Spuneam recent tot aici, dar cumva intr-o alta forma, ca aparitia a tot mai multe “jucarii”, pe care tehnologia le pune la indemana noastra, nu este de natura sa ne faca mai fericiti. Ba, chiar dimpotriva! Iata ca un articol despre un studiu recent realizat de cercetatori de la Universitatea Stanford, confirma acest lucru si in cazul Facebook.
Studiul arata ca suntem tentati sa supraestimam starea de bine a prietenilor de pe Facebook. Implicit sfarsim prin a fi mai nefericiti. Totodata incearca sa explice ca in aceasta retea de socializare majoritatea utilizatorilor ajung sa se prezinte ca personaje, scotand la iveala doar partile “stralucitoare” din vietile lor.
Daca acesta e trendul realizez ca brandurile vor face cat de curand un switch in ceea ce priveste comunicarea pe Facebook. Brandurile au fost prezente in Facebook inca de la inceput, atrase cu precadere de trafic si de posibilitatea de-a interactiona, contextual, de aproape cu consumatorul. Se pare, insa, ca asta nu e totul.
Facebook-Nefericitii au nevoie sa li se promita fericirea si vor achizitiona/consuma branduri, selectiv in baza acestui criteriu !
In afara de aceasta observatie cu caracter mai mult teoretic, e foarte posibil ca Facebook sa incerce sa ne transforme pe unii dintre noi in “endorseri” fara voie. Nu sunt fan al teoriei conspiratiei dar sa facem un mic exercitiu de imaginatie.
Facebook stie care utilizator este cu adevarat activ si mai mult decat atat, care dintre acestia este perceput de comunitatea lui de prieteni drept lider informal, sau chiar drept formator de opinie. Sa zicem ca ne oprim asupra unui singur domeniu, sportul. Nu-i asa ca daca un prieten de-al vostru, pe care-l percepeti ca formator de opinie, face sport echipat in Adidas (sa zicem) si voi sunteti mai deschisi catre acest brand?!
Atunci n-ar fi logic ca din intamplare Facebook, exact cand studiati un material sportiv (foto, video, etc), publicat de amicul vostru, sa posteze si o mica reclama la Adidas?! In mod normal reteaua asta sociala are destule date despre noi toti incat sa poata construi asemenea “momente” nevinovate …
Sa zicem totusi ca asa ceva ramane pentru totdeauna pura fictiune si ca oamenii vor intelege mult mai profund Facebook si vor sti sa faca mai bine fata eventualei nefericiri virtuale.
Categorii:Online