Nu uita sa-ti folosesti mintea,

articol de Marian Costache

Ce poate fi mai eficient la cautat: creierul uman sau Google? O cautare de anvergura medie pe Google dureaza cam doua secunde, pentru a fi procesata, si consuma aproximativ 3W. Creierul uman consuma in jur de 20W de energie, la fiecare ora, sau respectiv 0,005W pe secunda. Un creier care ar efectua o cautare care sa dureze doua secunde ar consuma o cantitate de energie de  0,01W. Prin urmare, din punct de vedere energetic, creierul uman poate fi de pana la de 300 de ori mai eficient, decat Google. Asta nu merita sa ne surprinda, deoarece creierul nostru se afla intr-o continua evolutie, de milioane de ani.

De cate ori se-ntampla sa cautati in mod repetat acelasi lucru? Mie mi se-ntampla de o gramada de ori. In plus, nici eu nu am incredere in memoria mea, iar atunci cand vreau neaparat sa stiu ceva am ajuns in mod instinctiv sa apelez la Google, in loc sa-mi folosesc creierul. E suficient sa tastez cateva cuvinte intr-o fereastra de search si mi se livreaza informatia. Si-acum vine surpriza neplacuta, din partea specialistilor, in sensul ca daca folosim internetul pentru a ne extinde si consolida memoria, cu-atat vom avea mai multa incredere in acesta si vom fi mai putin inclinati sa retinem informatii.

Incet dar sigur se pare ca devenim tot mai infantili, expusi la atata tehnologie. Ajungem sa ne pierdem abilitatile naturale si le inlocuim cu motoare de cautare si gadget-uri. E-adevarat ca unele masini adauga o valoare colosala vietii. Ganditi-va cum ar mai fi sa muncesti in zilele noastre la o ferma, fie ea si mica, utilizand doar cai si instrumente de mana. Ia ganditi-va cum ar fi sa ne ducem viata fara masini de spalat sau alte echipamente elementare intr-o casa. In mod clar tehnologia ne ajuta sa traim mai bine si mai sanatos.

Dintr-o perspectiva umana, insa, exista un punct de la care incolo tehnologia nu mai este atat de binefacatoare. Chiar in acest moment, tehnologia distruge efectiv viata de pe planeta. Din tot bioxidul de carbon, produs de noi ca specie, jumatate este produs in ultimii 25 de ani. Cu cat lumea a devenit mai tehnologizata, cu-atat am devenit cu totii niste super poluatori. Nu mai e un secret pentru nimeni, tehnolgia a devenit principalul accelerator pentru incalzirea globala.

Suntem in stare sa punem in pericol viitorul copiilor nostri, pentru ca noi sa avem ultimele gadget-uri la moda?! Ne degradam in asa hal memoria, incat copiii nostri nici macar nu mai stiu ce-nseamna sa-si aminteasca, astfel ca intr-o buna zi sa ajunga scalvi la Alexa sau Siri?! Asta vrem de fapt?

Daca aceasta pandemie poate constitui un moment de trezire, sa speram ca ne poate duce mai aproape de cateva idei. Prima ar fi ca nu suntem chiar atat de speciali. Suntem parte din aceasta planeta, iar actiunile noastre afecteaza in mod serios viata, in general. Viata care nu este numai a noastra!

Nu in ultimul rand, merita sa ne amintim ca suntem oameni si nu fiinte digitale. Am evoluat in milioane de ani intr-un corp fizic, iar trasatura definitorie a speciei noastre a fost dintotdeauna colaborarea. Cum ar fi sa colaboram mai mult si mai bine pentru o lume mai buna?!

Categorii:Opinii, social

Etichetat ca:, , , , ,