Cunoscut pentru pagina de Facebook Munteanu Recomanda, iar si ca endorser, promoter & event organiser, booking agent pentru mai multe formatii din Romania, Bogdan Munteanu si-a dedicat si in acest an ziua de nastere unui fest ce ii poarta numele, reusind sa stranga o suma draguta de bani pe care a donat-o World Vision Romania, pentru digitalizarea educatiei si modernizarea scolilor de la sate.
Am vorbit despre Munteanu Pandemic Fest, dar si despre activitatea sa de promoter si organizator de evenimente, provocarile aduse de pandemie si cum reuseste sa le depaseasca.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Cand si cum ai descoperit ca vrei sa duci mai departe pasiunea pentru muzica si evenimente si sa incepi sa organizezi?
Totul a inceput prin facultate. Am fost voluntar in Liga Studentilor, iar timp de vreo 4 ani am prins gustul evenimentelor. Am organizat nenumarate evenimente, de la spectacole de teatru pana la concerte caritabile sau „Noaptea Chitarelor”. In paralel, am lucrat part-time la Red Bull ca Student Brand Manager si am capatat multa experienta de la colegii mei, in special in zona de promovare si de organizare a evenimentelor.
Apoi, dupa ce am terminat facultatea si m-am angajat in telecom, am inceput sa merg foarte des la concerte si la festivaluri prin tara. Se formase o gasca faina de oameni in jur.
Din discutiile cu prietenii, am creat pagina de recomandari: https://www.facebook.com/MunteanuRecomanda/. Iar de la a participa la evenimente si a le promova pana a le organiza a fost o cale scurta.
Ai inceput cu Sofar. Cum ai descrie aceasta experienta si cum te-a ajutat ulterior in cariera?
In 2016 a ajuns in Romania minunatul proiect Sofar Sounds (https://www.sofarsounds.com/). Au fost 2 ani plini de concerte care mai de care mai speciale, in locuri mai neobisnuite, pe la care s-au perindat zeci de formatii. Amintesc aici cateva: Moon Museum, Soul Serenade, Eyedrops, The Kryptonite Sparks, We Singing Colors, Aida si Noi, Oigan, Karpov not Kasparov, Second Wave, RoadkillSoda, Valeria Stoica, The Mono Jacks. A fost perioada in care mi-am facut foarte multe conexiuni din zona de locuri, spatii & localuri, trupe, echipe tehnice. Am acumulat o groaza de experienta in cei 2 ani cat a tinut vraja Sofar, in Bucuresti. De aici am plecat la drum cu un bagaj mare de informatii.
Ce te-a determinat sa iti faci curaj si sa pleci din corporatie pentru a-ti urma aceasta pasiune? Aveai suficiente proiecte atunci incat sa fii sigur ca este un plan bun sau pur si simplu te-ai aventurat pe acest drum?
Era anul 2017… eram in mreaja cladirilor de birouri de 7 ani deja… cate 8 ore pe zi. Iar dupa ce plecam de la birou continuam cu organizarea de evenimente inca 4-5 ore… Si la un moment dat am cedat fizic si psihic si mi-am zis „Gata, e timpul sa ma opresc din mers la corporatie si sa raman doar cu zona de evenimente”.
Mi-am facut un plan, pentru ca desprinderea sa fie cat mai lina. Am strans ceva bani la ciorap pentru zile negre. La vremea aceea incepusem sa produc financiar si din zona de evenimente. Timid, colaboram cu cateva formatii pe partea de booking.
Care au fost apoi pasii?
In toamna acelui an am inceput o frumoasa colaborare cu cei de la J’ai Bistrot pe zona de evenimente, PR, comunicare. Mi s-a potrivit manusa.
In paralel, am dezvoltat latura de booking agent & PR cu mai multe formatii din industria muzicala autohtona. Le enumar aici: Partizan, ZMEI3, Aida si Noi, Corina Sirghi si Taraful Jean Americanu, Eyedrops.
Apoi, am ajuns sa lucrez si in proiecte ceva mai mari, mentionez aici Fotograful Anului in Romania, Bucharest Photofest sau Festivalul Filmului Palestinian.
Daca ar fi sa o iei de la inceput ai mai face-o? Si daca da, ai schimba ceva?
Da, clar ca as face-o iar. Ce as schimba? Poate ca m-as apuca mai devreme, poate chiar de pe la 20 de ani.
Cum ai inceput sa lucrezi pe booking si PR pentru trupe?
Totul a decurs natural. CV-ul meu era „la vedere” prin prisma evenimentelor si a concertelor pe care le organizam. Cu unele trupe m-am imprietenit inca din vremea Sofar, cu altele pe parcurs, de la concerte, din cluburi. La un moment dat, veneau foarte multe cereri din partea unor trupe (de care auzisem sau nu) sa colaboram. Nu puteam face fata sa lucrez cu prea multe formatii deodata, eram un singur om.
