In 2009, INTERACTIONS pornea ca business nu chiar într-un garaj, dar deasupra unui service auto, arata un comunicat de presa emis de agentie. Locatia se pare ca le-a purtat insa succes deoarece 10 ani mai târziu, aria de business s-a extins considerabil, iar azi 50% dintre proiectele agentiei sunt realizate pentru clienti din Franta, Germania, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Croatia. Am vorbit cu Adrian Alexandrescu, Managing Partner Interactions si am aflat mai multe despre inceputurile agentiei, cum a evoluat, dar si parerea lui despre piata locala de marcomm.
un interviu de Romanita Oprea
Care a fost momentul decisiv in care te-ai hotarat sa pleci pe cont propriu si sa infiintezi Interactions si ce te-a determinat sa faci acest pas?
S-a intamplat in toamna lui 2008 cand, in cadrul unui proiect, am ajuns la concluzia ca in comunicarea digitala oamenii tehnici (programatorii, managerii de proiect) au o importanta la fel de mare ca si cei de creatie sau client service. La acel moment nu existau prea multe agentii care sa aiba o structura balansata tehnic-creatie-client service si am simtit o oportunitate imensa de a incepe un business putin diferit decat ce exista pe piata.
Cum de ai avut curajul sa faci acest pas in plina criza?
Ca sa fiu total sincer, in momentul in care am luat decizia inca nu era nicio criza 🙂 Totusi, in mod paradoxal, criza ne-a ajutat enorm de mult. Taierile de bugete pe retete clasice de comunicare au reprezentat o oportunitate pentru o agentie nou infiintata sa vina cu solutii alternative.
Ceea ce reprezenta un buget infim pentru o campanie traditionala era un buget foarte bun pentru o campanie de eCRM. Si asa am reusit sa castigam primii clienti si sa aratam prin proiecte ca avem solutii viabile, care dau rezultate imediate si concrete.
Care au fost cele mai bune momente?
Mi le amintesc pe fiecare la perfectiune: setup-ul biroului, primul proiect castigat, prima factura emisa, castigarea fiecaruia dintre conturile agentiei.
Dar cele mai slabe?
Poate ar trebui aici sa dau un raspuns mai orientat catre business. Dar o sa dau unul onest. Tin foarte mult la echipa mea. Dupa aproape 8 ani, imi amintesc primul conflict major cu un om din echipa. Si in general imi aduc aminte cu mare neplacere fiecare conflict intern. Slava domnului ca le pot numara pe degetele de la o mana.
Care au fost cele mai mari provocari si cum le-ati rezolvat?
Eu cred ca sunt 3 lucruri care constituie baza unei agentii de comunicare digitala: clientii, oamenii și tool-urile aflate la dispozitia echipei.
Tool-urile se cumpara, se invata sau se dezvolta. Cu munca si idei bune se castiga si clienti. Insa o echipa buna este greu de construit si greu de mentinut. Si daca imi este permis un moment de vanitate, o sa ma mandresc intotdeauna cu cifrele echipei noastre: oameni care sunt aici de 10 ani, de 8 ani, de 5 ani. Nu este simplu sa realizezi asa ceva. Am fost intrebat de multe ori: care este secretul? Si adevarul este ca nu exista niciun secret, ci doar o cultura interna bazata pe foarte mult bun simt si disponibilitatea oricarui coleg pentru ceilalti.
Ce ti-ai dorit de la agentie in momentul lansarii si cum a evoluat acest aspect de-a lungul timpului?
Am vrut ca Interactions sa fie un nume la care clientii sa apeleze cu incredere, iar oamenii sa vina cu placere dimineata la job. Recordul in materie de longevitate a unui client major este de 7.5 ani si este pe cale sa fie daramat. Iar recordul de longevitate al unui om din echipa (altul decat mine) este de 10 ani si 10 zile… and still counting.
Cum au evoluat serviciile agentiei in acesti 10 ani?
O vedeam o agentie mult mai axata pe dezvoltare de campanii din zona de promotii de consumatori. Vreo 2-3 ani asa a si fost. Majoritatea proiectelor au fost din zona promotionala. Astazi cam 15% din business mai provine din acea parte. Jumatate provine din extern. Iar restul se imparte intre diverse lucruri precum: creatie pura, eCRM, software development etc.
Cum se pozitioneaza Interactions acum?
O agentie de eCRM si comunicare digitala pe care te poti baza ca va livra de fiecare data un produs de calitate in termenul agreat. Dar mai ales o companie care isi tine cuvantul dat, intotdeauna.
Care sunt campaniile de care esti cel mai mandru si de ce?
As putea sa mentionez campaniile care ne-au adus cele mai multe premii. Sau poate campaniile care ne-au adus cele mai valoroase premii. Insa adevarul este ca am fost mereu mandru de primul proiect de un anumit tip. Prima promotie nationala de consumatori facuta aici. Primul proiect de lead generation. Primul proiect pe Promotiful. Primul proiect Eventiful. Primul proiect pentru piata externa.
Ce isi propune Interactions pentru 2019?
Sa castigam 1 client major. Sa consolidam echipa. Sa continuam sa crestem business-ul extern.
Cum ai caracteriza piata de marcomm din Romania in 2019?
Sunt multe lucruri la care in general suntem ok: viteza de executie, competente tehnice etc. In principiu as zice ca marea calitate este ca poti gasi un furnizor care sa iti rezolve aproape orice proiect. Sunt foarte putine zone ramase neacoperite. Eu personal nu prea ma pot gandi la niciuna.
Ce iti doresti de la ea?
Un proces mai echitabil de pitching. Mi se pare ca se inmultesc pitch-urile “neserioase”. Am auzit anul trecut (si nu o data) de pitch-uri cu mai mult de 10 agentii, pe buget nedeclarat si criterii de alegere a castigatorului “care nu se pot comunica”. Am auzit de pitch-uri anulate dupa termenul de desemnare a castigatorului. In ritmul asta cred ca va fi din ce in ce mai putin interesant pentru o agentie sa participe in pitch-uri si mai greu pentru clienti sa atraga agentii in pitch-uri.
Care sunt trendurile in piata de digital locala pentru 2019?
Adoptarea culturii de data protection, mobile first, utilizarea din ce in ce mai mult a platformelor SaaS, in conditiile in care development-ul devine din ce in ce mai costisitor.
Categorii:Antreprenori, Campanii, Evenimente, Interviu, Neconventional, News, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.