Anca Maria Banita: „Eu visez sa construiesc o comunitate de oameni constienti, care traiesc cu asumare si bucurie”

Viziunea ei este o lume in care oamenii isi creeaza fix vietile pe care si le doresc, cu bucurie si libertate. Crede ca noi suntem creatorii vietilor noastre si totul se schimba in momentul in care ne asumam responsabilitatea si puterea personala de a crea. Cand iesim din victima si mergem spre creatie. Iar ea este un Doer si un Coach care te va provoca sa mergi in actiune si sa transformi in realitate visul acela care te striga de atat de mult timp dintr-un sertar.

Anca Maria Banita este writer & Blogger la ancabanita.com din 2006 si Communication Manager & Co-Founder la Let’s Do It, Romania! inca din 2009 si freelancer din 2014. Am avut o conversatie relaxata si informativa despre multele proiecte in care este implicata trup si suflet si am aflat ce planuieste pentru acest an.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Te pozitionezi drept coach si creator de experiente. Spune-ne te rog mai multe despre aceasta zona de creare de experiente. Cum se intampla exact, cum reactioneaza clientii, etc?

Imi place sa creez calatorii pentru oameni, pentru ca eu sunt, de felul meu, un calator in interior si in exterior J de ce calatorii? Pentru ca au un scop, plecam cu o intentie intr-o calatorie, si apoi trecem printr-o transformare – locul, oamenii pe care ii intalnim, povestile pe care le aflam, emotiile pe care le simtim ne influenteaza. La final, suntem alti oameni. Ce ne dorim, de fapt, e acea transformare, sa devenim acel future self.

In cazul meu, creez experiente de evolutie personala pentru oamenii care isi doresc ori sa se expuna si sa-si creasca business-urile ca antreprenori, si atunci facem impreuna un plan de branding personal pentru a ne aduce vocea si darurile in lume sau, pe de alta parte, creez experiente pentru ca oamenii sa se cunoasca pe ei, sa se vada pe ei, sa invete despre ei, despre mintea si emotiile lor, sa invete sa comunice cu ceilalti si sa construiasca relatii pline de bucurie. Practic, ii echipez cu multe dintre skill-urile pe care ar fi fost minunat ca si scoala sa ni le ofere – life skills.

Ce te-a determinat sa faci pasul spre coaching?

Sunt un explorator al naturii umane de peste 15 ani, am incercat sa ma cunosc, sa ma inteleg, sa inteleg oamenii din jur inca de cand eram studenta la Bucuresti. Am incercat pe pielea mea tot felul de experiente pentru a ma vindeca, pentru a-mi fi bine in relatii, pentru a depasi conditia limitata de om inconstient si a accesa stari modificate de constiinta. La un moment dat, mi-am dorit si sa dau inapoi din ce am primit, si asa am devenit coach – am facut 2 scoli de coaching de atunci, recunoscute international si o formare in Positive Intelligence, cu profesori de la Stanford. Imi place mult sa imbin skill-urile de comunicare cu cele de a pune intrebari puternice oamenilor.

Privit din afara pare sa fie o piata foarte concurentiala. Cum este din punctul tau de vedere?

Cred ca fiecare dintre noi are propria comunitate si oameni care vor rezona cu noi. Cred ca oamenii vin sa lucreze cu mine pentru ca simt ca am ceva sa le ofer in acel moment al vietii lor. Piata de coaching din Romania este o piata tanara, e adevarat ca se formeaza tot mai multi coachi, insa cred ca se intampla in paralel cu o nevoie tot mai mare a oamenilor de a avea sustinere pe drumul lor, de a avea pe cineva care sa le tina spatiul si sa ii ajute sa-si gaseasca propriile raspunsuri. Toti acesti coachi vor avea, insa, nevoie sa invete sa se promoveze pe ei – vad asta la cursurile mele de branding personal, unde am mereu coachi in public.

Ce oferi tu diferit?

