Povesti de Pandemie, cu RetailZoom – Episodul 1

Ati vazut Jurnalul de Pandemie, realizat de RetailZoom? Daca nu inca, poate merita sa aruncati o privire, deoarece noi credem ca spune foarte multe despre comportamentul de achizitie al conationalilor nostri, la vreme de cumpana. Studiindu-l credem ca intelegem putin si despre varsta societatii romanesti, in general.

Pentru ca lucrurile ni se par cel putin interesante am decis sa discutam tendintele ce pot fi izolate, privind valurile de date. Astazi ne uitam la valurile 1 si 2, impreuna cu Bogdana Gheorghe, Director General RetailZoom, si vom face asta pe parcursul intregului proiect. Prin urmare, stay tunned!

interviu de Marian Costache

Ce v-a venit sa faceti acest jurnal?

Bogdana Gheorghe

Am initiat Jurnalul din curiozitate si responsabilitate.

Responsabili am fost dintotdeauna, curiosi devenim de fiecare data cand se intampla ceva (la nivel macro: social, economic) ce poate impacta cumparaturile din supermarketuri si hipermarketuri. Suntem pe faza! 😊

In plus, stam pe un munte de date pe care incercam sa il punem la treaba in cel mai util si relevant mod – punem datele in slujba clientilor abonati, dar si a consultantilor si publicatiilor de specialitate. In acelasi timp, oferim in mod constant analize si topuri de vanzari catre jurnalistii dornici sa inteleaga o categorie de produse sau tendintele din piata pentru anumite grupe de categorii.

De data aceasta ne aflam intr-o situatie cu totul speciala, suntem sub asediul pandemiei, deci initiativa noastra a pornit rapid, dintr-o nevoie spontana, acuta chiar de a observa si monitoriza indeaproape intregul fenomen al schimbarii comportamentelor de achizitie si al cosului de cumparaturi.

Cum panica genereaza comportamente nu intotdeauna logice, am accesat bazele de date imediat ce am putut exporta datele de vanzari primite de la partenerii nostri retaileri.

Cat din piata surprinde studiul vostru, avand in vedere retelele pe care le-ati monitorizat?

Primim date de vanzari de la casa de marcat de la peste 85% dintre magazinele din comertul modern international. Concret, suntem conectati pe date electronice cu peste 3.000 de magazine de tip supermarket, hipermarket si cash&carry din toata tara. Colaboram cu lanturile de magazine ale Carrefour, Cora, DM, Inmedio, Mega Image (inclusiv Shop&Go), Metro, Penny, Profi, Xpress.

Valoric, aceste magazine aduc peste 55% din vanzarile realizate de comertul modern la nivel national si surprind in buna parte preferintele si tendintele de cumparare ale romanilor.

Banner Aurelia Visinescu

Ce fac oamenii prin casele lor in aceasta perioada sau mai exact ce pare ca fac in baza achizitiilor?

Cred ca facem cu totii cam acelasi lucru – reprioritizand o vreme valorile de baza, cele fiziologice, de supravietuire (hrana, apa, adapost) si de siguranta: petrecem mult timp (neasteptat si pretios de mult timp) cu familiile, mancam si gatim pentru a manca, meditam si judecam prezentul, lucram (cei care putem face asta de la distanta), ne relaxam si ne ingrijoram asupra viitorului sau speram ca vremurile viitoare vor fi mai sanatoase (sub toate aspectele posibile).

Cumparaturile sunt si ele parte din centrarea pe supravietuire si siguranta. Stocarea este un comportament firesc intr-o perioada de urgenta nationala, pentru unii in exces – poate chiar pentru a contrabalansa starea de incertitudine. Resimt aceasta perioada ca pe un razboi ce se desfasoara in „liniste”, intre noi si noi. Noi trebuie sa stam izolati o perioada, dar tot noi trebuie sa avem grija de noi si de familiile noastre. Pentru a tine distanta sociala si a diminua deplasarile trebuie sa ne aprovizionam suficient, destul, nu se stie pana cand – de aceea o facem in mod excesiv (o vreme), pentru a ne oferi siguranta pe termen cat mai lung.

 

Nu ne surprind achizitiile de produse de igiena personala, desi oamenii daca nu ies din casa… Nu ne surprind nici cele de igiena a locuintei, dar la alcool parca e prea mult.

