Bogdana Butnar este de la inceputul acestei toamne sefa departamentului de strategie Poke London, ocazie numai buna de a afla direct de la ea ce inseamna noua functie, cum e sa fii publicitar in Londra si mai ales ce are de gand din noua pozitie. (interviu de Andrei Hategan)
A.H.: Head of Strategy la Poke London, e o pozitie importanta. Descrie-ne un pic aventura londoneza si ce inseamna noul job pentru tine.
B.B.: Visam sa lucrez la Poke de pe vremea cand eram strateg in McCann Bucuresti. Poke e una dintre cele mai titrate agentii de digital din Londra, cu o lista impresionanta de clienti si o cultura interna speciala.
Proiectele lor de inceput, BakerTweet pentru Albion Bakery sau Baloonacy pentru Orange sunt referinte pentru orice om care stie digital asa ca pentru mine sansa sa lucrez la Poke a fost una incredibila. Faptul ca fondatorii agentiei au crezut, dupa mai putin de un an, ca imi pot da pe mana intregul departament de strategie e mult mai mult decat mi-as fi inchipuit.
Ca Head of Strategy am sansa nu numai sa lucrez cu clienti „de vis” pentru orice om de comunicare (EE, cea mai mare companie de telecomunicatii din UK, SCA, producatorul brandurilor Libero, Libresse, Zewa la nivel global, L’Oreal) ci si sa construiesc un departament de strategie digitala dupa coordonatele mele, punand in practica ce am invatat pana acum.
De cand am plecat de la MRM Romania pana acum, digitalul a evoluat mult asa ca un departament de strategie intr-o agentie digitala astazi are o structura mult mai precisa si complet diferita. Imi place ca am ocazia sa construiesc ceva nou dar si suficient de flexibil pentru ca am convingerea ca in cativa ani lucrurile se vor fi schimbat din nou.
A.H.: Care e secretul sa ajungi asa sus si pentru cat timp planuiesti sa fii londoneza?
B.B.: Suna putin exagerat „asa sus”. Cred ca in ultima vreme industria de comunicare a inceput sa recunoasca calitatea oamenilor si proiectelor venite din piete mai mici. Avem agentii romanesti care castiga anual o multime de premii la competitii internationale si destui oameni de comunicare originari din Romania care conduc departamente de creatie sau sunt strategi seniori in agentii din vest.
La mine a fost, probabil, o combinatie de interes perseverent chiar obsesiv pentru marketing online, experienta de la Google si cateva proiecte facute chiar aici in Londra inainte sa merg la Poke. M-a ajutat si blogul, bilingv asa cum e 🙂 pentru ca oamenii de la Poke ma citeau si s-au prins ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Cat despre cat mai stau, abia am inceput proiectul „Head of”. Vreau sa mearga lucrurile struna in departament si abia atunci o sa ma gandesc ce urmeaza si daca ma intorc in tara.
A.H.: Descrie putin jobul pe care-l faci acolo. Ce inseamna sa fii head of strategy si cum decurge o zi de munca pentru tine?
B.B.: Sa fii Head of Strategy e o combinatie de job de strateg si de management de oameni. Imi petrec o parte din timpul de la birou facand „strategy stuff” adica cercetare, audituri de strategii de marketing, „grupuri” – adica pregatind si participand la focus grupuri, scriind briefuri, discutand cu echipele de creatie sau design, scriind multe, multe prezentari. Restul de timp e acum dedicat angajarii altor doi strategi, pentru ca echipa creste, si facutului de planuri cu colegele mele (suntem deocamdata patru fete in departament :).
Impreuna discutam despre conturile de care ne ocupam, despre problemele pe care le intampinam, cum sa imbunatatim procesele interne de briefing, cum sa optimizam procesul de desktop research, evaluari de instrumente de monitorizare, etc, etc. Cred ca de cand sunt la Poke nu mai simt cum trece timpul ziua. Stiu doar ca vine seara si sunt multumita ca fac ce imi place.
A.H.: Care sunt principalele proiecte la care ai lucrat pana acum pentru Poke si mai ales, ce urmeaza?
B.B.: Sunt o multime dar cele doua despre care vreau sa vorbesc pentru ca sunt foarte mandra de ele sunt The Wembley Cup pentru EE si castigarea pitchului global SCA Femcare. Despre TWC puteti citi un studiu de caz detaliat aici. A fost un proiect incredibil, in care am angrenat peste 30 dintre cei mai importanti YouTuberi din Marea Britanie.
