Mereu eleganta si cu zambetul pe buze. Este un munte de tenacitate, vointa si putere de munca. Prin fiecare por respira hotarare si pasiune pentru meseria de jurnalist si viata de antreprenor si, implicit, pentru revista pe care o conduce cu succes. A preluat revista in plina perioada de criza financiara, cand atat ea, cat si echipa pe care o conducea din functia de redactor sef, stiau ca fara aceasta decizie Biz nu ar mai fi existat. Marta Usurelu a preluat toate datoriile revistei si a devenit publisherul Biz, asumandu-si un drum greu de relansare a revistei si de convingere a colaboratorilor ca Biz are un viitor frumos in fata.
Alaturi de o echipa curajoasa si care a crezut mereu in ea, Marta a reusit sa duca revista acolo unde si-a propus si sa serbeze 20 de ani de Biz si de proiecte indraznete si creative. A crescut un brand si a devenit la randul ei un brand foarte apreciat pe piata de business din Romania. Cum a reusit si cum este viata de antreprenor, in interviul care urmeaza.
Cum si cand te-a cucerit jurnalismul?
Cand am pasit prima data intr-o redactie, la 18 ani. Am simtit, pur si simplu, ca sunt la locul potrivit. Eram in primul an de facultate si trebuia sa facem practica o saptamana. In primele zile am scris doua stiri care au fost ambele publicate pe prima pagina. Astfel, pana sfarsitul saptamanii am primit oferta de angajare.
Ai vrut mereu sa faci jurnalism de business?
Nu. Multi ani am lucrat pe jurnalism social si de actualitate. Eram responsabila de pagina “Ultima ora”. Mai tarziu, la Ziarul Financiar, am inceput sa acopar si componenta de business, iar la Biz, in special dupa ce am devenit antreprenor, am inteles cu adevarat ce insemana jurnalism de business si cum trebuie scris.
Cum te-ai angajat la Biz si cum au fost primele momente in redactie?
Eram la Ziarul Financiar cand am auzit ca va aparea cea mai tare revista de business. Asa se vorbea in piata despre lansarea Biz. Am trimis CV-ul la toti oamenii despre care aflam ca lucreaza acolo. In doua luni am reusit sa ajung la un interviu si am ajuns sa fac parte din echipa.
Mi-a placut din primul moment la Biz. Totul era diferit. Oamenii erau axati pe o abordare noua a subiectelor. Puneau mult accent pe idee si omul din spatele business-ului si pe fotografie. Pe creativitate si cautarea permanenta de a gasi si prezenta subiectele intr-un nou stil.
Cat de mult a contat experienta jurnalistica anterioara?
A contat enorm pentru ca mi-am dat seama cat de diferit era unghiul din care scriam la Biz, fata de alte publicatii. Iar momentul in care mi-au dat libertatea sa scriu despre CEO & Lifestyle am fost provocata sa fac articole cat mai cool, asa am facut prima coperta Biz la piscina. Conceptul este simplu. Fotografiem CEO imbracati, in piscina. Asa facem si acum, iar acesta este doar un exemplu.
Pe experienta jurnalistica pe care o aveam am aplicat noul mod de gandire al subiectelor si asa am pastruns in, poate, cel mai frumos univers din presa de business, cel in care nu te pierzi in macroeconomie si analize pline de cifre, ci in care oferi o perspectiva noua cititorului si il faci sa inteleaga ce insemana modificarile legale sau de business. Ii expui cum i-a venit ideea unui antreprenor sau cum a aparut ideea unei campanii si-l introduci in modul in care s-a gandit strategia unei companii.
Au existat momente cand ai vrut sa pleci si sa accepti un job la o alta publicatie?
Da, de cateva ori, dar n-am plecat. Cand eram angajata si primeam oferte, reuseam sa obtin aceleasi beneficii si la Biz, iar cand a venit criza si am vrut sa plec, n-am putut. Din contra, am decis sa iau eu brandul, cu tot cu datorii si am incercat sa vad, alaturi de echipa mea, daca reusim sa supravietuim. Am avut atat de multa incredere in brand incat n-am renuntat nicio clipa la el. Iar aceasta incredere s-a vazut si inca se transmite de mai bine de 20 de ani. Pasiunea si increderea sunt semnatura echipei Biz.
Dar sa renunti la jurnalism?
Nu, nu m-am gandit niciodata sa renunt la jurnalism, dar de multi ani, de cand am preluat businessul, am ajuns sa fiu mai mult strateg, antreprenor, manager si om bun la toate. Asa e cand esti propriul sef! Abia cand ajungi de partea acesta a baricadei intelegi ce inseama un business si vezi ideea de afaceri cu alti ochi.
