2009: anul boului in Zodiacul Chinezesc, anul Internetului in cel romanesc

Unii abia reveniti din concedii, altii deja obositi dupa o saptamana de munca, cu totii avem un ghimpe in coasta cand ne gandim la previziuni publicitare pentru 2009.

Hai mai bine sa incepem cu cateva certitudini. Cursul de schimb a urcat astazi la maximul istoric 4,2684 lei/euro.

De la Comanescu, aflam ca unele ziare se vor muta in totalitate online, dar ca asta nu inseamna moartea pasiunii pentru citit a publicului. Asadar, nu tot ce trece pe internet se inchide, asta poate insemna si un mediu concurential, din care de castigat vor avea cititorii.

Dar presa, fie ca e vorba de cea scrisa sau audio-video depinde iremediabil de bugetele de marketing ale companiilor, despre care e greu sa faci o estimare in acest moment.

“Majoritatea multinaţionalelor scad investiţiile, anumite domenii se menţin, mediile evoluează diferit. Optimiştii vorbesc de o creştere unitară a pieţei de publicitate, pesimiştii despre o cădere masivă, realiştii se pronunţă pentru stagnare”, spune Petrisor Obae intr-un articol de pe site-ul IAA.

Posturile TV au fost mediul cel mai bun pentru bunurile de larg consum. Cum acestea sunt apanajul marilor corporaţii multinaţionale, mediul audiovizual va simţi din plin lovitura şi va încerca să o acopere cu alte tipuri de clienţi. Liana Mihai, Managing Director al House of Media, citata de Curierul National, spune ca televiziunile vor beneficia de cea mai mare parte a bugetelor de media, fara a se ridica insa la cifrele din 2008 sau 2007.

Cat despre retaileri, in 2009 acestia vor apela la clasicele promoţii, în favoarea radioului, un mediu propice unei astfel de comunicări.

Piata outdoor va creste cu 15 % in 2009, aflam din acelasi articol din Curierul National, care citeaza reprezentanti ai companiei Affichage. Referitor la piata ATL, dintre parerile directorilor de agentii, am s-o amintesc aici doar pe cea a lui Stefan Iordache, COO Leo Burnett. El spune ca piata de advertising in ansablul ei va avea o crestere minima anul acesta.

Din toata aceasta mare de incertitudini si previziuni, sa nu le spunem pesimiste, ci mai degraba precaute, singurul castigator pare sa fie internetul. Specialistii spun ca el va avea cresteri la fel ca in anii precedenti, fara sa fie afectat de fluctuatiile de buget, cum se intampla cu celelalte medii.

Daca bugetele se tot reduc, sa fie vorba, anul acesta, de o reorientare grupata catre neconventional?

Cam atat despre previziuni, asa ca hai sa vedem mai jos si o alta abordare a crizei. Made in Romania.