Obiectivul a fost sa crestem notorietatea parteneriatului dintre EE si Stadionul Wembley si pentru asta am creat un mini serial pe YouTube in care o echipa de YouTuberi a provocat o alta echipa la un meci real pe Wembley („spilul” fiind ca noi stiam ca YouTuberii din echipa 1 erau si in realitate intr-o oarecare competitie cu cei din echipa 2 deci „provocarea” era reala). La final am avut peste 40 de milioane de vizualizari pentru serial, in mai putin de 4 saptamani si peste 70 de mii de retweeturi si tweeturi despre proiect.
Castigarea Pitchului SCA Femcare a fost foarte importanta pentru mine personal si echipa implicata pentru ca brieful primit era foarte indraznet si se referea la o problema reala, prejudecatile inca existente la adresa menstruatiei (cat de tabu e in continuare sa vorbesti despre asta, cum e inca un motiv de jena cand „iti vine” si nu ai un tampon la tine, cum fetitele nu sunt educate corect in familie sa gestioneze venirea primei menstruatii). Noi am fost o echipa exclusiv feminina pe proiectul asta si cred ca am castigat din pura pasiune pentru problemele ridicate. La final, feedbackul de la client a fost ca am fi putut sa scriem noi brieful de pitch pentru ca intelesesem atat de bine problema.
A.H.: Sunt diferente majore intre felul in care se practica strategia la Poke si ce se intampla in agentiile din Romania?
B.B.: Nu pot sa cantaresc diferentele in mod obiectiv. Eu am inceput in strategie digitala cand la noi onlineul abia incepuse sa creasca dupa care m-am mutat la Google si apoi in UK. Aici mi se pare ca respectul fata de strategie e mare si responsabilitatile unui strateg sunt destul de clar delimitate. In plus, mediul de lucru britanic este unul mai echilibrat si mai putin agresiv decat in Romania ceea ce iti da un oarecare comfort mental. Dar cred ca resorturile si procesele nu ar trebui sa fie diferite. Eu am si norocul sa lucrez intr-un loc unde oamenii pun pret pe treaba bine facuta deci avem timp si resurse sa ne facem treaba de strategie bine.
A.H.: Ce bugete se invart intr-o agentie precum Poke, in comparatie cu ce se intampla la noi, de exemplu, si cat de mult influenteaza ele rezultatul final?
B.B.: Bugetele sunt, evident, mult mai mari decat in Romania dar mi se pare absolut normal sa fie asa. Cred ca oamenii sunt si aici atenti cu cati bani cheltuie dar in acelasi timp am impresia ca nu se practica aceeasi negociere la sange si uneori usor confruntationala pe care o vedeam in Romania. Eu lucrez insa cu multe conturi globale asa ca uneori nu am musai vizibilitate asupra bugetelor pentru ca ele vin de la pietele locale si se negociaza separat.
A.H.: La ce lucrezi in prezent si unde ar trebui sa fim cu ochii pentru a fi la curent cu proiectele tale profesionale?
B.B.: Lucram la finalizarea noului site SCA si la primele campanii. O sa avem studiile de caz publicate pe siteul Poke.
A.H.: Unde iesi cand vrei sa uiti total de job?
B.B.: In ultima vreme m-am plimbat mai des pe malul de nord al Tamisei. Southbank, malul de sud, e mult mai cautat de turisti pentru ca sunt o multime de puncte de interes ca Tate Modern, Shakespeare’s Globe sau London Eye acolo. Dar pe malul de nord, intre London Bridge si Westminster e mereu liniste. Imi place si sa merg la teatru. Aici National Theatre are niste productii absolut impresionante. Si, desi imi jurasem ca nu o sa se intemple asta, am devenit pasionata de musical-uri dupa ce am vazut Book of Mormon. Acum ma pregatesc sa vad Kinky Boots si sper sa mai prind Gypsy cu Imelda Staunton.
A.H.: Stim ca ti-e dor de ciorbele mamei, ne poti spune care e ciorba ta preferata si cum ar putea fi pregatita in Londra? 🙂
B.B.: Ciorba mea preferata e cea de perisoare si cred ca n-ar fi greu de facut nici la Londra daca m-as mobiliza intr-o seara. Numai sa am timp 🙂
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.