul timp au apărut variante hibride de parchet. Un produs ar fi cel de la Ter Hurne, Hywood se numește. Acest produs, din punctul meu de vedere, foarte interesant, îmi oferă ceea ce caut de la lemn, atât tactil cât și vizual, vreau să simt lemnul în momentul în care calc pe el. De asemenea, vizual nu este o imitație de lemn, este practic lemn natural. Diferența dintre acest produs și un parchet triplustratificat este că avem o rezistență mult mai mare din punct de vedere al zgarierii, este un material impermeabil.
De asemenea, putem avea niște lamele foarte mari cu un grad de selecție a lemnului foarte bună. Și prețul, care e un element foarte important, dacă am compara prețul unui astfel de produs cu prețul unui parchet triplustratificat similar, este undeva cu 20-30% mai jos.
Care sunt cele mai importante criterii atunci când alegem un parchet?
De cele mai multe ori în momentul în care luăm decizia ce parchet, ce gresie, ce faianță să alegem, în primul rând alegem din punct de vedere estetic. Asta este un aspect. Un al doilea aspect foarte important este prețul. Este normal și este corect ca fiecare să și facă research-ul și să găsească cel mai bun raport calitate preț la nivelul la care și-l dorește și pe care și-l permite. Dar aici, ce este foarte important să ne facem un calcul ținând cont de toate elementele, nu numai de costul inițial al materialului de finisaj.
În momentul în care montez parchetul, gresia, sunt și celelalte costuri referitoare la adeziv, folie, materiale auxiliare de care am nevoie, costurile de manoperă. Care în mod normal sunt neschimbate indiferent dacă alegi un produs de o calitate mai bună sau un produs entry-level, care de multe ori mă face să ajung în situația în care, făcând un calcul corect constat că de fapt este și din punct de vedere cost mai scump să pun un produs ieftin. Costul cel mai important îl reprezintă întotdeauna timpul.
#incalzireinpardoseala
Dacă alegem un produs care nu este suficient de rezistent, care nu este gândit pentru – să presupunem că avem încălzire prin pardoseală – nu este gândit pentru astfel de suprafață, el se va deteriora foarte repede, în comparație cu un produs special gândit pentru așa ceva. Asta e clar că duce la toate problemele ulterioare cu care o să ne confruntăm. Pentru că nu este vorba numai strict de faptul că va trebui să-l schimb mult mai repede sau după un timp relativ scurt va arăta inestetic, pentru că apar tot felul de probleme inclusiv vizuale la produsul respectiv. După aceea este un deranj, timpul este cea mai importantă resursă pe care cred că toți o avem și de care trebuie să ținem cont.
#investitie
Nu e mai puțin important că inclusiv momentul în care ne amenajăm casa reprezintă pentru noi unul dintre cele mai importante investiții pe care le facem. Este important să ne simțim bine, în primul și în primul rând, poate și perioada pandemiei ne-a convins încă o dată de acest aspect, cât de important este să te simți bine în casa ta. Să fie funcțională să nu apară problemele și tot așa. Dar și din punct de vedere al felului cum ne simțim când avem pe cineva invitat, felul cum suntem percepuți de către ceilalți în momentul în care vorbim de o casă frumos amenajată. Chiar dacă persoanele cu care ne întâlnim poate sunt persoane care se pricep și își dau seama de nivelul materialelor folosite. Dar pentru mare majoritate nu este o chestiune strict că își dau seama, pur și simplu văd, calitatea se vede.
În momentul în care intrăm într-un loc și vedem o amenajare făcută cu bun gust, cu materiale de calitate, în momentul ăsta chiar dacă nu ne pricepem, nu suntem în domeniu e clar că suntem încântați de ceea ce vedem acolo, Mai mult decât atât, dacă analizăm din alte puncte de vedere, este clar că există o legătură directă între design și nivelul materialelor. Nu numai între caracteristicile lor tehnice.
