Cu peste 17 ani de experienta profesionala in comunicare, Raluca Ene are un portofoliu extins de clienti din toate zonele spectrului economic, de la servicii profesionale și FMCG la transport, manufactura și IT. Ea are o experienta vasta de lucru in consultanta și strategie de comunicare, precum și in comunicare corporate și de brand, marca de angajator și imagine publica pentru clienti companii și organizatii non-guvernamentale de diferite dimensiuni, precum și pentru profesioniști independenti cu specializari dintre cele mai variate. In 2012, Raluca a inceput ca intraprenor și a dezvoltat agentia de comunicare Chapter 4 Romania, ca parte a retelei regionale de agentii Chapter Four și a grupului local de agentii creative GMP. Datorita afilierii la reteaua regionala, Chapter 4 Romania este partener exclusiv al agentiei internationale de relatii publice Burson Cohn & Wolfe pentru tara noastra.
Fiecare conversatie cu Raluca este interesanta si m-am obsinuit sa plec mereu cu inspiratie si lectii de mare ajutor. De data aceasta am discutat despre impactul pandemiei asupra agentiei pe care o conduce, cat de mult a contat experienta crizei economice din 2008-2010, transformarea industriei de comunicare, dar si a Chapter 4 Romania, etc.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Cum ati inceput 2020 si cat de mult v-a influentat pandemia planurile de business?
Anul 2020 se anunta promitator pentru economia romaneasca, aflata deja de cativa ani in plina crestere. Fiind o industrie colaterala, industria de comunicare resimtea acest val de optimism si se pregatea de un inceput de an foarte activ si plin de proiecte, iar noi nu faceam exceptie. Primele semne ale pandemiei au inceput sa aiba efecte si in activitatea companiilor, iar instalarea starii de urgenta a inchis practic peste noapte cateva industrii direct afectate.
Cum industria noastra este o cutie de rezonanta a comportamentului din economie, odata cu masurile luate de companii am inceput sa simtim si noi efectele. Au fost proiecte care au fost complet anulate, altele amanate, iar in unele cazuri clientii chiar au renuntat complet la contracte. Datorita unui portofoliu echilibrat de clienti din industrii variate si a unei activitati bazate mai mult pe servicii de consultanta si management de continut, activitatea noastra a fost afectata intr-o masura moderata, in sensul reducerii unei parti a onorariilor contractate. Adevaratul impact a fost resimtit insa in zona de new business, din cauza investitiilor semnificativ reduse ale companiilor, axate mai degraba pe prudenta financiara in primele luni de pandemie.
#scenarii
Ne-am repliat destul de repede, facandu-ne mai multe scenarii de abordare, cu masuri clare de luat pentru fiecare dintre aceste scenarii. Am cautat sa ne optimizam modul in care lucram astfel incat sa ne pastram echilibrul in masura in care situatia o permitea, atat din punct de vedere functional, cat si colaborativ, fara a face rabat de la a ne asista clientii in provocarile prin care treceau si ei la randul lor. Ne-am ajustat planurile de dezvoltare si am preferat o abordare pragmatica si sanatoasa pentru toti membrii echipei, astfel incat sa reusim sa trecem cu bine impreuna peste aceasta perioada.
O toamna semnificativ mai bogata in oportunitati si cu clienti pregatiti sa discute din nou despre investitii in comunicare ne-a ajutat sa incheiem anul multumiti de rezultatele pe care le-am obtinut.
Cat de dificila a fost sau nu adaptarea la work from home?
Imediat dupa aparitia primelor cazuri, echipa noastra a trecut la lucrul de acasa, astfel incat, imi aduc aminte si acum, pe 6 martie deja eram complet functionali de la distanta. In timpul anului, in functie de evolutia pandemiei si asigurandu-ne ca ne-am luat toate masurile de precautie, am testat mai multe variante de colaborare, astfel incat sa ne dam seama de oportunitatile, dar si de limitarile pe care le avem daca pandemia se prelungeste sau daca pur si simplu descoperim moduri alternative de a lucra. Pana la urma, modul in care fiecare membru al echipei se simte cel mai in siguranta in timpul orelor de program este cel mai important pentru reusita a ceea ce facem in fiecare zi.
Ca urmare, un an mai tarziu, de la 1 martie 2021 echipa noastra a renuntat la sediul clasic si activeaza acum dintr-o foarte cocheta locatie-hub, in care fiecare poate veni sa lucreze cand si in modul in care doreste, avand in continuare masuri de protectie procedurale clare (de exemplu, limitarea numarului de persoane prezente in acelasi timp in acelasi spatiu, purtarea obligatorie a mastii in interior etc.). Este o solutie de care ne bucuram toti si care raspunde foarte bine la modurile diferite in care simtim sa lucram fiecare dintre noi.
