Barilla cu de toate

articol de Marian Costache

Ca sa-l citez pe dl. Plesu, la noi la romani, sarbatorile te lasa lat de fiecare data. Nu stiu de ce  facem asta. Explicatii ar fi destule, una mai tentanta ca alta, pentru a fi puse in spatele nevoii noastre organice de a avea si gusta din toate, de Craciun si de Anul Nou. Rezultatul se vede pe cantar si printr-o stare care nu are cum sa fie de bine. Asa ca iesim de dupa Sf. Ion cu vinovatie, astfel ca rezolutiile noastre de sfarsit/inceput de an ne vor tine precum minunile romanesti, adica vreo 3 zile.

Asa suntem, in nevoia noastra de “de toate”, si pe acest final de 2017, asa pare ca e si Barilla. Mda, da, ca tot veni vorba de mancare usoara, asa se si vrea parca ultimul spot de la ei, precum o shaorma. Cu de toate!

Daca mancarea este mereu despre experienta, in sens senzorial, pentru mine e mai greu de inteles “globalizarea” din bucatarie, pe care o promoveaza de data asta Barilla. Pentru ca nu stiu cum altfel ar trebui inteleasa o productie, in care un jucator de tenis elvetian, invata de la un chef italian – Davide Oldani – (premiat de francezi, cu o stea Michelin), sa gateasca niste paste simple, la care totul depinde doar de ceas, de timpul de fierbere, toate acestea intamplandu-se pe muzica greceasca. Haloimis?! Cu siguranta, mai cu seama ca asa o experienta, care e sub toate traditiile si de fapt sub niciuna, devine foarte greu de propagat.

Imi vine sa-l citez pe Razvan Matasel, care spunea ca un brand care-si doreste cu orice chip sa se adreseze tuturor, sfarseste prin a nu se mai adresa nimanui.

Revenind la spot, acesta este produs de J. Walter Thompson si a fost lansat in 28 Decembrie in 40 de tari iar OnLine in Facebbok, Youtube si Wechat.

Legat de Facebook si de amestecul productiei cu sirtaki-ul grecesc, pareri din cele mai neasteptate gasiti in lista de comment-uri. Unii par ca agreaza “shaorma cu de toate”, altii inteleg disonanta.

In Romanika s-ar putea sa prinda amestecul asta, ca noua ne place sa gustam din toate, nu neaparat putin, asta ca sa ne-ntoarcem la topicul de sarbatori. Si pentru ca ajunge cu “barfa” pentru acest inceput de an, imi rezerv placerea sa va urez sa aveti un an inspirat si cu de toate bunatatile! La multi ani!