interviu de Marian Costache
Asa cum ne-a obisnuit, Phoenix Media si-a adjudecat de mai multi ani pozitia de trendsetter, intre companiile de publicitate exterioara. Asa cum ii place sa recunoasca, Dio Boaca – Managing Director, spune despre colectivul pe care il conduce ca are mereu ceva de povestit. Parafrazeaza astfel o replica celebra dintr-un film romanesc, precizand ca Phoenix Media a strans deja carti de povesti.
Lasand la o parte faptul ca discursul lui Dio este intotdeauna foarte spumos si ca la el de la date concrete la o poanta nu e decat un pas, este de retinut un semnal de alarma pentru Industria Publicitatii din Romania. Pozitia lui Dio se constituie drept un demers pentru transparenta si pentru politici corecte, in conditiile in care doar in acest mod se va deschide cu-adevarat calea catre Inovatie, iar Publicitatea Exterioara (Outdoor-ul) va primi partea ce i se cuvine, in mod corect, din bugetele de promovare.
Ce premiere urmeaza pentru Phoenix Media?
Avem in plan sa facem in premiera, in Aprilie, o licitatie pentru panouri fixe. Daca o sa ma-ntrebi ce m-a apucat sa fac chestia asta pe panouri fixe, cand noi avem tot focusul pe partea de digital screening, o sa-ti raspund foarte simplu. M-am trezit ca unul dintre clientii mei foarte mari a renuntat la o retea in Regie si Agronomie, din motive foarte corecte. Eu ii multumesc ca a fost cu mine pana acum.
Prin urmare, am zis sa fiu putin diferit, sa fac altfel vanzarea acestor panouri. Am luat eu toate fetele, le-am cerut colegilor harti, si le-am impartit in trei tabele, in trei oferte practic, pentru ca oricat te-ai stradui ai panouri de categoria A, de categoria B, C. Acum n-as intra si in D, ca nu era cazul. Am facut deci trei oferte, astfel incat sa fie cat de cat echilibrate. Mi-a venit un client si mi-a dat si comanda. A ales doua de colo, trei de dincolo.
Deci eu sunt cu frica mare pentru colegii mei din Outdoor, cand o sa-si termine studiul cu BRAT si vor trebui sa faca pachete. Pentru ca este imposibil altfel sa cumperi sau sa-ti dai zonare. Vor avea un circ atunci… Tare as vrea sa fiu o musca, sa vad cum vor rezolva ei problema asta.
Atunci, dandu-mi seama ca eu nu mai stiu sa vand panouri, am zis ce-ar fi sa le vindem noi intr-o licitatie electronica?! Asa cum facem Real Time Bidding pentru ofertele noastre de pe TV Screen-uri, pana la urma e acelasi lucru si pe panouri. Lucrurile vor fi deci incredibil de simple. Vei vedea acolo toate panourile libere, daca vom face licitatia in Aprilie, ele vor fi disponibile de la 1 Mai. Se face pe o luna, sau pe trei luni, nu se face pe mai mult. Ne gandim.
Fiind vorba de o licitatie, va fi un pret minim, de plecare. Sa zicem 100 EUR, fiecare panou pleaca de la 100 EUR. Licitatia va dura 5 zile, ca sa ai timp sa-l informezi pe client, sa-i spui. Oricum o sa-l informez eu, ca o sa facem destul de multa valva pe problema asta, ca de foarte multe ori nu ajung informatiile la clienti, legate de licitatiile mele. Si asta ma supara, ca nu e ok, ar trebui sa mearga mai departe. Pana la urma sunt niste inovatii, sunt niste lucruri noi, vii si cumperi cu 1000 EUR ceva care valoreaza 7000.