Putem spune ca PR-ul este o industrie in care se poate lucra mai usor de la distanta decat in alte industrii sau este o simpla perceptie?
Depinde foarte mult de activitatile de sub generoasa umbrela a comunicarii pe care le desfasoara fiecare agentie. Pentru noi, care suntem mai degraba orientati catre consultanta si management de continut (relatii cu presa, social media, content marketing), cu siguranta este un mod de a lucra care se potriveste foarte bine cu activitatile noastre. Dincolo insa de ce faci, practic, in viata ta profesionala de zi cu zi, este foarte important si aspectul personal – pentru ca suntem oameni diferiti, avem moduri diferite de a ne adapta la schimbare si la mediu, asadar este absolut necesar sa luam in calcul si acest lucru cand evaluam acest mod de lucru.
Cat de mult a contat pentru tine faptul ca aveai si experienta crizei economice din 2008-2010? Ce ai invatat atunci si te-a ajutat acum sa te adaptezi la noua realitate?
In 2008 eram inca la inceputul carierei si imi construiam drumul, ca sa zic asa. Nu aveam inca o pozitie de coordonare, asadar nu am simtit in mod real greutatea deciziilor majore de business. Imi amintesc insa ca atunci ne-am recalibrat proiectele de comunicare pentru unii dintre clientii care au resimtit impactul crizei economice, o experienta care mi-a fost de folos acum.
Insa 2020 a fost o situatie complet diferita, fiind deja 8 ani de cand incepusem povestea Chapter 4 Romania ca intraprenor, alaturi de partenerii agentiei, coordonand o echipa de 10 profesionisti si fiind in pozitia de a lua eu insami deciziile in situatia unei crize absolut neasteptate, imprevizibile si impredictibile. Faptul ca am stiut sa ne adaptam rapid si ne-am ajutat clientii sa-si redimensioneze sau redefineasca activitatile de comunicare pentru a se adapta la noua realitate a fost cu siguranta o lectie invatata bine.
Spuneai ca PR-ul, asa cum il cunosteam, nu mai exista. In ce ai spune ca se transforma si de ce? Cum va adaptati acestei realitati la Chapter 4?
Acum aproape 18 ani, cand mi-am inceput eu cariera in comunicare, e-mailul abia prinsese avant, canalele de social media inca nu existau, iar rapoartele de monitorizare se faceau cu taieturi din ziare lipite pe hartie… Am norocul sa profesez intr-o meserie in care schimbarea este in firea lucrurilor, iar adaptarea rapida cea mai buna strategie de dezvoltare.
Am trecut prin mai multe valuri de transformare ale acestei industrii, insa am sa zabovesc un pic la ultimii cativa ani, de cand am inceput sa lucram din ce in ce mai mult in si prin mediul online. Cu siguranta explozia social media a fost o treapta uriasa, insa in ultima vreme tindem sa ne indreptam catre mult mai mult decat atat si sa imbratisam instrumentele de digital marketing. Cumva, era de asteptat, pentru ca PR-ul in general a avut foarte mult de castigat din instrumentele de masurare pe care le-au pus la dispozitie social media si mediul online, in sensul ca si-a putut dovedi impactul mult mai direct si mai clar si astfel si-a crescut sfera de influenta printre activitatile de comunicare.
Am inceput sa colaboram foarte indeaproape cu echipe de digital marketing si sa lucram impreuna pentru obiective comune, iar anul 2020, care ne-a cam strans cu usa pe foarte multi dintre noi sa lucram de acasa si sa comunicam in/prin online, ne-a dovedit ca este drumul cel bun pentru a obtine rezultate pentru clientii nostri.
De asemenea, ai declarat ca una dintre problemele industriei in ultimii ani a fost in zona de HR si angajare de personal nou. Cum a schimbat sau nu, din punctul tau de vedere, pandemia aceasta situatie? Cum vezi impactul pe termen lung?
Daca economia creste, industria de comunicare creste. Iar la inceputul anului 2020 eram deja dupa cativa ani de evolutie foarte buna a economiei romanesti. Competitivitatea in industria de comunicare a crescut enorm, ca si batalia pentru cei mai buni profesionisti de pe piata, ceea ce a adus cu sine un dezechilibru serios intre cerere si oferta.
