IAA Global Conference 2018 – Creativity For Better. Highlights.

Interviu de Marian Costache

Anul trecut Bucurestiul a gazduit in premiera conferinta globala IAA, un eveniment grandios, a carui reeditare se pregateste pentru anul acesta in Octombrie, tot la Bucuresti. Am rugat-o pe Diana Flutur, Directorul Conferintei, sa-mi acorde un interviu despre momentele cheie si speaker-ii importanti ai evenimentului, acum ca pregatirile sunt in toi.

19095449_10210923575139705_200328306107501448_o

Cum a fost apreciata editia de anul trecut a conferintei globale IAA si cum s-a nascut ideea reeditarii ei la Bucuresti?

2017 a fost un an foarte important pentru IAA. IAA Global si IAA Romania au organizat impreuna prima editie a conferintei IAA Global Conference – “Creativity Can Change The World”. A fost un proiect de mare anvergura si foarte ambitios, care a pornit din doua directii. IAA Global are ca misiune sa aduca  creativitatea in prim plan, fiind un compas pentru Marketing si Comunicare iar IAA Romania doreste sa promoveze Romania ca un  hub global creativ. Din aceste doua ambitii s-a nascut acest eveniment. Conferinta a avut un lineup remarcabil, au fost 25 de speakeri, dintre care 21 internationali, romanii pe care i-am invitat fiind deja la o scara globala.

S-a discutat in mod special despre creativitate ca si resursa inepuizabila, care poate sa schimbe lumea in bine. Conferinta a avut niste rezultate media fantastice, iar partenerii media au fost incantati. Am avut si parteneri media internationali, iar in urma acestei conferinte de doua zile feedback-ul a fost atat de pozitiv din toate sursele, incat s-a decis sa se faca o a doua editie si respectiv IAA Global Conference – Creativity For Better, in 2018, tot in Bucuresti.

Pe noi acest lucru ne mandreste si ne bucura, caci am reusit sa starnim interesul si admiratia celor care au venit. Toti speakerii straini au avut un feedback deosebit, in sensul ca s-au simtit minunat aici. Prin urmare, ne face placere ca am reusit sa-i surprindem pozitiv si sa le aratam o latura a Romaniei, frumoasa, creativa, efervescenta, etuziasta, pentru ca asa suntem noi.

Ne-am spus deci ca nu putem trece peste aceasta oportunitate, sa construim deja pe fundamentul unor feedback-uri minunate. Asa s-a nascut a doua editie a conferintei, Creativity For Better – 2018.

Ce aduce diferit editia de anul acesta?

Am zis sa schimbam locatia, ca sa venim si in acest registru cu ceva diferit, prin urmare mergem anul acesta la Teatrul National, Sala Mare. Conferinta are loc in continuare timp de doua zile. Va fi un format putin diferit, in sensul in care vom face zile un pic mai scurte, dar amandoua vor fi egale ca durata, evident cu lunch break, coffee break, s.a.m.d..

Un alt lucru pe care-l incercam este acela de a nu face paneluri. Am remarcat ca panelurile nu sunt atat de engaging, de implicate si interactive cu sala. Se ramane pe formatul TED, in sensul de a avea fiecare speech de 20 minute, cu foarte mult video content. Speech-ul de 20 de minute este senzational, am remarcat prin feedback ca functioneaza fantastic. Audienta poate fi mentinuta sus, interesata, entuziasta. Practic in 20 de minute trebuie sa spui esenta si cine nu poate, nu are ce sa caute pe scena.

Cum arata lineup-ul in acest moment? Vor fi si romani intre speaker-i?

Anul acesta avem de asemenea cativa romani, deocamdata am confirmat cu doi, care au ajuns la talie globala. Unul este Mihnea Gheorghiu iar celalalt este Sebastian Dobrincu, un tanar fenomenal, care are 19 ani, care face analytics pentru Snapchat si Instagram. Clientul lui principal este Universal Music, el lucrand inclusiv pentru Selena Gomez. Acest tanar a fondat compania lui la New York, inca de cand avea 17 ani. Acum are 19 si este un fenomen, o persoana deosebita.