Mai mult decat atat, licitatia nu este numai pentru agentii, cum au fost toate pana acum. Va fi si pentru clientii directi. In speta, vei avea un pret minim, de 100 EUR, la care vei bid-ui. Am zis sa avem un pas minim de 5 EUR, ca noi suntem in stare sa incepem cu 105,2, 105,3, 105,4. La prima licitatie am avut chestii de genul asta, ca n-am stiut s-o fac. In schimb, ce e foarte misto si o noutate, vei avea inca un buton prin care poti sa inchizi bid-ul oricand, si care va costa 230 EUR. Adica, daca chiar vrei panoul ala, ai dat 230 EUR si l-ai inchis. L-ai inchis din a doua zi, nu trebuie sa stai pana in ultima secunda a licitatiei. Am facut termenul de 5 zile pentru ca nu-mi dau seama in momentul asta daca ne trebuie o zi, trei sau cinci.
Prima data, la Real Time Bidding-ul pe TV Screen-uri am avut vreo 7-8 ore. A licitat cineva la inceput si toti s-au batut in ultimele 5 minute. Dupa care am facut-o de 4 ore. La fel, bataia a fost la sfarsit. Dupa aceea am facut-o de 2 ore. Urmatoarea pe care o voi face pe TV Screen-uri va fi de o ora. N-are rost sa te intinzi mai mult. Aici, pentru ca vorbim de panouri fixe, nu-mi dau seama. Trebuie sa vorbim cu clientul, sa-l informam, pozitii, locatii, s.a.m.d..
Crezi ca se-ntampla ceva in piata, in relatia clienti – agentii?
Din pacate, clientii nu mai vad agentia ca pe un consultant. Daca ti-ai luat un consultant, il asculti pe ala. Ii dai niste putere, ca face totul in beneficiul tau. Nu se mai intampla asta. Orice faci trebuie sa-l intrebi pe client. Astea sunt lucrurile, care din punctul meu de vedere, de-a lungul timpului, s-au deteriorat foarte tare.
Citeam acum 10 min. ca IAA si-a deschis o platforma de comunicare, foarte draguta. Am intrat si eu, am spus niste lucruri acolo, legat de scoala IAA si de cum as vedea anumite chestii, pe partea de Outdoor, pe partea de Radio. Eu nu cred ca exista oameni care au cursuri sau care au facut vreo specializare. In Outdoor nu mai stim sa cumparam. Am uitat baza Outdoor-ului. Totul este un stereotip, intr-un excel, la fel de vreo 10 ani. Nici macar excel-ul ala nu-l imbunatatim. By the way, excel-ul s-a imbunatatit, exista 4 variante noi, in ultimii ani.
Ideea este simpla, trebuie sa mai ridicam nivelul, altfel ne ingropam, uitam de unde am plecat. Intram intr-un stereotip, totul se vrea maine dimineata, daca nu pe loc, la un pret extrem de mic. Dupa care vii si spui: “panourile arata execrabil, nu-s vopsite, sunt murdare”. Pai de unde sa mai fie bani, daca tu vrei sa dai 110-114EUR?! Preturile sunt prea jos!
Toti banii se duc in TV. De ce facem TV?! Hai sa analizam putin TV-ul ala. Eu nu spun ca nu da rezultate. As fi un ipocrit, ar trebui sa ma las de media. Dar oare banii pe care-i dai se regasesc in rezultatele pe care le primesti? Iti faci analiza asta corecta? Noi la TV avem un univers de 10 milioane. O sa ramai socat, se uita romanul la TV, e obersef pe toata Europa, numai el se uita. Asta pentru ca suntem o tara saraca si in tarile sarace entertainment-ul omului este televizorul.
