“Daca nu stii unde au disparut ideile tale creative, cauta-le la Marcom Hub – showroom de tehnologie si pop-up events concept pentru industriile creative,” asa spune pagina de Facebook a Marcom Hub, recent lansat in Bucuresti. Noul spatiu se adreseaza exclusiv echipelor de Marketing, Comunicare si HR pentru a se bucura de o experienta tech unica. Pasionata fiind de noile tehnologii si cum pot fi ele folosite in industria de comunicare actuala, mi-am propus sa aflu cat mai repede mai multe detalii despre proiect. De aici si pana la intalnirea cu Bogdan Botescu, Innovation Evangelist in cadrul Marcom Hub, si vizitarea showroom-ului a mai fost doar un pas.
interviu de Romanita Oprea
Cand ati decis lansarea Marcom Hub si cum v-a venit aceasta idee?
Am lansat Marcom Hub anul trecut pentru ca lucram deja proiecte complexe alaturi de mai multi parteneri din domenii conexe (branding, comunicare, marketing) si la un moment dat a venit ca o necesitate sa dam un nume acestui parteneriat si sa ne prezentam in fata clientilor ca o platforma formata din experti care pot livra proiecte complexe intr-un mod profesionist. In plus, platforma noastra este deschisa pentru furnizori de solutii tech pentru industia marcom, suntem dornici sa integram si alte tehnologii in campaniile de marketing/comunicare pe care le implementam, iar pentru furnizori e o modalitate buna de a-si testa produsele.
Ati avut vreo inspiratie la nivel international?
Trendul marketingului experiential este in plin avant in toata lumea. Noi fiind o echipa de creativi si vizionari am identificat aceasta optiune ca pe o oportunitate pe care ne-am dorit sa o exploatam acum cand este la inceput de drum in Romania. Pentru ca ne plac proiectele indraznete si clientii care au curajul sa inoveze si sa investeasca timp si bugete in campanii care sa ii diferentieze in piata. Revenind la intrebarea ta, nu pot sa spun neaparat ca ne-am inspirat de undeva. Avem parteneriate cu diversi furnizori globali si suntem curatori de tehnologie pentru activarile clientilor nostri, oferindu-le solutiile tech potrivite pentru obiectivele lor de marketing si comunicare.
Piata hub-urilor din Bucuresti este din ce in ce mai competitiva si aglomerata. Cum va pozitionati voi diferit si cum abordati aceasta piata?
Diferentierea fata de celelalte Hub-uri din Bucuresti vine din faptul ca noi NU suntem un spatiu de co-working. Suntem un showroom de tehnologie si pop-up events concept care pune la dispozitie o zona creativa dedicata special echipelor de Marketing, Comunicare si HR din companii. Explorand tehnologiile prezente in hub echipa poate genera idei creative pentru campaniile in curs sau pe care urmeaza sa le implementeze, spatiul fiind practic un accelerator de idei pentru campanii creative. Fie ca vor alege sa se joace cu reprezentarile grafice pe Graffiti Digital, ca se vor scufunda cu totul in realitatea virtuala, prin intermediul simulatoarelor VR sau vor intra in procese gamificate prin intermediul ozobotilor, toti cei care vor trece pragul noului concept vor avea acces la un univers complet inovator.
Pe scurt, ne pozitionam ca platforma de solutii/furnizori pentru industriile Marcomm si HR din Romania.
In acest moment ne aflam in prima faza de dezvoltare a proiectului. Este o perioada in care solutiile pe care noi le oferim sunt disponibile pentru partenerii si clientii fondatorilor, fara de care nu ar fi fost posibila construirea acestui spatiu. Pentru increderea si sustinerea pe care ni le-au acordat am ales sa le oferim exclusivitate, in aceasta etapa, in utilizarea noilor gadgeturi. Nu in ultimul rand, o categorie importanta de public este reprezentata de companii… sau cum le spunem noi in industrie: clientii finali.
Din cine este format primordial targetul Marcom Hub?
Cum spuneam mai sus, ne adresam in mod special echipelor de Marketing, Comunicare, Branding si HR din companii. In ce priveste domeniile de activitate ale organizatiilor cu care am lucrat pana acum pot spune ca sunt foarte diverse: de la FMCG, pharma, banking, IT, auto pana la companii producatoare de produse cosmetice.
Ce v-ati propus pentru acest an?