#gusturilenusediscuta
Este posibil de multe ori să găsim un produs care ni se pare mai interesant chiar dacă este într-o gamă de preț ceva mai mică, din punct de vedere design. Aici este clar gusturile lui, nu se discută aceste aceste aspecte. Dar este foarte important în momentul în care – mai ales dacă luăm un produs de genul acestuia, care este un produs care nu are lemn în compoziție, este o imitație de lemn, tot așa foarte bine gândit patentat, fiind un produs gândit de cei din Germania, impermeabil cu rezistență foarte mare – aici mai este un element foarte important de care trebuie să ținem cont.
Acest element ar fi să nu analizăm o singură placă, cum arată această placă. Poate îmi place foarte mult. Foarte important în momentul în care vorbim de imitație, în cazul de față de lemn, la ceramică sunt foarte multe, imitație de piatră, marmură. Gradul de variație, cu cât plăcile se repetă mai puțin, cu cât sunt mai variate, cu cât sunt mai bine definite, senzația în momentul în care o să facem amenajarea este că avem o pardoseală din lemn sau pardoseală din piatră, din marmură.
#fararepetitie
Tocmai de aceea în momentul în care vorbim de design trebuie să ținem cont nu numai de un element. Pentru că dacă avem un grad de repetitivitate foarte mic, senzația va fi, în momentul în care le montăm, de copy paste. Practic, chiar dacă arată foarte bine placa respectivă cu aspect de lemn, în momentul în care am două-trei decoruri, care se repetă de fiecare dată, instinctiv în momentul în care ne uităm la o amenajare făcută senzația pe care o avem este ceva de de ceva nenatural, ceva fake. Și atunci sunt mai multe elemente de care trebuie să ținem cont.
Din punctul meu de vedere este foarte important în momentul în care se ia o decizie de achiziție, pentru genul ăsta de produse care, în mod normal sunt foarte greu de schimbat ulterior, sunt foarte greu de reparat de cele mai multe ori, ce este foarte important e ca decizia să fie luată făcând un research foarte bun, din toate punctele de vedere. E foarte important să apelați la profesioniști care știu exact despre ce e vorba, știu ce produse vând punând în balanță plusuri, minusuri pentru fiecare produs în parte. Important e să știți toate aceste elemente.




Dacă vorbim de parchet, în continuare o mare parte din piață este parchetul laminat. Inclusiv noi avem o gamă de parchet laminat pe care îl comercializăm. Nu insistam pe tipul ăsta de produs. Si aici, la parchetul laminat, toate produsele pe care vi le-am aratat pana acuma sunt PVC free.
#faraplastic
De ce ar fi important că nu există acest plastic în componența produsului? Eu insist pe ideea de încălzire prin pardoseală pentru că, oricum pe aceste trenduri, care sunt normale și prin care trebuie să devenim din ce în ce mai sustenabili, încălzirea în pardoseală va deveni în curând un must. Tocmai datorită acestui aspect putem folosi pompe de căldură, putem folosi sisteme de încălzire, care sunt și din punct de vedere ecologic și din punct de vedere financiar mult mai bune. Iar aceste sisteme practic îmi pot încălzi casa dacă am o suprafață de radiere foarte mare. Și atunci soluția este încălzire prin pardoseală.
Lăsând faptul că estetic nu mai am zonele unde trebuie să pun calorifere și toate aspectele acestea, important este că vorbim de aceste produse montate peste un sistem de încălzire în pardoseală. Trebuie să discutați cu un specialist și să vă interesați în primul rând dacă, din punct de vedere tehnic produsele respective corespund.
Un alt aspect important ar fi din punct de vedere estetic, chiar dacă probabil cineva zice Țdar estetic pot să văd și eu produsulȚ. Trebuie să vă asigurați că este un produs expus corespunzător sau că vânzătorul are suficiente elemente prin care să vă arate și pe suprafață mare cum va arăta acel produs, să nu aveți surpriza, ulterior în momentul montajului, că vorbim de un cu totul și cu totul alt aspect decât v-ați imaginat dumneavoastră, văzând o singură placă.
