La-nceputul saptamanii trecute am avut ocazia sa intalnesc o parte din echipa Indygen implicata in ultimul turneu de promovare. I-am gasit tragand cu tunu’, in vecinatatea complexului studentesc Regie, mai exact in parcarea Carrefour Orhideea. Ce-nseamna Indygen, ca de altfel si povestea campaniei de promovare, croita pe-o idee cu totul originala, aflati din interviul de mai jos:
M.C.: Ok. 3,2,1 si … Actiune! Motor! Ne-am intalnit cu Andrei Bucur / Indygen, Andrei Nistor / V8 – Propaganda si cu Ana Maria Patrut / Indygen, ca sa punctam cumva Proiectul Special pe care Indygen l-a derulat itinerant in toata tara, in mai multe centre universitare. Andrei ne povestesti putin despre proiect?
A.B.: Se cuvine sa avem un mic preambul despre ce anume inseamna Indygen. Indygen este o poveste facuta de tineri pentru tineri, un brand de reprezentare, am vrut sa dam voce tinerei generatii, sa vorbim despre ce le pasa lor. Este un brand care vorbeste despre interesele si frustarile lor, care incearca sa le ofere oportunitatile pe care si le doresc.
M.C.: Eh, cat de tineri? Cat de tanara e echipa?
A.B.: Echipa Indygen are acum 10 oameni…
A.P.: Da, 10 oameni, media de varsta fiind undeva pe la 28.
M.C.: MEDIA e 28?!
A.P.: Il avem pe tanaru’… cu cei 26 de ani.
A.B.: Da. Eu ii trag un pic in jos, cu cei 26 si jumatate. Avem doar doi colegi care sar usor de 30. Suntem o echipa de oameni tineri si fresh in industria asta.
M.C.: Ce e de fapt Indygen? Fata de restul serviciilor de Telco, ce-aduce nou Indygen?
A.B.: Indygen e un pic mai mult decat un serviciu de Telco. Este un smartSIM care iti ofera accesul la atat de multe date pe mobil, cat ai avea nevoie. Este un produs flexibil construit din Indypoints, care iti dau libertatea sa consumi ce vrei tu, fie minute, SMS-uri sau mega de net. Indygen este un raspuns la nevoile reale ale tinerilor.
M.C.: Conteaza numai varsta pentru segmentul asta?
A.B.: Nu avem limita de varsta. In randurile tinerilor insa este din ce in ce mai clar faptul ca traficul de date pe mobil este foarte important si ca modul in care telecomunicatiile evolueaza, subliniaza foarte clar directia asta.
M.C.: Are legatura cu consumul din ce in ce mai mare de Social Media?
A.B.: Absolut! In contexte foarte serioase, revolutii samd, explozia Social Media a contat foarte mult. Dar si la nivel de day-to-day oamenii consuma din ce in ce mai mult Social Media, pentru ca au nevoie de contact permanent si asta se-ntampla din ce in ce mai mult prin trafic mobil de date.
A.P.: In plus, nevoia tinerilor este legata de flexibilitate. Tinerii nu au ceva bine stabilit, nici macar programul. Nu stiu ce fac a doua zi, nu stiu ce fac macar in seara aia. Ideea e ca asta se transpune in tot ceea ce fac ei si-n toate nevoile lor. Ne-am gandit astfel sa facem produsul cat mai flexibil…
M.C.: Si din punct de vedere pecuniar, banuiesc…
A.P.: Da. Tinerii trebuie sa poata sa-si aleaga in orice moment, ceea ce vor. Cum ziceam mai devreme, la noi flexibil nu-nsemna ca-si aleg la-nceput de luna ceva. „Flexibil” inseamna ca in functie de ce consuma li se duc punctele. Ca asta e foarte misto! La-nceput nu s-a-nteles foarte bine ce anume e flexibil la Indygen. Fix asta este. Pe masura ce consuma li se duc Indypoints, asa se numeste moneda „noastra”.
M.C.: Ok. Deci cineva care are abonament sau cartela Indygen…
A.P.: Cartela Indygen! SmartSIM-ul Indygen de fapt, este un serviciu prepaid.
M.C.: Am inteles. E foarte bine de subliniat. Cum consuma? Deci la-nceput el cumpara un credit…
A.P.:. Cumpara 500 de Indypoints, pentru 7 euro si cei 500 de Indypoints ii poate consuma cum vrea: ori pe Net, ori pe minute nationale, ori pe sms-uri nationale, pentru ca in Indygen este gratis. Si convorbirile sunt gratis si sms-urile sunt gratis.
M.C.: Consumul si-l customizeaza… instantaneu.
A.P.: Da. Si-l customizeaza el cum vrea. Daca vrea il foloseste numai pe Net si ajunge la 1,5 giga pe luna. Maxim. Daca vrea sa-l foloseasca numai pe minute nationale, il foloseste numai pe minute nationale sau poate sa le combine cum vrea. In functie de cum consuma, i se duc punctele. Nu trebuie sa spuna luna asta vreau sa am un giga si 200 de minute.
