Unlock Research a facut un studiu pe tema marketingului mobil in Romania, prezentat in cadrul unei conferinte de profil. Studiul a fost prezentat in 2 maniere diferite de HotNews si Business Standard, asa ca mai bine trageti voi o concluzie clara despre cat de “unealta” va deveni marketingul mobil in Romania.
Niste cifre din studiu arata ca tinerii bucuresteni care impun tendinte de consum folosesc in proportie de 39% internetul mobil. 60% dintre ei spun ca au primit reclame pe mobil, 29% dintre ei nu sunt de acord cu acestea, in forma actuala, iar 26% cred ca astfel de reclame nu isi ating scopul. Argumentele lor tin de forma publicitatii pe mobil, nu de probleme de fond.
Intervievatii fac parte din categoria „trendsetter” in utilizarea mobilului – barbati si femei cu varste intre 19-35 de ani, utilizatori de telefonie mobila, cu nivel mediu si ridicat de educatie si venit.
HotNews arata ca majoritatea consumatorilor invoca faptul ca mesajele de acest fel sunt reci, distante, formale si rigide, cliseistice cel mai adesea nediferentiate tinand cont ca mobilul, cel putin datorita indispensabilitatii lui de data recenta, a devenit un obiect atat de personal.
Pe de alta parte, Business Standard spune ca marketingul mobil va creste, dar nu foarte repede, pe piata din Romania, citand-o pe Stephanie Jackson, senior director Online Services, Vodafone Romania. Ea declarat printre altele ca:
– noile canale de comunicare ofera avanjatul unor masuratori mult mai precise si pot atinge mult mai eficient publictul tinta, in conditiile diversitatii in continua crestere de pe piata media actuala, unde canale precum TV-ul sunt, in unele perioade, sold-out.
– 90% dintre consumatori se afla acolo unde se afla si telefonul lor
Cu siguranta ca mai sunt multe reglaje fine, in primul rand in mintea advertiserilor si a marketerilor si apoi pe piata. E clar ca specialistii de pe piata, atat cat ii putem numi specialisti pe un domeniu care inca isi cauta o identitate, incearca sa atraga advertiserii prin afirmatii pline de optimism.
Ramane de vazut cat de relevanti vor fi pentru piata “trendsetterii”, atunci cand la 9 dimineata vom primi un sms de la Coca-Cola, in loc de un “Buna dimineata, iubitule”.
Categorii:News
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.