Bogdan Kisescu (Five’s): „Gustul nu poate fi inlocuit cu o reteta video online”

A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, dar si-a cladit o frumoasa si longeviva cariera in publicitatea BTL. Producator experimentat in industria divertismentului, cunoscut cu abilitati in strategie digitala, marketing management, marketing integrat si publicitate, Bogdan Kisescu este managing partner Five’s International. Si-a inceput cariera in 1998 la celebra agentie de publicitate D’Arcy si a continuat in companii locale foarte cunoscute, precum GMP Advertising, Men in Black, compania de evenimente Zurli.

Am purtat o conversatie foarte sincera si interesanta cu Bogdan despre parcursul sau professional si invatamintele obtinute in cei peste 22 de ani de activitate, precum si despre cum a afectat pandemia industria de organizare de evenimente din Romania si cum se poate sau nu replia aceasta la noua realitate. 

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Ai lucrat foarte multi ani de zile in BTL. Ce ai spune ca te-a atras la acest domeniu? 

Am inceput inca din facultate sa lucrez in organizarea de evenimente, asa cum se intamplau ele in 1995. Am avut sansa sa lucrez la inceput ca promoter si apoi ca angajat al uneia dintre cele mai creative agentii de evenimente a anilor ’90, D’Arcy.

M-a atras inca de la inceput inovatia, creativitatea, adrenalina si in mod special, ideea de a gasi cea mai buna solutie la o problema in timpul cel mai scurt. Sigur ca evenimentele reprezinta doar o parte din ceea ce poate fi inclus in BTL, dar inca de la primul eveniment la care am luat parte am simtit ca asta este ceea ce mi se potriveste si desi am construit proiecte pe tot spectrul de desfasurare al BTL-ului, niciodata nu m-am apropiat sentimental de alta zona de desfasurare.

Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai primit in cariera?

Mi-e foarte greu sa spun ca am primit sfaturi importante. Cand am inceput eu in domeniu nu existau mentori, erau persoane mai experimentate de la care “furai” experienta. Cred ca am fost foarte norocos sa ajung in preajma unor oameni de la care sa invat foarte multe. Am crescut profesional alaturi de Diana Flutur, Mona Stauble, Cristi Iosub, Alina Gavrila, Betty Spineanu, Manuela Necula, Alina Sampetru, Garry Shannon  …. asta doar la inceput. Ei sunt cei care m-au asezat pe acest drum. Ei sunt cei care m-au invatat sa-mi pun intrebarile corecte ca sa pot ajunge la raspunsuri eficiente. Ei m-au invatat sa scriu corect un brief, sa fac o prezentare, sa ma gandesc la consecinte, sa vad lucrurile pe termen lung.

La ei am vazut pasiunea si dedicatia, atentia la fiecare detaliu, dorinta “bolnava” de a fi diferit, in sensul bun al expresiei. Mai apoi am invatat de la Radu Florescu cum sa faci publicitate “gentlemen way”. Si de la Felix Tataru ce inseamna antreprenoriat in publicitate. Si am mai invatat multe de la colegi, furnizori, promoteri, soferi, samd. Am avut tot timpul o inclinatie catre partea tehnica a unui eveniment drept pentru care mi-a placut sa invat cum functioneaza echipamentele, ce sa cer, cum sa folosesc tehnicul in avantajul unui proiect.

banner2 v2b

Tu ce sfaturi ai da acum tinerilor BTL-isti? 

Nu ma consider in pozitia de a da sfaturi. As putea impartasi experiente proprii care pot fi considerate exemple de buna/rea practica. Intr-un eveniment cred ca sunt doua lucruri esentiale pe care trebuie sa gasesti formula corecta sa le imbini – privirea de ansamblu si atentia la detalii. Poate parea foarte ciudat pentru ca aparent sunt antagonice, dar exact acest conflict de interese si modul in care gestionezi balanta intre cele doua aspecte iti da definitia unui eveniment reusit. Sa nu pierzi niciodata din vedere ansamblul, care evident este cel mai important, dar in acelasi timp sa reusesti sa vezi fiecare detaliu. Daca atat detaliile cat si ansamblul functioneaza perfect ai un eveniment perfect.

