Mi-as inchipui-o pe Maria Predoiu in multiple roluri de responsabilitate inalta, din industria de Marketing si Comunicare, fie in board-ul vreunei multinationale, fie in fruntea unei organizatii profesionale, similare IAA. Saptamana trecuta am intalnit-o in postura de antreprenor, co-fondator al unei platforme de Learning & Development, un soi de “Uber”, pentru zona de Facilitated Learning. Pentru ca discutam de o premiera, nu doar pe piata romaneasca, pentru ca aceasta platforma ar putea depasi lejer granitele Romaniei, i-am adresat Mariei cateva intrebari.
un interviu de Marian Costache
Ce nevoi ale pietei actuale de Learning & Development acopera Qriser?
Qriser simplifica semnificativ accesul la invatare. In momentul de fata, in Romania, doar 7% dintre adulti sunt implicati in programe de invatare continua. Lucrul este dramatic fata de alte tari din Europa, unde 45% dintre adulti trec prin programe de invatare continua anual sau fata de tarile dezvoltate, unde se ajunge ca pana la 70% dintre adulti trec prin programe de invatare continua anual.
Ce am invatat din alte tari este ca sunt doua motoare care accelereaza accesul la learning pentru adulti. Un motor este legat de mediul economic, de mediul de bussines. Asadar, angajatorii oamenilor sunt cei care promoveaza accesul la Learning. Al doilea motor este evident statul.
Ce ne-am propus noi prin Qriser este sa simplificam accesul la invatare continua, sa reducem din timpul pe care actorii din piata il petrec astazi in a se gasi unii pe altii, si sa aducem in fata lor, la un click distanta, cele mai bune programe de invatare pe diverse tematici, pentru ca ei sa poate sa le acceseze cand au nevoie, unde au nevoie.
Ce este unic la Qriser?
Qriser este un ecosistem, care aduce un mare beneficiu de transparenta pentru piata de Learning. Piata de Learning, la fel ca si piata de Advertising, se confrunta cu mai multe probleme. Una dintre ele este lipsa de transparenta. Pentru un client este foarte greu sa evalueze oferta intr-un mod obiectiv, intr-un mod rapid. E foarte greu sa vada care sunt actorii care-l pot ajuta pe o anumita nevoie.
Qriser aduce o oferta foarte larga de programe de invatare, de la multipli furnizori, programe care sunt prezentate foarte transparent, de la zona de descriere a programului la zona de CV al trainer-ului, la zona de pret, care este o informatie pe cat de stiuta, pe atat de necomunicata in momentul acesta. Desigur avem si o facilitate de ratings & reviews, care va produce valoare in viitorul apropiat .
Ce se intampla astazi in piata este ca atunci cand un client are nevoie de un program de invatare merge catre o suma de parteneri, pe care ii cunoaste sau care ii sunt recomandati, necunoscand care este intreaga piata si neavand vizibilitate aupra intregii piete. Prin Qriser vezi intr-un singur ecran toate ofertele care te-ar putea interesa, pe tematica pe care tu vrei sa o lucrezi. Poti sa vezi acolo toate informatiile, pe care astazi le culegi petrecand ore.
Ieri am fost la o companie care imi povestea ca a investit peste 40 de ore, ca sa aleaga o oferta pentru un singur program de training. Cum ar fi timpul acela daca s-ar investi in discutia cu oamenii, in procesul de invatare efectiva, in procesul de inovare a invatarii? Nu. S-au petrecut acele 40 de ore in gasirea partenerului, care sa lucreze programul. Noi asta incercam sa rezolvam. Incercam sa aducem transparenta, sa aducem simplificare in asa fel incat oamenii implicati in actul de learning sa se concentreze pe learning si nu pe gasire sau pe contractare.
Ce beneficii au clientii Qriser?
Atunci cand vorbim despre clientii corporate, pentru oamenii de HR care aleg programe de invatare pentru echipele lor, beneficiile principale sunt: simplificarea alegerii, economisirea timpului si gasirea unei oferte, care este mai relevanta pentru nevoia lor.
Un alt beneficiu esential este simplificarea contractarii, a facturarii si a platii, un proces care astazi este indelungat. In viitor ar putea sa lucreze cu un singur furnizor, care le da acces la o plaja foarte mare de furnizori. Mai mult decat atat, vor putea avea ocazia sa modeleze piata furnizorilor, vor avea ocazia sa vina cu brief-uri, sa vina cu feedback-uri, in asa fel incat (acestia) sa creasca.
De ce o platforma in piata de learning si nu alte solutii?
