Senzatii din computer

articol de Valentin Adrian Tenescu

Cand vorbim despre realitate virtuala ne gandim imediat la o casca si eventual la niste senzori sau  alte dispozitive haptice, cu ajutorul carora ne transformam viziunea asupra realitatii, putand interactiona cu lumea digitala, evadand lumii reale chiar si doar pentru cateva momente.

Navigand  pe internet zilele trecute atentia mi-a fost atrasa de un articol, 5 Experiente de Realitate Virtuala, pe care cu siguranta ati dori sa le traiti, si imediat m-am gandit la  jocurile video  in care VR se imbina cu sport si mersul la sala.

Ce ati spune sa schimbam um pic jocul si sa introducem inca un grad de libertate?

Cei de la FLY Indoor Skydiving au adus doua lucruri impreuna, realitatea virtuala si Skydiving-ul. Intr-un mediu controlat indoor, cei ce vor sa exeperimenteze deosebita senzatia zborului sau, ma rog,  cea a caderii in gol in cazul acesta, pot sa se conecteze la un calculator cu ajutorul unei casti  VR si pot zbura de-a dreptul, fara sa aiba stresul unei sarituri din avion.

Sa zbori implica o anumita pregatire si o buna conditie fizica, cei ce nu o au ar putea experimenta totusi plutirea cu ajutorul acestei inventii. Eu, ca sa pot sari cu parapanta, a trebuit sa ma pregatesc 8 luni (asta a insemnat sa dau jos 39kg ca sa pot intra in limita de sustentatie a parapantei). Asa ar fi foarte simplu, poti iesi cu prietenii la o bere, mergeti la bowling si intr-o camera speciala va puneti castile de VR si zburati. Inventia poate fi utila si celor ce vor sa se pregateasca pentru un salt real. Astfel ar putea experimenta  fara un prea mare pericol, „imblanzind” realitatea.

Vazand asta eu as duce un pic mai departe ideea de manipulare a realitatii si aducandu-mi aminte de un film mai vechi – Altered States (1980) – ma intreb de ce nu am putea sa ne izolam total intr-un fel de camera sau bazin,  in care sa ne privam de simulii externi si sa construim propria noastra oaza de relaxare. Am putea avea astfel un moment in care relaxarea „ZEN” sa ne deconecteze de stresul cotidian si sa ne reincarce bateriile, intr-o scurta perioada de timp .

Acum o luna am incercat un astfel de bazin  la un SPA  in Elvetia. Experimentand senzatia la inceput abia m-am putut controla sa nu ma panichez. Cufundat in bazin, incet, incet, pe nesimtite, pierzi notiunea timpului. Nu mai simti nimic pentru ca acolo in tanc nu exista lumina, nu exista miros sau atingere, si pentru  cateva  momente, in care mi-am tinut respiratia, am putut sa imi aud doar bataile inimii.

1

In intunericul deplin, unde esti doar tu cu gandurile tale, corpul pluteste fara greutate, muschii ti se relaxeaza. Undeva, cumva,  asta ne poate aduce aminte de senzatia starii primordiale din uterul mamei noastre. Aici vin eu cu ideea. De ce nu am introduce propriile noastre informatii, imagini, vise intr-o astfel de experienta? De ce nu am crea o calatorie fara a ne repozitiona in spatiu?

Stiu, ati putea spune ca realitatea trebuie traita, ca experientele noi se acumuleaza prin trairea lor, dar asa cum ne place sa fim pacaliti in spectacolele de magie, poate ca acest lucru ar putea fi o noua forma de inmagazinare a cunoasterii. Si ca sa parafrazez proverbul, „Deşteptul” învaţă din propriile experiente, de ce nu ar invata si „Inteligentul”  din experientele altora?

Cine stie, poate ca astfel de instalatii vor deschide noi porti catre cunoastere?!

Pana atunci cand un antreprenor va lua initiativa si va pune impreuna un astfel de bazin, cu o masinarie de VR, ca noi sa putem experimenta asemenea senzatii, eu va propun sa iesim in natura la aer curat si sa ne bucuram de soare.

In prag de weekend, celor ce au „sange in instalatie” va propun  un salt cu parasuta sau  poate un Skydiving pe bune, iar  celor ce au rau de inaltime o partida de  paintball, sau altceva mai terestru, cum ar fi o bere pe iarba, cand va saturati de computere, fie ele de buzunar sau nu. Nu va ganditi, ca pana la urma si berile pe iarba pot fi si dansele riscante, daca se leaga prea multe si trebuie sa dati ochi cu consoarta…

Valentin Adrian Tenescu este de profesie inginer, pasionat de gadgeturi si tehnologie dar mai ales de futurologie. Publica pe WeInvent despre subiecte aflate la interferenta pasiunilor sale cu Marketingul si Comunicarea.