Atenție la neatenție sau publicitatea de tip avertisment

articol de Marian Costache

Căldură mare în oraș, șinele de tramvai și de tren se topesc, tălpile noastre la pachet cu ele, așa că și mesajele stradale capătă noi conotații. Le vedem cu alți ochi, mai topiți de arșița gândurilor, dar totodată mai relaxat, de vară, chiar dacă mesajele ne pun un pic în stare de alertă.

#urzica

Și că tot vorbeam de șine, azi ne oprim un pic la ce ne-a fost dat ochișorilor să vedem la Gara de Nord și la metrou, din punct de vedere publicitate de la stat. Un fel de Ro alert care nu te bârâie pe telefon, dar te avertizează vizual de pe poster, în legătură cu ce pericole te pasc. Primul, cel de la gară, are un aer caragialesc de zile mari și zice că nu ar fi indicat să adormi pe peron sau în stația de așteptare, hai nici măcar la Mc Donald’s, că poți fi furat de domnul. Ilustrația are un umor intrinsec, încât te întrebi dacă ai de-a face cu o caricatură din Urzica sau e chiar un mesaj pe bune de la impiegat sau de la șefu’ la gară.

Unde mai pui că dimensiunile avertismentului sunt fix cât un A4, așa că îți trebuie o curiozitate de blogger chiar să citești și să înțelegi ce vrea să sugereze grafica de acolo. Dar ideea e simplă, nu care cumva să te ia somnul prin gară, că ai pus-o, nu mai prinzi nici tren și rămâi probabil și fără bani de mers la budă.

În partea cealaltă, la metrou am găsit altfel de avertisment grafic, cu semnătura lui E-ON pe ea. Să nu mai lăsăm coșurile de fum neigienizate sau nesupravegheate, că altfel moartea vine pe horn, ne spune posterul cu cap de craniu în prium plan. Avem de-a face cu 5 victime pe săptămână și 250 anual se arată în copy-ul de mai jos. Nu știm dacă la metroul era locul cel mai potrivit pentru ad-ul ăsta, dar sperăm ca lumea să percuteze și să mai primească din când în când coșarul la ei pe horn, cică ar aduce noroc.