articol de Valentin Adrian Tenescu
Un taran – povesteste Marin Preda – vede la un zoo o girafa.
Se uita la ea pret de câteva ceasuri, o studiaza uluit din coarne pâna în copite iar la sfârsit conchide: “Asa ceva nu exista!”.
Asa si eu acum , ma uit si nu-mi vine sa vred ca asa ceva poate exista . Bine , ok , ma prefac si eu un pic ca nu cred ca exitã doar ca sa va fac pe voi curiosi , pentru ca aceasta tehnologie exista de ceva vreme cel putin in imaginatia catorva vizionari ce au anticipat-o oarecum. Intr-o lume in schimbare, in care trecerea de la material la digital se face pe nesimtite, cei care spun „Domne’ eu daca nu vad, nu cred”, incep sa aiba o problema. Iata ca acum „Toma necredinciosii” vor avea de ce sa isi puna intrebari. Aceasta noua tehnologie, numita Realitatea Augmentata, aduce o imersiune aproape totala aceluia ce doreste „sa vada” .
A vedea , a simti, a mirosi , este felul in care noi oamenii percepem realitatea din jurul nostru prin intermediul simturilor noastre . Deja putem sa ne lasam vrajiti de mirosul de paine proaspata, ce ne aduce aminte de clipele in famlilie, cand ne „mirosea a dimineata„.
Felul in care informatia patrunde in interiorul universului nostru nu prea conteaza, atata timp cat aceasta este credibila. Atat timp cat noi credem ca ceea ce vedem este REAL, atunci aceasta realitate este realitatea noastra. Granita dintre realitate si imaginatie se contopeste intr-o noua realitate, pe care poate o putem face realitatea noastra la un moment dat. Iata ca acum suntem cu un pas mai aproape sa putem manipula aceasta realitate, apropiindu-ne din ce in ce mai mult, pana intr-acolo incat sa nu mai putem face o distinctie clara intre real si imaginar.
Ganditi-va cum ar fi sa mergem la un muzeu si sa stam in fata unei minunatii, sa o privim si apoi, la o simpla apasare a unui buton , creatorul acelei opere sa apara langa noi si animat de o I.A. (inteligenta artificala) sa raspunda intrebarilor noaste. Sau sa mergem la muzeul de stiinte naturale din Piata Victoriei, unde cand tatal meu ma ducea cateodata sa vad animalele impaiate acestea miroseau din pacate mai toate a formol, si sa ne plimbam printre dinozauri iar eventual sa ne miroasa a fân proaspat cosit sau a paduri de pin…
Procesul de invatare, de acumulare a cunoasterii, ne este mult mai la indemana daca vine din partea a ceva ce ni se pare familiar. Merita sa ne gandim si mai departe, in aula academiilor putem de exemplu sa proiectam imaginea unei personalitati marcante, care sa imparta cunoasterea. Un profesor isi poate tine speech-ul in fata unui auditoriu mult mai larg, nefiind constrans de granitele fizice ale spatiului, iar studentii pot sa il „simta”, sa il perceapa, ca fiind „acolo”.
Putem avea evenimente artistice simultan in toate cele patru colturi ale lumii. Putem chiar readuce pe scena staruri ce au plecat dintre noi. Frumos vis, nu-i asa?
Ei bine deocamdata aceasta tehnologie este un fel de bâlci modern unde animale apar si dispar in fata copiilor ca la un mare ZOO virtual, dar ceea ce este foarte important este faptul ca aceasta tehnologie exista si probabil ca va trezi interesul cuiva in a o aduce din zona de entertainment in cea a vietii de zi cu zi, caci nu-i asa, toata tehnologia ce astazi ne este indispensabila a aparut sub forma de gadget-uri si abia apoi a cucerit intreaga lume.
Tehnologia ar putea fi scoasa poate mai devreme din anonimat, transformata si folosita intr-un mod foarte eficient pentru comunicarea brand-urilor. Imaginati-va ca pasiti intr-un loc unde intr-un spatiu virtual, cu ajutorul tehnologiei 7D, vi se prezinta un produs sau un serviciu. Ati putea atunci sa il „incercati” inainte de a-l cumpara. Similar am putea face o vizita virtuala in viitoarea noastra locuita, creata de un dezvoltator imobiliar sau sa ne imaginam cum va fi o vacanta inconjurati de palmieri pe o plaja de vis, ca un preview la ceea ce ne-ar putea astepta. Tot ce ne-ar ramane apoi ar fi sa o cumparam si sa o traim in realitate. Intr-un viitor foarte apropiat vom intalni cu siguranta aceasta tehnologie chiar in mall-ul din cartierul nostru pentru ca in Polonia s-a derulat deja o asfel de campanie pentru VISA.
si o alta pentru Coca-Cola
Posibilitatile de a virtualiza brand-urile sunt aproape nemarginite si deschid o ferestra catre o lume pe care deocamdata ne-o putem doar imagina. Tehnologia 7D suprapune in timp real o imagine live peste o simulare CGI iar oameni se vad „amestecati” impreuna cu imaginile de realitate virtuala, intr-un monitor. Imersiunea va fi si mai profunda in momentul in care monitoarele video vor fi inlocuite cu casti de realitate virtuala dar asta deja este o alta poveste despre care promit sa va vorbesc alta data.
Valentin Adrian Tenescu este de profesie inginer, pasionat de gadgeturi si tehnologie dar mai ales de futurologie. Publica pe WeInvent despre subiecte aflate la interferenta pasiunilor sale cu Marketingul si Comunicarea.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.