Un obiectiv important anul acesta este sa crestem expunerea conceptului in randul profesionistilor de Marketing, Comunicare si HR din industriile pe care le targetam si implicit sa crestem numarul de companii care sa acceseze spatiul in scop creativ: pentru workshopuri, brainstorminguri sau evenimente de mici dimensiuni (lansari de produse, conferinte de presa, sedinte out of office etc.), spatiul avand o capacitate de pana la 70 de persoane.
Spuneti ca Marcom Hub reprezinta o retea de experti care isi propun sa aduca domeniul Marketingului Experiential mai aproape de practicienii din industria de marcomm din Romania. Cine sunt acesti experti si cum va propuneti sa realizati cele spuse mai spus (ce veti face mai concret)?
Partenerii fondatori ai Marcom Hub sunt Biz, Wisebrand, GT – agentie de productie creativa, Perceptum si 420 design.
Ceea ce ne propunem este sa atragem publicul nostru tinta intr-un univers nou, inovator si care sa le puna imaginatia si creativitatea la incercare. Ne dorim sa inlocuim schemele clasice de comunicare cu abordari futuriste si out of the box.
Mizati mult pe Marketingul Experential. De ce credeti ca acesta face diferenta?
Pentru ca este un trend in plina dezvoltare capabil sa raspunda nevoilor noilor categorii de consumatori si ma refer aici la Millennials si Gen Z care au nevoie sa fie parte din povestea brandului pe care il apreciaza. In plus aglomeratia de informatii vehiculate in mediul online si pe retelele sociale pun in dificultate consumatorii, in general, indiferent de generatia din care fac parte. Tocmai de aceea puterea tangibilului este “premianta”, asa a aparut si sloganul nostru: Ideas you can touch.
Cum ati fost primiti de piata pana in prezent?
In piata celor care vor sa fie diferiti si mai putin conventionali suntem primiti bine. Nu sunt multi, dar aceia care fac parte din aceasta categorie ne apreciaza eforturile constante. Obiectivul nostru este sa ajutam brandurile si companiile sa se diferentieze.
Aveti deja campanii si evenimente in derulare? Puteti da exemple?
Multe din proiectele pe care le desfasuram sunt campanii interne, iar protocolul agreat cu clientii nu ne permite sa le detaliem aici. Ce pot sa spun este ca proiectele de employer branding, loializare si comunicare interna au ocupat un loc important in portofoliul nostru de anul trecut, alaturi de branding pentru evenimente in industriile Pharma, Banking sau B2B. Experientele tech au fost furnizate integral de noi, prin tehnologiile pe care le avem acum in Hub, evenimentele fiind coordonate de la concept pana la implementare si asigurarea suportului in timpul evenimentului, mai ales in ceea ce priveste utilizarea solutiilor tech de catre participantii la eveniment.
De ce ati decis sa puneti accent atat de mare pe tehnologie?
Nu este o decizie foarte greu de luat avand in vedere ca multe dintre solicitarile pentru anumite tipuri de tehnologie vin dinspre piata si nu putem sa spunem nu. In alte cazuri recomandarile vin din partea noastra si clientii sunt incantati sa le integreze in campaniile sau activarile lor de brand. Deci vorbim de un raport care se regleaza singur avand in vedere accentul pus pe dezvoltarea tehnologiei in intreaga lume, nu numai in Romania.
La randul vostru cum va veti promova in acest an?
Mizam pe experiente tech oferite echipelor cu care lucram, in hub-ul nostru, open-days, evenimente tematice, lansari de produse sau parteneriate cu evenimente compatibile cu noi in ceea ce priveste setul de valori sau targetul.
Sunt dispusi clientii din Romania sa investeasca mai mult in inovatie si tehnologie, in idei creative?
Sunt dispusi, insa mai e nevoie de putin timp pentru alocarea bugetelor corecte pentru inovatie si tehnologie. Multe bugete sunt recurente de la an la an, iar cand apare dorinta de a dezvolta proiecte neconventionale impreuna cu noi, bugetele raman tot convetionale :). Dar exista un procent de branduri dispuse sa adere la noile idei, nu mare, dar suficient cat sa ne simtim incurajati sa continuam ceea ce facem.
Care sunt primele provocari cu care va confruntati?
O provocare importanta este perisabilitatea tehnologiei… Evolueaza foarte rapid si este dificil sa amortizezi sumele investite pentru ca in scurt timp trebuie sa investesti in altceva mai nou si mai performant.
Categorii:Antreprenori, Interviu, Multisenzorial, Neconventional, News, Opinii, Proiecte Speciale, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.