Pe de alta parte, din aia 10 milioane, cati sunt quality, 18-49, care cumpara si se misca?! Pentru ca vezi tu, TV-ul este un inapoiat din punctul meu de vedere. Daca eu ma duc sa fac maine o campanie la TV, tu imi spui ca-mi dai 18-49 comercial. Dar tu stii cati oameni de 35 de ani stau cu mama si cu tata? Si nu cumpara nimic fratioare. Nimic! Ok, au venituri de 3000 de RON, au intre 18 si 49, dar oamenii aia degeaba sunt trecuti la “comercial”, ca nu cumpara, nu se misca. Cum ii masori? Cum iti dai seama de “comercial-ul” asta, cand tu ai 1200 de people meter-e sau mai nou 1800? Pai digital-ul, pe langa TV, e avion, e OZN, e dintr-un univers paralel, mult evoluat. Asta se va face si pe partea de Outdoor si sunt convins ca vom face chestia asta.
Ar merita sa stim cat timp petrec oamenii pe strada?
Avem doua studii in lucru. Unul este despre cat timp petrec oamenii pe strada. Hai sa vedem si cat timp petrec pe strada, daca la TV petrec mult. Nu-i normal sa ai 80% TV si 7% Outdoor. Pentru ca si Outdoor-ul, daca-l faci corect, functioneaza. Dar preturile sunt mici, foarte, foarte mici, toti banii se duc in TV. Cred ca la asta ar trebui sa munceasca toata Industria si sa schimbe aceasta paradigma. Uite, sunt o gramada de tari din Europa, in care TV-ul nu are 80%. Au 30-40%, 45%, nu mai zic ca sunt tari in care 50% are Digital-ul.
Ok, suntem o tara “noua”, ca sa zic asa, in democratie, ca 25-30 de ani nu reprezinta o vechime, dar trebuie sa incepem sa ne ridicam. Si cred ca e de datoria noastra a owner-ilor, a oamenilor care suntem implicati in procesul asta, sa schimbam putin situatia si sa vorbim despre lucrurile astea. Sa creem premisele unor principii corecte si sanatoase.
Ce crezi ca este gresit in modul nostru de lucru?
Industria asta este bolnava pentru ca in primul rand nu este transparenta si nu ma refer la Outdoor, eu ma refer la tot. Tu nu poti sa ma convingi pe mine, ca tu, clientul X, cu multi, multi bani, nu ai un calcul din care sa realizezi ca din 0,5% comision de agentie n-ai cum sa ai 20 de account-i, care sa lucreze pentru tine! Ca nu-ti da matematic, ca n-ai cum sa-i platesti pe aia. Si-atunci, inseamna ca exista pe undeva o netransparenta.
Bubele astea sunt pe fiecare bucata in parte, si la noi, la supplier-ii de media, si la agentii si la clienti. Ok, daca privesti din prisma clientului lucrurile sunt simple. “Eu imi fac treaba si platesc cat mai putin”. Nu stiu. Nu stiu daca-ti faci treaba, ca nefiind transparenta, n-o vezi. Oricat te chinui tu sa zici ca ea e transparenta, nu e. Si noi cu totii din Industrie stim ca nu e!
Totodata clientul ar trebui sa se gandeasca, ca daca facem Industria asta transparenta, daca eu dau la agentie un 6%, un 8, un 9%, pentru serviciile alea de consultanta, daca o las sa manage-uiasca contul, ca d-aia am declarat-o castigatoare, ii dau niste putere si lucrurile astea se schimba, automat si la mine se intorc inovatii, lucruri noi, chestii care sa ma ajute sa cresc. Altfel lucrurile nu merg decat in jos.
In momentul de fata, din punctul meu de vedere suntem sub anul 2000. Iti spuneam de aplicatia IAA, in care am spus ca e nevoie de scoli de Outdoor, de scoli de Radio, de cursuri simple, si nu neaparat pentru oamenii din Outdoor, pentru oamenii de Outdoor si de Media de la clienti. Citeam acolo o parere a lui Serban Alexandrescu. El spunea o parte pe care eu n-o vad, ca eu sunt in partea de Media. In partea de Creatie, fiecare client, cand face cateun pitch, invita 27 de agentii, care trebuie sa vina cu cate 3 variante.