Un alt aspect incredibil al evenimentelor este ca trebuie sa te pregatesti pentru ce-i mai rau ca sa iti iasa cat mai bine. Capacitatea de a prevedea orice rau potential e esentiala in constructia unui eveniment. Cam ca la asigurari – platesti pentru ceea ce speri ca nu se va intampla vreodata.

Cat de mult ati fost afectati de pandemie? 

Hmmm … mi-as dori mult sa pot da un procent cat mai mic ca sa parem neafectati dar nu am cum. Evenimentele au fost interzise complet in aceasta perioada, de curand putem spune ca ni s-a dat voie sa facem cam 2.8% din ceea ce faceam inainte de pandemie. In weekendul ala negru de la inceputul lui martie am strans echipamente din 5 locatii diferite din tara si le-am adus inapoi la hala. Incepusem perfect luna martie si am tras cortina pana si peste evenimentele in desfasurare.

Ceea ce avem voie sa facem in momentul actual este doar un surogat care sa ne dea impresia ca suntem in viata. Din pacate eu cred ca toata industria de organizare de evenimente este in coma profunda. E prematur sa fim deconectati de la aparate, dar fara mult oxigen nu cred ca vom mai fi multi pe scena asta la anul. E un moment critic pentru toata industria asta, suntem ultimii pe lista masurilor de relaxare, este o frica omniprezenta in piata, incertitudinea este foarte mare. Incercam foarte mult ne pastram optimisti, dar toate semnele sunt de rau augur pentru noi.

Cum v-ati adaptat la situatie?

E foarte greu sa te adaptezi. Sigur ca am migrat in online acolo unde am putut face asta dar este aberant sa sustinem ca online-ul poate inlocui offline-ul. Sigur ca am putea sa ne indreptam catre activitati paralele, in care sa livram mancare la domiciliu. Dar vorbim despre un alt business. Nu putem folosi abilitatile oamenilor si echipamentele pe care le avem in alt sens decat pentru ce au fost create – evenimente cu multi oameni. Si nu avem voie sa fecem asta. Asadar pe core business cred ca e imposibil.

Care au fost cele mai mari provocari si cum le-ati depasit? 

Nu as vrea sa vorbesc in numele industriei de organizare de evenimente, dar in ceea ce ne priveste mai este foarte mult pana sa depasim situatia actuala. Intrebarea mai corecta ar fi daca supravietuim in conditiile date sau cat mai supravietuim. Faptul ca nu avem nicun orizont, nu stim nimic despre cum va evolua situatia data, cand si cum se va depasi si mai mult de atat, cine isi asuma consecintele unui eveniment cu multi participanti … eu simt ca suntem ca o barca in voia vantului … doar un vant prielnic ne va putea duce catre un mal.

Ce servicii promovati in mod special in acest moment? Cu ce servicii intentionati sa mergeti si post pandemie si de ce?   

Incercam sa acoperim cat mai mult din gama de servicii tehnice si sa ne extindem in zona de servicii conexe. Dar nu putem inlocui ceea nu avem voie sa facem. Gustul nu poate fi inlocuit cu o reteta video online. Inteleg ca ar da bine sa spunem ca facem tot felul de inovatii tehnice adaptate situatiei actuale dar eu cred ca oamenii au nevoie de live. De exemplu, mie imi place Ramstein foarte mult si as merge la orice concert al lor. Dar daca nu lanseaza vreo melodie noua, pot sa ma uit la orice concert as vrea eu pe youtube. De ce as plati sa ma uit la un concert online? Avem nevoie sa ne raportam la consummator, la business, la eficienta in afaceri. Nu cred sub nico forma ca online-ul poate inlocui live-ul. Nu imi doresc decat sa revenim cat mai repede la ceea ce a fost.

