Deadline, 2026: ochelarii Facebook

Pentru toti ochelaristii care aspira la un peisaj mai divers prin lentilele lor, exista acum speranta. Mark Zuckerberg tocmai a prezentat la intalnirea anuala F8 Developer Conference ochelarii inzestrati cu Augmented Reality combinata cu Virtual Reality. Ce ar insemna asta? Ca, peste lumea reala si informatia aferenta ei, purtatorul de astfel de rame va putea suprapune obiecte virtuale, care sa-i poata usura accesul la realitatea completa, cea de zi cu zi, de pe strada, dar si cea a lumii virtuale in care isi petrece timpul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dar asta e treaba pentru urmatorii 10 ani, mai spune CEO-ul Facebook, asa ca sa nu ne grabim spre schimbare. Ideea finala e ca realitatea virtuala si cea augmentata sa-si dea mana cu look-ul si obiectele casual, de zi cu zi. Ca sa nu mai fii nevoit sa porti o casca de VR, ci totul sa curga natural, ca un accesoriu. “Multe lucruri care azi reprezinta obiecte fizice, cum ar fi TV-ul, de exemplu, vor deveni doar aplicatii de 1 dolar, intr-un AR app store, asta incercam sa obtinem in urmatorii 10 ani ”, mai spune Zuckerberg.

E greu de zis cum vor evolua lucrurile, dar e clar ca va veni un moment in care lumea se va satura de laptop-uri, telefoane si tablete, cerand ceva si mai simplu, chiar daca vom arata toti un pic mai ca Terminator. Ramane de vazut daca solutia e sa ne transformam toti in televizoare mergatoare, cu un gadget pe nas, ochi si urechi, de dragul simplitatii si a obisnuintei in a ne pastra obiceiurile actuale de raportare la realitate.