Oamenii vin pentru mix-ul de specialist in comunicare si branding personal + coaching, plus pentru ca au nevoie de inspiratie si curaj sa porneasca pe propriul drum. Povestea mea personala este cea care inspira oamenii cel mai mult – lucrez cu oameni care isi doresc si ei sa aiba un lifestyle asemanator, sa devina antreprenori, sa calatoreasca mult, sa aiba impact in lume, sa inceapa ceva mare cum este Let’s Do It, Romania!, in cazul meu. Este cea mai mare miscare sociala din tara, cu peste 1.8 milioane de voluntari implicati si un exemplu de Doer spirit.

Se intampla in multe cazuri sa lucram in postura de client cu versiunea noastra de acum cativa ani pe care o ajutam sa ajunga unde suntem noi. La mine chiar se potriveste asta.

Cum ai functionat in aceasta perioada de pandemie, cat de mult te-a afectat?

Nu m-a afectat ca business, ba chiar m-a ajutat, pentru ca eu chiar in perioada aceea pregateam primul curs online de Branding Personal pe care l-am si lansat. Si tot in acea perioada am inceput sa livrez workshop-uri pentru companii, care aveau mare nevoie in lockdown sa-si invete angajatii sa gestioneze mai bine stress-ul, sa comunice empatic cu membrii familiei, sa gestioneze teama, sa-si antreneze mintea sa vada lucrurile pozitive, sa devina agili emotional.

Ce a insemnat adaptare in cazul tau? Dar al clientilor?

Adaptarea pentru mine a fost sa lucrez doar online, sa fac totul asa, printr-un ecran si sa lucrez de acasa foarte mult. Mi-am amenajat in living un spatiu de lucru, mi-am cumparat unelte, m-am adaptat repede si usor, din fericire.

S-au schimbat in vreun fel tipul de servicii pe care le oferi?
Care au fost cele mai solicitate si de ce?

Cursul de branding personal are deja 8 ani, si cel de Storytelling are deja 3 ani, iar la  ele am adaugat noi cursuri si experiente din zona mental health, care au fost si cele mai cerute din 2020 incoace: Managining Stress & Resilience, Emotional Agility, Mindfulness Techniques for Managining Stress, Overcoming Fear, Mental Clarity, Empathetic Communication, Our Brain in Crisis, Building Healthy Habits, Connect to your Intuition, From Fear to Courage and Vulnerability.

Ce ne poti spune de zona de personal branding pe care o oferi? Cum a evoluat ea in ultimii ani?

Este un curs prin care au trecut sute de antreprenori si freelanceri si este un curs foarte drag, pentru ca imbina cele 2 pasiuni ale mele: comunicarea si coaching-ul.

Este un curs profund, care iti pune niste intrebari puternice despre cine esti si care este viziunea ta, te provoaca sa te gandesti la impactul tau si la darurile tale si care, apoi, te invata sa iti clarifici mesajele, sa scrii despre tine primele povesti si postari, sa intelegi cum functioneaza retelele sociale in 2022 si care sunt cele mai potrivite pentru tine. O calatorie de la invizibil si temator la asumare, curaj si vizibilitate.

Ce ti-ai propus pentru 2022? Cum a inceput anul pentru tine?

Mi-am propus sa lansez o calatorie noua pentru oameni folosind coaching-ul, neurostiinta si psihologia pozitiva pentru a-i sprijini sa-si recapete puterea asupra mintii lor si sa acceseze mai usor zona inteleapta din ei. Sa se iubeasca mai mult si sa aiba relatii mai oneste si mai asumate cu cei din jur. Plus multe programe pentru companii si poate chiar si un retreat in natura.

Am observat pe site-ul tau ca ai 2 programe pe care le vei dezvolta in viitorul apropiat (Empowering Women si From Stress To Joy) care sunt intr-o alta zona decat cea cu care ti-ai obisnuit pana acum clientii / oamenii care te cunosc din online, nu? Da-ne mai multe detalii despre ce iti propui cu aceasta zona?