Odata cu reducerea activitatii multor companii, si deci si agentii, resimtita in 2020, s-au intamplat doua lucruri: in primul rand, cererea si oferta au revenit in echilibru. In al doilea rand, din cauza (sau datorita?) lipsei de joburi deschise in industrie pentru o buna bucata a anului trecut, multi profesionisti au descoperit freelancing-ul, colaborarile punctuale sau… chiar ca au alte valente profesionale sau ca si-au descoperit curajul de a-si schimba alegerile de cariera.
Pe masura ce au revenit investitiile in comunicare si echipele trebuie completate, am remarcat o noua inflatie de pozitii in comunicare, dar si o afluenta de specialisti care aplica venind din organizatii sau institutii publice sau care vin la masa negocierilor dorindu-si flexibilitate si spatiu si pentru alte aspecte ale vietii lor: mici intreprinderi antreprenoriale, proiecte de suflet de care se ocupa voluntar etc. E o evolutie cumva fireasca si pe care o vad valida nu numai in industria de comunicare, ci si in alte industrii.
Apropos de Chapter 4 Romania, sarbatoriti 9 ani de activitate. Cum te simti ca manager de agentie in Romania (care ai spune ca sunt principalele provocari, dificultati, dar si parti frumoase)? Ce ti-ai dori sa se schimbe in acest peisaj si de ce?
Daca ar fi sa ii spun cuiva care vrea sa porneasca o agentie de PR astazi 3 lucruri pe care le-am invatat din acesti…ce mai, in curand 10 ani de experienta, i-as spune asa:
- Pregateste-te sa o iei in fiecare an de la capat – pentru o agentie, efortul de new business nu se termina niciodata.
- Pregateste-te de o calatorie de cunoastere absolut uimitoare – clientii sunt atat de diferiti, industriile in care lucreaza au atat de multe parti fascinante, fiecare in felul lor, incat, daca ai curiozitatea de a cunoaste lumea, acest drum este unul dintre cele mai frumoase.
- Pregateste-te sa vrei sa renunti in fiecare zi si tot in fiecare zi sa incepi din nou – este un angrenaj de ”tine” si ”impreuna” care nu poate merge decat asa, dar pentru a carui functionare trebuie sa te cunosti pe tine si pe ceilalti, cu tot cu performante si limitari. Si sa te/ii accepti asa cum sunt.
Care au fost principalele schimbari din acesti ani si ce va propuneti pentru 2021?
Agentia este un organism viu, in permanenta evolutie. O evolutie ca un roller-coaster, cu ani de forta si ani de lectii invatate dur. Dar rezultatele ei sunt rezultatele echipei care o formeaza. Fiecare coleg care a fost la noi in echipa si-a lasat amprenta asupra a ceea ce suntem noi astazi si se cuvine sa le multumim. Iar echipa pe care o avem astazi este o echipa profesionista, matura, echilibrata, care lucreaza impreuna excelent si cu care stim ca suntem pregatiti pentru ce urmeaza, oricum s-ar manifesta aceste vremuri.
Pentru noi, anul 2021 marcheaza cristalizarea personalitatii agentiei noastre ca agentie cu expertiza puternica in zona de comunicare corporate/business-to-business. Sigur, ca agentie parte din retele regionale si internationale, avem un portofoliu solid si profesionisti pregatiti si pentru clientii din zona de comunicare de brand/business-to-consumer. Insa in acesti ultimi ani am experimentat si testat mult, am avut rezultate excelente pentru clienti corporate din cele mai variate industrii si ne-am consolidat serviciile de comunicare de profil, care au devenit astazi ”core business” pentru noi.
In nuce, avem doua tipuri de pachete de servicii de comunicare corporate pe care le punem la dispozitia companiilor, construite in jurul a doua nevoi majore pe care le-am identificat in piata:
- nevoia de crestere a notorietatii (resimtita de cele mai multe ori de clienti care activeaza pe piete pe care s-a intetit concurenta si/sau e mai activa in comunicare si promovare)
- nevoia de crestere a vanzarilor (mentionata foarte des de clienti care se afla in situatia de a li se fi schimbat modul de abordare a propriilor clienti – cum a fost de pilda trecerea de la comertul offline la cel online pentru anumite tipuri de produse –, extinderea pe piete noi, nefamiliare sau atingerea unui prag de eficienta a metodelor de vanzare folosite pana atunci).
Ce iti doresti de la clienti si de la industrie in acest an?
Onestitate si curaj. We can do this!
Categorii:#reinventyourself #reinventyourbusiness, Agentii, Antreprenori, Campanii, Interviu, Opinii, PR
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.