Alegi un anumit gen muzical, iti sunt prieteni, cum iei decizia de a colabora cu o anumita trupa?
Nu aleg genul muzical, din contra, imi place sa acopar o zona muzicala cat mai mare. Cu ocazia asta, sa invat cat mai multe lucruri. Asa cum spuneam si mai sus, totul a venit firesc, natural. Sunt de parere ca intai se creeaza o anumita chimie intre mine si o trupa, iar abia atunci apare colaborarea.
Cum ai descrie aceasta piata pana in momentul pandemie? Cat de greu /usor era sa lucrezi atunci si cum era din punct de vedere business si dezvoltare?
O piata fluctuanta. Uneori prea plina de evenimente, concerte, festivaluri. Toate suprapuse sau ingramadite intr-o anumita perioada. Alteori, perioade „moarte”. Oricum, am observat in ultimii ani o crestere pe piata muzicala din Romania. Sunt multe exemple de trupe care au crescut mult de tot si au ajuns la un nivel meritat.
Pana in pandemie era ok, se lucra relativ usor, lucrurile chiar mergeau din ce in ce mai bine, concertele curgeau unele dupa altele.
Cum te-ai adaptat in aceasta perioada si ce planuri ai pentru 2021?
Am avut mult timp la dispozitie sa imi fac ordine in acte, mail-uri, contabilitate. Am lucrat de zor la website anul asta. La structura lui, vreau sa fie o platforma utila de evenimente si recomandari, pentru publicul larg.
Planuri pentru 2021? Hmmm…. sa fiu sanatos, in primul rand. Singurul lucru cert este ca undeva in luna ianuarie o sa lansez website-ul. Apoi, sper ca din primavara sa se dezghete putin lucrurile si sa pot relua evenimentele si concertele.



De asemenea, colaborezi cu pub-ul J’ai Bistrot. Cat de mult a fost impactata activitatea voastra de pandemie si cum ti-ai schimbat strategia si comunicarea?
A fost foarte afectata activitatea chiar din luna martie. Am incercat sa venim cu solutii imediat dupa ce barurile si restaurantele s-au inchis. Si am ajuns la ideea de a implementa sistemul de delivery, idee care a prins rapid in randul clientelei J’ai Bistrot. Initial, eram prezenti intr-o singura platforma de delivery, iar in prezent suntem de gasit in nu mai putin de 4 platforme. Numarul comenzilor a crescut semnificativ.
In vara, cand s-au redeschis terasele, am pus mare accent pe respectarea normelor si a regulilor impuse. In zona de comunicare, am avut un focus mare in zona aceasta a masurilor luate si a respectarii regulilor. Si am reusit sa castigam increderea clientilor si sa umplem iar gradina (la noua capacitate reconfigurata).
Ce mai face pagina de Facebook Munteanu? Pe ea o promovezi intr-un anumit fel?
Pagina Munteanu Recomanda https://www.facebook.com/MunteanuRecomanda/ creste organic inca din prima zi. Nu am bagat niciun ban in promovare sau in postari. Am reusit sa strang acolo o comunitate faina de oameni activi care merg la evenimente si festivaluri si care reactioneaza la recomandarile mele. In cei 5 ani de existenta, pagina a strans aproape 8200 de urmaritori.
De o vreme buna deja, sunt partener media la diverse evenimente si festivaluri din Bucuresti si din tara.
Cum te-ai caracteriza profesional in acest moment si ce ar trebui sa stie potentialii clienti despre tine?
Imi place mult sa organizez evenimente si nu m-as putea imagina fara ele. Am invatat multe in acesti ani, evenimentele au fost foarte variate, mereu au existat situatii neasteptate si a trebuit sa ma adaptez. Am invatat sa organizez un eveniment cap-coada: de la partea de booking a unei trupe, pana la gasirea unul local/club, promovare, comunicare, parteneriate, vanzare bilete, foto & video, partea logistica & tehnica, contract & contabilitate.
Cum a pornit Munteanu Fest acum 4 ani si cum a evoluat?
Munteanu Fest a inceput in 2016. Tocmai iesisem de la spectacolul “Alcool” (daca imi amintesc bine) de la Teatrul Nottara, eram pe strada, cand am primit un telefon de la amici sa merg sa bem o bere in Centrul Istoric (la Geobar – acolo unde mergeam foarte des). Am pasit in bar si am observat pe pereti afise cu Munteanu Fest… si nu intelegeam nimic. M-am gandit ca mi se coace ceva. Dupa ce am facut cativa pasi, zeci de prieteni au sarit dintr-o camera alaturata si m-au surprins. Toti aveau tricouri cu Munteanu Fest. Tocmai aflasem ca am primit drept cadou de ziua mea un festival.
