Interviu realizat de Marian Costache cu Stefan Radut, Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta
Campania “N-avem SANGE” demarata de Crucea Rosie Romana in aceasta vara a generat rezultate bune in privinta numarului donatorilor. Cu toate astea e nevoie de un efort concertat si generalizat in continuare, pana cand problema sangelui din spitalele romanesti sa se rezolve cu adevarat.
Lista partenerilor care au inteles sa sprijine “N-avem SANGE” este tot mai ampla si in update permanent, iar brandurile si companiile sunt in continuare binevenite sa se alature.
Am stat de vorba cu Presedintele ASPTMR pentru ca de la dansii a venit primul sprijin in directia promovarii mesajului campaniei. Am incercat sa inteleg mai bine cu ocazia asta cum poate fi viata pentru oamenii aflati in suferinta, carora le este imposibil, datorita sanatatii fragile, sa faca niste lucruri simple, sa joace tenis, sa alerge in parc, sa-si poarte copii in brate. Va spun si voua gandul pe care l-am incercat dupa aceasta discutie, anume ca uneori cu prea mare usurinta ii uitam pe cei mai tristi ca noi, ca sa-l citez pe regretatul Adrian Paunescu.
Ce inseamna ASPTMR?
ASPTMR este Asociatia Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta. Ne-am infiintat in anul 2011. Decizia de infiintare a venit in urma unor grupuri de suport organizate de Crucea Rosie pentru pacientii cu tuberculoza rezistenta. De aici si deschiderea noastra catre proiectele importante initiate de Crucea Rosie, pentru ca avem experienta lucrului impreuna pe teme importante.
Am considerat potrivit sa infiintam aceasta asociatie deoarece tratamentul tuberculozei multidrog rezistente inseamna o serie de provocari fizice si umane pentru fiecare pacient in parte.
Cum se poate imbolnavi cineva de Tuberculoza Multidrog Rezistenta?
Din pacate in Romania sunt multi bolnavi cu Tuberculoza Rezistenta. Cei care nu se trateaza imprastie boala si infecteaza si alti oameni. Vreau sa va spun ca acesti oameni sunt pe strada, circula, sunt printre noi, sunt in autobuz, sunt in birouri, sunt peste tot. In Romania sunt aproximativ 30.000 de pacienti cu Tuberculoza Sensibila, a caror boala se poate vindeca in 6 luni, foarte simplu, cu niste medicamente.
Dintre ei insa, 1500 sunt cei la care boala a dezvoltat rezistenta la antibiotice. Pana acum cativa ani asta era o chestie dobandita de bolnavii care nu duceau la bun sfarsit tratamentul pentru Tuberculoza Sensibila. Asta fie din cauza sistemului sanitar care nu le punea la dispozitie medicamentele fie din motive pur personale. Asa a aparut o forma noua a bolii, anume Tuberculoza Multidrog Rezistenta.
Din pacate am constatat in ultima vreme ca acei pacienti care au Tuberculoza Rezistenta infecteaza alti oameni iar acestia ajung sa se-mbolnaveasca direct de Tuberculoza Multidrog Rezistenta. Adica se-mbolnavesc direct de forma cea mai grava a bolii.
Asta presupune un tratament de doi ani, cu efecte secundare greu de suportat. Printre acestea as enumera aici: greata, dureri de cap, dureri de tot felul, depresie, anxietate etc…
Cum ati ales sa ajutati atat de deschis Campania “N-avem SANGE”?
In Romania exista de cativa ani o criza permanenta sangelui. Noi am ales sa sprijinim Campania “N-avem SANGE”, a Crucii Rosii Romane, din considerente pur si simplu umane. E-adevarat ca pacientii cu Tuberculoza nu au nevoie de sange, decat atunci cand se opereaza dar noi rezonam la nevoia de sange pentru ca suntem membri in Coalitia Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC). In COPAC exista colegi bolnavi de Talasemie pentru care viata depinde de transfuziile repetate de sange. Nu va spun cat de greu este pentru ei si cat de complicata poate fi viata lor.
Bolnavii de Talasemie pot avea nevoie de transfuzie chiar si o data pe saptamana. Multi dintre ei sunt niste adevarati luptatori, ajungand sa pretuiasca altfel decat noi fiecare zi in parte. Asa, ca pe un mare dar!
Oare de ce e atat de greu pentru noi sa donam sange?
Noi romanii cred ca donam doar atunci cand e o problema. Imi amintesc acum povestea de la Colectiv. In momentul in care a fost acea nenorocire toata lumea s-a solidarizat in directia donarii. Cred ca ar fi mai bine sa prentampinam astfel de situatii, care dupa cum s-a vazut pot aparea oricand, si sa mergem sa donam mai des. Nu se stie cand un apropiat de-al nostru poate fi intr-o astfel de dificultate grava. Cu putina anticipatie problema sangelui din spitale va putea fi rezolvata.
Ne bucura campania Crucii Rosii pentru ca este nevoie de o schimbare in mentalitatea noastra, a tuturor, pentru ca in primul rand este sanatos sa donezi sange iar in al doilea rand este un gest absolut minunat.
Sigur, discutam insa de un drum lung pe care fiecare dintre noi trebuie sa consimta sa paseasca si sa faca un prim pas chiar de-acum!
Viata nu este la fel de simpla pentru fiecare dintre noi, cu toate astea ramane totusi o calatorie absolut fabuloasa.
“N-avem SANGE” este campania Crucii Rosii Romane de stimulare a donarii voluntare de sange. Parteneri: Institutul National de Hematologie, Motion Vision Communication, ASPTMR, HotNews, IQads, Phoenix Media, Euromedia, Getica OOH.
Categorii:Interviu, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.