Lineup-ul deja confirmat pentru anul acesta este de 18 speakeri, sunt minunati. Astazi am lansat unul dintre star speaker-i, se numeste Tal Ben-Shahar. El este profesor israelian dar si american, culmea ca bunicii lui sunt de origine romana. A fost absolut o coincidenta. Ben-Shahar se numeste Profesorul de Fericire, a predat cel mai popular curs din toata istoria Universitatii Harvard, si va veni pe scena conferintei in data de 2 Octombrie pentru un speech de o ora, sa ne delecteze, sa ne ia un pic din goana asta nebuna si sa ne permita sa ne gandim si sa ne deschidem, ca sa fim fericiti.

Sunt foarte curioasa, mi se pare ca e un subiect foarte hot in acest moment in lume, atat de prezent, pentru ca pe de-o parte fericirea creaza toate premisele ca sa fii creativ. Iti poate crea o viata mai buna, iti poate crea un job mai bun, o atmosfera la birou mai buna. Toata viata ta se poate imbunatati, aducand aceasta fericire, de care de cele mai multe ori uitam. Sunt extrem de bucuroasa ca am reusit sa-l aducem pentru ca el este cheia acestui subiect, este The Happiness Professor, dar pe langa asta este un specialist si vine sa vorbeasca despre un subiect atat de frumos. Prezenta lui este sustinuta de Medlife.

Conferinta noastra are ca tema creativitatea si noi consideram ca este unica din Romania de astazi, care discuta despre creativitate. Sigur, mai sunt si alte conferinte interesante si importante, si ne bucuram foarte mult ca exista. Eu cred ca noi romanii trebuie sa avem acces la tot soiul de resurse, care sa ne poata inspira, care sa ne poata motiva, care sa ne aduca o alta perspectiva, noi fiind, ca oameni si ca popor, extrem de creativi. Intotdeauna sa asculti alte minti luminate mi se pare o idee geniala.

Pe de alta parte ea este o conferinta globala, de exemplu BBC a considerat anul trecut ca “it was sensational”. Eu sincer am cazut un pic pe spate, am considerat ca daca BBC spune asa ceva, nu cred ca imprastie complimentele cu asa mare usurinta. De la BBC va veni anul acesta Michael Gunton, care este Creative Director al BBC History Unit, si este producatorul executiv al multor documentare despre natura, printre care Blue Planet.

Ce alte noutati vor mai fi la editia din 2018?

Avem mai multe noutati fata de anul trecut. Pe langa temele mari, care sunt creativitate, tehnologie, comunicare si educatie, aducem si zone conexe, dar care in continuare se discuta despre creativitate. Fericirea, pe de-o parte, stiintele naturii pe de alta parte, toate discuta despre tema creativitatii. Incercam sa deschidem putin si in alte zone, ca sa nu ne blocam strict in marketing, media si comunicare.

A doua noutate este ca de anul acesta introducem o noua tema si anume sustenabilitatea. Noi credem ca fiecare are o responsabilitate, fata de mediul care ne inconjoara si societatea in care traim, si credem ca a pune lucrurile pe tapet si a le discuta si a auzi exemple de succes si in acelasi timp si creative, poate fi o mare sursa de inspiratie.

Un alt subiect interesant, intra tot in categoria mare a tehnologiei, dar cumva mai specific, vom vorbi anul acesta despre coding. In conditiile in care in lume se discuta despre Big Data, coding-ul nu trebuie sa fie strain de astfel de intalniri. Prin urmare, avem doi reprezentanti din acest domeniu, amandoi sunt tineri. Prima este o femeie, care este in primele 35 de femei din lume in coding, Sheree Atcheson. Este de origine pakistaneza, insa traieste in UK, si a fondat o organizatie care se numeste “Women Who Code”. Al doilea este Sebastian Dobrincu, despre care tocmai v-am povestit.

Vor mai fi de asemenea prezente in conferinta si doua gemene, Yarza Twins, ele sunt spaniole dar au plecat din Spania si si-au deschis propriul lor birou de design. Sunt foarte tinere si au un spirit antreprenorial deosebit, au castigat deja premii, au castigat deja clienti internationali, sunt absolut uimitoare si ne pot inspira.