Care ai spune ca sunt cele mai dificile momente profesionale prin care ai trecut?
Cat de lung vrei sa fie raspunsul? Am trecut prin multe momente grele. Unele m-au uimit, altele m-au socat…
Cand oamenii afla ca ai business-ul tau, incearca sa te convinga sa renunti. Ca si cum ti-ar face un bine. Si nu se opresc cand vad ca nu-i asculti, ci insista.
Altii, multi oameni de marketing in cazul meu, se bucurau cand aflau ideea pe care voiam s-o facem in Biz despre ei sau compania lor, dar imi spuneau zeflemitor ca o s-o faca intr-o alta revista. Mda, atunci intelegi cat de importanta este etica in unele companii!
Foarte greu a fost, cand in sfarsit am facut primii bani ca antreprenor, sa mi se blocheze contul, asta chiar in Vinerea Mare cand trebuia sa dau salariile. Am plans mult. Am crezut ca acela este sfarsitul. Am plecat toti acasa impietriti. Imi amintesc si acum, eram gatuita de cel mai amar nod si de frustrare.
La fel am fost cand unul dintre furnizori, general managerul unei firme de curierat, m-a amenitat ca” imi arata el mie” daca nu platesc la zi. Stiu, pare SF, dar asa este in business. Pe langa oameni educati si normali, sunt si multi oameni nepregatiti, disperati si grotesti. Pe acestia i-am evitat si prima lectie ca antreprenor a fost sa invat sa lucrez cu oameni cu care ma inteleg si ne respectam. Asa am invatat sa spun “Nu”.
Cum le-ai depasit?
Nici acum nu stiu cum am gasit puterea sa trec peste multe dintre probleme. Cand se intampla ceva grav, te copleseste. Asa am simtit si, de multe ori, am crezut ca e vina mea, ca nu sunt suficient de pregatita sau ca ar fi trebuit sa actionez altfel. Noaptea este insa un sfetnic bun. Cand simti ca nu mai poti, cand ajungi la capatul puterilor, iti vine o idee. Asa se intampla in cazul meu, cel putin. Gasesc o solutie si prind curaj din nou, suficient cat sa ma lupt mai departe pentru ideea sau cauza mea, dar cel mai mult m-a ajutat echipa. Noi am fost mereu uniti si am cautat sa gasim solutii, nu sa aratam cu degetul, iar asta a contat enorm!
Dar cele mai frumoase?
Cele mai frumoase sunt cele in care vad cum reusim sa rostogolim o idee nebuna si s-o transformam in realitate. Fie ca este o idee de coperta, de eveniment sau proiect special, simtim ca prindem aripi cand vedem reactiile din piata. Pentru ca oamenii s-au obisnuit sa fie uimiti de Biz. Sa-i provoace sa sa-si schimbe viziunea.
Printre aceste cele mai frumoase momente se numara recunoasterea ideilor si proiectelor noaste. Sa primesti scrisoare de felicitare de la regele Belgiei pentru editia internationala Biz Bruxelles. Sa primesti Red Dot Design Award, cel mai important premiu de design din lume, pentru coperta Biz Singapore este, la fel, uimitor! Si avem multe, multe astfel de momente care ne-au incarcat bateriile si ne-au aratat ca munca noastra este apreciata si conteaza.
Care crezi ca sunt atuurile antreprenorilor din Romania?
Nu a fost niciodata usor si inca nu este usor sa fii antreprenor in Romania din multiple motive ce tin de birocratie, lipsa predictibilitatii legislative sau creditarea greoaie.
De aceea admir foarte mult la antreprenori perseverenta, curajul, dorinta de a schimba ceva in bine in viata lor si in aceasta tara.
Cu ce se diferentiaza ei de straini?
Lupta cu mai multa disperare si sunt inventivi. Gasesc solutii acolo unde altii nici nu le vad.
Cand ai preluat Biz ai dat dovada de mult curaj, pe care ti l-ai asumat si in deciziile ulterioare. Care au fost cele mai difcile decizii pe care le-ai luat de atunci si de ce?
Dificil a fost sa aleg sa lucrez fara a primi bani, desi financiar nu o duceam bine si in familie decizia mea nu a fost deloc vazuta cu ochi buni.
Dificil a fost sa demonstez oamenilor ca printul va mai trai cand toti pariau pe online.
Dificil a fost sa inteleg ce insemana sa fii manager, administrator si sa castig respectul si increderea celorlalti. Pentru multi eram doar o femeie care incearca sa se remarce in lumea afacerilor, iar multi ani nu mi s-a dat credit.
