Mihaela Haiduc (SanaGout): “Food designerul pornește de la o idee, realizând din prezentarea preparatelor un adevărat tablou senzorial”

Traversam o perioada in care “adaptarea” a devenit cuvantul de ordine, in lista de prioritati a mediului de business, mai ales pentru companiile din domeniile cele mai afectate de aceasta pandemie. E o provocare consistenta mai ales pentru cele care nu au ca prima optiune viabila, transferul in online. Iar adaptarea in acest context, ne impinge la si mai multa responsabilitate, asumare si inovatie.

Despre provocarile zonei de catering, una din ramurile conexe industriei evenimentelor, puternic afectata, am stat de vorba cu Mihaela Haiduc – Food Design Specialist, Business Development Director la SanaGout. Cu o experienta de 20 de ani in zona de corporate food concepts & themes, cu specializare in food design in Londra, avand-o ca mentor pe Emma Southwell, Mihaela ne-a ajutat sa trecem in revista cateva din solutiile gasite in integrarea simturilor, in evenimentele zilelor noastre.

un interviu de Andreea Timofte, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Activitatea voastra e direct legata de volumul si diversitatea evenimentelor. Daca evenimentele per-se au inceput sa fie transferate in variante exclusiv online sau cel mult hibrid, cum se poate incerca transferul elementelor care completau de altfel toata experienta participarii si care nu pot fi transferate “printr-un click”? Gustul, cel putin deocamdata, nu-l putem experimenta virtual.

Mihaela Haiduc – Food Design Specialist, Business Development Director la SanaGout

E important ca transferul / transformarea evenimentelor sa aiba in vedere cat mai multe din lucurile, inclusiv senzoriale, pe care le includeau in real life.

Din fericire, evenimentele online incearca si incep sa acopere cat mai multe elemente dintr-un eveniment offline, cum ar fi “camera de conversatie pentru participanti”, ca substitut pentru socializarea din pauze, dar mirosul si gustul sunt intr-adevar imposibil de redat virtual.

Noi am privit insa acest lucru ca pe o provocare și am creat noi produse și modalitati de prezentare si servire, astfel ca invitatii pot servi la birou sau la ei acasa meniul conceput. Am reusit de fiecare data sa fim memorabili, senzorial vorbind.

Cum se acopera acum acest segment, la ce tip de evenimente au reinceput sa fie solicitate servicii din zona de food?

Evenimentele sunt variate, însă accentuând regulile de siguranță (conferințe online pentru ai căror prezentatori/speakeri am asigurat servicii de catering, evenimente private, etc.). Am livrat kit-uri de burgeri Do-It-Yourself, am creat cutii cadou cu eclere/prăjituri personalizate, precum și meniuri individuale personalizate, pentru intalniri de business. Unul dintre evenimentele pe care le-am organizat a fost o prezentare online, unde invitatii au primit inainte de inceperea evenimentului cate un kit cu meniu de tip cocktail, usor de servit in timpul prezentarii online.

Care este diferenta de abordare a unui meniu tematic acum si ce informatii cuprinde brief-ul gastronomic?

Ca si inainte, se pornește de la ocazia cu care se organizează evenimentul, ținând cont de situația în care clientul are deja predefinita o tematica. Se iau în calcul mai multe detalii: mesajul pe care clientul vrea să-l transmită invitaților sai, locația evenimentului, tipul invitaților, raportul prezentei masculine sau feminine la eveniment. Apoi gândești meniul și designul bufetului, astfel incat sa se potrivească cromatic, gust, combinație de arome, etc. 

Acum, insa, evenimentele mari au fost înlocuite cu cele mai mici, în care experienta senzoriala contează foarte mult. Am transformat cocktailul servit offline in cocktailul livrat individual acasă sau la birou. Acesta poate fi servit foarte bine si online, alături de ceilalți colegi/invitați, conectați la același eveniment. 

Care sunt provocarile de care te-ai lovit pe parcursul experientei tale si cum te-au ajutat ele, in abordarea situatiei de-acum?

De-a lungul anilor am avut parte de foarte multe provocări.Am avut evenimente cu mult mai mulți invitați fata de numarul anunțat inițial, locații total neconventionale, in care trebuia sa te dai de 3 ori peste cap și sa faci o magie si nu in ultimul rand bugetele mici, cu cerințe mari. 

Toate acestea au fost compensate de evenimentele în cadrul cărora clienții ne-au acceptat propunerile tematice și ne-am putut „juca”, dezvoltand concepte precum Desert și Gheata, Alb si Negru, The Great Gatsby, White Christmas, evenimente in care am introdus florile comestibile în meniu, ca de altfel si evenimente organizate într-un service auto, transformând logistica existenta în suporți de servire sau elemente de design.

Ca manager, unul din lucrurile care m-a ajutat foarte mult, inclusiv in abordarea marii provocari aduse de aceasta pandemie, a fost schimbul de experienta de care am avut parte in Anglia, în cadrul Rhubarb Food Design și Blistering Barbecues, bucurându-mă astfel de descoperirea unor concepte noi. Cu aceasta ocazie am întâlnit-o pe Emma Souwthwell, alături de care am organizat evenimente de la A la Z, timp de 1 an și jumătate. Practic pot spune ca am “furat” meserie, dezvoltand și aprofundand conceptul de food design. 

Poti sa detaliezi putin conceptul de food design si cum te ajuta, mai ales acum?

Food designerul pornește de la o idee, realizând din prezentarea preparatelor un adevărat tablou senzorial. Nu doar gustul este important, ci mai ales modul în care preparatele îți spun o poveste și reușesc sa te cucerească la prima privire. Pentru asta, însă, ai nevoie de o echipa desăvârșită – asa cum este echipa de la SanaGout, alături de care sunt acum – care să-ți poată susține imaginatia, sa-ți poată crea adevărate opere de arta din ingrediente banale, iar mai apoi sa-ti ofere suportul pentru tușă finala, a prezentării acestora în cadrul unui eveniment. 

Cum crezi ca o sa evolueze acest segment in contextul actual?

Lumea este dornica sa facă evenimente, sa socializeze live, caci experienta pe care o ai in cadrul unui eveniment offline este unica astfel ca treptat, cred eu, se va reveni la o normalitate. Vremurile acestea însă ne-au ajutat sa ne reorganizam și vom fi însă pregătiți cu noi variante interesante de prezentare/servire, în eventualitatea în care va mai trece ceva timp pana la acea revenire.

Pana atunci, insa, trendul merge in directia personalizarii unor meniurilor cu preparate spectaculoase dar usor de servit si in fata laptopului.

Ce recomandari ai pentru cei din industria de evenimente?

Să avem răbdare, sa fim creativi, sa ne reinventam în permanenta, sa fim mereu deschiși către nou si mai ales, sa ne sustinem reciproc, pentru ca maine sa zambim din nou impreuna.