M.C.: Adica, joaca pur si simplu „la ce vine”.
A.P.: Da. Exact.
A.B.: Trebuie spus ca nu sunt niste lucruri care ni s-au nazarit noua, adica am stat 7 insi, si ne-am gandit: „Hai sa facem Indypoints”. Ne-am uitat la tineri, la ce si-ar dori ei, am stat cu ei de vorba si asa am aflat ca li se pare strigator la cer, ca in momentul in care primesc un „bulk” de minute, sms-uri si date, daca depasesc unul dintre micile pachete, trebuie sa plateasca suplimentar, in conditiile in care nu au consumat toate celelalte beneficii. Cu alte cuvinte: „nu consum tot ce-mi dai dar platesc mai mult decat am cerut!”.
M.C.: Cred ca e cel mai greu pentru tineri…
A.P.: Da, exact asta era problema cea mai mare, ca de fapt nu consumau ce li se dadea. Adica ei luau un pachet pentru ca pachetul ala era cel mai acceptabil, sa spun asa…
M.C.: La momentul achizitiei. Ulterior, imi dau seama ca fiecare se mai razgandea.
A.P.: Da. Isi dadeau seama ca, ok, aveau Net cat voiau dar pe ei, de exemplu, nu-i interesau minutele pe care le aveau.
A.B.: Ideea este ca nu poti anticipa nevoia din luna curenta. Eu pot sa consum altfel luna asta, fata de luna viitoare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca exista atatea feluri de-a consuma servicii de telefonie mobila, difera de la om la om. Ni s-a parut ciudat sa venim cu 3-4 oferte standard, pe care sa le aruncam in piata, asa cum fac ceilalti operatori.
A.P.: Exact. Am fi fost la fel ca ceilalti.
A.B.: Noi am vrut una, care este flexibila complet!
M.C.: Adica oferta e construita pornind de la aceasta caracteristica, FLEXIBILITATEA. Ok. Despre Indygen m-am lamurit. Acum as vrea sa vorbim putin despre campanie. Ce anume ati dorit de la acest proiect gandit pe un traseu itinerant, la nivel national? Care a fost ideea? Ati pus oamenii sa interactioneze, din cate stiu eu.
A.N.: Ideea a fost destul de simpla.. Am vrut sa marcam faptul ca Indygen exista pe bune si ca este un serviciu pe care poti sa-l cumperi si sa-l folosesti. Aveam nevoie sa povestim oamenilor despre ce este Indygen si pentru asta am avut echipe de promoteri si conectori in caravana care au prezentat produsul celor care au fost interesati. Componenta principala a campaniei a fost insa cea online si anume un tun controlat dintr-o aplicatie de Facebook…
M.C.: „Tun” suna foarte spectaculos.
A.N.: Da, asta e si ideea. In offline totul trebuie sa fie foarte spectaculos ca sa adune oamenii. Sa fie interesant si sa poata fi preluat de cei care vorbesc despre brand. Am rezumat atunci simplu lucrurile, am decis sa facem un tun controlat din online…
M.C.: Tunul chiar exista? Si trage cu ceva?
A.N.: Da. Exista! L-am plimbat prin toata tara. El trage cu net, acesta fiind reprezentat de niste bile rosii. Dintr-o aplicatie de Facebook, iti alegi 4 prieteni si tragi in ei. Pozele lor apar in aceasta cutie din piata, pe 4 ecrane, tragi in ei si primesc un smart-sim Indygen. Pentru ca in tribul Indygen vorbitul intre membri e moca.
M.C.: Banuiesc ca voi adresandu-va tinerilor targetati un public extrem de activ si mobil si care e mai greu de prins la televizor.
A.P.: Exact! De aceea am facut tunul.
A.B.: Asta e TV-ul nostru, daca vrei. TV-ul nostru este interactiune, TV-ul nostru este online legat de offline. TV-ul nostru este engagement.
M.C.: Am inteles. Puteti sa-mi aratati cum functioneaza, e reglat tunul? Putem sa tragem?
A.N.: Da. Putem sa tragem de la mine.
M.C.: Hai sa tragem de la tine. Sa-mi zici cand sa marchez.
A.N.: Acum. Boom!
M.C.: Ecranele astea pentru ce sunt?
A.B.: Ruleaza campania noastra de lansare, e un proces de sampling pe care noi l-am inceput mult mai targetat in vara, alaturi de 5 key opinion leaderi din zona underground romaneasca, 3 din zona de muzica. Tipul care ruleaza acum e Kinda Geza, om de sport extrem, participantul Romaniei la Olimpiada de Iarna la proba de snowboard. E pentru prima oara, dupa mult timp, ca se-ntampla asa ceva.
M.C.: Aha. E un fel de endorser.
A.B.: Da. Endorseri care pe de-o parte au intrat cu discursul: „Indygen m-a platit sa nu vorbesc despre Indygen, ci despre ce-mi place mie sa fac, despre pasiunea mea.”
