Un interviu cu Marius Cristea, despre oportunitatea recurgerii in mod treptat la varianta cu plata, pentru sustinerea unui continut OnLine, de calitate.
M.Co.: Sper ca nu ti-e teama ca mai inregistreaza si altcineva interviul asta?
M.Cr.: Ha, ha, ha…
M.Co.: Nu rade! Aici suntem la o aruncatura de bat de Palatul Victoria si stii ca se poarta zilele astea. Am auzit ca toata lumea inregistreaza ce-i in Victoria…
M.Cr.: Mda, se mai poarta… N-am emotii!
M.Co.: Am inteles, ok. Care-i treaba cu plata, la IQads?
M.Cr.: Mai, este o poveste mai lunga.
M.Co.: Zi-o asa, in pastile.
M.Cr.: In pastile… Suntem pe-o nisa unde suntem vizibili si ok, din punct de vedere continut. Piata de publicitate scade, n-o sa reusim niciodata sa acoperim costurile editoriale, cu orice forma de publicitate am avea. Vrem sa ramanem in continut ok si de calitate si asta e greu sa-l acoperi. Daca un continut tabloid mai poate fi acoperit cu publicitate OnLine, cu siguranta quality, nise sau pe industrie, va fi complicat. Ideea e sa ajungem in doi ani de zile sa acoperim costurile redactiei, continutul editorial, din abonamente. Asa ar fi un obiectiv realist, in pasi mici. Oricum modul de taxare a accesului la continut e ciudat ca forma.
M.Co.: De ce?
M.Cr.: Continutul care are valoare mai mare la zi, il lasam gratis in continuare. Taxam accesul in spate, la cel din trecut.
M.Co.: Ca sursa de documentare.
M.Cr.: Da, e un „long tail”…
M.Co: Daca e o campanie misto in piata, despre care se scrie, cata vreme sta articolul free?
M.Cr.: Doua zile, mai exact 48 de ore, e gratis. Asta in conditiile in care audienta oricum se duce pe continutul nou in proportie de 80%.
M.Co.: Practic voi prin demersul asta, pe care am inteles de ce e nevoie sa-l faceti, vreti sa taxati profesionistii industriei, care folosesc IQads-ul ca si sursa de documentare. Ei sunt cei care au nevoie de asta.
M.Cr.: Exact! Dar exista si-o documentare pe care o fac inclusiv studentii si-atunci platesc un abonament de-o luna. De fapt, in momentul asta miza e sa inducem ideea ca trebuie sa platesti pentru continut ok, altfel nu are cine sa-l mai produca.
M.Co.: Am inteles.
M.Cr.: Ideea de abonament e cumva de test, in continuare suntem in faza experimentala. Paywall-ul o sa-l ajustam in functie de feedback, de rata de abonare. Nu-i batut in cuie 10 ani de-acum incolo.
M.Co.: Dar despre cati bani vorbim? Daca spui doar ca exista o taxa dar nu spui o suma, oamenii s-ar putea sa se sperie.
M.Cr.: Abonamentele sunt lunar de 5 euro, la trei luni de 10 euro, anual 29. Asta e structura si mai primim cereri de la agentii, pentru abonamente personalizate. Pai e un „do it yourself”, ca sa zic asa…
M.Co: Stau sa ma gandesc ca noi avem la birou, pentru ZF, un abonament doar pentru o rubrica mica, de Media & Advertising, pe care cred ca platim vreo 10 euro pe luna. Nu vreau sa spun tampenii ca n-am cifre-n fata dar cam atat platim. Cu siguranta ca la voi ar fi accesul mult mai amplu, pentru banii pe care-i cereti, deci nu ar trebui sa-ti faci griji, pentru 29 de euro pe an…
M.Cr.: Ma rog, de cand am venit cu paywall-ul au fost cateva abonari si-o sa fie in continuare. Tocmai pentru ca taxam arhiva dar nu te lovesti de aceasta nevoie in fiecare zi. De obicei vrei sa citesti continutul nou.
M.Co.: Abonamentul asta este pentru un utilizator?