Ce înseamnă inovație, în categoria pardoseli?
Cum va spuneam, în momentul de fata apar din ce în ce mai multe materiale noi. Se cercetează foarte mult, se dezvolta foarte mult diverse tipuri de materiale, încercând să obținem cât mai multe avantaje de la pardoselile pe care le utilizăm. Un astfel de produs ar fi SPC-ul, așa numit, este un stone parchet compozit, de fapt este un mineral. Practic, el din punct de vedere consistență, din punct de vedere densitate, este un produs mai apropiat poate de o ceramică decât de parchetul de lemn, dar ca și senzatie tactila, nu este atât de rece cum ar fi o ceramică. Din punct de vedere al design-ului, deși s-au încercat și imitații de piatră, imitații de marmură, în continuare 95-99% din piața (de SPC) o reprezintă imitația de lemn.
Dacă vorbim de aceste produse, de ce as alege un astfel de produs, un SPC? Avem destul de multe argumente, pentru care alegem acest produs. Din punct de vedere estetic, este un element subiectiv dar gradul de variație al plăcilor este un grad de variație foarte mare.
#reproducere
Practic, cum se realizeaza aceste produse?! Se scanează anumite lamele de lemn, după care sunt reproduse pe aceste lamele de SPC. Din punct de vedere tactil el este foarte plăcut la atingere, pentru că, după cum putem observa, nu este un produs “smooth”, este un produs care are denivelări și senzația tactilă este foarte apropiată de senzația de lemn.
Acest Woodric Eir are aceste mici denivelari, ce urmăresc cu exactitate desenul de pe placă. Dacă am un nod, aici voi simți o denivelare profundă pe zona respectivă. Exact la fel ca și în lemn. Asta ar fi din punct de vedere al design-ului.
Dacă vorbim, în schimb, din punct de vedere tehnic, avantajele ar fi faptul că este un produs foarte subțire, transferul termic este aproape instant. Din punctul ăsta de vedere, dacă cum vă spuneam și înainte, vorbim de sisteme de încălzire prin pardoseală, e un element foarte important pentru care aș alege acest produs. Este un produs foarte rezistent, este în clasa de trafic 33. Exista și produse, tot SPC, cu clasa de trafic 31. Deci nu este musai, dacă vorbim de SPC să fie și în clasa de trafic 33.
#imbinarespc
Ce este foarte important, atât la SPC dar de fapt la toate variantele de parchet: îmbinarea de pe latura scurtă. Dacă vorbim de îmbinarea după această latură scurtă este foarte important să fie o îmbinare mecanică foarte puternică, pentru că practic aceasta este zona cea mai solicitată în cadrul unui pardoseli cu lamele, care sunt disproporționate pe una dintre direcții, lamele care imită lemnul sau chiar și lamele din lemn.
Ca o variație la acest SPC, există un produs hibrid, care de fapt are toate caracteristicile SPC-ului. Singurul lucru ce difera, este ca are deasupra un strat de 1 mm de lemn. Avantajul pentru un astfel de produs ar fi că nu am un aspect de lemn am chiar lemn natural. Și din punct de vedere tactil și din punct de vedere vizual.
Dacă vorbim între cele două produse ca și o comparație, ele sunt foarte asemănătoare. Gradul de rezistență la zgâriere este mai sus și este normal să fie, fiind un material compozit la SPC, în toată suprafața lui. Pe când aici avem doar partea de strat suport din acest același material compozit și deasupra am un lemn dar care e tratat în așa fel încât să fie incomparabil mai rezistent, față de lemnul obișnuit pe o variantă triplustratificat. Ca structură practic avem acest strat mineral, după care lemnul de deasupra.