M.C.: Ha, ha, ha. Destul de rebela abordarea.
A.B.: Da. Noi i-am atras in poveste rugandu-i sa incurajeze oamenii sa nu-si abandoneze pasiunile, pentru ca tocmai pasiunile lor i-au facut pe ei cunoscuti intr-o zona mai putin populara, una care nu-ti asigura faima din punct de vedere main stream.
Ce se vede acum pe ecran este probabil cel mai spectaculos demers. E vorba de Boem, un graffer din Constanta, foarte pasionat de fauna locala, foarte pasionat de zona in care s-a nascut. E un inotator desavarsit. El a pictat un zargan, un peste romanesc si pe cale de disparitie care traieste doar in Marea Neagra, pe Epava din Costinesti.
M.C.: Intamplator am apucat sa-l cunosc. Am avut la MVcom un proiect pentru un site de joburi si a venit intr-o noapte la firma sa picteze cu grafitti un banner. Compania respectiva a apelat la tehnica asta de realizare a vizualului, nu au vrut print obisnuit ci au facut banner-ul asa.
A.B.: Grafitti-ul de pe Epava, dincolo de faptul ca noi l-am ajutat sa-l faca, e facut dupa „chipul si asemanarea” lui Boem. Sunt mai multe curente in Graff. Cel din care face el parte se opune vandalismului. El picteaza numai in zone care sunt dezafectate, care arata dezastruos, si le-nfrumuseteaza. Nu merge sa faca ceva pe o fatada de cladire, in Centrul Vechi, de exemplu, mai degraba pe cazane abandonate. Iata, Epava a fost visul lui de mult timp si ne-am bucurat foarte mult sa facem asta. Din ce-am inteles eu, vopseaua ar trebui sa reziste vreo cativa ani, in regim de ploaie-soare si ne-am dori asta.
M.C.: Foarte tare!
A.B.: Da.
M.C.: Ok. Am prins aproape tot. In incheiere mi-ati putea spune doua vorbe despre promovarea cu OOH mobil MVcom? A fost un canal care v-a folosit?
A.B.: O buna perioada de timp am zis ca nu vom face niciun fel de media conventionala. In acelasi timp simteam nevoia sa anuntam intr-un fel sau altul ca vom fi prezenti in orase, pentru a genera un trafic in zilele in care urma sa aiba loc demonstratiile. In momentul in care recomandarea de-a lucra cu MVcom a venit din mai multe parti am realizat nu numai ca are foarte mult sens dar este si in legatura cu ceea ce ne doream noi, anume neconventionalul care sa-ti si livreze rezultate.
M.C.: Inteleg ca Indygen agreaza gherila.
A.B.: Mai mult, am vrut cu acest canal sa targetam niste zone foarte clare de promovare, cum sunt: campusurile universitare, centrele comerciale, zone frecventate puternic de tineri, cum sunt centrele oraselor, centrele istorice, ne-a ajutat foarte mult. Un outdoor clasic poate nu ne-ar fi servit atat de bine.
M.C.: Poate n-ar fi fost la fel de elastic… Plus de asta coloana sonora folosita a fost cumva de natura sa creeze un soi de filtru implicit si sa trieze atentia targetului. Apropo de atentie, Lucia Bogdaneanu de la Mc Cann, agentia prin care MVcom a lucrat pentru voi, spunea ca ar fi fost de asemenea reusit un vizual full 3D, acum folosindu-se unul doar partial 3D. Cine stie?! Poate data viitoare…
A.P.: Da. Intr-adevar…
M.C.: Consumatorul vostru EXISTA!
A.B.: Da. Tratam o nevoie reala si nu doar o nazarire a unor tineri care vor sa faca ei ALTCEVA. Pe termen scurt ne dorim sa vedem cat de bine vor intelege proaspetii nostri consumatori produsul. Vom fi cu ochii pe nevoile lor de consum si ne vom da seama abia acum daca raportul dintre ce le dam si ce au ei nevoie, e asa cum ne asteptam.
M.C.: Aveti in plan si o alta campanie, care sa ia piata prin surprindere si data viitoare? Toate campaniile voastre vor fi la fel de surprinzatoare ca asta?
A.P.: Noi asa ne dorim. Evident!
A.B.; Una mai grozava decat precedenta! O sa auziti foarte curand despre noi, intr-un fel cum nu s-a mai auzit!
M.C.: Mai vopsiti vreo epava?
A.P.: Nu, ca e frig!
A.B.: Nu. Marea e cam agitata iarna, insa avem ceva tot asa de mare, de vopsit. Pe Casa Poporului as scrie, daca as avea cum…
M.C.: Am inteles. Va multumesc atunci si va doresc succes!
A.P.: Multumim si noi!
A.B.: Multumim!
Categorii:Campanii, cross media, Evenimente, Mobile, Neconventional, Online, Outdoor, Proiecte Speciale
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.