articol de Marian Costache
De cativa ani incoace, vedem din ce in ce mai multe actiuni de reciclare in jurul nostru. Climate change-ul e noua religie, asadar, economisesti, deci traiesti. Parca n-ai mai vazut asemenea incrancenare in a refolosi chestiile uzate de pe vremea lui Ceausescu, cand asta era norma, sa duci cartonul si hartia la scoala, sa bei din sticla de sticla sau din cana de tabla sau portelan.



Dar odata cu venirea pe piata a culturii vestice, toate obiceiurile alea comuniste s-au demodat si am cazut cu totii prada consumerismului, in forma lui cea mai hapsana. Asa am descoperit paharul de carton, farfuriile din plastic, paiul de baut whisky la bar si la orice suc, pet-ul, acest animal neimblanzit al tuturor zonelor verzi de prin tara, hainele pe care le porti un sezon si cate si mai cate.
A trecut si perioada aia, acum e timpul ca roata sa-si reia ciclicitatea. Asa ca, hai baieti, din nou la vechile obiceiuri, ca prea mult ne-am infruptat din unica folosinta a produselor facute in China. Or fi ele ieftine, dar sa incercam sa nu le mai aruncam. Si uite asa au inceput si companiile mari sa se adapteze la noua moda, in speranta de a-si tine consumatorii aproape, cel putin pe aia care-s cu gandul din cand in cand si la problemele de mediu.
#exemplu
Un exemplu din zona asta ar fi Kaufland, care atunci cand nu instaleaza garduri in interiorul magazinului, ne invata cum sta treaba cu reciclatul. Bagi 5 ambalaje, fie PET, doza sau sticla, cu conditia sa fie curat si nedeteriorat si primesti la schimb un cupon de cumparaturi in hypermarket. Cand am trecut pe langa container nu se ingramadea lumea la el, poate o pozitie mai aproape de magazin ar fi facut totul mai fezabil.
O alta nebunie care se abate asupra planetei este cea legata de deseurile electronice. Asa ca daca-ti vine uneori sa arunci televizorul pe geam cand ii vezi tot pe aia, mai gandeste-te un pic. E o alternativa, se numeste Caravana Ecotic, si e o expozitie, foarte prietenoasa mai ales pentru copii, care arata ce deseuri pot fi reciclate si unde, dar si punct de colectare a acestor deseuri pentru oamenii din zona. Noi am prins una si am pozat-o pe loc, fiind parcata langa mall-ul Promenada din Bucuresti. Daca vrei sa afli mai multe si sa te arunci in lupta pentru salvarea planetei, poti intra direct pe site-ul lor.
Acum, solutia exista, business-ul trebuie sa mearga si el, ca doar nu ne intoarcem din nou la comunism, dar sa vedem cum impacam capra capitalista cu varza din mentalul estic inca dornic de cat mai mult consum, fara a pune mare pret pe urmari.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.