E prea mult! Sunt zeci de oameni care muncesc for free. Nu exista asa ceva afara! Afara nu este asa! Asta e o chestie care se poate schimba peste noapte. Aveam niste reguli in anul 2000, functionam dupa ele, hai sa le luam p-alea inapoi, n-are rost sa mai reinventam apa calda. Era bine cu alea.
In 2018 Phoenix Media are o aniversare frumoasa. Cum o primesti?
Anul asta facem 15 ani de Phoenix. Nici nu-mi vine sa cred, nu-mi dau seama cand au trecut. Mi-aduc aminte de fiecare an, am fost implicat aici de la-nceput, cu mintea de-atunci, cu ce-am reusit sa fac atunci. Dar ultimii 2-3 ani au reprezentat o munca absolut colosala. Am reusit sa facem atat de multe lucruri noi, unele despre care multi radeau de mine. Iti dai seama ce satisfactie ai cand le si realizezi!
Noi in Romania suntem campioni mondiali la teorie. Nu exista, nu ne bate nicio tara! Pe teorie stim tot, tot, Wikipedia e angajata noastra, Google-ul, ne suna pe noi romanii mai intai. Pe practica, s-a terminat, suntem ultimii. Daca te duci undeva si deschzi un subiect, din 10 oameni 8 stiu subiectul, si-l dezvolta, fac, dreg. Daca intri un pic mai adanc, gata s-a-nchis discutia.
Am pus in practica lucruri despre care multi credeau ca nu le punem in practica si poate ca si asta a fost atuul nostru, ca ceea ce am visat am incercat sa facem. Unele ne-au iesit, altele nu, sau nu ne-au iesit cum am vrut noi. Anul asta deja lucram la evenimentul din 20 Septembrie, adica deja am doua spoturi gata pentru evenimentul de-atunci.
Altfel nu poti sa faci lucrurile, nu se poate. Daca nu pui pasiune, daca nu te implici, daca nu traiesti pentru chestia asta, nu ai cum sa reusesti, am vazut-o. Am vazut-o pe propria piele, am avut si eu ani negri. Ma uitam la firma mea de 15 ani, ca am inceput cu speranta, facem, dregem. Dupa care si noi am avut 3-4 ani in care n-am facut mare lucru. Am pus niste televizoare, pe care le vindeam intr-un fel dar n-am modificat lucruri. Acum, insa, vedem cum putem sa prindem aripi, pentru ca multe din lucrurile noastre, pe care le aducem in piata, clientii nostri, partenerii nostri, agentiile le primesc bine.
Eu nu-nteleg de ce noi, care suntem un popor care invatam din toate, nu invatam dintr-un film clasic. Noi suntem o firma care trebuie sa vindem, daca nu vindem nu existam. Orice furnizor trebuie sa vanda. De ce oamenii nu-nteleg din vechea povata, “mana-ntinsa care nu spune o poveste, nu primeste nimic”?! Noi deja am ajuns la carti de povesti, pentru ca pana la urma tehnologia te-ajuta, foarte repede se poate schimba totul.
Lucrati de ani buni cu D&D Research. Ce studii mai urmeaza?
Vorbeam mai devreme de acei oameni care sunt la TV. Aia 10 milioane, pe care ar trebui sa-i ia cineva la puricat, mai bine, pentru ca s-ar putea sa-i gasesti si pe Facebook, ca toata galaxia e pe Facebook. Dar cati sunt “quality” acolo? Oare oamenii aia care au renuntat la TV si la Facebook, care se aseamana cu cei din Vest si pe care orice client si-i doreste, nu stau pe strada?
Noi o sa demonstram asta, pentru ca repetam studiul, il incepem in Aprilie, nu stiu sa spun data, Vlad Tureanu se ocupa de date. Eu daca-mi iau un partener, eu chiar am incredere in el. Nu pot sa ma pricep la toate. Ala se pricepe la research, este partenerul meu si el face research-urile. Asa mi se pare fair. Am stabilit niste conditii foarte clare de la inceput, legat de cum lucram. Normal ca discutam. Ca daca eu stiu, imi fac eu research-ul. Mare branza sa iau 30 de oameni si sa-i trimit pe strada, sa faca un chestionar. Nu e greu dar nu am knowhow, nu am experienta.
