Fructele din Moldova fac show in continuare

Nu stiu daca am mai scris vreodata pe aici despre maiestria moldovenilor de peste Prut in ce priveste imaginea. E de ajuns sa te uiti la clipurile trupelor de muzica de acolo, la scurt metraje si la pictorialele de prin revistele lor glossy si vei remarca faptul ca multe din productii au in spate un ochi aparte, o finete si o viziune originale, iar unele spoturi publicitare pot fi comparate lejer cu mari creatii internationale.

Cel mai recent exemplu e clipul GO ON, realizat de Atelierul Sergiu Prodan, care promoveaza consumul de fructe crescute in Moldova. Intr-un decor sumbru si cu ajutorul piesei “Show must go on” a lui Queen, cantata acapella de tarani, suntem introdusi in universul satului moldovenesc. La primul vers cantat de cei doi tarani cu coasa in mana,“Empty spaces”, urechile si ochii par ca ne joaca feste. Cand si vedem cum arata aceste “abandoned places”, parca un fior de tristete incepe sa ne dea tarcoale. De ce canta taranii astia o piesa in loc sa ne spuna clar care e problema lor? Vor sa transmita un mesaj mai degraba intregii lumi sau e doar pentru moldovenii young urban care stiu si engleza care vor alege de-acum mai degraba produse autohtone de pe raft? Depinde cat de mare e traducerea de jos.

Ca sa intelegem ce e cu buldozerele alea din spot care distrug fructele, trebuie sa mergem un pic “behind the curtain”, vorba lui Mercury. Acolo unde, Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară Rosselhoznadzor, anunta in luna august a acestui an ca a distrus o gramade de tone de fructe, atat din UE cat si din Moldova, masura survenita in urma embargoului impus de Rusia tot in acest an.

Astea fiind spuse, avem de-a face cu una din cele mai interesante campanii sociale din ultima vreme, cu un mesaj care ar trebui sa nu ramana la stadiul de viral pe net si atat. A, sa nu uit, primul spot din serie, aparut tot anul acesta, poate fi vazut mai jos.

P.S.

Pentru cine vrea sa lucreze cu agentia de peste Prut, atentie la disclaimerul lor de pe pagina de Facebook:

„Atelierul Sergiu Prodan PR & Publicitate
Producție de film și publicitate.
***
Pentru nunți, cumătrii, zile de naștere și jubilee — adresați-vă în altă parte”.