Bogdan Jurge: „Qreator a ramas si in perioada pandemiei un loc in care gasesti inspiratie, oriunde te-ai afla”

In 2019, Qreator by IQOS a fost unul dintre cei mai activi promotori si facilitatori de creativitate din zona culturala bucuresteana. Celebra adresa Aviatorilor 8A este spatiu de expozitii, dar si de lucru, hub, atelier al artelor, de fapt, locul de unde se da ora exacta a creativitatii artistice din Capitala. Resedinta a artelor, de la cele vizuale la moda, spatiul polarizeaza tot mai mult interesul publicului: în 2019, Qreator a avut 38.790 de vizitatori si a gazduit 327 de evenimente, astfel reiesind faptul ca interesul publicului pentru arta este tot mai mare. 

Si in acest an Qreator isi propusese sa pastreze drumul lansat, pandemia insa a schimbat realitatea pentru noi toti si a venit cu o serie de provocari, in special pentru organizatorii de evenimente. Qreator s-a adaptat insa repede si a lansat seria Home Together Edition. Am vorbit cu Bogdan Jurge, Senior Communication Manager Philip Morris Romania, si am aflat insight-urile din spatele acestei editii, despre “Acasa la Qreator”, mutarea evenimentelor din offline in online, precum si ce planuri exista pentru noul 2020.  

interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

bogdan j 1

Bogdan Jurge

Cat de mult v-a impactat aparitia si extinderea covid-19 planul de comunicare si de ce?

Si in vreme de criza, Qreator by IQOS si-a continua misiunea de a fi #homeofcreativity, de a inspira si de a influenta modul in care este perceputa creativitatea. Comunicarea noastra s-a bazat intotdeauna pe crearea unor legaturi intre comunitatile creative din Bucuresti si public, dar, odata cu pandemia, a devenit extrem de importanta si componenta empatica. Cu totii am trecut si trecem in continuare prin momente dificile, diferite de tot ceea ce am trait pana acum, motiv pentru care si comunicarea noastra a fost adaptata noului context.

Criza aceasta ne-a obligat sa gasim solutii intr-un timp record. In momentul in care au fost impuse restrictiile de circulatie, am inchis temporar cladirea Qreator, superba vila Oromolu, pentru a limita raspandirea virusului si a-i proteja pe membrii comunitatii noastre, dar si pe cei care fac parte din echipa Qreator. Atunci, ne-am propus sa demonstram ceva ce noi stiam deja de mult timp: Qreator este mai mult decat un spatiu fizic. Aceasta combinatie intre inovatie, tehnologie, arta si istorie care formeaza Qreator poate fi adaptata perfect noii realitati in care traim, poate fi transpusa in spatiul virtual fara a compromite experienta creativa pe care o propunem publicului. Asa am ajuns la platforma Qreator – Home Together Edition, o versiune digitala a evenimentelor cu care ne-am obisnuit comunitatea. De aproape trei luni deja ne intalnim online in fiecare joi, pentru concerte sau spectacole de teatru de care ne bucuram din confortul si siguranta locuintelor noastre. In felul acesta, Qreator a ramas si in perioada pandemiei un loc in care gasesti inspiratie, oriunde te-ai afla.

Cum va adaptati la situatie?

Inca de la inceputul crizei, Qreator by IQOS a fost alaturi de comunitate. In martie, la inceputul pandemiei, am realizat „Cu mainile curate”, un video viral in care Maia Morgenstern, Amalia Enache, parintele Francisc Dobos, Andi Moisescu, Marius Manole si Horia Tecau ne-au invatat sa ne spalam corect pe maini. Tin sa precizez ca protagonistii au participat pro bono la acest proiect si le multumesc si pe aceasta cale. Apoi am continuat, in mediul online, cu concerte si spectacole de teatru sub umbrela Qreator – Home Together Edition. Misiunea noastra ramane, in continuare, aceea de a oferi continut care sa inspire, indiferent de ceea ce se intampla in jurul nostru. Bineinteles ca ne adaptam modul in care facem acest lucru – am trecut de la evenimentele fizice la cele virtuale, dar esenta ramane aceeasi, de a uni oamenii prin arta, inspiratie, creativitate.

Ce decizii ati luat long term?

In contextul actual de incertitudine, cand nimeni nu stie exact care va fi impactul pandemiei, nu cred ca putem vorbi despre masuri pe termen lung, ci despre o adaptare rapida care sa ofere protectie echipei care isi desfasoara activitatea la Qreator by IQOS, servicii online rapide si simple consumatorilor nostri si experiente pline de inspiratie comunitatii Qreator.

