Iulius Nistor (Fondator dr-online.ro): “Noaptea la 02:00, daca ti se-ntampla ceva si nu e problema grava, de 112, nu poti sa te astepti sa te sune medicul.”

De Sarbatori, de Paste sau de Craciun, noi romanii urmam intotdeauna acelasi scenariu. Ne rupem in doua sa facem rost de bani, cumparam in ultima clipa si adesea fara noima, chestii de mancare si pentru casa. Ca vorba aia, “sa fie, sa se gaseasca!” Urmeaza apoi excesele, de regula culinare, si nu in ultimul rand mersul la doctor sau macar o consultatie la telefon, pentru cei care au medic de casa. Bine, pentru unii mai urmeaza si apucatul sau reapucatul de sport, in speranta balansarii exceselor culinare, pentru altii doar abonamentele la salile de sport, in care prea putini vor ajunge sa si calce.

Sa revenim, insa, la nevoia de consultatii medicale, pentru ca in tot acest scenariu previzibil, cum ar fi ca de-acum sau de la viitoarele Sarbatori sa ai un Doctor (si poate nu doar unul) la care sa poti apela OnLine?

dr-online.ro este o aplicatie de telemedicina, in adevaratul sens al cuvantului, despre care i-am adresat cateva intrebari fondatorului platformei, dl. Iulius Nistor.

un interviu de Marian Costache

S-a lansat dr-online.ro. Este printre primele aplicatii de Telemedicina si cea mai complexa. Cum ti-a venit ideea?

Telemedicina este veche. Prima transmisie radio a unui EKG s-a facut in 1906. Eu am avut norocul sa lucrez putin in domeniul serviciilor de sanatate, am fost casatorit cu o doctorita, si am vazut, din perspectiva medicului si din perspectiva unei companii care activeaza in servicii medicale, chiar si a pacientului, niste oportunitati.

Nu ne-am dorit sa lansam aplicatia in pandemie, ideea este mai veche, are vreo 4-5 ani, de cand se lucreaza la ea. Ideea a fost sa o lansam in Iulie, anul trecut. La momentul respectiv nu era nici cadrul legal fixat in Romania, insa, avand in vedere pandemia functionau niste norme care permiteau Teleconsultatii.

Daca ne uitam afara, sunt foarte multe aplicatii, de ani de zile. Putine se pot numi aplicatii de Telemedicina, propriuzis. Marea majoritate a aplicatiilor faciliteaza programari la un medic, fie faciliteaza un schimb de informatii rapide, printr-un sms, cu un medic.

Evident ca si medicii s-au saturat de Doctor Google, ca sa zic asa, pentru ca orice pacient poate accesa pe Google simptomatologie sau informatii, despre ceva ce simte ca nu e in regula, si si-ar dori sa aiba contact direct, atat pacientul cat si medicul.

#birocratie

Plecand de la contextul asta, am cautat solutii pentru a veni in intampinarea nevoilor medicilor, care sunt supraaglomerati in ultimii ani, in special in Romania. Fac o multime de munci birocratice, au nevoie de instrumente adaptate la vremurile pe care le traim, pentru ca numai pe timpul vietii noastre am trecut de la telefonul cu fir, la telefonul fara fir. Romania fiind un exemplu in sensul asta, desi am pasit in 1989 cu centrale vechi, antice, analogice, expansiunea telefoniei mobile a fost fabuloasa.

In domeniul Telemedicinei, noi aveam niste medici extraordinari, care nu erau sprijiniti de tehnologie. O aplicatie de genul dr-online.ro poate sa puna la dispozitia medicilor nostri unelte, care sa rezolve o multime de probleme, inclusiv din perspectiva pacientului, accesul la informatie s.a.m.d..

Ce-l face atat de special pe acest Doctor Online (dr-online.ro)?

Nu vreau sa fiu lipsit de modestie dar in realitate, in clipa asta, in Romania, dr-online.ro nu are concurenta. In primul rand pentru ca se numeste asa “Doctor Online”. In al doilea rand pentru ca tot ceea ce exista in acest moment in piata pleaca de la beneficii pe care le ofera, dar voi explica de ce noi suntem integrati, pe mai multe planuri.

La ora asta poti sa apelezi telefonic orice medic, daca ai numarul lui de telefon. Tot un fel de Telemedicina este. Poti sa faci schimb de mesaje cu medicul. Ca folosesti o platforma, ca folosesti Whatsapp-ul, tot Telemedicina se numeste.

Faptul ca poti sa faci o videoconferinta pe Whatsapp, pe Skype, tot Telemedicina se numeste, daca ai partenerul de discutie.

#unic

Ce e unic la dr-online.ro este ca integreaza mai multi jucatori si atunci o sa-i numesc. In primul rand e vorba de pacient, beneficiarul. Al doilea jucator important este medicul, cel care presteaza actul medical. Al treilea jucator important, care poate fi numit aici, este farmacia, care si ea participa la actul medical, prin furnizarea de medicamente. Mai e un lucru de noutate, respectiv compania de asigurari de sanatate. Si la noi se va ajunge la momentul la care se vor utiliza aceste asigurari de sanatate, in mod curent. Ele exista in acest moment, poate nu sunt popularizate atat de mult.

Dr-online.ro reuseste ca pe aceasta aplicatie sa-i uneasca pe toti patru. Pacientul isi descarca o aplicatie gratuita. Medicul are o aplicatie pe care o foloseste, fie de pe desktop, fie de pe telefonul mobil. In interiorul aplicatiei avem integrate farmacii. Pacientul poate sa vada care este cea mai apropiata farmacie, in conditiile in care primeste deja reteta, diagnosticul, de la medic, in platforma. Eventual, o companie de asigurari poate sa faca schimb de informatii, care sa justifice decontarea unor cheltuieli.

