Pana in 2030 vom avea peste 7000 de Turnuri Eiffel… din deseuri

articol de Marian Costache

”Aceasta nu este o reclama, aceasta este o campanie de constientizare”. Asa suna disclaimerul de pe unul din panourile afisate in piateta din fata teatrulu Odeon din Bucuresti, cu ocazia expozitiei de fotografie DEEESTUL organizate recent de ONG-ul Environ. Daca va intrebati de la ce vine numele, e bine de stiut ca DEEE ineamna de fapt Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice.

Intre 14 si 31 octombrie, daca te plimbai usor pe Calea Victoriei, dadeai la un moment dat de panourile mari expuse privitorilor, avand o tipa sexy si eco in prim plan. Fotografiile care surprindeau strigatul de ajutor al planetei o aveau in rol principal pe Ana Maria Bucura, actrita si model international si au fost realizate de The Storyalist, in punctele de lucru Berceni si Chitila si in zona lacului Nuntasi (judetul Constanta) in septembrie 2020.

Am dat o tura expozitiei si site-ului Environ si am mai aflat ca Romania se afla la coada clasamentelor europene in privinta ratelor de colectare si reciclare realizate si ca romanii se despart cu greutate de aparatura electronica, chiar daca este defecta sau nefolosita. Cu alte cuvinte, suntem cam horderi din fire, fapt explicabil datorita saraciei anterioare.

O statistica spune ca in 2019 s-au generat 53 milioane tone de deseuri electrice la nivel international, iar pana in 2030 se estimeaza ca se va ajunge la 74.7 milioane de tone, adica echivalentul a 7.390 de Turnuri Eiffel.

Doar 17% din deseurile generate in 2019 au fost colectate si reciclate corespunzator. Restul, fiecare dupa posibilitati, aruncate in strada sau lasate sa putrezeasca prin diferitele gropi de gunoi ale planetei, cu sau fara un topmodel care sa pozeze deasupra lor.