Serban Damian si ecuatia lui cu branduri, pentru un stil de viata sanatos

interviu de Marian Costache

L-am gasit pe Serban Damian intre doua consultatii, in ceea ce va fi in curand fostul sau cabinet. Pentru aceia dintre voi care nu-l cunosc, Serban este medic nutritionist sportiv, acreditat de Comitetul International Olimpic, nutritionistul Echipei Nationale de Fotbal a Romaniei. Deoarece Serban a publicat de curand o noua lucrare, “Ecuatia Slabirii”, am vrut sa aflu despre brandurile care i-au fost alaturi in acest demers si nu numai.

IMG_6336

A cata lucrare este “Ecuatia Slabirii”?

Ecuatia Slabirii este a treia mea carte si ma mandresc cu asta. Prima carte am scos-o undeva prin 2005, a doua in 2006 – “Superfit, esentialul in fitness si culturism” – iar in 2017 vin cu “Ecuatia Slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate ”. O carte prietenoasa, dedicata oricui este interesat de propria sanatate si nu doar celor care vor sa scada in greutate. Focusul este intr-adevar pe persoanele cu exces ponderal, care vor sa faca o trecere catre greutatea optima.

Ideea o am de mult timp. Imi doream sa adun intr-o singura lucrare toate ideile mele coagulate de-a lungul timpului, in nutritie, in antrenament si in partea de relatie emotii-mancare. Am vrut sa-i dau persoanei, care intra intr-un program de scadere in greutate, un cumul de informatii. De obicei oamenii vin la medic sau la nutritionist, cer ajutor, il primesc sub forma unor indicatii concrete, insa pe langa partea de regimuri, de recomandari de suplimente nutritive, programe de antrenament, oamenii mai au nevoie si sa inteleaga pentru ce se-ntampla anumite lucruri. In acest context am vrut sa vin cu viziunea mea asupra acestor aspecte.

Cartea aceasta mi se pare izvorata din propria ta experienta si din propriile tale convingeri. Spui la un moment dat ca e o cale de “a face pace cu mancarea”.

M-am luptat toata viata cu excesul ponderal. Trebuie in continuare sa am mare atentie. Vine sa se alature pregatirii mele stiintifice si aceasta nevoie personala de a fi informat, de a aplica anumite lucruri, deci nu vorbesc doar din carti, am si experienta personala si cred ca lucrul asta este important, cel putin intr-o problema delicata, asa cum este “stilul de viata sanatos”.

Este o problema delicata, trebuie sa recunoastem ca cei mai multi dintre noi nu reusim sa avem un stil de viata sanatos sau nu reusim sa-l avem pe de-a-ntregul. Cand vine vorba de scadere in greutate, din perspectiva cuiva care este expus la acumularea de kilograme, nu este niciodata simplu.

Spuneam intr-adevar de aceasta nevoie de a face pace cu mancarea. Multi oameni ajung sa se simta frustrati, tulburati de prezenta mancarii, pentru ca le place prea mult. Iti place ceva prea mult, dar stii ca pe termen lung iti face rau si ajungi sa-ti satisfaci acea nevoie, trecand peste ideea ca mancarea este o necesitate, dar in acelasi timp nu ai cum sa stai linistit, sa spui: “Da, este un lucru normal, absolut firesc.”

Ok, sunt multi oameni care nu au constienta faptului ca excesul de hrana, eventual de proasta calitate, excesul ponderal, le-ar face rau pe termen lung. Unui om educat insa i-a trecut macar pe la urechi ca excesul ponderal, obezitatea, reprezinta o problema medicala, mai mult decat una estetica. Atunci in interiorul omului se duce o lupta. “Imi place sa mananc, imi place sa-mi satisfac anumite placeri culinare, in acelasi timp stiu ca nu procedez bine, ca ma complac in acest fel de-a fi.”

Am incercat sa abordez cartea si subiectul pe o lilnie echilibrata, fara interdictii. Cuvantul “trebuie” e total gresit si incerc sa mi-l scot din vocabular, in relatia cu pacientii. Printr-o metoda echilibrata e mult mai usor sa castigi pacientul, poti sa-l duci usor catre zona in care ar merita el sa se afle. De aceea exista in carte si o parte de emotii, probleme de suflet, in care am incercat sa explic anumite lucruri si sa conving oamenii ca nu e atat de greu sa ajungi sa fii intr-o relatie armonioasa cu hrana.

Imbinarea cu sportul este inca o conditie necesara succesului intr-un program de nutritie. Cum a contribuit sportul in viata ta, pentru un balans corect, si cum reiese asta in carte?