Revenind la ceea ce facem cu ei (D&D Research), in Aprilie revenim la valul doi de studiu. Nu ca am avea nevoie de valul doi de studiu, ca ma intreaba foarte multa lume la ce perioada de timp se reface studiul de trafic. Noi nu suntem Radio sau TV, la mine lumea nu se misca dintr-o parte intr-alta. Omul ala tot acolo locuieste, 5 ani, 10 ani. La Universitate tot atatia studenti avem, an de an. Tot atatia milionari si tot atatia muncitori. Nu cumva sa crezi ca maine se va muta in Pipera toata clasa muncitoare si ca toti oamenii din Pipera se vor muta in Berceni. Nu se poate asa ceva. Treburi de genul asta se modifica odata la 5 ani, la 8 ani.
Ce aduce nou acest studiu?
Noi facem valul doi ca sa vedem daca am avut vreo greseala in primul studiu si totodata ca sa intram in partea de segmentare. Segmentarea va face posibila achizitia pe ecranele Phoenix pe tipuri de consumatori. Adica pe mine ma intereseaza barbatul 20-45 sau 20-50, care face sport, care iubeste gadgeturile, care merge cu bicicleta, care merge la munte, care e deschis sa cumpere online, s.a.m.d.. Vom incerca sa facem 3 maxim 4 categorii, noi nu putem sa fim ca internetul, nu am atata informatie.
Le spun tuturor care vin sa faca comparatii, pentru ca nu realizeaza ca atunci cand fac o campanie pe Internet intra intr-un univers din trecut pana in prezent. Adica daca vrei sa-ti promovezi compania ta pe Internet, exista o sansa reala sa-ti vezi banner-ul pe o stire care este de acum doi ani. Cand vorbim de Outdoor sau de TV, lucrurile sunt in universul actual. Acum. Acum se-ntampla. Asta e diferenta uriasa, poate la TV sa fie o emisiune veche dar nu conteaza ca timpul de emisie ala e.
In momentul asta canalele generalist distribuie continutul raportat la timp. Tot ceea ce incearca Netflix, HBO, Amazon TV, Youtube este sa mute televiziunea din real time in “globul” lor de timp. Astfel incat pe tine te ajuta, ca si consumator dar televiziunile care vor merge linear, pe timpul prezent, vor muri. Sintagma “ce film avem in seara asta la televizor” va disparea. Noi trebuie sa vedem cum putem maximiza efectul asta in Outdoor, pentru ca noi suntem si ramanem acum, noi suntem in real time.
Ce altceva crezi ca se va misca in piata, in perioada urmatoare?
Am fost la targuri in ultimii ani. Se transforma totul in Indoor. In 5 ani, daca te duci la Londra nu vei mai vedea un poster intr-un magazin. Totul va fi LCD, LED OLED, toata lumea marseaza pe partea de Indoor, pentru ca e mult mai simplu. Nu ai factorul autoritate, Primarie, s.a.m.d.. Fiecare face ce vrea in interior. Content-ul se poate manage-ui cum vrei. Noi avem STOC-ul care poate sa faca asta si de aceea sunt foarte bucuros ca suntem intr-un moment incredibil, cu un software de content management care se bate parte in parte linistit cu orice fel de content management din lumea asta. Chiar avem particularitati la care ei nu s-au gandit, pentru ca ei sunt firme de software.
Cu soft-ul meu vei face bani! Tu Carrefour, Cora, Selgros, Metro, ai un potential pe care tu nu-l stii. Tu poti sa pui un ecran acolo si poti sa vinzi publicitate. Ai oameni inauntru? Da. Deci ai publicul. Daca ai publicul, trebuie sa le vinzi ceva. Asa functionam.