Este o zona pe care o dezvolt din 2020, mai ales in companii, e adevarat. Eu visez sa construiesc o comunitate de oameni constienti, care traiesc cu asumare si bucurie, iar aceste programe pe care le dezvolt acum sunt primul pas in acest sens.

From Stress to Joy este programul despre care vorbeam mai sus, in care ii invat pe oameni sa faca switch-ul de la negativ la pozitiv si sa-si antreneze mintea sa ramana in pozitiv si sa-si calmeze stress-ul; Empowering Women este momentan un workshop dedicat femeilor pe care il tin in mediul corporate si care vreau sa se transforme in viitor intr-un program live care sa le sprijine pe femei sa se conecteze la sursele lor de putere.

Principalele lectii de la 2021?

Cred ca au fost mai ales in relatia mea cu mine – am studiat multe despre creier si despre cum ne cream realitatea, iar ceea ce am descoperit este ca switch-ul de la negativ la pozitiv iti schimba intreaga perspectiva asupra vietii – poti fi in Survival Brain, si atunci sa fii motivat de frica sau in Sage Brain, si atunci sa fii motivat de iubire. Este ceva ce predau acum oamenilor si ii invat sa faca acest swich de la Survival la Creation.

De asemenea, e un citat care merge cu mine peste tot: what you focus on, expands. E foarte important unde ne concentram energia, ce convingeri avem si ce credem ca meritam, pentru ca vom primi tot mai mult din acel lucru.

Ce vrei sa schimbi in acest an?

Vreau sa incep si evenimente live, din nou, dar si o noua directie pentru mine ca trainer si facilitator. Inca explorez aici, insa mi-ar placea sa merg si in zona de energy work sau breath work. Si vreau sa reiau calatoriile, mi-au lipsit mult, iar la un moment dat sa incep si workshop-uri internationale.

Ce vrei sa ramana la fel?

Rolul meu de comunicator, trainer si coach. Simt ca se leaga de vocatia mea si, probabil, voi gasi doar noi si noi cai de a transmite mesajele in care cred.

Cat de diferita este Anca Banita din 2022 fata de cea de dinainte de freelanceriat?

Oh, este o diferenta uriasa! Anca dinainte de freelancing (care a inceput in 2014 dupa o perioada de nimic, cum o numesc eu, in care doar am stat si am explorat) era tematoare, mai inchisa, avea mindset de angajat, desi nu prea era prietena cu autoritatea si visa la libertate. Nu credea ca poate sa aiba un business online si lifestyle-ul de digital nomad pe care il visa. Avea si niste skill-uri lipsa, pe care le-am castigat in ultimii ani: marketing online, dezvoltarea unui business online, storytelling, sales, coaching. Dar avea, totusi, o intentie puternica de a-si crea viata pe care si-o doreste si actiona in sensul asta. Am fost mereu un Doer.

De ce ai ales sa fii freelancer si continui sa ramai?

Pentru ca valoarea mea nr 1 este libertatea. Cand eram angajata sufeream tare ca trebuia sa vin in fiecare zi la program, intr-o cladire de sticla unde nu puteam nici macar sa deschid geamurile. Eram chiar nefericita. In plus, simteam ca nu pot fi autentica si ca trebuie sa fac lucruri care nu erau aliniate cu valorile mele, in special lucruri aliniate cu ce voiau managerii mei. Dupa ce am devenit freelancer am avut acest shift de valori: libertatea si autenticitatea au devenit valori pe care le traiesc zi de zi.

Acum am contact cu companiile, insa din alt loc – cred ca o ajuta, intr-un fel, pe Anca din trecut cu workshop-urile pe care le sustin astazi, ajutand oamenii sa se conecteze la ei si la ceilalti.

Sunt atat de multe oportunitati astazi sa devii antreprenor, sa construiesti propriul business, incat chiar merita sa incerci asta, daca ti-a ramas mica viata de angajat. Mi se pare un lifestyle minunat si e ceea ce am visat mereu, insa vine la pachet cu responsabilitatea de a avea grija de business, de a vorbi despre ce faci, de a atrage oamenii, de a le oferi experiente valoroase.