M.Cr.: Pentru un utilizator. Acum n-ar trebui sa zic dar e evident ca pot intra mai multi pe acelasi cont. Nu stam sa facem politie. Ce trebuie sa facem, pentru ca suntem in etapa de pionierat, trebuie sa explicam ca e firesc sa platesti pentru continut de calitate.
M.Co.: Cum simti acum IQads-ul, in pragul deciziei asteia? Ma refer la colectiv in primul rand.
M.Cr.: Ma rog, pe editorial au fost oameni care n-au inteles initial povestea asta, dupa care au inteles-o ulterior. Suntem o companie mica, colegii mei sunt implicati in deciziile de business si operationale. In principiu, inteleg ca pentru niste resurse e nevoie de niste bani. Ok, cum ii facem? Avem linia de servicii, avem linia de evenimente, e momentul sa acoperim o parte din costuri, cel putin cele editoriale, din forme legate de OnLine.
M.Co.: Esti socialist?
M.Cr.: Eh… Dupa cum am evoluat cu proiectul, s-ar putea spune. Ha, ha, ha…
M.Co.: Stii de ce?
M.Cr.: Aaa?
M.Co.: Si eu sunt! Prin urmare miros socialistii, de la distanta.
M.Cr.: Ar trebui sa fie asa. Nu e un business in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca business-urile ar trebui sa aiba profit, ori noi nu suntem acolo. Suntem pe-o linie de plutire…
M.Co.: Mda. Acum lasand gluma la o parte, eu nu fac politica dar viziunea mea despre lume si viata e una socialista. M-am lamurit in ultimii ani si d-aia ii miros si pe ceilalti care gandesc la fel. Stii ce cred? Tot demersul asta al tau, pentru ca-mi dau seama ca te consuma, pare unul riscant desi nu e. In plus, e facut ca sa salveze un colectiv. Voi aveti aici niste oameni cu totul speciali si care sunt vechi in echipa. Ei, asa cum am reusit sa vad eu lucrurile, muncesc mai departe decat recompensa asta baneasca, pe care o primesc.
M.Cr.: Da, da, asa e! Sunt foarte motivati in afara de salariu…
M.Co: Numai tu le stii p-astea, eu n-am de unde. Da’ probabil ca atmosfera de-aici e cea care te determina sa salvezi acest colectiv, pentru ca despre asta e vorba. Nu vrei sa salvezi ditamai contul, iahtul sau merzanul de cine-stie-ce categorie.
M.Cr.: Da. E vorba de continuitatea pe care poti sa o asiguri in conditiile unui model de business sanatos.
M.Co.: S-o asiguri unui colectiv.
M.Cr.: Da. S-o asiguri unui colectiv, unui proiect…
M.Co.: Pentru ca fara bani oamenii nu au cum sa stea.
M.Cr.: Exact! E un business care trebuie sa functioneze. Ca-i un colectiv misto, in fine, cumva trebuie sa intram intr-o normalitate de business. Un proiect nu poate fi tinut doar prin partea amuzanta, distractiva a lucrurilor. Nu se va sustine long term.
M.Co.: Deci esti socialist, te-am prins!
M.Cr.: Da, dar cu ochii pe break even.
M.Co.: Am inteles. IQads-ul este in sine un proiect special si foarte drag mie si n-aveam cum sa nu te-ntreb, pentru ca oamenii fac pana la urma orice proiect sa fie misto. Adica n-ajunge doar o titulatura. Mai spune-mi ceva despre logistica acestei transformari. Cand se va-ntampla?
M.Cr.: Te referi la abonamente?
M.Co.: Da.
M.Cr.: Sunt introduse, sunt live. D-aia spun ca vizibilitatea abonamentelor n-o sa fie atat de mare, ca nu te lovesti de paywall.
M.Co.: Si cand va fi introdus acest paywall?
M.Cr.: Pai e introdus, e live.
M.Co.: Stai putin, nu-nteleg. Acum oricine are acces peste tot dar totusi exista unii care platesc abonamente?
M.Cr.: In momentul asta paywall-ul e pus. Articolele publicate de peste 48 de ore necesita abonament, care poate fi achizitionat. Paywall-ul e functional.