#buget
Poate fi o opțiune. Cred că aici decisiv în alegerea dintre cele două produse, ar fi bugetul. Pentru că din punct de vedere buget, un astfel de produs în comparație cu acesta este cu cel puțin 60-70% mai mare.
Ce aș mai vrea să precizez referitor la parchet: în momentul de față din ce în ce mai mult să merge pe varianta aceasta Herringbone există și cu variația Chevron. Singura diferență dacă ar fi sa menționez, dacă în varianta Herringbone lamelele sunt dreptunghiulare, în varianta Chevron ele sunt tăiate la 45° sau într-un alt unghi, în cazuri cu totul speciale ca și produs.
Genul ăsta de produs e o chestiune de tendință de design în momentul de față, practic o revenire la acest design. Din punctul meu de vedere, întotdeauna va exista ca opțiune de finisaj acest Herringbone. El dacă îl analizăm în primul rând, pare că este un parchet ca oricare altul. În realitate, pentru a realiza un astfel de produs există niște provocări din punct de vedere tehnic. Pentru că îmbinarea nu se face întotdeauna în aceeași direcție. Abaterile admise din punct de vedere dimensional sunt mult mai mici, totul este mult mai strict. Atunci este foarte important. Poate mulți dintre posibilii cumpărători se întreabă de ce nu se poate face Herringbone pe orice produs. Pentru că reprezintă niște provocări pentru a putea avea un astfel de montaj.






Care sunt noutățile în categoria ceramică, ce pot îmbunătăți modul în care simțim o casă?
Gada Ceramic comercializează, în primul rand, după cum îi spune și numele, ceramică. Am discutat foarte mult și despre parchet cu variațiile lui, dar dacă vorbim de ceramică, în continuare ramane domeniul nostru principal de activitate.
Ceramica este necesara, ca și funcționalitate, din start în anumite zone. Chiar dacă există materiale care pot înlocui ceramica încă nu sunt la nivelul la care, din punct de vedere tehnic, să bifeze toate punctele pentru care alegem ceramică. Ceramica, în momentul de față, este și ea într-un proces. Dacă facem o comparație cu niște materiale hibride și lucruri foarte noi, de principiu pare că gresia/faianța a rămas un material din trecut. Nu este deloc adevărat. În momentul de față există schimbări majore ale acestor materiale.
Dacă ne ducem un pic în urmă, să zicem, probabil cei de vârsta mea își aduc aminte de gresia aceea în pastă roșie, pe care o vedeam peste tot. Dacă o comparăm cu materiale disponibile în momentul de față pe piață nu mai are nicio legătură, sunt materiale total diferite din punct de vedere tehnic, rezistență la zgâriere, pătare, cât de casantă este, cât de greu se sparge. Sunt total diferite.
#tendinte
În acest domeniu, tendințele în momentul de față merg în direcția asta de destul de mulți ani, “gresie cu aspect de”. Fie de lemn, aici chiar vedem niște produse cu aspect de lemn, unele din multitudinea de produse pe care le putem avea. Noi comercializăm gresie și faianță numai din Italia. Avem cinci, șase colaboratori principali, dar având colaborări practic cu alți zece, cincisprezece producători, în momentul în care nu găsim de la colaboratorii noștri principali ceva specific, ceva cu aspect mult mai personal să zicem, ceva cu totul și cu totul deosebit, cu un accent foarte special, putem căuta și găsi din multitudinea de producători cu care colaborăm punctual. Practic, multitudinea de produse pe care le putem identifica împreună și le putem folosi în amenajarea dumneavoastră este foarte mare.
Revenind acum. Dacă vorbim de gresie cu aspect de lemn, fiecare dintre acești producători de care vă vorbeam au cel puțin trei, patru colecții unii chiar zece colecții de gresie cu aspect de lemn. Deci de ales avem de unde alege. Pentru că tot suntem aici la gresia cu aspect de lemn, și aici evoluția este foarte mare în ultimii ani. Pentru că tehnologia a tot avansat, au apărut posibilități prin care se pot face dimensiuni de placă din ce în ce ce mai mari, să pot să am o definiție din ce în ce mai bună, când vorbim de imitație de lemn.