Si a mai fost dificil sa invat sa fac bani. Nu gandeam asa, dar acum stiu. Sa faci bani se invata.
Ai simtit vreodata ca este mai greu sa fii femeie antreprenor decat daca ai fi fost barbat?
Da, de multe ori. Au fost momente in care interlocutorul era uimit ca in spatele Biz sunt doar eu, ca trebuie sa trateze cu mine. La multe intalniri cu Top Clients eram singura femeie si nu eram tratata ca un egal in business. Am avut insa probleme mai stringente decat modul in care eram vazuta si am trecut peste aceste situatii fara a le lasa sa ma afecteze. Rezulatele muncii mele au vorbit pentru mine si, in timp, am reusit sa fiu tratata de catre barbati de la egal la egal. Tot timpul, a aratat ca roata se invarte. Multi oameni care se considerau puternici si importanti, pentru ca aveau o pozitie pe cartea de vizita, nu mai sunt unde erau, iar cand ii reintalnesti iti dai seama cat de important este sa crezi in tine si sa-ti vezi de drumul tau, pentru ca apa trece, pietrele raman.
Cum ai spune ca a influentat Biz schimbarea pietei revistelor de business din Romania?
Biz a umanizat presa de business. Am impus un nou mod de a vedea oamenii de afaceri, i-am prezentat cum fac bani, dar si cum ii cheltuie si am cautat sa evit textele PR-istice care nu spun nimic si care sunt atat de servite si astazi jurnalistilor de oamenii din companii.
Biz a redat fotografiei adevaratul loc in presa. Am contribuit la imbunatatirea substantiala, prin fotografii adevarate, a imaginii top managerilor. Acum 5-6 ani erau foarte multi CEO si top manageri care nu aveau poze, iar directori de marketing care ne dadeau poza de la nunta si ne spuneau sa-i decupam din ea pentru a ilustra interviul.
Dar cel mai mult, Biz a aratat ca poti educa, iar daca vrei sa faci acest lucru nu trebuie sa faci ce vrea cititorul, ci sa-l asculti si sa-i dai o informatie cu valoare adugata.
Acesta este motivul pentru care Biz ofera anuare si rapoarte esentiale pentru oamenii de business. In fiecare an lansam anuarul celor mai puternici antreprenori pe judete, raportul cu cei mai puternici oameni de marketing, pentru ca 40% dintre ei se schimba de la un an la altul, si de la Biz afli cine sunt cei care conduc departamentele de marketing, sau cei mai performanti CEO, care sunt cele mai importante companii de comunicare, sau cele mai puternice barnduri romanesti. Anul acesta am facut si lista celor mai activi oameni de HR din companii, iar pentru mediul digital avem Digital Raport, lista cu cele mai puternice agentii de digital si liste cu cei mai urmatiri bloggeri, vloggeri si instagrammeri.
Care este secretul pastrarii echipei redactionale Biz, in foarte mare parte intacta de la preluarea revistei si pana acum?
Ca antreprenor am vazut cat de important este sa ai oameni dedicati, care sa se implice si sa inteleaga ca daca nu merge businessul, a doua zi nu mai au unde veni la serviciu. N-am ales in echipa asadar oameni care asteapta sa treaca orele si sa vina ziua de salariu, sau care asteapta sa li se spuna ce sa faca, ci oameni dedicati, care se implica si care vor sa construiasca.
De aceea Biz este de ani de zile cea mai puternica si cea mai stabila echipa din presa de business din Romania.
Daca ar fi sa faci un top 3, care sunt proiectele Biz cele mai aproape de sufletul tau si de ce?
Biz World
Este o idee care parea nebuneasca, de nerealizat, deci cu atat mai incitanta pentru mine si pentru echipa. Biz World insemana sa muti redactia intr-o mare capitala a lumii si sa faci integral revista acolo. Cool, nu? In noiembrie ne mutam la Seul, pentru a 10-a editie!
Imi place procesul de selectie a urmatoarei destinatii in care mutam redactia, apoi documentarea inainte de plecare si felul in care fiecare tara ne ofera alta perspectiva asupra lumii de business, culturii si societatii. Este ca un salt cu parasuta, anticiparea este extraordinara, senzatia din timpul saltului este fabuloasa, iar deschiderea parasutei si aterizarea te umple de o satisfactie greu de egalat.