Toate lucrurile astea se regasesc in acelasi loc, de aceea spuneam la inceput ca la ora actuala, in Romania, nimeni nu are asa ceva.

Cine are cele mai importante beneficii, de pe urma intrarii in piata a aplicatiei voastre?

Cele mai importante beneficii le are pacientul. Pacientul, pana acum, daca doar se gandea la medic (am pus asta intr-un filmulet de-al nostru) isi punea problema cum ajunge, cum obtine o programare, cat sta in sala de asteptare. Pentru ca si atunci cand exista programare, noi nu suntem nemti, nu suntem “la secunda”. Atunci, de cele mai multe ori trebuie sa-ti iei liber de la serviciu, daca ai copil trebuie sa te gandesti cum il iei de-acasa si cum ajungi cu el la medic, cum te intorci acasa. Oricum, pierdere foarte mare de timp. Nu mai vorbim de alte cheltuieli conexe.

Noi, venind in piata cu aplicatia, ne-am gandit de unde luam banii. Evident!

Sa luam banii de la pacient, nu prea merge. In principiu, serviciile medicale sunt gratuite. N-am vrut sa mergem in zona de servicii decontate, cu toate ca aplicatia se poate integra cu programele Casei Nationale de Asigurari. Am zis ca nu asta e targetul, nu e momentul. Noi o sa comisionam utilizarea acestei aplicatii catre medici, deci pacientul plateste strict pretul consultatiei.

#farmacii

Oferim totodata un beneficiu retelelor de farmacii. Pentru ca acesta este un nou canal de vanzare. Odata ce un pacient acceseaza un medic, medicul ofera o reteta. Pacientul trebuie sa mearga sa o valorifice undeva. Cum o poate valorifica? Evident, cel mai aproape de casa sau in drum. Daca esti acasa si apelezi un medic prin dr-online.ro, poti sa vezi pe harta care este cea mai apropiata, evident dintre cele care sunt integrate in platforma noastra.  

Putem sa mergem mai departe, sa ne gandim la companii de asigurari dar aici procesul e un pic diferit.

Nu in ultimul rand, medicul este cel care beneficiaza enorm de mult, de pe urma aplicatiei dr-online.ro, pentru ca medicii sunt asaltati de enorm de multe hartii, de foarte multi pacienti care vor sa ajunga la ei, de foarte multe telefoane pe care le primesc.

E mare lucru, daca suni un medic dupa ora 17:00, daca-ti raspunde. De multe ori au si ei viata de familie, au si ei problemele lor. Noaptea la 02:00, daca ti se-ntampla ceva si nu e problema grava, de 112, nu poti sa te astepti sa te sune medicul.

Noi speram ca ei sa vada aceste avantaje si sa o foloseasca, pentru ca isi vor putea pune in acelasi loc, in aplicatie, fisele tuturor pacientilor, istoric medical, inregistrarea consultatiilor facute cu pacientii. Pot vedea monitorizarea parametrilor, interesant de urmarit. Pana si un chirurg va vrea sa isi monitorizeze o perioada, dupa operatie, pacientul.

E atat de vasta gama de beneficii, pe care medicii o pot exploata, incat o sa ma intrebi ce nu ofera aplicatia!   

Cum vedeti scalarea business-ului vostru? Care sunt categoriile de parteneri, pe care vreti sa-i cooptati in viitor?

Noi am plecat la drum cu un obiectiv destul de indraznet. Ne-am dorit ca in doi ani de zile sa avem 2000 de medici, inrolati pe platforma. Poate parea mult dar daca ne gandim ca in Romania sunt vreo 60.000 de medici, din care vreo 12.000-13.000 sunt medici de familie, nu e foarte mult.

Suntem in faza in care, dupa lansare, inrolam in principal medici. In clipa in care ajungem la 150-200 de medici pe platforma, o sa incepem sa o promovam si catre pacienti.

Evident ca ne-am dori sa avem inglobati in aceasta platforma, dr-online.ro, cat mai multi parteneri. Pe langa retelele de farmacii, putem avea si ONG-uri. Putem gestiona strangeri de fonduri pentru cauze din domeniul medical, asa cum este “N-avem SANGE?!”, putem gestiona munca de voluntariat, lucruri pe care, desi suna frumos, foarte putina lume le face.

Ne dorim sa atingem, in acesti doi ani de zile, un asemenea nivel de activitate care sa ne permita sa avem medici de garda. Odata ce intri in aplicatie, sa poti sa stai de vorba cu un medic real. Acel medic real poate sa faca un fel de filtru.

#medicilasat

Daca ne gandim la problema majora, pe care o are Romania in clipa de fata, ceea ce inseamna accesul la servicii medicale, a persoanelor care locuiesc in mediul rural, imaginati-va doar ce-ar insemna ca un medic, din cabinetul lui din oras, sa poata sa gestioneze relatia cu pacienti, din comunele pe care le poate avea in grija. In acele comune nu mai sunt medici dar exista un cabinet medical, exista o asistenta medicala, si imbinarea acestor resurse, multumita tehnologiei dr-online.ro, poate duce la rezolvarea acestei probleme majore.

Mai departe ne-am dori sa ne extindem cat se poate de mult. Intr-o prima faza ma gandesc la romanii care sunt plecati afara si care sunt obligati sa plateasca niste tarife incomparabil mai mari, fata de ce gasesc in Romania.

Platforma e foarte versatila, ea are deja in spate accesul in 6 limbi straine. Ne limitam la limba romana deocamdata si speram sa atingem macar obiectivul pe care ni l-am propus in primii doi ani.