Qreator by IQOS va fi si in 2020 exact ceea ce a fost si in trecut, si anume unul dintre cei mai activi promotori si facilitatori ai creativitatii din zona culturala a Capitalei.

Ce faceti pentru a ramane in continuare creativi si a surprinde piata si targetul? 

Am incercat sa aducem, prin toate proiectele noastre din mediul online, o nota de normalitate in aceste vremuri dificile pe care le traim. Am plecat de la publicul nostru, de la dorintele si nevoile membrilor comunitatii si am incercat sa punem umarul la crearea unui nou firesc in care, desi regulile jocului se schimba destul de radical, ramanem o comunitate intr-un dialog continuu.

Ne-am mobilizat repede si am gasit solutiile tehnice pentru a digitaliza proiectele si am reusit, astfel, sa fim alaturi de comunitatea noastra, si sa sustinem artistii. Qreator – Home Together Edition este raspunsul nostru la aceasta mobilizare si adaptare – avem nevoie in continuare de repere familiare, de inspiratie din arta, fie ca vorbim de teatru, muzica sau discutii.

Care consideri ca este in momentul de fata cea mai mare provocare si de ce? 

Cea mai mare provocare a fost si este, de departe, adaptarea comunicarii. In conditiile in care lumea noastra s-a schimbat radical in ultimele trei luni, nu mai putem vorbi despre o comunicare pur comerciala, tranzactionala. Inainte de a comunica, trebuie sa facem efortul sa ne punem in locul publicului caruia urmeaza sa ne adresam. Empatia este intotdeauna importanta, dar, in aceasta perioada, cred ca este cea care a facut diferenta intre comunicarea obisnuita si cea de impact. 

Spune-mi, te rog, mai multe despre Home Together Edition. Cum alegeti artistii cu care va asociati, cine sunt curatorii evenimentelor etc?

Comunitatea noastra a fost punctul de plecare pentru Qreator – Home Together Edition, la fel ca pentru toate proiectele pe care le facem. Desi am fost constransi sa acceptam incertitudinea ca parte din vietile noastre, de un lucru am ramas convinsi: oamenii nu vor inceta niciodata sa isi doreasca lucrurile care ii hranesc creativ. Asa ca ne-am intrebat: ce-ar fi sa mergem noi acasa la ei, impreuna cu artistii, muzicienii, actorii pentru care veneau in trecut la Qreator? Raspunsul entuziast al comunitatii ne-a confirmat ca am luat o decizie buna si ne-a incurajat sa continuam.

Alegerea artistilor a fost si este o munca de echipa. Am lucrat impreuna cu Marius Manole, Lia Bugnar, Adrian Despot, curatorii comunitatilor de teatru si muzica, si am ales unele dintre cele mai bune reprezentatii. In felul acesta, Qreator by IQOS a ajuns in aceste aproape luni sa insemne o colectie de experiente artistice adaptate la noile conditii de distantare sociala si menite sa sustina artistii si sa-i inspire pe iubitorii de arta.

Care sunt telul si scopul din spatele „Acasa la Qreatori”? 

Cum casele noastre au devenit, pe rand, sala de concerte sau expozitie, atelier, spatiu de lucru si loc de intalniri cu prietenii, am vrut sa gasim o modalitate prin care sa ne putem face vizite virtuale. Asa a aparut proiectul „Acasa la Qreatori”.

Ca intre prieteni care se stiu de mult timp, sapte creativi romani ne-au deschis usile caselor lor printr-o serie de ilustratii proprii. Livia Falcaru, Raluca Bararu, Sasha Lazar, Vlad Dumitrescu aka Illustrescu, Yanna Zosmer, Alina Bohoru si Evelin s-au alaturat proiectului cu ilustratii ale spatiului lor de lucru, care ne-au apropiat de ei si de ce inseamna acasa pentru fiecare dintre noi.

Si pentru ca viata digitala are nevoie din cand in cand de redecorare, am invitat comunitatea sa descarce gratuit ilustratiile lor, in format desktop sau mobile. Asa, pleci in vizita sau te inveselesti de fiecare data cand deschizi laptopul, tableta sau telefonul.

Cum au fost proiectele primite pana in acest moment?

Cred ca rezultatul la care tinem cel mai mult e unul care nu poate fi redat de cifre: faptul ca am gasit o modalitate sa le facem izolarea mai usoara celor din comunitatea in care ne desfasuram activitatea, atat artistii, cat si publicul.