Am facut sport, la nivel de amator, intotdeauna, mai putin in perioadele in care eram foarte gras. De 11 ani alerg constant si particip la concursuri si am descoperit in asta pasiune si am putut testa pe propria mea piele ca nu poti sa-ti bati joc de tine, din perspectiva alimentara, daca vrei sa-ti satisfaci nevoia de a face sport in niste conditii bune. Nu poti sa fii in acelasi timp gras si totodata sa ai rezultate bune la alergarea pe distante lungi, spre exemplu.

Pentru cei care nu fac sport deloc sau care fac sport doar de placere, motivatia de a ramane activi si de a-si controla alimentatia trebuie sa vina din alta zona, cea de constientizare si mentinere a sanatatii. Daca un sportiv pasionat este motivat de alti factori, de factori externi de genul “vreau sa obtin rezultate ma bune”, cineva care nu are astfel de dorinte trebuie sa-si gaseasca in alte zone motivatorii. Poate sa fie aspectul fizic sau starea de sanatate. Daca vom constietiza relatia dintre alimentatie sanatoasa si sanatate, atunci avem mai multe sanse.

Stiu ca ai avut alaturi niste branduri, care prin acest demers au realizat un exercitiu de educare si totodata de comunicare inteligenta. Cum te-au ajutat acestea sa cresti ideea?

E interesant sa vorbim de asocierea brandurilor cu cartea, privind un pic retrospectiv. In 2006, ca sa ajung sa public “Superfit”, o editura mi-a cerut o suma de bani destul de mare. N-o detineam, atunci logic era sa-mi gasesc sponsori. Cu 11 ani in urma nu aveam nici pe departe notorietatea si rezultatele pe care le am acum. Am inceput sa trimit cereri de sponsorizare mai multor firme, cu unele dintre ele chiar avusesem cateva mici colaborari si am primit in cea mai mare parte refuzuri. Pana la urma cartea a aparut, pentru ca o alta editura si-a asumat publicarea ei si a avut si succes, deci n-a iesit nimeni in pierdere.

Fac paralela asta cu ceea ce s-a intamplat acum, cand iata ca dupa 11 ani, cand am decis sa scot aceasta noua carte, cand am anumite realizari si destul de multa expunere, n-a mai fost greu sa gasesc parteneri.

Evident ca si eu am intrebarile mele, daca asocierea a fost cu brandul Serban Damian sau efectiv cu cartea. Toata lumea a stiut insa ca aceasta carte va fi una buna. Binenteles ca primul gand a fost catre cei cu care am deja colaborari si care m-au sustinut de mult timp.

Am avut un raspuns foarte rapid din partea firmei Calivita, importator de suplimente nutritive americane, un brand foarte cunoscut, cu o gama foarte larga de produse, pentru tot felul de situatii. Eu colaborez cu Calivita de mult timp, iar subiectul cartii li se potrivea foarte bine. Ei au o multime de produse pentru cei care vor sa scada in greutate sau pentru cei care-si doresc o viata sanatoasa in general.

Am avut de asemenea un raspuns pozitiv din partea Philips, divizia de bucatarie, pentru ca si cu ei am avut o colaborare buna pe partea de multifunctionale de bucatarie.

Nu in ultimul rand, as vrea sa mentionez in categoria parteneri revista Men’s Health, din trustul Burda, si ei au dat o mana de ajutor si au intrat ca parteneri la aceasta carte. Cu Men’s Health sunt intr-o colaborare de la primul numar aparut in Romania, de prin 2005, iar aceasta este revista mea de suflet.

Acestia sunt partenerii. Nici nu am vrut sa umplem cartea cu foarte multa publicitate, pentru ca oricum am ajuns la 304 pagini. Pentru mine a fost o bucurie pentru ca am gasit relativ usor sprijin din partea unor branduri importante si sper ca acestea sa aiba un beneficiu cat mai mare din aceasta, pentru ca lucrarea este un produs de calitate, cu o adresabilitate larga si nu in ultimul rand reprezinta un demers de educare. Acesta cred eu ca este un beneficiu al asocierii dintre o companie si un influencer din zona sanatatii.

Cariera ta este pe un curs bun, ce planuri de viitor ai?

Uneori ma sperii, ca-s prea multe si trebuie sa le iau treptat. As merge pe doua directii. Pe partea de publicatii, cartea aceasta este recent aparuta si ne vom concentra pe promovarea ei, atat Editura Mara Publishing cat si eu. O vom face cunoscuta unui public larg si poate va apare si o versiune intr-o alta limba. E pacat sa nu ajunga in topurile de vanzare, asa cum merita. Nu vreau doar sa ma laud ca am scris o carte buna, ci e vorba si de felul cum arata. Cartea arata foarte bine, sunt extrem de incantat si surprins la modul cel mai placut de felul cum a iesit, mai ales in raport de pretul ei care este extrem de redus. Nu ma gandesc neaparat la o urmare prea curand, pentru ca a concepe o carte este un proces consumator de timp.