Aveti clienti noi care v-au abordat in aceste luni si daca da, din ce categorii si ce servicii si-au dorit? 

In perioada de lockdown nu ne-a contactat nimeni, normal de altfel. Compania noastra activeaza foarte mult in zona de corporate si e foarte greu de repornit acest segment. Eu nu cred ca vreun director de HR la o companie multinationala isi poate asuma sa adune compania la un loc intr-un eveniment. Avem frici pe care nu le putem controla si cu atat mai mult ne este imposibil sa ne asumam ca ii expunem pe cei din jurul nostru la un pericol. Safety first!

Cat de mult v-a ajutat sau nu pe voi dezvoltarea digitalului? 

Digitalul se dezvolta incontinuu. Beneficiem de el dintotdeauna si este o solutie buna de moment pentru restrictiile cauzate de pandemie. Toate platformele de comunicare online au fost de folos in conditiile date ca sa nu ne simtim atat de departe de viata anterioara pandemiei. Dar precum scoala online care nu e decat o solutie de moment, dar nicidecum o varianta viabila pe termen lung de scolarizare, si evenimentele digitale au acelasi cadru de manifestare. Cum spunea un fost coleg, Stefan Pop, “Nu e rau, dar bine e altfel!”

Cum ai vrea sa fie cunoscuta pe piata compania pe care o reprezinti si de ce? 

Five’s International e o companie de traditie in piata evenimentelor in Romania. Cred ca intrebarea ta ar trebui sa fie diferita: Cum am putut eu sa ma ridic la inaltimea asteptarilor companiei pe care o reprezint? Dar de fapt suntem o echipa care este foarte bine sudata si care spunem prin tot ceea ce facem ca intelegem foarte bine nevoile clientilor nostri si le transpunem in realitate. Mi-as dori sa gasesc un termen in romana care sa exprime “reliable” cu toate intelesurile cuvantului din engleza. Imi doresc sa fim ceeea ce cred ca de fapt apreciaza clientii nostri la noi – de incredere. Imi doresc mult sa reusesc sa intretin si poate sa cresc ceea ce Five’s face de ani de zile, sa inteleaga si sa transpuna in realitate dorintele clientilor.

Cum va diferentiati de concurenta? 

Incercam sa ne raportam mai mult la noi si la ceea ce putem face noi mai mult sau mai bine decat sa ne raportam la concurenta. Sigur ca e important sa iti cunosti si sa te raportezi la competitie, dar incercam cat putem de mult sa ne vedem de treaba noastra. Consideram ca un job bine facut produce mai mult decat orice strategie concurentiala. Incercam sa aducem in companie competente diferite care sa se potriveasca stilului nostru si sa aduca un plus de valoare, fie ca e vorba de financiar, vanzari sau productie evenimente.

Incercam sa avem in echipa si oameni cu experienta foarte mare, dar si sa aducem angajati noi, cu deschidere catre tot ceea ce este nou, dispusi sa invete de la “pensionari”.  Cred ca principalul punct de diferentiere este multifunctionalitatea echipei, creativitatea si adaptabilitatea. Nu stiu cum sunt altii, dar eu personal ma simt atat de mandru de echipa cu care lucrez si ma bazez pe ei atat de mult incat cred ca aceasta emulatie e atat de “Five’s” incat nimeni nu ne poate intrece.

720x100 Magazin online la pret promotional pentru producatorii din Romania 3

Ce inseamna pentru tine creativitatea si cum o aplici?