Daca ne referim la cifre, am avut, pana acum, 10 evenimente pe platforma digitala Qreator – Home Together Edition. In medie, am avut peste 1.500 de oameni care au participat la fiecare live, cu 2.886 de oameni la concertul The Mono Jacks si 2.019 la one-man-show-ul lui Florin Piersic Jr., Freak Show. Iar pagina de Facebook Qreator by IQOS a crescut cu peste 70% ca numar de fani si urmaritori, iar la nivel de reach ne apropiem de 1 milion de persoane.

Ce v-ati propus din punct de vedere evenimente online pentru continuarea lui 2020?

Am incercat si incercam, in continuare, sa facem cat mai placuta perioada de izolare si, prin platforma digitala Qreator – Home Together Edition, am adus bucurie in casele celor care ne-au urmarit, si am fost onorati sa -i avem alaturi pe unii dintre cei mai importanti artisti din Romania, de la Vita de Vie la Alexandru Tomescu, de la the Mono Jacks la Florin Piersic Jr. sau la Lia Bugnar si Marius Manole. Seara de joi a devenit pentru cei din comunitatea Qreator by IQOS o traditie, un moment de respiro intr-o saptamana incarcata, pe care il asteapta cu totii.

Vom continua proiectul atata vreme cat va fi nevoie si cat va fi dorit, iar cei care ne urmaresc nu dau semne ca se vor plictisi foarte curand. In 18 iunie ii avem invitati pe Moonlight Breakfast, live din Viena.

In ceea ce priveste restul anului si evenimentele pe care le pregatim, unele dintre cele mai asteptate vor fi, asa cum s-a intamplat si in 2019, cele pregatite de curatorii Institutului Qreator: Lia Bugnar, Mirela Bucovicean, Adrian Despot, Razvan Exarhu, Marius Manole, Marius Chivu, Tudor Giurgiu si Echipa Apropo TV. De asemenea,  am incheiat parteneriate solide cu cei cu care impartasim valori comune, cum ar fi Romanian Design Week, TEDxBucharest, Art Walk Street. Credem in cultivarea unor parteneriate in care oamenii isi pot explora creativitatea, curiozitatea si deschiderea catre nou.

Cat de dificila a fost mutarea evenimentelor in online si ce a implicat acest lucru pentru voi?

Atat artistii, managerii lor, cat si echipa tehnica cu care am colaborat au fost foarte dispusi sa ne ajute sa ne adaptam la noua situatie si sa ne incadram in termenele limita. Pentru toata lumea a fost ceva nou, practic nimeni nu mai lucrase asa inainte, dar am invatat cu totii din mers. Partea buna e ca toti cei implicati s-au concentrat pe esenta proiectului, nu pe detalii inutile.

Am fost placut surprinsi de reactia comunitatii, de faptul ca i-am simtit mai aproape, cum nu s-a mai intamplat pana acum. Dovada sta faptul ca deja avem „inside jokes”: „la concertele de la Qreator stau mereu in primul rand” sau „vecinii mei asculta si ei muzica asta buna”. Pe mine ma uimeste mereu caldura oamenilor si faptul ca se adapteaza atat de usor. Pe langa multumiri, se strang niste comentarii foarte emotionante pe Facebook, in timpul live-urilor. Oamenii se bucura ca sunt multi acolo, aplauda artistii de acasa, se declara fericiti si se imprietenesc cu altii ca ei. Am descoperit solidaritate. Un lucru amuzant: cineva chiar ne-a scris ca vrea sa doneze bani pentru concertele live cu byron si The Mono Jacks, sa simta ca a fost la un concert. Desi apreciem si aplaudam intentia, nu percepem taxa pentru evenimentele noastre.

Ca un gand din backstage: pentru ca lucram de la distanta, fiecare de acasa sau din studio (in cazul echipei tehnice), a fost nevoie sa avem incredere unii in altii si s-a simtit asta. Am trecut cu totii printr-un proces de invatare pe repede-inainte. La inceput, nimeni nu stia cum vor decurge live-urile, a fost un teritoriu neexplorat pentru noi toti, asa ca a fost nevoie de o combinatie de intuitie si incredere, dar am reusit.

Ce am descoperit cu totii e ca digitalul nu-i nici asa complicat, nici atat de rau pe cat se zicea. Ba din contra, daca e folosit corect si la potentialul lui adevarat, poate fi un prieten de nadejde intr-o perioada dificila.