Biz CEO Exchange
A aparut pentru ca ne place sa provocam oamenii din jurul nostru, sa-i vedem iesind din zona de confort, asa descoperim cum sunt cu adevarat. Biz CEO Exchange mi-a oferit ocazia sa vad 10 CEO de companii de top din Romania facand schimb de companii, bucurandu-se sa afle lucruri noi, sa descopere abordari diferite si sa priveasca altfel lucrurile. Apoi, am impartasit aceasta experienta unica in revista si la Zilele Biz. Este exact genul de proiect care ma entuziasmeaza, inca din faza de concept si care creeaza legaturi unice intre participanti.
Biz SMS Camp
Mi s-a spus ca sunt nebuna cand am zis ca as vrea sa fac o tabara de social media timp patru zile undeva la munte. Iar nebunia nu se mai oprește de 8 ani si 16 editii! Este un proiect de suflet pentru mine, fiindca acolo simt ca imi incarc bateriile de la oamenii extraordinari care participa la fiecare editie si din atmosfera unica nascuta la Paraul Rece. Tabara de social media e ca iubirea – cine n-a trait-o, n-o va intelege.
Anul acesta, site-ul Biz a obtinut o noua infatisare. Care sunt principalele diferente din punct de vedere editorial acum?
Ne-am dorit in anul in care implinim 20 de ani sa venim cu un refresh de imagine si acest lucru s-a transpus intr-un nou layout al site-ului. Avem un design mai prietenos, cu impact vizual si un layout elegant, care ne permite sa dezvoltam pe viitor mai multe funcționalitati, inclusiv o platforma de video publishing. Din punct de vedere editorial, am pastrat rubricile care ne-au consacrat ca brand, cu un mai mare accent pe inovatie, creativitate si povestile de succes ale ”oamenilor Biz”. Relansarea site-ului este primul pas dintr-un proces mai amplu pe care-l avem in derulare pentru consolidarea prezentei noastre în online.
Ce sfaturi ai da antreprenorilor din Romania?
Sa ramana consecventi ideilor si valorilor pe care le au si sa nu renunte la prima problema, dar mai ales sa caute niste modele pe care le admira. Noi, ca oameni, toti avem ciudatenii, descoperi mai tarziu, dar suntem si suficienti “nebuni” care ne facem treaba cu pasiune si dedicare in Romania aceasta in care am ales sa ramanem.
Cum treci peste frica de esec in business?
Pregatindu-te. Fiind mereu gata cu planul B si C, dar mai ales fiindu-ti frica. Atunci te gandesti la tot ce s-ar putea intampla si pregatirea asta te ajuta enorm sa nu gresesti si sa te corectezi din mers.
Ce ai invatat tu cel mai mult din experienta Biz World?
Ca am cea mai buna echipa. Ca desi suntem ca o familei, ne mai certam, ne provocam, reusim sa ne determinam unii pe altii sa fim mai buni. Iar cand incepi sa enumeri companiile si top managerii cu care ne-am intalnit si ce proiecte am construie in cele 9 tari in care am fost pana acum, stim cat de puternici suntem impreuna, cat de important este sa crezi in ideea ta si ca nimic nu este imposibil.
Cum si unde gasesti inspiratie?
Peste tot. Sunt intr-o permanenta cautare, sau asa am ajuns sa fiu! De la o discutie, un banal cuvant, ajung sa fac o corelatie si sa gasesc o solutie.
Cand stii ce vrei sa faci, cand cauti idei, le gasesti. Nu vin usor, recunosc. Si nici nu sunt perfecte. Urmeaza apoi munca de slefuire, iar noi, la birou, ne batem capul pana decidem care este cea mai buna dintre ele si care este cea mai buna modalitate de implementare. Doar asa apar ideile si proiectele cu adevarat bune.
Ce inseamna creativitatea pentru Marta Usurelu?
Inseamna esenta evolutiei Biz si a mea ca antreprenor. In tot ce facem cautam sa identificam un alt mod de abordare, o cale diferita, iar acest fel de a gandi ne-a ajutat sa inovam si sa lansam multe proiecte in premiera in Romania.
Cine este, din punctul tau de vedere, Marta Usurelu?
Cel mai simplu este sa spun ca sunt motorul revistei Biz, omul care a construit un business de success, cu o istorie 20 de ani in print si evenimente si cea mai puternica echipa din presa de business. Dar cred ca este mai important ce simt: sunt un om sigur pe el și pe puterile sale. Toata experienta personala si profesionala de pana acum m-a ajutat sa-mi dau seama ca nu sunt doar mama, sotie sau om de afaceri. Sunt toate acestea la un loc pentru ca am invatat ca viata mea este asa cum mi-o construiesc eu si nu-i mai las pe ceilalti sa ma influenteze. Sunt omul care vreau sa fiu si ma simt bine cu mine.
Categorii:Antreprenori, Campanii, Interviu, News, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.