Am analizat multiple piete si am vazut care este impactul intrarii unei platforme intr-o anumita industrie. Daca ne uitam la industria turismului, daca ne uitam la industria transportului, daca ne uitam la industria fortei de munca, ce vedem este ca in momentul in care o platforma puternica intra in acea piata, piata se dezvolta. Se dezvolta atat cantitativ, creste numarul tranzactiilor pentru ca se reduce frictiunea tranzactionala si mai multi oameni ajung cu decizia pana la capat. Nu se opresc pe drum, nu sunt descurajati, si de asemenea creste si piata ca repere calitative.
Daca e sa analizam ce face Booking-ul sau ce face Airbnb-ul, observam ca jucatorii listati la ei simt presiunea rating&review-urilor si asta ii stimuleaza sa isi cresca nivelul de calitate, pentru ca vor sa se vada acolo ca fiind gazda ospitaliera. Daca nu e suficient de ospitaliera, isi va creste ospitalitatea in fata oaspetilor.
La fel si in zona de learning, in momentul in care sistemul de rating&reviews va intra si va deveni activ, trainerii vor deveni mult mai atenti la anumite nuante, pentru ca vor sti ca rezultatul muncii lor va fi vizibil pentru oricine.
Stiu cel putin o platforma de Learning, respectiv Coursera, de ce mai era nevoie de inca o platform de Learning?
Desigur exista in piata in momentul acesta si alte platforme de Learning. Ce au in comun acele platforme este ca sunt platforme de Self Learning. Concret oamenii stau in fata calculatorului si interactioneaza cu un program, care este postat de un facilitator, de un creator, dar nu este livrat de un facilitator.
Noi am hotarat sa ne concentram pe piata de Facilitated Lerning, invatare ghidata de un facilitator, pentru ca am observat si am vazut in ultimele cercetari ca invatarea profunda, transformatoare, se obtine atunci cand esti ajutat, cand esti sustinut de cineva care are foarte multa experienta in domeniul respectiv.
Daca e sa luam subiecte cum ar fi partea de colaborare in echipa: atunci cand vrei sa rezolvi o problema de colaborare intr-o echipa, care poate a ajuns la un stadiu disfunctional, e greu de crezut ca se poate rezolva o astfel de problema, atunci cand pui toti membrii echipei sa invete singuri.
Ei au nevoie de un spatiu in care pot sa-si verbalizeze problemele si au nevoie de raspunsuri de la oamenii care au experienta. Noi asta facem, adresam piata de Facilitated Learning, pentru ca am hotarat sa mergem pe invatarea profunda si transformatoare. Statisticile din lumea larga confirma ca partea de Facilitated Learning si profesia de facilitator trainer/profesor este una dintre putinele profesii, care nu vor fi inlocuite de inteligenta artificiala si de robotizare si este una dintre profesiile care va fi in TOP 10 JOBS OF THE FUTURE.
Lucrul acesta noua ne da curaj si ne da incredere, pentru ca omul are nevoie de empatie, omul are nevoie sa fie auzit, sa auda si sa asculte si lucrul asta deocamdata nu se poate face de catre un device.
Asta nu inseamna ca nu credem in invatarea asistata, ajutata de calculator, ajutata de aplicatii. Desigur, credem foarte mult in zona invatare combinata dar credem ca prezenta facilitatorului este factorul care poate sa declanseze o schimbare, este lucrul care e diferentiat intr-o experienta in care primesti o informatie si o experienta prin care te schimbi real.
Cui se adreseaza Qriser?
Qriser se adreseaza in primul rand celor care vor sa invete. Cand spunem cei care vor sa invete, ne referim la orice adult care isi doreste sa se dezvolte continuu prin invatare. Desigur ca in spatele acestor adulti exista catalizatori de Learning. In acest moment ne referim aici la grupul de HR sau la grupul de bussines owner-i, oameni care vor sa-si dezvolte echipele.
Alt grup tinta pe care il avem este comunitatea furnizorilor de Learning. E foarte important sa-l gandim ca un grup separat. Dezvoltam o comunitate impreuna cu ei si practic noi impreuna reusim sa aducem valoare celor care vor sa invete. Qriser fara comunitatea furnizorilor este doar o platforma online. Comunitatea furnizorilor adusa in platforma produce valoarea, pe care cei care vor sa invete o cauta.
Reprezinta Millennials o categorie targetata in principal de Qriser?
Pe noi ne intereseaza sa activam dorinta de invatare in orice segment din publicul adult. Evident, cu cat ne uitam la segmentele mai tinere, deschiderea spre invatare este mai mare. Deschiderea de a se contura obiceiuri noi este mai mare decat atunci cand vorbim de o populatie care este, poate, peste 60 de ani sau peste 65 de ani. De asemenea ce observam este , atunci cand ne uitam la segmentul 20, 25, 30, nu doar ca sunt deschisi la invatare dar cauta activ invatarea, merg la interviuri si spun: “care este sustinerea pe care aceasta companie o ofera dezvoltarii mele?”, asta dincolo de discutia de salariu, dincolo de discutia de program de lucru.