Incercam sa aducem creativitatea in toate aspectele vietii noastre profesionale. Poate parea ciudat, dar cred ca lucrurile astea incep din hala, sunt incurajate la nivelul lor cel mai basic, la aranjarea echipamentelor in functie de nevoi. Incercam sa ne aducem contributia creativa si expertiza tehnica in orice proiect. Pentru mine creativitatea inseamna libertate. Inseamna esenta lucrurilor pe care le fac precum si a echipei cu care lucrez. Creativitatea inseamna sa vezi mediul in care traiesti, lucrezi sau te desfasori intr-un alt mod.

Creativitate inseamna ca poti sa gasesti o solutie la ceva ce pare imposibil. Incurajez pe oricine lucreaza cu mine sa iasa din norme, din obisnuinta, sa schimbe tot din jur daca i se pare ca exista o solutie mai buna. Dar cu asumare, cu gandire la consecinte, cu viziune. Imi plac foarte mult oamenii care gandesc mai departe si dispusi sa incerce. Oamenii care vor sa invete si care vor sa faca lucuri noi. Apreciez in mod special proiectele care ne scot din zona de confort, care par imposibile. Si cel mai important este ca echipa cu care lucrez este identica cu mine. De un an si jumatate de cand lucrez la Five’s nu am auzit “asta nu se poate” – poate am discutat diverse variante nefezabile, dar pana la urma am gasit o solutie.

Care sunt campaniile/evenimentele de care esti cel mai mandru si de ce?

Cred ca proiectele cele mai dragi imi sunt cele mai grele, cele care mi-au produs cele mai mari emotii, proiectele pe care le-am scos cel mai greu la capat. Proiectele cu probleme. Pentru ca sunt cele pe care ti le amintesti dupa un timp si au povesti in spate. Cel mai mult imi plac evenimentele pe care le-am facut in anii “90 in care functiona sistemul trial&error. Pe atunci inventam totul si ne permiteam orice. Totusi, ca sa raman in prezent, as evidentia cateva evenimente de anul trecut care ne-au solicitat mai mult si despre care am mai multe amintiri, dintr-un motiv sau altul:

  • Festivalul de folclor – pentru ca am prins niste furtuni din senin si toata echipa de productie era uda pana la piele dar important era cum salveaza gardurile, scena, brandingul … si nu o singura data. Dar totul in perioada de pregatire … evenimentul a fost exceptional

  • Turnul Durex de la Sziget – Un razboi cu rezistenta terenului si a cerintelor organizatorilor, un suport dincolo de limite din partea agentiei Minio – si poate punctul cel mai de interes din tot festivalul

  • Participarea BAT la Electric Castle si Summer well – Pentru creativitatea proiectelor si modul in care atentia la detalii a facut diferenta in cadrul festivalului

  • Digital Assembly – pentru ca sincer nu am crezut ca o sa reusim sa ducem la capat toate cerintele … dar intr-o complexitate greu de descris am gasit cele mai bune solutii de rezolvare si in cel mai scurt timp

  • Red bull Vampire Trail – Pentru ca Mountain Bike, noaptea in padurile din jurul Castelului Bran

  • Bonus: Appleton – Pentru ca ne plac foarte mult proiectele Heineken (si berea lor)

Cum vezi industria evoluand in anii urmatori?

E foarte greu de exprimat o prezumtie de evolutie. Sunt multe aspecte tehnice care se respecta de zeci de ani in formule similare cu cele actuale. Sunt alte componente ale spectacolelor care au evoluat foarte mult si probabil vor mai evolua. Cred ca nevoia de entertainment live va exista in continuare si nu cred sub nicio forma in transferul in online.

Cred ca industria asta va fi mai mult axata pe calitate si mai putin axata pe pret (poate ca e mai mult dorinta decat predictie). Cred ca suntem intr-un moment atat de greu incat nu stim niciunii cat vom mai rezista … dar sunt convins ca in primavara 2021 ne vom uita cu foarte multa speranta inainte si nu ne vom mai gandi la 2020 decat ca la un experiment ciudat. Mi-as dori sa fim mai aproape unii de altii, samd.