M.Co.: Ah, gata, e activ?
M.Cr.: Da, dar pentru ca oamenii citesc din homepage articolele, n-ajung asa de usor la paywall. Repet 80% din citiri sunt pe articolele noi. Acolo unde ai articole care solicita logarea si-acolo e discutabil, pentru ca poti sa citesti jumatate, pana ajungi la zona de abonare. Deci practic si-acolo poti sa-ti dai seama despre ce-ar fi vorba, fara sa platesti.
M.Co.: Si cand vei strange conditiile?
M.Cr.: Nu vom strange nimic, lasam asa deocamdata. Ti-am zis ca targetul e de 2 ani, pana vom ajunge la sume care sa acopere costurile redactiei. Evident ca OnLine avem surse de venit legate si de servicii, aici fiind vorba de joburi, prezentari de companii. Strict costurile redactiei raportate la veniturile din abonamente, acolo realist vor fi vreo 2 ani pana ajungem la cateva mii de euro pe luna, constanti, veniti din recurenta, pentru o masa suficienta de abonati.
M.Co.: Incerc sa-mi dau seama de ce-ar plati cineva abonament, avand o alta motivatie decat simpatia pe care v-ar purta-o.
M.Cr.: Pai daca ai nevoie de documentare, naaa…. nu stiu. Sa citesti jumatate din articol cred ca nu e suficient iar preturile nu sunt mari. Acum nu vrem sa dam cu ciocanu’: bah, tre’ sa platesti! Daca vrei platesti si citesti articolu’, daca nu, nu! Conteaza, evident conteaza capitolul simpatie in achizitie si e ok sa ramanem asa o perioada da’ o sa vedem. Fiind printre primii, nu poti sa fortezi lucrurile. Este un trend firesc…
M.Co.: Aveti concurenti?
M.Cr.: Nu. Nu ne definim nimic concurent, de pe piata.
M.Co.: Asa simt si eu, ca n-aveti.
M.Cr.: Bai, probabil ca asta are si parti nasoale. Noi suntem nisa si e nasol sa alergi de unul singur. O sa-ncercam sa largim IQads, asta e ideea. La IQads va fi totul despre creativitate. Avem si materiale care nu tin strict de publicitate. Tratam publicitatea ca pe-o forma de creativitate. Avem si alte componente: de productie si media. Am avut campania asta in care am schimbat cumva comunicarea despre IQads – Totul despre Publicitate si cei care o produc – punand accent si pe companiile si oamenii care fac posibile ideile, care pun in opera ideile scrise intr-un scenariu. Cumva, publicul vede executia si apreciaza ideea. Daca executia arata prost, n-o sa zica nimeni WoW!
M.Co.: Ha, ha…
M.Cr.: Mult timp am vorbit doar despre idee si acum incercam sa echilibram intre idee si executie.
M.Co.: Sa le tratati cu aceeasi atentie.
M.Cr.: Mda. Pe SMARK focusul e in zona de business, de cifre, de marketing.
M.Co.: Ok. Ce ti-ai dori de la miscarea de-acum, de introducerea acestor abonamente, in afara de-a echilibra bugetul, pe un orizont de timp de 2 ani? In afara de chestia asta, ce ti-ai mai dori sau ce nu ti-ai dori?
M.Cr.: Sincer nu cred in efectele ei negative. Poate o sa mai scada audienta putin. Nu stiu, o sa fie doi-trei suparati pe noi, ca am introdus abonamente. E pur si simplu o miscare pe care mi s-a parut ca trebuie s-o justific, cumva sa aducem in atentia publicului ca: bah, asa e drept! Daca niste oameni muncesc sa scrie informatiile de care tu ai nevoie …
M.Co.: Bine, nu doar sa scrie. Oamenii si creeaza materialele alea.
M.Cr.: Da! Evident, da. Ne dorim sa avem un business sanatos, normal, intr-o piata in care publishing-ul se duce-n cap si cred ca-i mai usor…
M.Co.: De ce crezi tu ca se duce-n cap?
