Stefan Chiritescu (McCann Worldgroup Romania): „Publicitatea este o imensa scena de performance”

Incepand cu ianuarie 2021, Stefan Chiritescu a preluat rolul de Head of Strategy al agentiei McCann Bucuresti. Cu o experienta de 20 de ani in publicitate, Stefan este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati oameni de strategie din Romania si a gestionat clienti locali si regionali, castigand numeroase premii de eficienta si creativitate, inclusiv 38 premii EFFIE si un Grand Effie. Stefan s-a alaturat echipei McCann cu o expertiza bogata in sectorul FMCG, telecom si a serviciilor bancare, marketing si consumer research. 

Am vorbit despre cariera, strategie, invataminte, dar si cum este sa combini viata de marketer cu cea de publicitar.

un interviu de Romanita Oprea

Cum ai ales publicitatea? Ce te-a atras la domeniu?

Am terminat sociologie si pshihologie si credeam ca o sa fiu un Freud modern, dar in primul an de munca am ajuns sa fiu recruiter pentru o firma de resurse umane care facea plasament de personal. Dupa ce mi-am plasat cam toti oamenii pe care ii cunoasteam mai mult sau mai putin bine (nu aveam atunci Facebook, Linkedin, iar Bestjobs parea cam scumpJ) am avut o lunga relatie cu anunturi in Romania Libera ( care era atunci cel mai frecvent loc de angajari). Ca urmare, managementul firmei a hotarat ca ma pricep la PR si am preluat si acest rol.

Pentru ca sufeream cumplit de sindromul impostorului ( nu s-a schimbat mare lucru nici azi) m-am apucat de un master de comunicare. Acolo m-am intalnit cu Dan Petre, Razvan Matasael si Dragos Iliescu care m-au facut sa ma indragostesc de publicitate, in general si de strategie, in particular. Am renuntat la jobul de HR (bine platit), m-am suit intr-un tren de noapte pentru Cluj, caci singura agentie care a vrut sa ma angajeze a fost Vitrina Felix Media. (salut, Renata si multumesc inca o data).

Ulterior m-am prins ca a fost o decizie extraordinara sa intru in publicitate pentru ca puteam sa port tricouri (vs costum cu vesta si cravata in jobul de HR) si ca puteam sa-mi tratez timiditatea caci publicitatea este o imensa scena de performance.

Mult timp s-a vorbit de asemenea despre importanta strategiei si educarea clientului in a intelege si implementa acest aspect. Erau doar cateva agentii cunoscute pentru o strategie foarte buna pe plan local. Cum ai spune ca a crescut importanta ei in ultimii ani, atat de partea agentiilor, cat si a clientilor?

Cred ca a crescut foarte mult utilizarea cuvantului strategie care este asociat incorrect de multe ori cu planul de activitati, planul de media sau implementarea unui program de comunicare. Ironic sau nu, traiam un timp care ar trebui sa fie despre strategie, dar este foarte des doar despre executie.

Ai spune ca tu ai ales strategia sau ea te-a ales pe tine?

Cred ca ne-am gasit la mijlocul drumului, dar e un top date.

Care sunt cele mai importante calitati ale unui strateg in comunicare?

Sa-i placa sa traiasca, sa fie capabil sa iasa din zona de confort si, mai ales, sa nu se indragosteasca de propriile idei. E deopotriva periculos si dureros.

Care ar fi cele mai bune sfaturi strategice pe care le-ai primit pana acum in cariera?

Respira inainte sa vorbesti. Minim 10 secunde. Ai sanse sa nu strici nimic.

Care sunt lectiile principale pe care le-ai invatat din pozitia ta regionala?

Te intalnesti cu oameni din culturi diferite cu care imparti pasiunea pentru meseria ta. E un privilegiu sa asculti puncte de vedere diferite de al tau si sa vezi cum altii s-au gandit sa rezolve o problema cu totul altfel decat te-ai gandit tu.

In prezent esti marketer la Cramele Cotnari, precum si Chief Strategy Officer la McCann. Cum te imparti intre aceste doua pozitii?

Raspunsul evident este ca e greu cu timpul. Dar pentru mine ca om care am fost cam imprastiat cu agenda a fost cea mai buna scoala sa devin organizat. Intalnirea cu vinul ca marketer a fost un pretext minunat de reinventare personala si cred ca acum pot sa aduc mai multa valoare in ambele mele profesii.

Cat de mult te-a ajutat vasta experienta in publicitate in jobul de marketer?

Cred ca a fost mai degraba invers: marketerul a facut din planner un om mai educat, mai responsabil, mai atent la detalii, mai implicat, mai bun (sper eu).

Care au fost primele decizii pe care le-ai luat ca Chief Strategy Officer la McCann?

In cariera mea, m-am intalnit in mai multe contexte cu posibilitatea de a veni la McCann, dar cred ca acum a fost momentul cel mai potrivit. Sunt un planner de scoala veche intr-un loc cu un drive puternic creativ. Din aceasta energie cred ca pot iesi lucruri foarte bune.

Cred ca e prea devreme sa vorbim de decizii, esential este sa inteleg locul, cultura, dinamica din agentie si sa gasesc locurile unde pot sa aduc valoare. Caci asta inseamna sa fii planner, sa poti sa aduci valoare: proiectelor, clientilor, colegilor.

Ce iti propui pentru 2021-2022?

Sa calatoresc. Mi-a lipsit ingrozitor asta.

Sa citesc. Sunt restant la asta

Sa cresc. Sunt dornic de asta.

Cum te-ai descrie in cateva fraze?

Sunt genul de om care se uita la oameni pe strada, la carciumi, in magazine si isi inchpuie povestile lor de viata. Stiu, suna un pic ciudat, dar este un exercitiu permanent de a incerca sa inteleg cum sa gasesc o poveste buna de pus intr-un brief.

Cum ar suna un insight strategic despre Stefan Chiritescu?

Intreaba-l daca are chef sa se bage intr-un proiect. E prea fraier sa zica nu.