Calatoria in timp, din vis spre zilele noastre

– Calatoriti mai departe in Timp ?
– A, nu dom’le, io cobor la prima.
Poate, cine stie, peste ceva vreme acesta va fi un dialog obisnuit pe orice strada de pe Terra …

Calatoria in timp este unul dintre cele mai vechi si mai dragi visuri ale scriitorilor de anticipatie. Poate fi el realizat? Daca ne raportam la teoria relativitatii, nu exista motive intemeiate care sa impiedice acest fenomen; concretizarea lui ar insemna rezolvarea a nenumarate probleme, cea mai mare dintre acestea fiind construirea unei masini a timpului.

Ia spuneti, unde v-ar placea sa calatoriti ?

Ati merge la inceput de secol 20, sa stati cot la cot cu fratii Lumiere cand porneau cinematograful ? Ati merge mai departe atunci cand Muybridge concepea zoopraxiscopul ? Ce-ar fi daca ati merge sa vedeti primele forme de publicitate undeva … sa zicem, in jurul anului 100 e.n. ?

La inceputul anilor ‘80, a fost lansata ideea calatoriei in timp printr-o gaura de vierme. Gaura de vierme este o structura ipotetica a spatiu-timpului, reprezentata sub forma unui tunel lung si subtire care face legatura intre doua puncte de spa¬tiu-timp. Ea ar fi o zona de gravitatie intensa, asemanatoare unei gauri negre; dar, in timp ce gaura neagra este o calatorie catre nicaieri, gaura de vierme are atat intrare, cat si iesire. In limbajul SF, o gaura de vierme este o scurtatura intre doua puncte din spatiu-timp.

Obiectele care trec prin ea pot fi proiectate in trecut sau in viitor. Unii fizicieni cred ca gauri de vierme, de dimensiuni colosale, apar la fiecare Big-Bang, deci ele se afla undeva in Cosmos. Altii considera ca gaurile de vierme ar trebui cautate in microlumea cuantica. Unii ingineri si fizicieni cu idei mai nonconformiste au cochetat, la nivel teoretic, cu ideea construirii unei gauri de vierme, deci a unei masini a timpului. Va prezint, pe scurt, demersul lor, sfatuindu-va totodata: Don’t try this at home!

1895. H.G. Wells scrie romanul Masina timpului, punctul de plecare al SF-ului modern.

1905. Albert Einstein publica prima sa lucrare despre teoria relativitatii, demonstrand ca timpul poate fi incetinit.

1915. Einstein isi completeaza teoria, aratand ca gravitatia are, de asemenea, capacitatea de a dilata timpul.

1937. Van Stockhum apeleaza la teoria relativitatii pentru a demonstra ca, folosindu-ne de campul gravitational al unui cilindru gigantic, am putea inventa masina timpului.

1949. Kurt Godel lanseaza ideea ca, daca intregul Univers s-ar invarti, intoarcerea in timp ar fi posibila.

1957. John Archibald Wheeler scrie o conjectura despre existenta gaurilor de vierme, dar nimeni nu il ia in serios.

1968. Wheeler inventeaza termenul de gaura neagra: „portiune goala a spatiului si a timpului unde campul gravitational este atat de intens, incat orice traiectorie a razelor luminoase este deviata.“

1986. Carl Sagan publica romanul Contact, in care o gaura de vierme este folosita pe post de masina a timpului.

1988. Dupa ce citeste romanul Contact, Kip Thorne cerceteaza la modul cel mai serios ideea lui Sagan si confirma ca scriitorul a intuit adevarul.

1990. Stephen Hawking intervine impotriva libertatii calatoriei in timp, publicand lucrarea Protectia cronologiei.

Cum puteti intui, tema este in continuare fierbinte, sa nu credeti ca eforturile se opresc in 1990.
Un accelerator de particule care va fi pus in functiune in curand in Elvetia ar putea crea gauri negre si gauri de vierme, creand posibilitatea teoretica; pentru calatoria in timp.
Doi matematicieni rusi cred ca acest lucru va fi posibil odata cu punerea in functiune in luna mai a acestui, cel mai mare, accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), care apartine CERN, si care este localizat in Elvetia.
Atunci sa te tii ! Ma gandesc ca putem chema din viitor niste specialisti in comunicare, sa ne lamurim catre ce forme urmeaza sa evoluam si, mai mult decat atat, ce descoperiri stiintifice vor sta la baza de noi sisteme/procedee publcitare.
LHC este un tunel subteran de 27 km in care particulele sub-atomice sunt accelerate pana la viteze apropiate de cele ale luminii si facute sa se ciocneasca, pentru a studia rezultatul acestor ciocniri, cu speranta dezvaluirii de informatii esentiale pentru functionarea Universului.
Cei 2 matematicieni rusi, Irina A. si Igor V. de la Steklov Mathematical Institute din Moscova, cred ca un efect secundar al acestor experimente va fi crearea de gauri negre si gauri de vierme in spatiu-timp, care ar putea fi esentiale pentru intelegerea de catre generatiile urmatoare a calatoriei in timp si pentru construirea de masini ale timpului care sa poata face acest lucru. De fapt, matematicienii afirma ca astfel de gauri de vierme ar reprezenta primele masini ale timpului.
Mda, e clar ma duc si eu 1000 de ani in viitor sa vad cum vor arata atunci telefoanele mobile si mai ales reclama pe aceste „scule”.

2 răspunsuri »

  1. Ne bucura un asemenea feedback !

    De multe ori continutul lipseste cu desavarsire de pe blog-uri. Noua ne este rusine sa scriem fara sa comunicam o idee interesanta sau sa adunam, original, un pachet de date/informatii pertinente. Cu atat mai mult ne face placere aprecierea ta. Multumim !