articol de Marian Costache
Dintr-o stire de ieri de la ei si nu de la noi, am aflat ca Fetch Media, o filiala londoneza a Dentsu Aegis, a dat in judecata UBER Technologies (Fetch Media Ltd v. Uber Technologies Inc, U.S. District Court, Northern District of California, No. 18-00015) pentru a-I forta sa achite facturi din 2017, de 19,7 milioane de dolari, pe care UBER a refuzat sa le achite, pretinzand ca reclamele generate nu sunt pe bune.
Fetch Media a depus actiunea in instanta la aceeasi curte federala din California, in care UBER a actionat Fetch in Septembrie trecut, acuzand agentia ca-i factureaza campanii inexistente, care de fapt nu ruleaza. UBER a retras insa din proprie initiativa actiunea in 22 Decembrie, la doua saptamani dupa ce procesul a fost repartizat judecatoarei Yvonne Gonzalez Rogers, spunand ca vor depune mai intai cereri conexe intr-un tribunal din San Francisco.
Ad-fraud, uneori numita click-fraud, este o problema persistenta in advertising-ul OnLine, ce apare atunci cand programe automate mimeaza useri care click-eaza ad-uri.
Fetch, parte a Dentsu-Aegis cum spuneam, a sugerat ca UBER a retras dosarul de la curtea federala de teama ca va pierde procesul, dupa ce a fost repartizat judecatoarei Rogers, chiar la cererea sa.
In America exista voci care estimeaza ca in 2017 companiile au pierdut cam 6,5 miliarde de dolari de pe urma traficului fals, generat de roboti. Revenind la proces, UBER a declarat in Septembrie ca a angajat Fetch pentru a plasa ad-uri care sa incurajeze utilizatori noi sa download-eze aplicatia si ca va plati pentru click-uri reale, care au ajutat la atragerea de noi utilizatori. Mai mult decat atat, din punctul de vedere al UBER, Fetch pretinde credit in mod eronat pentru download-ari ale aplicatiei, care s-au intamplat fara ca vreun ad sa fie click-uit. UBER spune ca a platit Fetch mai mult de 82,5 milioane de dolari dar ca Fetch n-a reusit sa opreasca click-urile false, iar asta a contribuit la pierderi de 50 de milioane de dolari.
Conform UBER, frauda invocata a iesit la suprafata in prima parte a lui 2017, pe masura ce clientii au inceput sa se planga de modul in care apareau reclamele. De exemplu, agentiei Fetch i s-a cerut sa nu plaseze reclama pe Breitbart.com, un website de stiri de influenta conservatoare, administrat de Steve Bannon, un fost strateg pentru Presedintele Donald Trump, dar ca reclamele au aparut acolo oricum.
In actele inaintate la dosar, Fetch spune ca UBER este un partener de business lipsit de incredere, cu toate ca UBER a fost ajutat sa monitorizeze click-urile false, chiar daca asta n-a fost prevazut in contract. Mai mult decat atat, Fetch spune ca a ajutat UBER sa inregistreze mai mult de 35 de milioane de useri.
Frumos business spunem noi, si de-o parte si de alta, iar oamenii astia se “dueleaza” elegant si avem de invatat si din asta. In plus, treaba asta cu click-urile false e o chestiune care probabil ca da bataie de cap multora.
Meanwhile, in Bucuresti UBER prospera. Chiar daca serviciul nu are binecuvantarea Primariei, reclamele functioneaza bine, parca le-am si vazut in newsfeed-ul de Facebook. Acu’ nu stiu daca-s tocmite local sau tot de la Londra, ca noi stim de putina vreme de UBER, da’ cu botzii cunoastem bine cum sta treaba…
Categorii:Campanii, News, Online, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.