De asemenea, in momentul in care multi dintre ei se uita la modalitati de petrecere a timpului liber, prefera experiente care ii provoaca si care ii dezvolta, de exemplu meetup-uri in grupuri cu care exploreaza o tematica noua.
Este cu siguranta o generatie de interes pentru noi dar nu am trasat o linie clara, sa spunem ca noi ne oprim la Millennials, nu! Noi vrem sa activam pofta de Learning, oricarui om care este adult, care a terminat scoala formala si care poate se gandeste undeva acolo in spate ca “am terminat scoala”. Noi vrem sa schimbam gandul asta, vrem ca fiecare om din tara asta, si mai tarziu din afara tarii, sa nu se mai gandeasca niciodata ca “am terminat scoala”, sa se gandeasca “eu ce mai invat astazi, eu cum cresc mai departe?”
Cum este Maria Predoiu in noua postura de anteprenor?
Am fost 16 ani parte din lumea corporate, lumea multinationalelor, o lume pe care o apreciez pentru tot ceea ce aduce bun in economie si ce a adus bun in viata mea. Pot sa spun ca in toti acei ani am fost un anteprenor in multinationala.
Acum am imbratisat un rol nou, rolul de anteprenor, si pot spune ca sunt o mica corporatista in anteprenoriat. Spun lucrul asta pentru ca pastrez ceea ce am invatat si ceea ce este util in dezvoltarea unui bussines. Pastrez partea de intelegere profunda a pietei, pastrez partea de organizare, se sistematizare, pastrez partea de constructie a unei echipe care sa functioneze si sa iubeasca ceea ce face in fiecare zi si desigur, imi cresc nivelul de agilitate, imi asum riscuri.
Partea asta cu riscurile a fost una din provocarile mari, pe care a trebuit sa le depasesc pentru ca eram o prsoana care juca mai degraba in teritoriul safe decat in teritoriul de imprevizibil. Acum joc in fiecare zi in imprevizibil si pivotam ceea ce facem. Poate nu in fiecare zi, dar macar o data pe saptamana facem interventii destul de impotante in felul in care facem lucrurile. Iubesc rolul de anteprenor, imi da libertatea pe care mi-am dorit-o in alte roluri pe care le am eu in viata, cum ar fi si in rolul meu de mama. Iubesc ceea ce fac, pentru ca este fascinant sa ma intalnesc in fiecare zi cu oameni care vor sa invete sau oameni care vor sa ofere invatare.
Sunt oameni atat de diversi, au atat de multe lucruri de spus si practic, in fiecare intalnire si in fiecare discutie invat ceva nou si poate nici nu ma gandeam ca o sa invat lucrurile acelea . Desigur, trebuie sa ne descurcam pe cont propriu cu tot ce inseamna administratie, birocratie, IT. Cashflow-ul nu e inca o problema, pentru ca am avut planificare in sensul acesta. O sa vedem daca vom ajunge acolo mai tarziu, apropos de-a fi o problema, speram sa nu.
Cred ca toate lucrurile astea sunt niste elemente firesti, nu ne defocuseaza, nu ne intimideaza. Din contra, intreaga echipa – suntem in momentul asta cinci oameni – suntem extraordinar de focusati pe ceea ce facem, cum aducem cele mai bune programe in platforma, cum ajungem la oameni pentru a aduce aceasta experienta de invatare in viata lor, pentru a crea experiente de invatare transformatoare asa cum noi am avut.
Am simtit valoarea, am vazut cum ne-am transformat prin experientele respective si cum putem sa facem sa aducem bucuria asta in viata cat mai multor oameni, sa mutam invatarea din “of, am teme de facut “ in “eu maine ce mai invat”, asta ne dorim si e fascinant. In momentul in care suntem in fiecare zi activati de gandul asta, orice altceva poate fi trecut foarte usor.
Planuri de viitor pentru Qriser?
Ne place sa credem ca am inceput mic dar visam big. Am lansat in momentul acesta pe piata romaneasca si am lansat cu focus pe “business to business”. Pasul urmator este sa ne extindem in zona de “business to consumer” in Romania si ne dorim in maxim doi ani sa iesim din Romania pe plan European, in prima etapa.
Credem ca solutia pe care noi am dezvoltat-o, si pe care vom continua sa o dezvoltam, este relevanta pentru multe alte piete din Europa si din afara Europei, pentru ca fenomenul acesta al invatarii se confrunta cu probleme similare si in alte tari. Lipsa de transparenta, fragmentarea pietei, rigiditatea generala a pietei, nevoia de personalizare, sunt lucruri care sunt valabile si in afara Romaniei, si de aceea in momentul in care noi am dezvoltat solutii, am dezvoltat ceva sa pilotam la noi dar sa extindem international.
Categorii:Antreprenori, Interviu, Neconventional, News, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.