Eu personal din 2006 activez în acest domeniu. Am trecut prin toate toate aceste etape referitoare la design-ul “gresiei cu aspect de”, în cazul de față de lemn, de piatra, de marmură. Să zicem, s-ar putea să greșesc, dar evaluez undeva în jur de 2010-2011 au început să apară gresiile cu aspect de lemn.
#gresiecuaspectdelemn
Inițial, e u personal am zis că la mine în showroom nu va exista gresie cu aspect de lemn. Pentru că mi se păreau atât de puțin reușite și atât de mult mă îndepărtau de aspectul de lemn, eu dintotdeauna comercializam și lemn, încât eram pe ideea dacă vrei aspect de lemn cumpărați lemn, în sensul ăsta. Dar în momentul de față, nu putem nega toate celelalte avantaje pe care le aduce gresia, faptul că pot folosi o astfel de gresie cu aspect de lemn inclusiv în zonele umede, în zonele problematice, unde lemnul în mod normal nu are ce căuta.
Ce este foarte important, dacă vorbim de o gresie cu aspect de lemn, aș putea extrapola la o gresie în general. Dacă vorbim din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, este clar că este importantă dimensionalitatea plăcii, pentru ca asta îmi va da un design cu plăcile aliniate foarte bine. Noi comercializăm doar calitatea întâi. Dacă vorbim de calitatea întâi, există niște norme foarte stricte care trebuiesc îndeplinite de un produs, pentru a putea fi catalogat calitatea întâi. Acum nu extrapolez, pe piață există și produse calități inferioare. Nu despre asta ar fi vorba în discuția pe care o avem acum. În schimb, ce pot garanta eu e că noi comercializăm doar calitatea întâi.
Ăsta este un element. Dar un alt element foarte important din punctul meu de vedere este coeficientul de absorbție apă. Un produs care are un coeficient de absorbție apă cât mai mic, se comportă aproximativ la fel ca o sticlă. Faptul că am această discuție cu clienții mei și îmi spun așa: “ok dar eu nu vreau să o pun la exterior, o pun la interior”. Pentru că absoarbe apa, îngheață apa, există riscuri din punctul ăsta de vedere.
#rezistentalapatare
Același lucru, la fel de important, în momentul în care nu absoarbe apă nu absoarbe nici lichide colorate și atunci înseamnă rezistență la pătare. E un alt mod de a spune cât de rezistență este produsul respectiv la pătare. Și atunci cu cât produsul este mai poros, cu atât este mai greu de întreținut, în timp ce va comporta din ce în ce mai mai rău.
Acum, făcând o comparație între gresia cu aspect de marmură și marmura naturală. Nu se pune problema că este o discuție “care este un produs mai bun”. Din anumite puncte de vedere, gresia este un produs mai bun (ex: din punct de vedere tehnic). Gresia cu aspect de marmură imită foarte bine în momentul de față aspectul de marmură. Dar într-adevăr există la un moment dat și o doză de repetitivitate. Nu vreau să merg pe panta asta, pentru că în același timp îmi place naturalul îmi place și piatra.
Deci nu asta ar fi ideea de a face o pledoarie acum de ce să se folosească marmură, să nu se folosească gresie. Dar nu putem contesta că asta e un aspect foarte important. De ce să iau în calcul și gresia cu aspect de marmură. Este practic tocmai acest coeficient de absorbție. Pentru ca la piatră sau marmură absorbția de apă este mult mai mare. Nu că este un defect, asta este o caracteristică naturală a unui astfel de produs.
Ce aduce nou tehnologia în categoria de placări inspirate de elemente din natură?