Poate parea ciudat, dar exista o explicatie in ce priveste bauturile alcoolice –  cresterea uriasa la alcool pur nu este cu totul intamplatoare – alcoolul pur este si aliment, si dezinfectant, deci substitut pentru orice produs dezinfectant. In momentul in care stocurile de spirt si de geluri sau de solutii dezinfectante au avut de suferit, este firesc sa apara solutii de guerilla.

In plus, ca toate produsele cu termen de valabilitate mare, articolele de igiena personala au inregistrat crestere suplimentara in scop de stocare, si datorita preocuparilor si recomandarilor de igiena mediatizate in mod special in ultimul timp. In mod similar, dar si pentru ca oamenii stau mai mult acasa, deci au timp mai mult pentru curatenie… produsele de ingrijire a casei au crescut in medie mai mult decat cele de ingrijire personala.

Voi faceti anumite paralele in aceasta cercetare. Ce va spun datele vis-à-vis de frica pe care o resimt oamenii?

Frica genereaza comportamente in extrema (blocaj ori hiperactivitate), fluctuante sau reactii de intensitate diferita, lipsite de consecventa. La noi un prim val de reactii de stocare s-a produs in prima parte a lunii februarie, cand stirile despre evolutia imbolnavirilor, restrictiile impuse in China si contagiozitatea coronavirusului au generat reactii de ingrijorare profunda si au starnit izolat actiuni de specula prin achizitii mari in unele magazine. Ulterior, lucrurile s-au mai linistit, pentru ca apoi, in ultima saptamana din februarie, vanzarile sa creasca din nou peste media obisnuita.

Jurnal RetailZoom ed.1 ALIMENTE

Alimentele de bază au înregistrat o crestere de 42% în perioada 24.02 – 1.03 2020 vs. media săptămânală din 2019 și s-au situat la un nivel similar celui din săptămâna 51 2019 (Crăciun). Vânzările gelului antibacterial în săptămâna 9 au fost de 7 ori mai mari decat media primelor 8 săptămâni din 2020, iar ale servețelelor antibacteriene de 4 ori. Dintre toate alimentele, conservele de carne au avut cea mai mare creștere în vânzări în săptămâna 9, de 4 ori față de media primelor 8 săptămâni din an.

Cumpărătorii au ales preponderent pâinea preambalată în această perioadă (+2.2%), în detrimentul celei proaspete (-6.2%).

Mălaiul a urcat cele mai multe poziții în topul vânzărilor de alimente (de la poziția 77 la 47). Alte categorii care au urcat în top sunt: făina, orez, carnea la conservă, pastele, peste la conservă, mâncăruri gata preparate și preambalate, drojdie și pate.

In prima saptamana din martie (2-8 martie) vanzarile s-au domolit, dar in a doua saptamana (9-15 martie) a aparut prima adevarata explozie a cumparaturilor, cu aproape o treime dintre categoriile monitorizate inregistrand cresteri de peste 100% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Implicit, toate vanzarile au depasit inregistrarile din saptamana de dinainte de Craciun cu +20% (produsele de bacanie au fost chiar duble – +110% fata de saptamana 51, de Craciun)

Sunt romanii de-acum din 2020 mai evoluati, mai pregatiti sa faca fata unei astfel de incercari?

Nu stiu daca poti fi vreodata pregatit sa tii piept unui dusman necunoscut, intangibil, foarte contagios precum un Coronavirus. Daca ne uitam la societati evoluate = mature si disciplinate, precum Austria, Elvetia, Franta, Germania, Marea Britanie, dar foarte tranzitate… acestea au ajuns in lista rosie. Deci, rezistenta in fata unei asemenea incercari tine si de altceva, nu doar de maturitate si disciplina sau de evolutie. Ma gandesc si la un alt scenariu, de sorginte spirituala… posibil sa fim cu totii bolnavi de “ceva” si aceasta perioada de “tratament” printr-un coronavirus necunoscut sa ne ajute sa evoluam si sa ne vindecam la nivel mondial. Prea s-a imprastiat repede in toata lumea – de la primele cazuri la inceputul lunii decembrie 2019 in China, in trei luni de zile, pe 11 martie, OMS declara pandemie.