Am vrut sa continui aceasta idee an de an: ziua mea sa insemne o reuniune alaturi de gasca extinsa de prieteni, de cunoscuti, de oameni cu care mergeam la concerte, si mai ales la festivaluri prin tara. Si uite asa a trecut editie dupa editie, fiecare incarcata cu concerte, jam session, rasete, cadouri, energie pozitiva, dar si cu donatii. Am ales 2 ani la rand campania celor de la „Daruieste viata”, am dorit alaturi de lumea faina stransa in jurul acestui festival sa ajutam copiii bolnavi de cancer din Romania prin construirea primului Spital de Oncologie si Radioterapie din Romania.
Spune-ne mai multe despre ideea din acest an si rezultatele ei!
Munteanu PandemicFest a fost o editie online, adaptata situatiei actuale. Un festivalul caritabil pentru digitalizarea educatiei si modernizarea scolilor de la sate, o campanie a celor de la World Vision Romania. S-au strans in total 5267 de lei. Au cantat 6 formatii: We Singing Colors, Alma Nicole, Adi Stoenescu Group, Alexu and The Voices Inside, Soul Serenade si Adam’s Nest. Eu mi-am pus cortul pe balcon si m-am simtit exact ca in camping-ul unui festival de vara din tara. A fost o aniversare speciala pentru mine.
Ce iti doresti cel mai mult profesional in acest moment si de ce?
Profesional, imi doresc sa treaca perioada aceasta dificila ca sa pot pune in aplicare ideile pe care le am, cea mai indrazneata dintre ele fiind chiar organizarea unui festival nou-nout ce aveam in gand sa il planific pentru 2021, dar cred ca va mai astepta un an.
Ce sfaturi ai da trupelor romanesti, din punct de vedere al comunicarii si PR-ului?
As sugera tuturor trupelor de la noi sa aiba oameni dedicati care sa se ocupe de partea asta de comunicare, de social media, promovare. Sa colaboreze cu cineva. Membrii formatiilor sa se focuseze pe muzica, pe compus, pe cantat, pe actul creativ, sa nu isi risipeasca energia pentru altele de care ar trebui sa se ocupe oameni specializati.
Cum crezi ca va arata piata locala de entertainment in 2021?
Eu cred ca va trebui sa ne adaptam pentru urmatoarele 10-12 luni si ca multe evenimente se vor intampla cu precadere in mediul online. Va trebui sa se faca investitii si sa se gaseasca solutii tehnice pentru transmisii de calitate. Am fost zdruncinati destul de puternic, cu greu ne vom reveni dupa perioada asta si vom putea merge iar la concerte, festivaluri, spectacole de teatru, filme, petreceri ca odinioara.



Ce iti doresti cel mai bun pentru ea, dar si pentru tine?
Imi doresc ca piata locala de entertainment sa ne ofere calitate. Pun mare pret pe calitate. Nu mai vreau lucruri facute pe genunchi. Vreau sa vad seriozitate, profesionalism, respect pentru actul artistic. Si mie imi doresc acelasi lucru. Tind mereu sa imi imbunatatesc stilul de lucru. Am facut atatea greseli si eu, nu vreau sa le repet. Vreau sa ofer produse de calitate.
Cum ai caracteriza industria culturala din Romania?
Industria culturala este in plina dezvoltare, atat din punct de vedere al creativitatii, dar si in ceea ce consta complexitatea si partea tehnologica a lucrurilor. E un traseu foarte bun ce trebuie continuat si incurajat.
Ce si unde mai trebuie crescut /invatat / dezvoltat?
Este nevoie de multe investitii. E nevoie de implicare mai mare din partea statului, de investitii si sustinere. Este mare nevoie de sali de spectacole, de sali de cinema, de arene pentru concerte. Trebuie sa se investeasca urgent si masiv in zona aceasta. Degeaba avem oameni creativi si idei bune, daca nu avem unde sa le aratam publicului larg.
Are pandemia si aspecte cat de cat placute? Si daca da, care sunt acestea?
Are, da. Cumva, pandemia a oprit putin timpul in loc. In ultimii ani, am fost obisnuiti sa fim intr-o fuga continua, sa fim mereu pe graba, sa nu avem timp de nimic. Ei, iata ca acum este reversul medaliei, avem prea mut timp. Si trebuie sa-l fructificam. Sa ne uitam putin la noi, sa fi mai umani, sa ne dedicam timp pentru noi, sa avem grija de cei din jurul nostru, sa ne gandim incotro ne indreptam, ce vrem cu adevarat de la noi si de la viata.
Categorii:Antreprenori, Campanii, Criza, Evenimente, Interviu, Online, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.