Nevoia de Audio Upgrade

Citeam recent o analiza despre felul in care evolueaza radioul romanesc si despre inerenta lui “tabloidizare”. Fara sa vreau, am inceput sa ma gandesc daca advertisingul care implica sonor s-ar putea face altfel, ma rog altfel decat se-ntampla acum …

S-ar putea sa nu fie tocmai intamplatoare orientarea mea intr-o astfel de directie, deoarece, va vine sa credeti sau nu, cele mai recente studii din zona Neurostiintelor au relevat faptul ca, in procesul de luare a deciziei, principalul rol ii revine Creierului Reptilian.

Asta-i o “componenta” a creierului nostru care nu intelege cuvinte!

Aceasta formatiune nervoasa care, asa cum o prezinta si numele, este prezenta la toate vertebratele, a aparut in urma cu mai bine de 450 milioane de ani si iata ca “ruleaza” linistita si-n zilele noastre, actionand asupra noastra permanent sub legitimitatea pe care i-o ofera preocuparea intensa pentru supravietuire. Da supravietuire, de aceea Creierul Reptilian e atat de tare, pentru ca se ocupa continuu de asa ceva!

Nu vreau sa tin aici o lectie de “Medicina Pentru Toti”, sustinerile mele au ca de obicei drept tinta comunicarea si cum va spuneam, cea sonora. De fiecare data cand ne gandim sa declinam in favoarea unui brand o coloana sonora, ne-a intrat aproape in reflex sa punem imediat un spot sau ceva similar. Nu ne trece niciodata prin minte ca s-ar putea sa nu fie tocmai potrivit. Nu ne gandim ca s-ar putea sa fie mai eficient sa procedam altfel.

Ok, daca ne-am lamurit ca inclusiv pentru noi, ca oameni moderni, principalul “trigger” in luarea deciziilor il reprezinta Creierul Reptilian, atunci ar fi bine sa realizam ce anume il poate influenta cu-adevarat pe acesta. N-ar trebui sa uitam ca in uzanta curenta cuvintele au aparut in urma cu 40 de mii de ani iar cele scrise abia acum 10 mii.

Asta da challenge pentru comunicatori, care pentru eficienta maxima ar trebui sa incerce sa “orienteze” o bucata de creier, permanent “in charge”, care de fapt nu intelege cuvinte si pe care cuvintele o incetinesc in alegeri. Nu stiu daca v-ati fi gandit, eu recunosc am ramas putin descumpanit …

Solutia? Stiu ca pare “abracadabranta” acum dar cu siguranta ca o vom vedea curand. 10 ani ?! Poate si mai repede.

Solutia ar fi utilizarea unor sunete simbolice, ale caror conotatii sa fie clare si relevante pentru supravietuire. Da, da pentru supravietuire, pentru ca altfel, cum spuneam, nu sunt relevante pentru Computerul Decizional.

De exemplu, in cazul printurilor, sunetul va putea fi produs de chip-uri specializate, in cazul TV-ului lucrurile sunt clare, iar pentru outdoor-ul mobil, designul sonor va putea fi gandit sa se integreze cat mai bine cu strada si brandul promovat”.

Binenteles ca nu-mi dau seama cum ar suna o reclama la branza, dar pot sa-mi inchipui cum ar fi una pentru asigurarea locuintei sau pentru un brand auto. Cum e, v-am zgandarit viziunile ?

Probabil ca o asa mutatie va influenta si productiile pentru advertisingul audio-vizual. Tot mai putin text, mai multe imagini relevante, insotite de sunete semnificative pentru acea portiune ultra arhaica din creierul nostru!

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea companiei MVcom. Orice feedback din partea dumenavoastra este binevenit.