articol de Marian Costache
Va place conceptul Amazon GO? Ei bine, eu cred ca aceasta noua formula de magazin urmeaza in cativa ani sa dea lovitura de gratie magazinelor de proximitate, fie ele Non Stop sau nu, asa cum le stim in prezent.
Pentru ca si mie-mi place formula pusa in opera de Amazon GO si ma bucur ca ea iese din faza de prototip, l-am urmarit pe Olivier Dauvers intr-o vizita facuta intr-un astfel de magazin tooocmai in Manhattan.
In acest moment sunt in activitate 23 de Amazon GO, in 4 orase americane: Seattle, San Francisco, Chicago si New York. In cateva luni Amazon are in plan sa deschida alte 8 magazine, in cartiere diferite ale Manhattan-ului, cu produse de prima necesitate sau pentru consum imediat. Chiar si asa, intr-un Amazon GO pot fi intre 600 si 800 de repere.
Asa cum probabil ca ati aflat deja, una din particularitatile acestui tip de magazin consta in primul rand in simplitatea traseului, in interiorul lui, fara sa existe case de marcat sau altfel de puncte de taxare, ci “just walk out shopping”.
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti ca sa intrati intr-un astfel de magazin este sa descarcati aplicatia Amazon GO si sa va configurati un cont client, in mod evident conectat si la un cont bancar.
Atunci cand intrati in magazin va identificati cu ajutorul smartphone-ului, scanand un QR code si lansand astfel traseul unei noi sesiuni de cumparaturi. Un magazin Amazon GO este dotat cu un sistem sofisticat de camere, astfel ca actiunile cumparatorilor sunt atent monitorizate. Acest gen de monitorizare video, care pune marfurile in lista de cumparaturi a clientului, in timp real, se intalneste si in magazinele Jian 24, din Shanghai.
Ca oamenii care intra intr-un Amazon GO sunt mai mult sau mai putin pregatiti cu acest format de magazin rezulta si dintr-o secventa de la minutul 02:24, din filmul lui Olivier Dauvers, cand o doamna iese pe la portile batante, cu doua ciocolate tinute foarte la vedere. Aceasta doamna, ca probabil multi altii, nu realizeaza ca taxarea acelor ciocolate s-a facut deja inca din momentul in care au fost luate de pe raft.
Ca sa ne convinga suplimentar de asta, Olivier Dauvers ia trei produse de pe raft, dintre care pe unul il reaseaza pe raft, inainte sa iasa din magazin. Din lista de cumparaturi, pe care o primeste ulterior Olivier, se vede ca nu i-au fost taxate decat produsele cu care a iesit efectiv din magazin. Probabil ca ar fi fost interesant sa vedem ce anume s-ar fi intamplat daca produsul returnat nu ar fi fost pus inapoi exact pe raftul lui.
Deoarece oamenii urmeaza sa fie mai scumpi decat masinile, a se citi aici automatizarile sau chiar robotii, formula asta de “just walk out shopping” va fi cu siguranta imprumutata de mai multe lanturi. Prin urmare, micul magazin non stop de la coltul strazii va fi fie inchis, fie tinut de cineva care vrea mai mult sa faca un hobby sau terapie anti-singuratate din asta.
Categorii:Campanii, Neconventional, News, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.