Ce crezi ca ar trebui sa faca firmele de Outdoor?
Outdoor-ul trebuie sa se miste. Un prim pas este studiul pe care-l fac cu BRAT, sa vedem exact cum o sa vanda. Saracii o sa aiba viata grea. Ei vor trebui sa schimbe o vanzare de 23 de ani, in excel, pe niste platforme. Si asta foarte rapid, nu va fi timp de acomodare. Le doresc si imi doresc mult succes.
Multi mi-au spus tu faci niste chestii si BRAT-ul face alte chestii sau e mai bun studiul tau sau cel de la BRAT. Nu suntem in competitie, pentru ca vorbim de doua medii diferite. Eu am o medie dinamica, ei au o medie statica. Nu ai cum sa le compari. Mie-mi trebuie niste parametri si pot sa-i masor, pentru ca eu am un client care are 10 secunde si mai urmeaza unul care are 10 secunde, iar ei au clienti care stau cateo luna. Sistemele mele trebuie facute altfel, ca sa poata sa masoare lucrurile alea.
Este un pas senzational ce fac ei si ma bucur, pentru ca trebuie sa crestem cu totii. Absolut toata lumea trebuie sa puna mana la cresterea Outdoor-ului. Ca sunt prea multe panouri, si asta se va rezolva incetul cu incetul. Piata le face pe toate, piata le cerne. N-o sa mai tina la infinit haosul asta. Eu nu cred ca va mai tine. Nu ca am vreo tangenta cu el, eu sunt cu lumea mea si cu Digital Outdoor. Eu cred ca lucrurile se vor imbunatati in urmatorii ani, pentru toata lumea. Si clientii vor intelege ca Outdoor-ul merita mult, mult mai mult decat i se da in acest moment.
GDPR-ul ti se pare o chestie complicata?
GDPR?! Pai cand spui GDPR stii ce-nseamna subiectul asta pentru multinationale? Ai vazut Harry Potter? Era un baiat acolo, al carui nume nu-l pronunta nimeni. Deci nimeni nu vrea sa pronunte numele asta, pentru ca fiecare are ceva de facut.
Pai nu e chiar asa. Noi suntem in procesul asta si-o sa terminam in curand. GDPR-ul asta nu e chiar o sperietoare, doar ca trebuie sa lucrezi cu niste lucruri cu care nu te-ai intalnit niciodata. Pentru un retailer, de exemplu, este un proces mare, greu. Automat si companiile de Outdoor, toti furnizorii si agentiile vor trebui sa treaca prin asta. GDPR-ul nu-ti interzice sa mai faci “Face Recognition”, cum am auzit pe la unii. Nu, n-are nicio treaba.
Aceste reglementari sunt doar pentru ca datele sa fie pastrate intr-un mediu securizat, si ca ai grija de ele sa nu se raspandeasca aiurea. Noi avem tendinta sa nu ne pese de lucrurile astea. Cu totii va trebui sa trecem prin asta. Eu lucrez cu o echipa senzationala pe GDPR. Daca e cineva care n-a inteles procesul, ma suna si ii fac cunostinta cu cei care se ocupa la noi de procedura asta. Nu e nicio competitie, nu e nimic.
Aceasta e o poveste care sperie oamenii ce nu inteleg. Multi nu vor sa stie despre asta. Intr-adevar, gandeste-te, esti intr-o agentie. Tu esti incarcat 120-130% in fiecare zi. N-ai nicio sansa, tot timpul tu ai in pending ceva nefacut. Si-ti vine un proiect nou dar nu ai timp, si-ti propui sa-l faci poimaine. Poimaine iti spui ca ar fi trebuit sa acorzi pentru asta 4 ore dar iti dai seama ca n-ai decat juma’ de ora. Aia e, ca oricum ajungi la 160%.