Continuând ideea de plăci ceramice care au un aspectul unui material din natură, vorbim de gresiile cu aspect de marmură. Dacă vorbim de gresiile acestea cu aspect de marmură, există, datorită tehnologiei care a tot evoluat, în momentul de față o variație foarte mare de astfel de plăci. Tot tehnologia ne dă posibilitatea să avem plăci cu dimensiuni foarte mari. De exemplu am aici expusă o placă de 1,20 x 2,78, dar nu se limitează la aceste dimensiuni. Există și o multitudine de plăci cu dimensiuni de 3,60 m. lungime și chiar și mai mari, dar care sunt pentru proiecte speciale. Se dorește într-adevăr astfel de placă foarte mare.
Nu înseamnă că dacă plăcile sunt în această dimensiune nu există și variante de plăci în dimensiuni ceva mai mici. Deja în momentul de față, dacă vorbim de un 60 x 1,20 de exemplu, vorbim de o placă standard. Deci avem atât plăcile în dimensiune normală sau variații cu un 120 x 120, 60 x 120. Diverse dimensiuni în funcție de produs și producător. Dar și plăcile acestea în dimensiune foarte mare.
Mergând cu această comparație între marmură și placa de gresie, un avantaj ar fi că în momentul în care imit o placă de marmură e clar că imit una dintre cele mai reușite plăci de marmură. Și nu imit o singură placă.
#repetitivitate
Pentru un anumit produs cum ar fi acesta sunt opt, zece, douăsprezece, douazeci de fețe diferite în dimensiunea aceasta mare. Imaginați-vă că aș tăia aceste plăci în bucăți mai mici și înmulțind numărul de plăci care ies dintr-o placă cu zece fețe diferite, o să constatăm că de fapt repetivitatea este undeva la 15-20 m. Deci aspectul final va fi similar cu aspectul unei plăci de marmură naturală.
Un alt avantaj ar fi că pot să am aceste dimensiuni foarte mari cu produse foarte bine definite. Produse pe care în mod normal la o piatră naturală trebuie să le aleg dintr-un lot foarte mare pentru a avea aceeași tonalitate de placă, veneaturi care să se potrivească foarte bine din punct de vedere design.
#dimensiunimari
Altfel vorbind, dacă discutăm de plăcile acestea în dimensiune foarte mare, e clar că sunt niște plăci care se adresează unei nișe, sunt chestiuni punctuale. Există și așa ceva. Realist fiind, clienții mei cumpără destul de rar dimensiunea asta de placă. În general cele care se vând sunt plăcile cu dimensiuni relativ mică. Pentru că am în showroom și peste tot plăci din ce în ce mai mari, acesta este tendința în general. Dar în momentul de față standardul pentru placă de gresie ar fi placa de 60 x 60, cu variația dreptunghiulară de 60 x 120.
De altfel, în timp întotdeauna am avut la ceramică o placă standard. Nu e o chestiune oficială dar e o chestiune subînțeleasă. Eu am trecut în ultimii 18 ani, am trecut prin toate aceste etape. Am pornit în momentul în care standardul era 30 x 30 cu variația dreptunghiulară 15 x 30. Toate aceste dimensiuni s-au modificat. După aceea am trecut la următorul pas, am rămas la 30 x 30 dar varianta dreptunghiulară s-a dus în 30 x 60 și tot așa, trecând prin modulul de 45 x 45 sau 50 x 50.
#colectiinoi
Am ajuns la modulul de 60 x 60, cu 60 dreptunghi de 60 x 120, în momentul de față standardul e de 60 x 60 cu dreptunghiul de 60 x 120. Suntem exact în punctul în care, poate un pic forțat, producătorii încearcă să împingă acest standard undeva jurul zonei de 80 x 80, 75 x 75. Chiar multe dintre colecțiile noi prezentate anul trecut nu mai au în gamă placa de 60 x 60, standardul fiind de 75 x 75, 80 x 80.
