Blockchain. Originea la un click distanta.

articol de Valentin Adrian Tenescu

Toata lumea, conectata la media, a auzit despre tehnologia blockchain, multumita promovarii facute de povestea criptomonezilor, Bitcoin, Etherum, etc.. Anul trecut am asistat cu totii  la o adevarata isterie legata de monezile virtuale, culminata cu o explozie a pretului de achizitie a acestora. Am vrut sa scriu despre asta de atunci, dar m-am gandit ca ar fi mai bine sa las un pic informatiile sa se sedimenteze, si sa evit o neexplicabila graba in a trage concluzii.

1

Ca si in cazul altor produse noi, cu cerere mare, pretul monezilor virtuale a crescut aproape exponential, prevestind aparitia unei bule financiare. Bisnitarii moderni, cei ce cumpara ieftin si vand scump, s-au nascut si cu ajutorul tehnologiei si s-au pus pe acumulat capital. Cei care au vrut sa produca ei insisi monezi virtuale au investit in echipamente de calcul, necesare mineritului.

O adevarata nebunie, comparabila poate cu „goana dupa aur” din California anilor 1850, moment in care oamenii isi vindeau agoniseala de o viata si porneau in cautarea fericirii. Astfel, in cateva luni, pretul unor monede virtuale (Bitcoin) a ajuns sa creasca de la cativa zeci de dolari pana la peste saisprezece mii de dolari in Decembrie 2017, pentru ca acum, la mai bine de jumatate de an distanta,  sa scada din nou in jurul valorii de sase mii de dolari.

Specula si speculanti au existat si probabil ca vor mai exista si de acum inainte. Despre monezi virtuale  s-a tot vorbit. Au aparut si cantece si chiar parodii, au aparut primele jafuri in care s-a avut ca obiectiv furtul de moneda virtuala. Fenomenul a devenit  viral, si poate ca asta sa si dorit, o promovare globala. Astfel ca acum tranzactiile in noile monede se fac natural, nemaiavand un caracter exotic.

Bitcoin-ul, creat de către Satoshi Nakamoto, este prima moneda, prima forma de „cash” electronic necentralizat. Aceasta a popularizat si raspandit rapid tehnologia blockchain, din spatele acestor criptomonezi. Ca sa putem intelege mai usor ce inseamna blockchain imaginati-va un „lant” informational  al tranzactiilor, in care fiecare tranzactie este legata de cea anterioara si de cea urmatoare printr-o cheie criptografica unica ce o face  imposibil de modificat. In momentul in care apare o modificare in lant aceasta, prin natura informationala a constructiei, se propaga in directia curgerii evenimentelor.

Blockchain poate sa insoteasca  un produs digital de-a lungul existentei lui si il poate face  unic.  O opera de arta digitala ar putea fi cu ajutorul blockchain transferabila si totodata sa isi pastreze caracterul de unicitate. Adica poti avea infinte copii dar doar un original.  Putem astfel aplica tehnologia blockchain  la titluri de proprietate, patente, etc.. Astfel, orice aspect al vieti digitale poate fi imbunatatit. Informatia  urmareste drumul parcurs de un produs, de la crearea lui si pana cand acesta ajunge la consumator, un lant in care fiecare  veriga este nemodificabila si reprezinta o bucatica din povestea  acelui produs, cand a fost creat, locatiile prin care acesta a trecut, cine l-a imbunatatit.

In China sunt deja gaini care sunt prinse in blockchain, iar consumatorii  pot urmari de unde le vine oul din omleta. Lucrurile se misca repede si nu numai in cealalta parte a globului. Satul planetar a devenit intr-adevar mic, iar noutatile si informatia, care circula cu viteza luminii prin conexiunile de fibra optica ce strabat pamântul cu viteza luminii, influenteaza orice aspect al vietii noastre. Astfel, lantul de magazine Carrefour a  implementat deja tehnologia, folosind-o pentru a mari trasabilitatea oualelor produse produse de propriile gaini.

În conditiile in care toata lumea face atata caz de origini, eco, bio, prin implementarea tehnologiei blockchain  am putem avea un control transparent, si am putea garanta originea fiecarui produs, ca este parte din acest sistem . Probabil ca e un potential imens in asta. Asa cum TCP/IP  este pentru internet  piatra de temelie a liberei circulatii a informatiei,  asa si blockchain va fi baza viitoarelor tranzactii descentralizate si mijlocul prin care avutia digitala va putea circula.

Trasabilitatea nu e o gluma si poate face legatura intre digital si sistemul de acumulare a avutiei. In conditiile in care toata lumea vorbeste despre originea controlata a produselor, trasabilitatea poate conferi siguranta provenientei produselor, cu posibilitatea urmaririi produsului de la facere si pana la desfacere.

Ne-ndreptam astfel catre un sistem in care originea poate fi probata doar cu un click!

Valentin Adrian Tenescu este de profesie inginer, pasionat de gadgeturi si tehnologie dar mai ales de futurologie. Publica pe WeInvent despre subiecte aflate la interferenta pasiunilor sale cu Marketingul si Comunicarea.