M.Cr.: Tocmai pentru ca e complicat sa gasesti forme de a monetiza. Uita-te la presa generalista…
M.Co.: Aia e altceva!
M.Cr.: Presei generaliste ii va fi foarte greu sa introduca abonamente platite, din multe motive. Unu: ca sunt multi player-i…
M.Co.: Te referi, OnLine…
M.Cr.: Da, da, da, OnLine. Daca vorbim de presa generalista, cate ziare print mai exista?
M.Co.: Adevarate? Nu! Niste mizerii, au ramas niste mizerii!
M.Cr.: Asta-i problema! Faptul ca sunt mult mai multi player-i care nu se diferentiaza si calitatea contentului e discutabila. Cat quality mai e quality?
M.Co.: Si neinregimentat politic sau unor interese de grup.
M.Cr.: Ma rog, e discutabil tot timpul. Da’ nu ai elementul diferentiator, sunt mai multi player-i, trebuie sa studieze fiecare miscarile celuilalt. Ai calitatea continutului discutabila. Sunt multe considerente pentru care presei generaliste ii va fi complicat sa impuna taxa.
M.Co.: Pastrandu-si audienta.
M.Cr.: Pastrandu-si audienta. Plus ca te lupti cu mentalitatea oamenilor cumva fireasca: bai, ce-i pe internet e gratis…
M.Co.: Da, asta voiam sa-ti spun mai devreme.
M.Cr.: Eu cred ca-i momentul ca usor-usor, sa explice si oamenii din publishing… Acum, pe nisa cred c-o sa fie mai usor. Iei informatie…
M.Co.: In exclusivitate, aproape…
M.Cr.: Da, in zona profesionala. Pentru noi insa, in audienta conteaza si studentii.
M.Co.: Apropo de chestia asta. Oamenii de ce va citesc? Va citesc pentru documentare, cu legatura imediata cu business-ul pe care-l au sau cu profesia pe care o au sau va citesc pentru fun, distractie, divertisment?
M.Cr.: Exista mai multe categorii de public. Pentru publicul legat de industrie conteaza ca influenta, ca sursa de-a obtine informatiile. Da’ nu e ponderea cea mai mare acolo, ca avem audiente mai mari de 5 ori decat e industria de Marcomm.
M.Co.: Banuiam.
M.Cr.: IQads cu SMARK se duc spre 100.000 de unici pe luna, deci clar exista si-un public care citeste despre zona de creativitate, despre campanii care au iesit din standarde.
M.Co.: Ok, am inteles. Deci spui ca nu vor fi schimbari majore.
M.Cr.: Nu, nu! Paywall-ul nu e agresiv.
M.Co.: Bine, voi nu sunteti agresivi!
M.Cr.: Nu e ceva de genul: mama, nu mai pot sa citesc!
M.Co.: Ceva…
M.Cr.: Cand ajungi acolo, o data ai nevoie alta data n-ai nevoie. E un pionierat asta si-afara. Acolo, presa profesionala e pe bani mai demult. Dar suntem in alta tara, alt context, alte mentalitati. Mi se pare potrivit s-o iei usor Nu e bine sa fii agresiv. Pana acum a fost free, cu asta trebuie sa te lupti! Si dintr-o data e pe bani…
M.Co.: E chiar o revolutie!
M.Cr.: Din punct de vedere al omului care citeste, probabil ca nu i se pare cea mai justa decizie: cum adica, pana acum era gratis si-acum incerci sa-mi vinzi ceva ce-mi dadeai gratis?
M.Co.: Esti nasol! Ma supar!
M.Cr.: Mda, te poti supara. Daca, in schimb intelegi argumentele celui care-ti zice: bah, ar trebui sa platesti ca sa ai acces…
M.Co.: Pentru ca sunt niste oameni care nu fac decat asta. Adica lucreaza ca sa faca stirile astea, filmeaza, fotografiaza, editeaza…
M.Cr.: Mda. O sa vedem cum va fi.
M.Co: Eu va doresc succes si incet-incet sa echilibrati businessu’, fara sa fie nevoie de 2 ani!
M.Cr.: Doamne ajuta sa fie mai repede!
Categorii:Interviu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.