E clar ca aceasta tendință va continua, din punct de vedere al dimensiunilor plăcilor. Din punctul meu de vedere, plăcile mari dau cel mai bine în spațiile mici. De multe ori este această concepție că “da, dar eu am un spațiu relativ mic de amenajat, plăcile sunt foarte mari, prea mari pentru acel spațiu”. Din punctul meu de vedere atunci sunt puse în valoare cel mai bine, pentru că atunci îmi dau seama cât de mare este placa. Dacă o plachez pe un spațiu foarte mare din punct de vedere senzație nu este atât de impresionată, decât într-un spațiu mic.
Nu e mai puțin adevărat că și dacă vorbim de partea de montaj, partea de meșteri care se poate lucra cu astfel de plăci, încă suntem într-o zonă de pionierat. Există astfel de echipe dar sunt greu de găsit și sunt destul de puține în comparație cu cât de mulți posibili clienți doresc acest lucru. Din punctul meu de vedere, în continuare sfatul ar fi să alegeți o placă cât mai apropiata de standard.



Cum anume puneți problema față de clienți, ca ei să aleagă cu încredere, să aleagă conștient?
În momentul în care decidem să amenajăm o casă, e o decizie foarte grea, dar și frumoasă în același timp. Este o experiență foarte importantă prin care trecem, unii dintre noi de mai multe ori (râde), eu sunt inginer constructor la bază. Dar dacă vorbim de alegerea materialelor, de design-ul pe care îl utilizăm, ar trebui să ne facem o idee principală pe care să mergem. După care, trebuie în primul rând să vedem la ce ne așteptăm, care e efectul pe care îl avem în momentul în care vom intra în viitoarea clădire.
Dacă vorbim de casă, este clar că ar trebui să fie un loc în care, în primul rând noi să ne simțim bine. Să fie un loc primitor. Am avut clienți care au făcut amenajări destul de reci ca și culori, dar atâta timp cât au fost integrate într-un tot, nu pot să spun că a ieșit deloc rău, chiar dacă. Dar de obicei să folosesc culori calde, culori care să te facă să te simți acasă, culori care să te facă să te duci cu plăcere acasă. Aveam pe cineva care îmi spunea, un client, “vreau ca acasă să mă simt mai bine decât la hotel”, din punct de vedere al amenajării spațiului, al dimensiunilor lui, al modului de îmbinare între produse.
#profesionisti
Noi încercăm, mai ales dacă vorbim de persoane care nu au legătură cu domeniul, să le recomandăm să apeleze la profesioniști, de fiecare dată când decid să și amenajeze casa. Profesioniști însemnând fie un arhitect, care se coordoneze toată activitatea și toate produsele care se utilizează în casă. Presupunând că n-ați mers pe această cale, nu vreau să fac o pledoarie acum care este varianta perfectă sau lucruri de genul ăsta, pentru că există experiențe și experiențe, pentru fiecare are experiența lui la nivelul personal.
Noi, de exemplu, încercăm în momentul în care cineva vine și alegem împreună niște materiale, încercăm să smulgem informații de la persoana respectivă. Ce stil este casa? Dacă vorbim poate punctual, am de amenajat o baie două, trei, nu contează numărul lor. Am de amenajat acest spațiu. Încercăm să aflăm informația, astfel încât el să nu fie un element singular pe care îl discutăm, care din punct de vedere design poate să arate foarte bine dar să nu se lege cu restul casei, să nu se lege cu ceva elemente.
Este clar că noi nu putem intra în amănunte atât de mult cum intră un arhitect, care se ocupă de toate aceste elemente. Dar putem păstra o linie astfel încât materialele pe care le alegeți de la noi să fie în tema generală a casei și să poată fi îmbinate după aceea cu toate celelalte elemente, cu uși, mobilier și draperii ș.a.m.d..
Categorii:#perspective
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.