Intr-o alta zona foarte interesanta, de brand experience, il aducem pe Tim Kobe. El este fondatorul si CEO-ul companiei Eight Inc., din San Francisco, cu birouri si la Londra si in Singapore. Eight Inc. este o companie de arhitectura dar care in mod special creaza brand experiences offline, prin magazinele pe care ei le fac. Ei gandesc aceste magazine astfel incat consumatorul sa aiba o experienta emotionala cu brandul respectiv. Sunt cei care au creat toate magazinele Apple din lume, de asemenea magazinele Virgin, Nokia si Nike. Sunt minunati, am avut si eu sansa sa lucrez acum mai multi ani cu cineva din echipa lor, noi insa il vom avea la Bucuresti chiar pe fondatorul acestei companii.

Despre social media va vorbi cineva?

O alta persoana interesanta si care nu poate lipsi dintr-o conferinta, care vorbeste despre creativitate si tehnologie, este Christina Keller, care este directorul Creative Lab, laboratorul de creatie al lui Facebook si Instagram. Ea coordoneaza aceasta activitate pe intreaga Europa. Avand in vedere contextul actual, ea ne va oferi un subiect interesant si nu neaparat facil.

Daca avem Facebook avem si Linkedin. Avem zona populara, de mase s.a.m.d. dar avem si zona mai de business. Linkedin va vorbi despre creativitate, sunt foarte curioasa cum vor aborda ei subiectul asta, pe o platforma care este eminamente business oriented.

Un alt speaker interesant este Scott Goodson, care este CEO & founder al companiei Strawberry Frog. Aceasta este o agentie digitala senzationala, mi-as fi dorit cumva sa fac un proiect cu ei si acum ii avem la conferinta. Sa-i urmariti pentru ca sunt geniali, au si un logo superb, si au creat acest concept de movement marketing, ideea in care nu ai doar o experienta, ci creezi o miscare. Nu ai doar o interactiune cu un brand, brand-ul creaza o miscare in care implica consumatorul. Sunt niste povesti interesante.

Veti avea si momente artistice in cadrul evenimentului?

Tocmai ne-a confirmat de asemenea un alt speaker, de data asta din Japonia, se numeste Nao Tokui. El este de la artist la DJ, dar si profesor la o universitate tehnica din Japonia. Nu-l stiu atat de bine, deoarece de-abia am confirmat. In proiectele sale el incearca sa opuna inteligenta umana cu inteligenta artificiala. Nu va spun mai multe pentru ca ar trebui sa va dezvalui un moment care va fi inedit. Va fi un live demo superb, sunt extrem de incantata ca a acceptat.

Pana la urma motivatia noastra este sa facem din Romania un hub global creativ, sa aratam strainilor cat de buni si de talentati suntem, dar pe de alta parte ne dorim sa putem sa inspiram comunitatea romaneasca.

Ce va doriti de la aceasta conferinta?

E o conferinta frumoasa, in care se vorbeste despre lucruri interesante, in care auzi tot felul de oameni. Tocmai asta e si ideea, sa ai foarte multi speakeri. Nu are cum sa-ti placa de toti, ideea nu e sa-i iubesti pe toti, ideea este sa prinzi de la cat mai multi lucruri care sa te poata ajuta in modul in care gandesti, in modul in care iti faci business-ul. Si sa ai si favoriti, evident, si sa se creeeze debate.

Este un proiect superb, as vrea sa multumesc sponsorilor, pentru ca ei sunt cei care fac posibila aceasta conferinta, si suntem deosebit de apreciativi si deosebit de recunoscatori. As vrea sa-i mentionez pe cei care pana la ora aceasta sunt confirmati, respectiv: sponsor platinum – Medlife, sponsori gold sunt BBC, Ursus, Coca-Cola, Telekom, Banca Transilvania, Kaufland si de asemenea cu participarea Nespresso.

Acestia sunt sponsorii confirmati pana acum, noi mai lucram, mai incercam sa convingem si pe altii sa ni se alature si alte companii. Cum spuneam, feedback-ul din piata este pozitiv.

Va rog deci sa veniti si sa va bucurati iar aceste doua zile sa fie doua zile de pauza din goana zilnica, si to-do-urile zilnice, si o deschidere catre o gandire care sa va solicite, provoace si inspire.