Pe viitor nu exclud ideea de a mai scrie ceva, ma intereseaza foarte mult zona de Nutritie in Sport, domeniul meu de activitate, cu targetul pe alergatori, triatlonisti, pe sporturile de anduranta. Ideea de a scrie o carte destinata sportivilor de anduranta provine din experienta mea de alergator si din experienta mea ca profesionist, care a lucrat cu oameni care practica aceste sporturi: maratonisti, triatlonisti, ciclisti. Cred ca piata din Romania ar primi bine o astfel de carte, pentru ca vedem ca acest fenomen creste.

Pe de alta parte, pentru dezvoltarea mea in business, viitorul a-nceput deja. Sunt in pragul unei extinderi, in pragul adaugarii unei game mai largi de servicii, dar nu as vrea sa dau foarte multe informatii pana nu deschid si pana nu pun totul la punct.

Suntem in prag de sarbatori si pentru tine vin Craciunul si Revelionul, evenimente “brandate culinar”. Cum astepti momentele astea?

Sunt si eu intre cei care-si doresc sa petreaca bine aceste sarbatori, inclusiv din punct de vedere culinar. Imi place sa mananc, imi plac preparatele romanesti traditionale. As fi extrem de ipocrit sa spun ca eu mananc o salata si un peste la cuptor, cand toata lumea mananca sarmale si cozonac. Lumea-si pune problema cum fac sa depasesc aceasta perioada fara sa ma-ngras, pentru ca este privita ca o fatalitate. “Aoleu, vin sarbatorile si-o s-arunce lumea cu cozonaci in noi si o sa mancam si-o sa bem de-o sa crapam”. Ce fac eu si ce le spun pacientilor este in principiu acelasi lucru. Incerc sa respect aceleasi credinte si sa nu fiu cu doua fete. E-adevarat ca exista o diferenta pentru cei care vor sa scada in greutate, desi nu recomand nimanui sa faca asta in perioada de sarbatori, pentru ca este dificil.

Moderatia este cuvantul cheie si nu abstinenta, nu salivatul la niste mancaruri gustoase, in timp ce tu iti alegi niste chestii fade, de care poate esti satul de un an intreg. Fie putem sa alegem ceva din ceea ce ne place si sa mancam intr-o cantitate mai mare. Iti plac carnatii? Mananci carnati si aia e. Dar nu mananci si carnati si piftie si salata boeuf, mananci si o jumatate de cozonac si bei si doi litri de vin. Adica iti alegi ceva din ce-ti face placere si-ti faci pofta respectiva.

Varianta a doua este sa gusti din toate, insa cantitati reduse. Sa fii convins sa gandesti intr-un mod critic hrana pe care o ai in farfurie. E prajita, are grasime, are mult zahar? Atunci e clar ca nu trebuie consumata in cantitati mari.

Exista si varianta a treia, care este destul de putin practicata, dar nu neaparat de dat la o parte, anume alegerea unor versiuni mai light ale produselor traditionale. Poti sa-ti faci sarmale din carne de curcan, de exemplu. Cozonacul nu ai cu ce sa-l inlocuiesti, ca sa fie si ceva de buna calitate. Oricum iti faci placerea, dar ti-o faci cu moderatie.

Din punct de vedere al activitatii fizice, mai ales cei ce au un program bine pus la punct nu intra in vacanta complet. Cine face sport nu-si permite nici de sarbatori sa se lase pe tanjeala. Nu-mi fac mari probleme cu acest gen de oameni, ci mai degraba cu cei care nu fac niciiun fel de miscare si mai mult decat atat, se aseaza la masa de Craciun si se mai ridica dupa Sf. Ion. Deci acolo e marea problema. Trebuie cumva incercat intr-o oarecare masura sa fie compensate eventualele excese culinare prin ceva mai multa miscare.

Poate nu e momentul acum sa va propuneti sa-ncepeti un program sportiv, desi niciodata nu e prea tarziu. As atrage atentia asupra unei capcane, anume ziua de 1 Ianuarie. Pentru inceputul de an toata lumea spune: “voi face, vor drege, voi schimba lumea” si nu se-ntampla treaba asta. Schimbarea e bine sa-nceapa acum, e bine sa-nceapa cand esti pregatit, e bine sa-nceapa oricand si nu neaparat de la o data fixa in viitor, cand o sa te tina fix doua – trei zile si apoi o sa revii la proastele obiceiuri.

Schimbarea incepe atunci cand constientizezi niste lucruri. Cartea proaspat lansata, “Ecuatia Slabirii”,  poate fi un motivator. Acolo gasiti atat de multe idei, care pot produce acea trezire, catre un stil de viata sanatos, care pentru voi va incepe pe 5 Februarie sau pe 3 Martie sau pe 21 Aprilie, dar e important sa inceapa la un moment dat, nu neaparat pe 1 Ianuarie.