D-asta sunt si problemele legate de furnizorii care vin cu inovatii. E o mare problema in asta, pentru ca daca eu vin cu o inovatie, ma duc la un om care e incarcat 140%. Eu daca-i spun lui ca am facut o chestie incredibila, degeaba i-o spun. Pentru ca el intelege ca trebuie sa mearga la cei 26 de clienti ai lui, sa le spuna povestea asta. Din cei 26 de clienti, 5-6 nu reactioneaza. 10 spun “wow, misto, vreau detalii”. Ce e de facut? La 120% incarcare se mai adauga 20% incarcare. Si nu se termina niciodata!
Imagineaza-ti ca oamenilor astora vine cineva si le spune “baieti, uitati cum sta treaba, ca nu dati voi inovatii mai departe, ca nu faceti aia, ca nu faceti ailalta, ca i-ati dat clientului X o juma’ de ora in loc de 4 ore, ca n-ati avut o idee noua, nu conteaza. Trebuie sa facem GDPR-ul asta!” D-asta s-a ajuns la sperietura asta.
Nu, GDPR-ul inseamna niste tabele frumoase, cu pasi. Daca-ti iei un consultant corect, iti poate face un minim training de o de ora. Oamenii iti explica din start sa nu te sperii, ca nu lucram cu rechini. Pana la urma sunt doar chestii legate de proceduri. Nu e o chestie de nefacut, nu e un proces in care sa ti se interzica ceea ce faceai pana atunci, daca nu faceai ilegal. Sunt niste lucruri pe care Comunitatea Europeana vrea sa le puna sub control. Sunt prea mic, nu stiu sa-ti spun daca din cauza lui Google, Facebook, sau a vreunui retailer.
Ce crezi ca se urmareste prin acest regulament?
Practic, prin regulamentul asta anumite lucruri, scrise si nescrise, se intorc la tine. Daca eu am un istoric la un retailer, pot sa ma duc la el sa-i spun sa mi-l stearga sau sa mi-l mute. Ceea ce cred ca am inteles eu este si de a crea sansa altora. Daca vii tu maine si faci o platforma senzationala, se poate asemana cu Facebook sau imi poate da ceva ce-mi place. Eu n-o sa renunt la Facebook, pentru ca e vorba de istoric. Este imposibil sa iei, de exemplu, informatia din Facebook in acest moment si s-o muti in alta aplicatie. Istoricul ala e ceea ce te atrage si te tine pe tine acolo. Crezi tu in capul tau ca istoricul ala e totul. De fapt nu e nimic dar nu conteaza, asta e in capul nostru.
In noile conditii, Facebook va fi obligat sa-ti dea informatiile personale intr-un format convertibil pentru alte aplicatii.
Pentru companii nu e greu. GDPR-ul vrea sa se asigure ca sistemul de securitate al datelor este corect facut. Nu sunt motive de panica, ci e vorba doar de niste proceduri, care trebuie puse la punct.
Cum crezi ca va fi 2018?
2018 va fi un an bun, care va schimba niste lucruri. Phoenix va aduce lucruri noi, incercam pe cat posibil sa le integram in ceea ce avem in momentul de fata. Totodata cred ca in doua saptamani vom lansa si pagina de Facebook Phoenix Media, unde o sa–ncercam sa vorbim din ce in ce mai mult cu voi.
Vom avea evenimentul din 20 Septembrie. Deja triem din parteneri. Ni se pare foarte tare ca facem niste evenimente, noi o firma de Outdoor, si ca avem parteneri langa noi. Asta inseamna multe lucruri. Inseamna ca nu facem degeaba ceea ce facem, ca nu inovam, ca nu revolutionam degeaba. Cred ca pe 20 Septembrie vom putea spune ca suntem spre finalul revolutiei, atata vreme cat vom aduce in SETI partea de reach.
Eu cred ca va fi un an fantastic, haideti sa stam impreuna sis a vedem ce va fi pana la final.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.