ING-ul, cardurile si bullshitu’ de criza

ING a avut sambata trecuta o disfunctionalitate a cardurilor, POS-urilor si a home banking-ului, care a tinut de dimineata pana pe la ora 24:00. Cred ca este cea mai grea cadere tehnica a “uneltelor” unei banci din Romania, ca durata si impact. E cu-atat mai grav cu cat discutam de o banca din Top 10, a carei disfunctionalitate a fost comunicata cu mare intarziere iar atunci cand aceasta comunicare a fost in sfarsit facuta a generat multe semne de-ntrebare.

ing_card_hand_hr

Comunicatul bancii este aici si vom reveni asupra lui, pentru ca merita comentat. Avem de-nvatat zic, pentru ca nu se stie niciodata cand ai un asemenea client lovit de soarta. Merita sa-l inveti de bine, ca nu toti clientii sunt pafaristi cu tehnica…

Am avut si o acreala personala legata de criza cardurilor ING. N-a fost importanta si nici insurmontabila dar mi-a deschis ochii asupra “victimelor” colaterale.

Eram sambata seara in Kaufland Mihai Bravu la cumparaturi. Parcarea aproape goala, ceea ce nu prea se-ntampla. Mi-am zis doar ca am noroc. Dupa intrarea in magazin am inceput sa aud un anunt, repetat cu o frecventa deranjanta. Daca ma deranja pe mine, ma gandesc cum l-o fi deranjat pe ala de-l dadea live la microfonul de la receptie. Era anuntata imposibilitatea platii cu cardurile. De orice fel. M-a intrigat si n-am inteles initial despre ce e vorba. Cand insa am ajuns la casa, am intrebat.

De dimineata nu merge ING-ul si noi avem POS-urile de la ei”, mi-a zis casiera. “De obicei, cand au mai fost probleme, se rezolvau intr-o ora doua dar acum e altfel”, a mai completat ea. Am iesit din magazin spunandu-mi ca e o chestiune punctuala, dar dupa aceea am inceput sa citesc. Mi-am spus zambind apoi ca ING n-o sa scape usor cu Kaufland si nici cu alti retaileri, ca degeaba dai bani pe promovare, pe campanii, si n-ai cum sa tragi cardurile la casa in magazine. E de rasu’ curcilor.

Deci daca vreti o perspectiva pe care n-a tratat-o nimeni, nici in comunicatul asta chinuit, ar fi asta. ING ar trebui sa-si ceara scuze si de la cei care au trebuit sa se scormoneasca de cash in magazinele care aveau POS-urile de la ei.

In rest, accesele de furie amestecate cu mistourile au curs bogat pe pagina de Facebook ING Web Café https://www.facebook.com/INGWebCafe/?fref=ts

Unii chemau banca sa le plateasca sandwich-urile si carburantul in benzinarie, altii spuneau c-au ramas blocati in carciumi, consumand suplimentar si eventual cherchelindu-se, cum am inteles printre randuri. Au fost unii care spuneau chiar ca trebuie sa mearga la nunta si aveau mare nevoie de home banking. In concluzie, a fost un intreg circ!

Revenind la comunicat, lasand la o parte lacunele de care spuneam mai sus, e plin de bazaconii.

Citez: “…va datoram si o explicatie cu privire la cauzele acestui incident. Ieri, in timpul unui test planificat al sistemului de stingere a incendiilor din centrul nostru de date, eliberarea gazului Inergen a afectat in mod grav si neasteptat mai multe servere si sistemul de stocare a datelor.

In consecinta, au fost afectate toate serviciile conectate: tranzactiile cu cardul, operatiunile la bancomat, serviciul de internet banking, sistemele de comunicare si website-ul http://www.ing.ro. Ca urmare, o mare parte din tranzactii nu au mai putut fi procesate. De asemenea, si comunicarea cu clientii a fost mult intarziata, tot din cauza imposibilitatii de a accesa baza noastra de date.

Am activat de urgenta procedurile si planurile de recuperare prevazute pentru astfel de situatii. Insa din cauza magnitudinii si complexitatii defectiunilor, din pacate timpul necesar pentru restaurarea activitatii prin sistemul de back-up a fost mai lung decat in cadrul testelor pe care le efectuam regulat”.

Pentru cei care nu stiu care-i treaba cu gazu’ asta Inergen va spun ca e singurul gaz folosit la stingerea incendiilor, testat pe subiecti umani. Prin urmare daca oamenii rezista, sa-ntelegem ca niste cutii cu integrate nu?! Inergenu’ e un gaz inert care are in compozitia sa 52% azot, 40% argon si 8% dioxid de carbon. Deci?! Oare cum o fi afectat gazu’ asta mai multe server-e si-n plus si sistemul de stocare a datelor?!

Mie-mi miroase a bullshit, mai cu seama ca am inteles ca prima recunoastere, sa zicem oficiala, a problemei a fost pe Facebook, tocmai la 5 ore de cand au aparut disfunctionalitatile.

Concluzia? Nu cred c-o stim inca, pentru ca nu s-au tras toate liniile. Probabil ca oamenii n-au stiut exact ce i-a lovit da’ e clar c-a fost grav de tot si ca i-a prins pe picior gresit. Daca era ceva atat de clar, dupa cum au dat ei vina pe o alarma de incendiu, ar fi stiut mult mai limpede de la-nceput ce-i de facut. Probabil ca pana sa-si dea seama erau deja copti.

In astfel de momente numai PR-ist de criza sa nu fii. Daca tehnicu’ o balmajeste, pentru tine inca nu s-au inventat cuvintele alea ca sa poti s-o scalzi cum se cuvine.

 

Categorii:Scandal

Etichetat ca:, , , , , , ,